Neuvěřitelné na téma "koňský útulek"

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
21.7.2010 10:12
marketazalbre

XXX.XXX.46.78

Zdravím všechny. Včera jsem měla následující telefonát, jehož obsah myslím stojí za zveřejnění. Není to samozřejmě obsah doslovný, ale významově přesný:

Volala mi paní xy:
paní: "Dobrý den, našla jsem na internetu, že máte útulek pro koně"
já: "To je správně"
paní: "my máme poničku, která je velmi agresivní. Naši kobylu přinutila skočit přes drátěný plot a ta se potrhala. Poničku máme už rok, nemůžeme si ji dále nechat, ale je nám líto dát ji na jatka, proto bychom ji chtěli dát do útulku."
Já: "my bohužel agresivního koně přijmout nemůžeme. Pokud je vám líto dávat ji na jatka, nechte ji uspat."
paní: "No co to je za jednání???" (paní výrazně zvýšila hlas)
Já: "Jak to myslíte?"
paní: "jak je možné, že nemůžete přijmout koně? Od čeho jste útulek???"
Já: "snažíme se pomáhat starým a handicapovaným koním, máme tady koně hodně přes dvacet let, pohybově i jinak handicapované, nemůžeme mezi ně pustit agresivního poníka.
Paní: "A co tedy podle vás mám dělat? To mám dát úplně zdravého koně na jatka???
Já: "Nemusíte ji dávat na jatka - pokud ji vy ani nikdo jiný mít nemůže, můžete ji nechat uspat. Vy jste majitelka koně a vy máte za koně zodpovědnost."
Paní: No to snad nemyslíte vážně??? Dobrá tedy, tak když vy ji odmítáte přijmout, tak já ji mám tejrat, voni mně ji zabavjej a daji ji k vám do útulku?
(tak tento dotaz mně skutečně vyrazil dech a zmohla jsem se jen na odpověď:)
Já: "Pokud si myslíte, že to je řešení, pak to zkuste... pochopte prosím, že útulek je sdružení dobrovolníků, oba s manželem i další dobrovolníci chodíme do práce, abychom mohli koním pomáhat, ale je skutečně na nás každé rozhodnutí, kterého koně vezmem a zda si můžeme dovolit ho vzít..."
Konec tel.hovoru, někde v těchto místech mi paní položila telefon, dokončím tedy bez ní.

Podle čeho si paní myslíte, že jsme povinni si jakéhokoliv koně vzít? Znova opakuji, kůň je majetek majitele, a ten je za něj zodpovědný. V případě, že má kůň handicap, a tato ponička evidentně vážný psychický handicap má, je třeba ho řešit. Řešení je dvojí - buď chce majitel svému koni pomoci a pak hledá léčení, jiného majitele, člověka znalého práce s agresivním zvířetem (toto nebude případ té paní) anebo se chce své zodpovědnosti a tím pádem i koně zbavit (toto je případ paní).

Dále se chci zeptat - jak byste si představovala, že to bude dál probíhat, když "budete poničku tejrat aby byla zabavena" - na čí náklady si myslíte, že bude ponička kdekoliv umístěná? Jen a jen na náklady majitele, kromě nákladů na převoz, zaplatíte taky náklady na péči o koně, veterinární úkony a náklady řízení (konání orgánů policie a úředníků státní veterinární správy a obecního úřadu či magistrátu).
Opravdu si myslíte, že můžete zodpovědnost za SVÉ ZVÍŘE jen tak přehodit na někoho jiného? Máte - li psa, který je agresivní, zkuste s ním přijít do psího útulku - žádný vám ho nevezme, protože útulky se starají o TOULAVÁ A ZABĚHNUTÁ ZVÍŘATA. Nikoliv o zvířata předána útulku nezodpovědným majitelem.

Závěrem chci říct, že pokud je to v našich silách, stále pomáháme koním i jejich majitelům. Ale nejsme jako organizace povinni se komukoliv zpovídat z toho, jaké koně a kdy přijmeme. Jsme povinni se o přijaté koně dobře starat a poskytnout jim ty nejlepší podmínky k životu. A opravdu se nenecháme vydírat slovem "jatka". Ano - nemáme to slovo rádi, a naše koně odcházejí ze světa ve své stáji a injekcí. Ale všem je snad jasné, že spousta koní na jatkách končí a končit i nadále bude. A pořád je lepší, koně uspat (nebo budiž - poslat na jatka), než ho nechat živořit ve špatných podmínkách, které jsou bohužel většinou tím horší, čím nižší je cena koně.

Pevně věřím, že není mnoho takových koňáků, jako byla tahle paní. Věřím, že většina z nich si svoji zodpovědnost uvědomuje, byť máme bohužel stále plný útulek a žádný z dřívějších majitelů koní zde dnes umístěných na svého koně ani korunou nepřispívá. Co mi taky jiného zbývá než věřit - a pomáhat pokud se pomoci dá.

Pokud by někdo měl zájem, pomoci agresivní poničce. Bohužel z toho telefonátu nedokážu posoudit, zda se dá s agresivitou poničky něco dělat.

A na úplný závěr chci zas a znova poděkovat všem, kteří nám finančně i fyzicky pomáhají. Opravdu není samozřejmostí, že lidé chápou a podporují tuto činnost - po výše uvedeném šokujícím telefonátu si zase říkám - Díky Bohu za vás všechny! (byť jsem ateista)

.................................................

Vysvětlení významu slova "útulek" - už z kořene slova plyne, že v zařízení jménem "útulek" jsou umístěna zvířata toulavá. Toulavé zvíře je to, které se pohybuje volně a nemá (dočasně či trvale) majitele a může představovat potenciální nebezpečí pro lidi (napadení, autonehoda)
O toulavá zvířata je povinna se postarat obec, v jejímž katastru se zvíře toulá. Pro tento účel byly zřízeny útulky - v podstatě úschovny nalezených "věcí"- zvířat. V útulku je zvíře půl roku a pak ztrácí majitel vlastnická práva a věc (zvíře)přechází do vlastnictví obce. V mnoha případech jsou zvířata po přejití do jejich vlastnictví utrácena, protože představují pro provozovatele útulku (obec) další náklady.
Dostáváme se k pojmu "koňský útulek" - je skutečností, že oficiální koňský útulek žádný neexistuje a může existovat pouze za předpokladu, že ho zřídí obec a bude tam umisťovat volně se potulující koně. Což je velmi málo pravděpodobné, důvody myslím každý chovatel koní zná a nemusím to zde rozepisovat.

To, že si někteří chovatelé (blázni, dobrovolníci, dobré duše, obětavci či naopak handlíři a jiní vychytralci) dali do názvu své organizace slovo "útulek", je nezavazuje k žádné povinnosti přebírat zodpovědnost za koně z majitelů koní na svá bedra. Dělají toto dobrovolně, za své či darované peníze (upozorňuji, že nikoliv peníze darované od státu, daňových poplatníků - dotace na takovou činnost neexistuje).

Majitelé koní - uvědomujte si prosím svou zodpovědnost za své zvíře - když vám kůň přestane sloužit, zestárne, apod., zvažte, zda chcete, aby vám prostě jen "zmizel z očí" a ať se má kde chce a jak chce (prodej za pár korun či darování koně do neprověřených podmínek a neznámým lidem)

Pokud se o takového koně nechcete starat (mám na mysli koně neprodejného, trvale nejezditelného), máte dvě možnosti - buď požádáte některý "koňský útulek", zda se je ochoten o toto zvíře postarat, podmínky záleží na každém útulku, většinou je taková péče za úplatu. Druhá možnost je umožnit svému koni odejít ze světa. Jatka jsou ta horší možnost, euthanazie z rukou veterináře ta lepší.

Snad se mi podařilo vysvětlit základní věci na téma "koňský útulek". Pokud budete mít doplňující dotazy, ráda je zde zodpovím.
Přeju vám všem radost s vašimi koňmi a vašim koním totéž s vámi :-)
Markéta Toběrná
Naděje pro koně, o.s.

21.7.2010 11:11
klawdie

XXX.XXX.94.254

Agresivní poník-agresivní ponička...i toto bude mít nějakou spojitost, že..
příběh je velmi smutný především pro toho tvora, ovšem není první ani poslední.
Jinak jsem chtěla poznamenat, že pokud do psího utulku chce někdo umístit své zvíře, tvrdě platíte naklády, bohužel vychytralí paničci jsou schopni, nechat psa před vraty, jen aby se vyhli finanční odpovědnosti...

21.7.2010 13:12
johnt

XXX.XXX.76.21

Markét, napsalas to krááásně!!!! smajlík Krásně si uvedla vysvětlila lidem, jak funguje útulek a jak to chodí....dobré pro veřejnost. Doufám, že nezodpovědných lidí bude míň....
Ta majitelka ponyčky by to mohla řešit pozváním někoho znalého komunikace s koňmi aby ji vysvětlil co a jak.....jenomže i to stojí peníze....ale to už záleží jenom na ní. Vysvětlovat něco člověku, který má k tomu takový přístup je těžké...kdyby se zeptala apoň na radu a pomoc a ne házet všechno na útulek.... tady na i fauně se najde dost lidiček, kteří znají lidi kolem koní, co se věnují kominikace s koněm.
Jinak leč opožděně přeji jen to nej v "novém" kroku do života.:-)
Pěkný den Markét a ahoj Marta

21.7.2010 13:22
marketazalbre

XXX.XXX.46.78

Díky Marto :-) Číslo na paní jsem neuvedla proto, aby byla lynčována, ale v naději, že se najde někdo, kdo by byl ochoten poničce pomoci - ujmout se jí. Nemyslím si totiž, že by paní byla ochotna poničku napravit, ale možná se mýlím. Bohužel jsem paní opět rozezlila a požaduje smazání čísla. Poslala jsem dotaz na ifaunu, jak mohu opravit příspěvek, ale zatím bez odezvy, tuto volbu jsem nikde nenašla. Jsem z toho celého případu čím dál smutnější, jako vždy když se srazím s takovým jednáním a přístupem... smajlík

21.7.2010 14:22
thesis

XXX.XXX.151.2

Jak se říká, každý dobrý skutek je po zásluze potrestán. Ale myslím, že kdyby poničku nabídla k darování tak ji jistě udá, ale na druhou stranu kdoví u koho by skončila. Kdysi jsem si vzala domů kousavce, taky byl zadarmo a nikdo ho nechtěl. Je u mě doteď a nikdy jsem nelitovala a hlavně mě nenapadá, prostě má svého člověka tak je šikovný, ale na cizího zaútočí. Myslím, že u takových koní, když už to z nich někdo udělal, je důležité aby našli toho pravého člověka a dostali šanci. Nejhorší je nebezpečný kůň a z toho vzteklý majitel, taková cesta vede k oboustranné nespokojenosti a trápení. V situaci dotyčné paní bych se neobracela na útulky (leda pro radu zda by o někom vhodném nevěděli kdo by se takového koně ujal) ale spíš hledala po netu lidi co s tím mají zkušenosti a obracela se na ně s nabídkou k darování. Ta klisna co se zranila kvůli poničce je asi slabší povahy, prostě nějaký kliďásek. Protože kdybych takovou ponici dala ke svým koním, zvlášť k valachovi tak by si ji pořádně zpracoval kdyby na něj něco zkusila a stejně tak by si bránil své dvě kobyly. Ikdyž ta moje se už i chtěla pustit do dvou velkých ČT jenom proto že přes ně neviděla svého valacha :-). Každopádně přeji poničce úspěch a lidem z útulku pevné nervy při potkávání různých lidí:-)

21.7.2010 14:31
marketazalbre

XXX.XXX.46.78

Takže díky ochotné podpoře z ifauny je tel.číslo na majitelku smazáno. Snad už bude paní spokojena. Jak dopadne ponička, je ve hvězdách. Ale jestli majitelka čte tuto diskuzi - příspěvek přede mnou měl pravdu - agresivní kůń není případ pro útulek, ale pro zkušeného chovatele, který bude ochoten s takovým koněm pracovat.

21.7.2010 16:02
krizovatka

XXX.XXX.42.56

Ahoj Markéto, mě paní také volala. Nechci se nikoho zastávat, ale přišla mi spíš zoufalá ze vzniklé situace, tak se snaží hledat řešení a zjišťovala možnosti. Po delší rozpravě mi nepřišlo, že by chtěla kobylu dát na jatka, ani s jatkama někoho vydírat (přikláním se k informačnímu šumu). Ponclu dá určitě zadarmo, ale nechci za ní hovořit. Za sebe mohu říct, že nejsem schopná jí nabídnout jinou pomoc, než telefon na slečnu Kortusovou, která mi vytrhla trn z paty a ukáznila mě i kobylu. Paní i poncle držím palce. Věra (www.konici.eu)

21.7.2010 16:30
krizovatka

XXX.XXX.42.56

Ješte jsem Ti chtěla moc poděkovat za upřesnění fukncke a smyslu útulků nejen pro koně. Výstižné a jasné :-) Věra

21.7.2010 21:25
marketazalbre

XXX.XXX.44.120

Ahoj Věrko, díky za dobré zprávy, snad paní nechala své emoce v telefonátu se mnou a s Tebou už se snažila najít řešení. Na mně bohužel ječela a nenechala si nic v klidu vysvětlit, tak jsme se k hledání řešení ani nedostaly smajlík Snad Tvoje kontakty pomůžou, ponici bych to přála :-) A třeba měl pravdu jeden z předešlých příspěvků, že zraněná kobyla byla příliš submisivní, nebo si prostě jen kobyly neseděly - nebyly kamarádky :-(

31.10.2011 18:37
verulda

XXX.XXX.64.2

marketazalbre napsal(a):
Zdravím všechny. Včera jsem měla následující telefonát, jehož obsah myslím stojí za zveřejnění. Není to samozřejmě obsah doslovný, ale významově přesný:

Volala mi paní xy:
paní: "Dobrý den, našla jsem na internetu, že máte útulek pro koně"
já: "To je správně"
paní: "my máme poničku, která je velmi agresivní. Naši kobylu přinutila skočit přes drátěný plot a ta se potrhala. Poničku máme už rok, nemůžeme si ji dále nechat, ale je nám líto dát ji na jatka, proto bychom ji chtěli dát do útulku."
Já: "my bohužel agresivního koně přijmout nemůžeme. Pokud je vám líto dávat ji na jatka, nechte ji uspat."
paní: "No co to je za jednání???" (paní výrazně zvýšila hlas)
Já: "Jak to myslíte?"
paní: "jak je možné, že nemůžete přijmout koně? Od čeho jste útulek???"
Já: "snažíme se pomáhat starým a handicapovaným koním, máme tady koně hodně přes dvacet let, pohybově i jinak handicapované, nemůžeme mezi ně pustit agresivního poníka.
Paní: "A co tedy podle vás mám dělat? To mám dát úplně zdravého koně na jatka???
Já: "Nemusíte ji dávat na jatka - pokud ji vy ani nikdo jiný mít nemůže, můžete ji nechat uspat. Vy jste majitelka koně a vy máte za koně zodpovědnost."
Paní: No to snad nemyslíte vážně??? Dobrá tedy, tak když vy ji odmítáte přijmout, tak já ji mám tejrat, voni mně ji zabavjej a daji ji k vám do útulku?
(tak tento dotaz mně skutečně vyrazil dech a zmohla jsem se jen na odpověď:)
Já: "Pokud si myslíte, že to je řešení, pak to zkuste... pochopte prosím, že útulek je sdružení dobrovolníků, oba s manželem i další dobrovolníci chodíme do práce, abychom mohli koním pomáhat, ale je skutečně na nás každé rozhodnutí, kterého koně vezmem a zda si můžeme dovolit ho vzít..."
Konec tel.hovoru, někde v těchto místech mi paní položila telefon, dokončím tedy bez ní.

Podle čeho si paní myslíte, že jsme povinni si jakéhokoliv koně vzít? Znova opakuji, kůň je majetek majitele, a ten je za něj zodpovědný. V případě, že má kůň handicap, a tato ponička evidentně vážný psychický handicap má, je třeba ho řešit. Řešení je dvojí - buď chce majitel svému koni pomoci a pak hledá léčení, jiného majitele, člověka znalého práce s agresivním zvířetem (toto nebude případ té paní) anebo se chce své zodpovědnosti a tím pádem i koně zbavit (toto je případ paní).

Dále se chci zeptat - jak byste si představovala, že to bude dál probíhat, když "budete poničku tejrat aby byla zabavena" - na čí náklady si myslíte, že bude ponička kdekoliv umístěná? Jen a jen na náklady majitele, kromě nákladů na převoz, zaplatíte taky náklady na péči o koně, veterinární úkony a náklady řízení (konání orgánů policie a úředníků státní veterinární správy a obecního úřadu či magistrátu).
Opravdu si myslíte, že můžete zodpovědnost za SVÉ ZVÍŘE jen tak přehodit na někoho jiného? Máte - li psa, který je agresivní, zkuste s ním přijít do psího útulku - žádný vám ho nevezme, protože útulky se starají o TOULAVÁ A ZABĚHNUTÁ ZVÍŘATA. Nikoliv o zvířata předána útulku nezodpovědným majitelem.

Závěrem chci říct, že pokud je to v našich silách, stále pomáháme koním i jejich majitelům. Ale nejsme jako organizace povinni se komukoliv zpovídat z toho, jaké koně a kdy přijmeme. Jsme povinni se o přijaté koně dobře starat a poskytnout jim ty nejlepší podmínky k životu. A opravdu se nenecháme vydírat slovem "jatka". Ano - nemáme to slovo rádi, a naše koně odcházejí ze světa ve své stáji a injekcí. Ale všem je snad jasné, že spousta koní na jatkách končí a končit i nadále bude. A pořád je lepší, koně uspat (nebo budiž - poslat na jatka), než ho nechat živořit ve špatných podmínkách, které jsou bohužel většinou tím horší, čím nižší je cena koně.

Pevně věřím, že není mnoho takových koňáků, jako byla tahle paní. Věřím, že většina z nich si svoji zodpovědnost uvědomuje, byť máme bohužel stále plný útulek a žádný z dřívějších majitelů koní zde dnes umístěných na svého koně ani korunou nepřispívá. Co mi taky jiného zbývá než věřit - a pomáhat pokud se pomoci dá.

Pokud by někdo měl zájem, pomoci agresivní poničce. Bohužel z toho telefonátu nedokážu posoudit, zda se dá s agresivitou poničky něco dělat.

A na úplný závěr chci zas a znova poděkovat všem, kteří nám finančně i fyzicky pomáhají. Opravdu není samozřejmostí, že lidé chápou a podporují tuto činnost - po výše uvedeném šokujícím telefonátu si zase říkám - Díky Bohu za vás všechny! (byť jsem ateista)

.................................................

Vysvětlení významu slova "útulek" - už z kořene slova plyne, že v zařízení jménem "útulek" jsou umístěna zvířata toulavá. Toulavé zvíře je to, které se pohybuje volně a nemá (dočasně či trvale) majitele a může představovat potenciální nebezpečí pro lidi (napadení, autonehoda)
O toulavá zvířata je povinna se postarat obec, v jejímž katastru se zvíře toulá. Pro tento účel byly zřízeny útulky - v podstatě úschovny nalezených "věcí"- zvířat. V útulku je zvíře půl roku a pak ztrácí majitel vlastnická práva a věc (zvíře)přechází do vlastnictví obce. V mnoha případech jsou zvířata po přejití do jejich vlastnictví utrácena, protože představují pro provozovatele útulku (obec) další náklady.
Dostáváme se k pojmu "koňský útulek" - je skutečností, že oficiální koňský útulek žádný neexistuje a může existovat pouze za předpokladu, že ho zřídí obec a bude tam umisťovat volně se potulující koně. Což je velmi málo pravděpodobné, důvody myslím každý chovatel koní zná a nemusím to zde rozepisovat.

To, že si někteří chovatelé (blázni, dobrovolníci, dobré duše, obětavci či naopak handlíři a jiní vychytralci) dali do názvu své organizace slovo "útulek", je nezavazuje k žádné povinnosti přebírat zodpovědnost za koně z majitelů koní na svá bedra. Dělají toto dobrovolně, za své či darované peníze (upozorňuji, že nikoliv peníze darované od státu, daňových poplatníků - dotace na takovou činnost neexistuje).

Majitelé koní - uvědomujte si prosím svou zodpovědnost za své zvíře - když vám kůň přestane sloužit, zestárne, apod., zvažte, zda chcete, aby vám prostě jen "zmizel z očí" a ať se má kde chce a jak chce (prodej za pár korun či darování koně do neprověřených podmínek a neznámým lidem)

Pokud se o takového koně nechcete starat (mám na mysli koně neprodejného, trvale nejezditelného), máte dvě možnosti - buď požádáte některý "koňský útulek", zda se je ochoten o toto zvíře postarat, podmínky záleží na každém útulku, většinou je taková péče za úplatu. Druhá možnost je umožnit svému koni odejít ze světa. Jatka jsou ta horší možnost, euthanazie z rukou veterináře ta lepší.

Snad se mi podařilo vysvětlit základní věci na téma "koňský útulek". Pokud budete mít doplňující dotazy, ráda je zde zodpovím.
Přeju vám všem radost s vašimi koňmi a vašim koním totéž s vámi :-)
Markéta Toběrná
Naděje pro koně, o.s.

Jen bych si dovolila nesouhlasit s poznámkou že levní koně se mají špatně.
Myslím že možná někteří ano ale rozhodně né vřichni.
I já koupila kobylku 10měsíců starou za 5tisíc (což si myslím že je levné) a nemyslím si ani já ani nikdo s mého okolí že se má špatně.
Špatně se měla u majitele u kterého se narodila. Byla samá jizva něznala ani chleba či jablko.
Ale souhlasím s tím že není umění koně zkazit tím spíš trvdohlavého poníčka.

V.P.

Dominiska

10.11.2011 22:02
Dominiska

XXX.XXX.117.248

Nevíte jak to s ponicí dopadlo?Jestli jí paní ještě má,nebo už ji udala???

16.11.2011 21:22
marketazalbre

XXX.XXX.44.9

Jak to dopadlo, nevím, někdo vytáhl prastarou diskuzi... Vím jen, že se paní pak dovolala Věrce Jungmannové od Liberce, s ní jsem pak mluvila a ta říkala, že paní už tak bojovná nebyla. Ale jestli ji ta Věrka pak k sobě vzala, to fakt nevím...číslo na Věrku Vám pošlu na mail, když ho sem napíšete, kdybyste jí chtěla ohledně toho zavolat, číslo na tu paní už nemám.
Marketa z Albre

16.11.2011 22:36
petrkrepelka

XXX.XXX.180.138

Možná by stačilo,kdyby paní napsala:Daruji kobylku vysokou,starou,barvy atd.má někdo zájem.Je jisté,že zájem by se našel a nemusí docházet k žádným urážkám,či napadání.Samého by mě ta kobylka zajímala.Tak pokud máte chut napište mi.meil: petr2039@seznam.cz Děkuji a přeji dobré pořízení.

Přidejte reakci

Přidat smajlík