Právě řešíme na stáji problém...
Už cca 2 měs. je na stáji nová 2 letá kobyla, která si ale až teď usmyslela, že její novou zábavou je žrát a žužlat druhým koním žíně. Specializuje se na ocasy, hříva jí nejede, ale polovina koní už má ocasy nad hlezna!! Zvládla to za 2 dny je takto ,,zřídit". Chudáci, jestli se letos ještě oteplí a vyletí mouchy... Fotky nedám, je to vážně k .
Máte s tím někdo zkušenost, co dál? Teď ji dáme bokem, než na něco nepřijdem, ale nemůže tak být věčně.
Mám zkušenost, jen když hříbě žralo matce copánky hřívy, ty jsem ale obalila směsí olej +chilli +bílý pepř a to zabralo, ale nevím, jak by to drželo na tom ocase, hříva byla v copáncích.
Zítra se poptám veta na názor. Dnes večer když se koně zavírali, to byla nepěkná podívaná...
ghajariy
napsal(a):
Právě řešíme na stáji problém...
Už cca 2 měs. je na stáji nová 2 letá kobyla, která si ale až teď usmyslela, že její novou zábavou je žrát a žužlat druhým koním žíně. Specializuje se na ocasy, hříva jí nejede, ale polovina koní už má ocasy nad hlezna!! Zvládla to za 2 dny je takto ,,zřídit". Chudáci, jestli se letos ještě oteplí a vyletí mouchy... Fotky nedám, je to vážně k .
Máte s tím někdo zkušenost, co dál? Teď ji dáme bokem, než na něco nepřijdem, ale nemůže tak být věčně.
Mám zkušenost, jen když hříbě žralo matce copánky hřívy, ty jsem ale obalila směsí olej +chilli +bílý pepř a to zabralo, ale nevím, jak by to drželo na tom ocase, hříva byla v copáncích.
Zítra se poptám veta na názor. Dnes večer když se koně zavírali, to byla nepěkná podívaná...
No tak buď jí něco chybí po zdravotní stránce nebo se jen nudí a našla si novou zábavu. S tímto jsem se ještě fakt nesetkala. Možná jí zaměstnat hlavu nějakou prací, je to už dvouletá kobyla, tak by se s ní už mohlo něco dělat. Možná že je i frustrovaná tím, že je v novém prostředí a nějak nespokojená. Ikdyž za dva měsíce by si už měla zvyknout. Nebo pak taky ještě zkusit potřít ocasy ale pozor ať se to nedostane na zadek. :) Musí se to vyzkoušet, nevím jak poradit jinak. Tak držím pěsti, ať se to co nejdříve vyřeší.
Tak s tímto jsem se setkala. V našem případě to byl jasný důvod : kůň se nudil, protože začali chodit do malých ohrádek bez pastvy a sena. Pak můj kůň vymyslel okusování ocasů ostatním, bylo to šílené . Řešili jsme to tak, že se " postiženým " natřely žíně pálivou pastou určenou právě na okusování např. boxů. Zabralo to ale koně jsem pak ustájila jinde, protože začínal mít i jiné nešvary, navíc pak musel chodit natřený i on,protože jeho kamoš se to taky naučil
.
My resime to same.
Jeden kun ma ocas uz skoro az nad hlezna, dalsi zacinaji. Opravdu bys sem nemohla dat foto na srovnani i s nejakym detailnejsim zaberem na okousane konce zini? My jsme totiz zadneho kone nepristihli, ze by to delal a tak resime, jestli to nechodi nejaky magor do ohrady strihat nuzkama...
alfi pav
napsal(a):
My resime to same.
Jeden kun ma ocas uz skoro az nad hlezna, dalsi zacinaji. Opravdu bys sem nemohla dat foto na srovnani i s nejakym detailnejsim zaberem na okousane konce zini? My jsme totiz zadneho kone nepristihli, ze by to delal a tak resime, jestli to nechodi nejaky magor do ohrady strihat nuzkama...
ahoj my to tu resime u hribat tim, ze kobylam nastrikame do ocasu a na hrivu tabasco.... zredi se vodou a da se do nejake lahve, ktera ma rozprasovatko (po showshinu ci necem takovem)
jinak jsem videla i spreje na zapraneni okusovani ocasu...ale jsou drahe...zkuste to naredene tabasco
Nám na to dal vet včera Neostomosan, že ho máme naředit a prý by jí to pak nemělo šmakovat.
Ale máte pravdu, kdyby jsme tu ,,ničemu " neviděly 3, budu tvrdit, že jim to někdo stříhá. Je to moc pěkné, samý schodek .
Kobče jsou na pastvině, nahoře, kde jsou u východu už tráva není, ale dole je jí dost k zábavě. Ale jak čekají večer, než je někdo zavře, tak si asi vymyslely zábavu. Snad se tak baví jen 1 jedinec. Doufám...
Hmm, tak u nás teda Neostomosan proti ohryzávání žíní rozhodně nefunguje.
U kobyly nemám problém s ocasem, ale s hřívou. Stádová kolegyně - matka, se kterou se kamarádsky vykusují v rámci vzájemné péče o srst je totiž magor, co když už to dělá, tak stále jen to jedno místo, pořádně silně a to spodní část hřebene krku ( od kohoutku nahoru asi třetina hřívy).
Kobyla už tam skoro nemá hřívu, spíš sólisty v řadě. Jsem z toho zoufalá, protože ji budu chtít prodat a každý bude podezírat, že si to drbe. Mívala hřívu jako hrom, když se kamarádila s jinou kobuší...
Neostomosan vyzkoušen bez účinku. Dnes už nervy nevydržely a tento párek kámošek jsem rozdělila, než bude mít třetinu hřívy úplně v kelu
Asi vyzkouším to tabasco ... máte tu někdo taky takovou vydrbávačku hřívy kolegyním, řešíte nějak?
U nas zahada vyresena. Nestriha to nikdo, ale kouse to beran, co nema co delat a tak vymysli hovadiny...
Jednoho konika ojel na delku ocasni casti patere, dalsi ozira ale pomaleji. Podle veta zlozvyk. Vcera jsme to zkusili taky namocit neostomosanem, tak se uvidi.
Ty palive veci jsou dost nebezpecne ne? co kdyz si tim kone vzajemne odhaneji mouchy z oci, to musi byt dost drasticke ne? Jaka je vase zkusenost?
Když si vzpomenu zpět, má kobča má dlouhou hřívu, tak jí to pletu do copánků a když jí to kdysi před 4-mi lety žral její vlastní syn, namáčela jsem každé ráno konce do směsi olej + chilli + bílý pepř. Zabralo to. Chvíli to sice ještě zkoušel, ale cca po měsíci si už copanů nevšímal ani když nebyly namočené. Zůstávalo to právě na těch gumičkách, tak jak to dal do huby, hned to vyplivl. Tohle asi na ocas moc nejde, protože jak to uschne, tak se to brzo vydrolí a asi to moc neúčinkuje.
Klepu na dvere, ale nas problem je zatim vyresen diky jedne stare babske rade, ktera se pry s uspechem pouziva nejen na zvirectvo, ale i na lidstvo (= male deti, kdyz si kousou nehty atd).
Doporucili mi koupit obycejne jadrove mydlo (klasika S jelenem za 15kc), nechat ho trochu rozmocit tak, aby trochu vrchni casti mydla bylo mekke, a nahusto potrit vsechna ozirani nastavena mista. Sice to pak vypada, jak kdyby mel kun mastny ocas, coz osobne nesnasim, ale i tak mlsna drzka jako beran si dala zajit chut a ocasy uz konim nelikviduje
. Vydrzi to i dest, pokud je to nanesene v dostatecne huste vrstve.
Ted to obnovuju cca 1x za 3-4 dny, ozirac se drzi dal a ocas kone dokonce i voni po Jelenovi
.
Tak jsem ráda že nejsem v tomhle případě sama. Stalo se mi úplně to samé ráno jsem se vzbudila šla krmit a zjistila jsem že můj kůň nemá skoro žádný ocas!
Moje první reakce byla, že ocas mi někdo ostříhal,nikdy by mě totiž nenapadlo že by to mohl být nudící se beran který nemá co dělat a tak vymýšlí hovadiny jak se zabavit
Foto je první den při zjištění teď už je okousaný nad klouby!
Určitě rady vyzkouším
LEPŠÍ OCAS S JELENEM NEŽLI ŽÁDNÝ A OKOUSANÝ BERANEM..