Tak jsem cosi po delším pátrání objevila.
Tak přidávám odkaz, kde je to pěkně vysvětlené.
http://www.konicci.cz/clanky/vybaveni-a-vystroj-pro-kone-95/druhy-westernovych-udidel-2290/
I tak budu ráda za nějaké postřehy.
Hanka
okopčím pro natvrdlé alespoň začátek - taky se na to někdy nedá koukat a Rashid to popsal moc pěkně, jinak doporučuji stránky Westman a Ranch 28
Já osobně, když potřebuji přijezdit mladého koně, nebo tak něco, používám jednoduché roubíčkové stihlo. Pokud je kůň už dobře přiježděn a reaguje, zastavuje, couvá a nechá se vést přes krk (neck reining) na lehké pobídky, pak používám jednoduchou uzdu nebo westernovou nelomenou páku. To jsou jediné typy udidel, které používám pravidelně, a jsou taky jediné, které s čistým svědomím mohu doporučit. Je tu ale jedno udidlo, které bych nedoporučil nikdy, a vlastně udělám nejlíp, když se pokusím domluvit lidem, aby ho nepoužívali vůbec. Zvláště mají-li se svými koňmi problémy – problémy jako neodpovídání na pobídky při zastavování, couvání nebo zatáčení, nebo ještě častěji problémy jako kývání nebo potřásání hlavou, nebo dokonce vzpínání. Udidlo, o kterém mluvím, a které je často příčinou takových problémů, je lomená westernová páka.
Mi na mou extra citlivou kobylku doporučil trenér (Tonda Solanský) lomenou páku uprostřed s měděnou rolkou, ta ji dělá téměř pevnou, střed se hýbe minimálně. A uznávám, že ač na kroužky šlape parádně, zprvu jsem na páce musela být extra jemná!!! Nejprve jsem ji dávala jen na vykrokování po práci, to dlouho, cca měsíc, pak jsem už i naklusala a až později jsem i na ní začla pracovat. Závodů na páce byla schopná cca po 4 měsících práce s ní. Mám tím na mysli přiježděnostních závodů, ne rychlostek. Do té doby ale uměla vše na udidle i bez udidla, jen na ohlávce, včetně dovniř plec, dovnitř záď, přeskoků, traverzál, vše s patřičným sbalením. Až pak jsem svolika k tomu, začít s pákou. Je to vážně velice ostrý nástroj v rukou nezkušeného.
moto:,,Každé udidlo je tak tvrdé/jemné, jak dvrdá/jemná je ruka jezdce"
Je mi jasné, každá páka je pro koně tvdší uždění a může nadělat více zla než užitku. Právě, jak se píše v příspěvku, chtěla bych, aby šlo o přiježďovací pomůcku. Kobyla má svoji hlavu a občas nereaguje ani na opakované pomůcky. Nejsem hrr do věcí a vím, že všechno potřebuje svůj čas. To platí jistě i o uždění na páce. Chci, aby mě kobyla více vnímala spolu s dalšími pomůckami práce ze země i ze sedla. Ale i tak, ráda si nechám poradit.
Zasílám obrázek páky s můstkem pro jazyk. Jak je zrovna kupříkladu toto udidlo "tvrdé"?
Upřímně bych pořídila kobyle páku lomenou s krátkými hýbly. Proč je vlastně toto pákové udidlo nedoporučované?
Díky za trpělivost a rady :-)
H.
Protože, pokud jsi viděla konský jazyk, tak víš, že se do to ohbí rozhodně nevejde, jen se těma hranama bude o něj opírat. Hlavně jde, ale o to, že bude na páku vyvýjen tlak, tak to vysoké ohbí krutě opře do horního patra. Je to velmi tvrdý donucovací prostředek, protože kůn se může před tlakem schovat jen dolů.
Dovolím si odkázat tě na zajímavý článek o udidlech, který ti dá jistě odpověď na řadu otázek.
http://www.westman.cz/images/CO%20JE%20CO/A_Bit_of_this_and_bit_of_that_.pdf