Botky pro koně - zkušenosti

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
19.7.2010 08:44
6kaca6

XXX.XXX.204.27

Chtěla jsem se zeptat zdali máte někdo zkušenost s botkami pro koně... Z jakého důvodu jste botky pořídily, pomohly? Jak často jste botky využívaly a jakou měly životnost? Jaký máte typ? Uvažuji o koupi easyboot nebo easyboot epic a tak uvítám zkušenosti hlavně s těmito botkami...

19.7.2010 10:24
famona

XXX.XXX.121.35

Mám boty od Easy, ale typ Old Macs2, protože kobyla má zkostnatělé chrupavky na přední noze. U těchto bot je přímo uváděno, že jsou určené pro koně, kteří mají nějaký zdravotní problém. Boty máme cca 1 a není na nich nějak znát opotřebení. Do bot používám i vložky a máme i chránič na spěnky. Kobyla si na ně i docela rychle zvykla a není pro ni teď pohyb takový problém (dá se s rozumem klusat i cválat).

19.7.2010 12:09
hancus

XXX.XXX.158.1

Měla jsem pro kobylu easy boots, důvodem byla rekonvalescence kobyly po zchvácení. Moje dojmy - na tvrdém OK, ze začátku i když šla po tvrdém v botkách, snažila se tomu vyhýbat, jakoby byla naboso, trvalo několik vyjížděk než jí došlo, že se nemusí kamínkům vyhýbat. Na zoubkách uvnitř byly plastové krytky, které jsem sundala, protože jinak ty botky nijak extra na kopytech nedržely. Kobyla je šmatla, takže si občas přišlápla jednu botku druhou nebo si je sundala při klusu zadními kopyty. Ale jak jsem sundala ty plastové krytky, tak už vydržely i tohle. Akorát lanko se mi na jedné z botek přetrhlo celkem rychle, takže jsem je nechala vyměnit za silnější a pak už to bylo v pohodě. Zapínala jsem ty přezky dost silou - celou vlastní vahou - jinak tak dobře nedržely. Neměla jsem gaitery ani jiné vychytávky. Odřeniny nebo něco jiného nebyly. Co se použití týče, na měkkém docela kloužou a do bahna bych se bála, že je kobyla ztratí. I když jsem viděla i holčinu s tímhle typem botek cválat v oranici a botky v pohodě držely. Moc jsem toho v nich nenajezdila, dohromady max do 100 km a mají nějaké škrábance a obroušený předek, ale nic tragického. Jinak se stále inovují, určitě už mají i nějaké trvanlivější. Už dva roky jsem je nevytáhla, s tímhle mi vydrží věčně :-) Taky ve vysoké trávě se mi stalo, že se rozepla přezka. Třeba old maců bych se bála, že odřou spěnku.

19.7.2010 13:36
klawdie

XXX.XXX.94.254

Velmi zajímavé téma, již dlouho dobu zvažuji jak ulevit a usnadnit pohyb valachovi na každém povrchu. Máme podotrochlozu, kterou nyní řeším naboso již rok, zéjména proto, že mohu častěji upravovat kopyta. Dočetla jsem se, že botky jsou vhodná právě i pro nás, tak zvažuji do budoucna nákup, nejvíc mě zaujali boty Easyboot Epics, máte s nimi někdo osobní zkušenost?

19.7.2010 13:56
kesau

XXX.XXX.6.16

Kamarádka si je pořídila (cavallo simple boots) a strašně si je chválí.smajlík Stály ji 3 tisice a už teď se jí peníze vrátily dvakrát jak ušetřila za kování. Má plnokrevníka, jezdí jen tak 2x týdně a kůň je taky spokojenější. Má bílé nekvalitní kopyto a po 3/4 roce naboso, jen s botkami na vyjížďky, má klid a botky pořád ve velmi dobrém stavu:) Má je jen trochu upravené...jsou jen na suchý zip a tak si na ně nechala přidělat takové sponky, kdyby náhodou. :-)

19.7.2010 19:09
6kaca6

XXX.XXX.204.27

TY CAVALLo simple bots si nyn koupila kamarádka a suchý zip právě mco nedrží, rozepíná se.... Jinak já uvažuji taky o těch epicách, ale kvůli tomu, že musím brát o pár mm botku větší na délku, protože 2ka by nám nebyla šířkou, takže beru 3ku, do které koníkovi chybí asi 2mm, tak pro jistotu... Jinak co to tak sleduju, tak s easyboot a botkami epic mají všichni výborné zkušenosti, jsou vhodné hlavně na vyjížďky.....

19.7.2010 21:14
bonzelka

XXX.XXX.173.185

ahoj,
tak my koupily botičky cavallo na všechny 4nohy.
Důvod úplně ošmatlané zadní nohy,že nebylo na co přikout podkovu,takže jsme to museli řešit takhle.
Botičky-suché zipy jsou fakt na prd,pokud jdete trávou tak se vše na ně nalepí a pak už nedrží.
Na jízdárně se v nich celkem dobře jezdí,i sme v nich skákali do 100cm,jen je třeba nejprv koníka navyknout na kruhy a obraty,v botkách je to pro ně bych řekla těžší.
Na tvrdém super,mohli jsme klusat i cválat.
Velká nevýhoda,nekoupila sem do nich ty fusky a po každé delší vyjížďce měl kůň odřené spěnky,nevím jestli by tomu ty ponožky pomohly,ale botky už teď ani nepotřebujem tak je dokupovat nebudem až kdyby náhodou měl opět kopyta ošmatlaná..

20.7.2010 10:27
marketazalbre

XXX.XXX.46.78

botky pro koníka po schvácení jsou moc moc dobré - pokud by se našel někdo, kdo prodá starší botky, moc by nám to pomohlo - problém je, že potřebujeme botky pro poníka, a to nevím, jestli někdo mít bude. Ale zkusit to můžu, že jo... smajlík
Za případné nabídky děkuji
Markéta

21.7.2010 17:31
6kaca6

XXX.XXX.204.27

tak jsem dneska obednala pár botek epic a uvidíme. Vzala jsem k ním i podložky na tlumení nárazů když je tak tvrdo, tak jsem zvědavá....

21.7.2010 18:12
teryneczka

XXX.XXX.6.15

Už skoro druhým rokem máme Easy Boots Epic a nemůžu na ně dát dopustit. Kobuši krásně sedí, nikde nedřou, nandávání (z kterého jsem na úplném začátku byla "trochu" vedle) je vážně za momentík. Ještě se mi nestalo, aby si je kobyla sundala, otevřely se nebo něco podobného ... :-) Po sundání podkov jsme s nimi jezdily skoro pořád, ale nyní už jen do terénu, který buďto neznáme nebo o něm vím, že je hodně kamenitý.

21.7.2010 18:44
6kaca6

XXX.XXX.204.27

Super... A když vám nepadají, můžu se zeptat jak velké máte kopyto a velikost bot? Já totž musím brát 3ky a na délku koníkovi chybí asi 1 - 2 mm, protože šířkou by se do 2 nevešel, tak mám strach ať nepadají... Hledám někoho, kdo má velikost kopyt na spodní hranici a jak mu drží...

21.7.2010 23:45
teryneczka

XXX.XXX.6.15

No, my máme nulky :-)) ... na přesné míry při pořizování si už nevzpomínám a teď nebyly důvody kopýtka přeměřovat :-) Jak už jsem psala, zezačátku nám dělalo trochu potíže nasazování, a tak jsme se snažili vymyslet nějaká delší lanka, vložk atd. Naštěstí jsme se nakonec nejdřív obrátili přímo na prodejce (oldwest), kde nám řekli, že by všechno měl vyřečit kvalitní trim kopyt. Nejdřív jsme se na to dívali trochu skepticky, ale faktem je, že co jsme si sehnali kvalitního kováře, který bosým kopytům rozumí, botky padnou jako ulité a nazuté i vyzuté jsou v případě potřeby v momentu :-)

22.7.2010 08:00
klawdie

XXX.XXX.94.254

teryneczka napsal(a):
No, my máme nulky :-)) ... na přesné míry při pořizování si už nevzpomínám a teď nebyly důvody kopýtka přeměřovat :-) Jak už jsem psala, zezačátku nám dělalo trochu potíže nasazování, a tak jsme se snažili vymyslet nějaká delší lanka, vložk atd. Naštěstí jsme se nakonec nejdřív obrátili přímo na prodejce (oldwest), kde nám řekli, že by všechno měl vyřečit kvalitní trim kopyt. Nejdřív jsme se na to dívali trochu skepticky, ale faktem je, že co jsme si sehnali kvalitního kováře, který bosým kopytům rozumí, botky padnou jako ulité a nazuté i vyzuté jsou v případě potřeby v momentu :-)

Hoj nejsi z daleka tak by mě zajímalo, koho jsi sehnala na kopýtka, klidn na mail klawdie@centrum.cz. díky
jo a nožky upravuješ sama, aby jste se do bot vešli? a jak často?

22.7.2010 12:42
teryneczka

XXX.XXX.6.15

+ - každé tři týdny za námi z Mladé Boleslavi dojíždí Láďa Nykl a já si mezitím jen občas orašplovávám nějaké "nesrovnalosti" :-)) ... ale zbytečně se do toho opravdu nesejřím a botky sedí i tak :-)

22.7.2010 17:46
6kaca6

XXX.XXX.204.27

Tak nakonec mi v oldwestu doporučili botky edge z důvodu, že můj kůň má vyšší patky a epic by mu nejspíš neseděly... nemáte někdo s těmito botky zkušenost?

23.7.2010 08:22
renmar

XXX.XXX.129.236

pro toho kdo hledal botky na poníka. Jedny, které mám reservní bych pomohla nabídnout. Jakou máte velikost kopyta? Pozor zadní jsou jiná velikost jak přední. Měří se délka k hrotu patky a šřka. Zdraví R. M.

2.8.2010 23:13
6kaca6

XXX.XXX.204.27

Tak jsme nakonec koupili botky BARE. Ty mají vepředu gumový pásek, takže pruží zárověň s kopytem a nejsou na něm tak na pevno. Mám k němu i příslušenství k epic, takže si z nich klidně můžu udělat epicy... zatím jsem ale maximálně spokojená - botky drží i ve cvalu, obuto mám za vteřinku a koník chodí i po kamení...

3.8.2010 08:21
bonzelka

XXX.XXX.204.138

Taky můžu nabídnout botky Cavallo Simple Boots, veliskot jsou 0,mám dva páry.Botky jsem použila asi tak 10x.
Měla jsem je na arábka,takže poníkům by botky taky mohly sedět,pokud to není vyloženě nějaký schetty...

5.8.2010 07:35
marketazalbre

XXX.XXX.46.78

Děkuji za nabídky, kopýtko doma poměřím a ozvu se. Bohužel poňouch je mrňous, asi tak 130 v kohoutku. Ale třeba by mu ty nulky byly... uvidíme. Teď se mu kopýtka zase na chvilku spravila, ale akutně schvácený byl před 5 lety a od té doby se mu to údajně pořád vracelo. Problém byla taky málo častá úprava kopýtek. Máme ho od letošního dubna, snažíme se s doktorem co to jde, tak snad to časem vybojujem. Na fotce má na předních "botičky" z člověčích sandálů, bohužel se brzy rozpadly, ale pomohly opravdu hodně. Když na procházce botku náhodou ztratil, zastavil se a nastavoval nožku, že bez boty dál nejde :-)
Zatím díky, ozvu se, Markéta

1.10.2010 12:49
jajaa

XXX.XXX.146.243

pro marketazalbre
Zavítala jsem na tohle téma kvůli botkám, taky uvažuji o jejich koupi pro našeho valacha ... ale ten Váš poník mi hrozně připomíná poníka, na kterém jsem začínala před 10 lety jezdit :-) může se zeptat jak se jmenuje a odkud ho máte? :-)

18.2.2011 08:42
borovska

XXX.XXX.46.60

Dovolím si přidat svoje zkušenosti s botkami Easyboot Epic od výrobce Easy Care. Valacha jsem koupila s hodně vylámanou kopytní stěnou, podkovy držely max 4 týdny a kopyta na předních nohou byla v hrozném stavu. Oproti tomu, zadní, nikdy nekovaná kopyta, jsou vynikající, což mne přimnělo k tomu, zkusit začít chodit na boso i na přední nohy. Před zakoupením jsem si vyhledala všechny dostupné informace o botkách a nenašla jsem nic negativního. Kopyto po úpravě mi změřil kopytář a doporučil i velikost a typ bot. Bohužel jediný český prodejce selhal, přesto, že mi v prvním telefonátu sliboval zaslání bot do tří dnů. Po měsíčním dopisování a nahánění telefonem, jsem se obrátila na německého distributora bot a skutečně jsem je měla do dvou dnů doma. Při první vyjíždce se ukázalo, že boty hrozně kloužou, jak na mokré trávě, tak hlavně na vlhké půdě a listí. Díky nedomyšlenému vzorku na podrážce bot, kloužou nebezpečně do strany a tím se koníkovi rozjedou přední nohy od sebe, což je opravdu na zabití. Když jsem toto zjistila, objednala jsem si u stejného distributora ozuby proti klouzání bot. Nesnadno jsem provrtala boty a upevnila těžké šrouby a už při tom, když jsem je tam dávala, jsem si říkala, že zákonitě musí koně strašně tlačit, protože procházejí celou podrážkou boty a kůn došlapuje na vnitřní stranu šroubů a jejich kovové podložky.
Skutečnost při vyjíždce byla ještě horší, nejenže koně boty tlačily, ale podstatným zvýšením váhy podrážky boty se změnilo těžiště, což znamenalo, že boty odstředivou silou při vykročení koně vymrštovaly přední nohy mnohem dále, než byl přirozený chod koně. Při prvním nacválání se boty odtrhly od masivního švu gaiteru a vylétly daleko před nás, jedna následovala druhou po pár vteřinách. Koni zůstaly na nohou jen gaitery na suché zipy. Sedlářka mi naštěstí oba díly šikovně sešila, ale šrouby jsem musela dát pryč a boty používám jen, když je téměř sucho, protože bez šroubů velmi kloužou. Moje zkušenosti s botami Easyboot Epic tedy nejsou uplně dobré a jejich koupi vám doporučuji zvážit.

18.2.2011 21:28
6kaca6

XXX.XXX.204.27

No tak já musím říct, že takové zkušenosti nemám a to je můj kun šmatla první třídy. Je fakt, že nemám epic, ale bare a podrážka je trochu jiná, ale nemyslím, že v tom bude extra rozdíl. Navíc si dle mého tyto boty kupují lidi většinou právě pro období sucha, kdy je trvdo a koním to vadí nebo pokud hodně jezdí po kamenech a silnici. Po bahně chodí v pohodě i citliví koně. Jinak pokud chcete s botkami jezdit na více kluzkém povrhu, zvolte typ botek s hrubší podrážkou - nemůžu si vzpomenout na název, ale mají prostě větší vzorek, jinak jsou stejné jako epic...

18.2.2011 22:15
borovska

XXX.XXX.46.60

Problém je v tom, že můj kůň má číslo bot 5 a to se vyrábí jen v provedení Epic. S terénem to také není jednoduché, nikdy není možné jet jen po suchu nebo jen po blátě. Jezdím lesem a cesty jsou velmi různorodé a zouvat a nazouvat boty po cestě je nesmysl.

19.2.2011 09:43
6kaca6

XXX.XXX.204.27

No já jsem to myslela tak, že botky většinou využíváme v době sucha přes léto. Je jasné, že občas se někde nějaký mokřejší flek najde, ale většinou je všude tvrdo a sucho a stejně mi botky nedělají problém i na bahně - samozřejmě tama nebudu cválat či triskat že... V terénu jsem žádnou kolizi s botkami neměla, nezaznamenala jsem že by to koni nějak extra více klouzalo ( a hodněkrát jsme jeli z rána, kdy byla třeba ještě rosa) nebo se mu dokonce rozjížděli nohy jak Vy říkáte. Jediná zkušenost je ta, že na jízdárně (travnaté) byl s botkami menší problém, protože byla mokrá a v obratech to bylo takové všelijaké, ale koník není nikterak přiježděný a obraty jsou kolikrát na zabití i bez bot....

6.10.2011 14:58
dolinka

XXX.XXX.7.141

6kaca6 napsal(a):
Tak nakonec mi v oldwestu doporučili botky edge z důvodu, že můj kůň má vyšší patky a epic by mu nejspíš neseděly... nemáte někdo s těmito botky zkušenost?

ráda se přidám se zkušenostma, právě tenhle tip bot jsem pořídila (edge) a jsem naprosto spokojená, sedí perfektně, nasazování byl ze začátku trošku boj ale po pár nandání to jde velice dobře a rychle, koník krásně spolupracuje. Samozřejmě na mokrém terénu trošku klouzají ale to i kopyto, s tím člověk musí počíta. Do konce vydrží na kopytě i když jsem projela promočeným polem a kůn byl po spěnky v bahně. Vřele doporučuji:-)

10.11.2011 21:32
bonzelka

XXX.XXX.204.138

Nemá někdo zájem o dva páry botiček Cavallo Simple B.?
Koník je měl na nohou tak 5x, původní cena 6000,- nyní bych je nechala za polovinu, klidně i míň...

11.11.2011 12:51
loreta

XXX.XXX.26.219

bonzelka napsal(a):
Nemá někdo zájem o dva páry botiček Cavallo Simple B.?
Koník je měl na nohou tak 5x, původní cena 6000,- nyní bych je nechala za polovinu, klidně i míň...

odkud jste? šlo by se domluvit na vyzkoušení? písněte třeba na meil loreta.b@seznam.cz, děkuji

Přidejte reakci

Přidat smajlík