Ahojte všichni milovníci a vlastníci huculů Napadlo mě založit tuto diskuzi jako tu mají i ostatní své stálé dizkuze které tu fungují už hodně dlouho... můžeme sem psát různé novinky, postřehy, zkušenosti, hlavně zážitky, fotky a to vše ohledně našich huculíků. Bude to takový náš deník, co jsme dnes s našima huculíkama dělali, co je nového apod. Zkrátka tak jak fungují i ty ostatní diskuze (např. Westernové plemena a jezdci - kochači, Arabi, Chlaďásci). Myslím si že je nás tu hodně, apoň tolik aby se tohle téma udrželo, bylo by to super nemyslíte?
Mohli bychom začít tak, že se všichni představíme a seznámíme, hlavně naše huculouše
Takže já jsem Katka, neboli Karwen, je mi 20 let, jsem z jedné vesnice asi 8km od Olomouce, koníka mám ve vedlejší vesnici ve stáji, kterou máme s kamarádem. U koní jsem začala jako dítě, ve 13 letech jsem začala chodit do jezdeckého oddílu, poté jsem jezdila u soukromnice na anglickém plnokrevníkovi a pak jsem si koupila Ajdu, kterého mám už 4 roky. Idahoo (čteno Ajdahou) má letos 8 let, otec Gurgul Zmrzlík s.v., matka Iris, otec matky Gurgul Artur. Je to skvělý koník, jako asi každý hucul je velmi chytrý, tím pádem i tvrdohlavý, ale jinak je to zlatej koník. Pod sedlem je hodný, při práci je tlačivý a když se mu něco nelíbí tak si umí vyhodit, naštěstí nevyhazuje moc často. Jinak umí krásně skákat, má pěkný styl skoku, i když většinou se snaží překážky vybočit. V terénu už je živější, i když přes léto se mu taky moc nechce, ale jakmile se ochladí, začně být temperamentní a jde dopředu. Je to skvělý terénní koník, přejde všechno, i když někdy se taky něčeho bojí a vymýšlí, jak kdy... Jezdíme anglicky i westernově a hlavně rekreačně. Momentálně s ním jezdím převážně v anglii. Časem bych se chtěla účastnit hobby závodů, ale zatím se nedaří, musíme se toho hodně naučit.
A tak já se teda přidám
Vlastním pětiletou huculenku Šišku, z maminky Manka, tatínek Hugo po Oušor Míša..bohužel díky liknavosti bývalého majitele jsme bez původu. Tatík sice není uchovněný, ale maminu jsme zapsanou mít mohli... Kobča je něco přes rok obsednutá a dělá mi celkem radost. Z nedůvěřivého poblázněného zvířete, které jsem si loni přivedla je letos poměrně spolehlivý koník...ovšem jen pro důsledného jezdce, který krotí její občasné huculí manýry. Ale už mi vozí i nejzdce, tak počítám s tím, že až jednou "přijde k rozumu", budu na ni moct posadit kohokoliv
Ahoj
No tak já jsem Monika a mám doma huculku kříženou fjordem, doufám že to neva .Kobu je 22 let, už se na ní nejezdí má svůj zasloužený důchod..
Tady je fotka
Ahoj, jmenuje se Brita je to moje zlatíčko, jj na vzhled nevypadá, ale bohužel sem jí vykoupila ze špatných podmínek a ještě k tomu tahala v lese.. takže jí bolejí záda..už má zasloužený důchod
Dám sem foto Brity a její roční kobylky Bacardi
Karwen odkud jste?
Taky se přidávám - 8 letý valach Permoník(otec Gurgul, matka Bara), narozen v Orlických horách. Ježděn anglie rekreačně, spíš terén, občas venkovní jízdárna, nějaký skok, hubertka. Někdy líný na krok, jindy akční, občas tvrdohlavý, občas je schopný se rozdat, ale spolehlivý v terénu, ideální parťák na couračky do lesa. Miluje děti, jiná zvířata a druhého koně, plňasku, by měl nejraději pořád u sebe.
..jako by se mluvilo o té mojí obludě....občas abych se prosila o jeden krok, ale většinou je to dračice na tryskový pohon, která nemá problém držet krok s velkými koňmi
caleta: A Bacardi je po jakém hřebci, po fjordovi?
elena11: Krásnej huculík, celej můj Ajda, povahově... Oni jsou vlastně všichni huculíci takoví
JJ i ty moje potvůrky jsou to samý povahově, ale je fakt že třeba ta moje ta starší Brita by pro mě udála cokoli na světě.. Na tohle je fakt suprová
Bacardi je krásný mix.. :-) Mamča Fjordhucul a táta je Welsh part bred, tudíž Bacardi je Welska
Foto asi 20 min po porodu
Karwen díky.
Všichni vaši huculíci jsou kouzelní. Na huculech se mi líbí jejich dlouhověkost, že i 20 ti letej kůň šlape jako zamlada. Jako malá jsem chodila k sousedovy a prakticky vyrostla na jeho huculkách a vlastně moje o 7 let starší ségra taky. Když kobči odešly na věčné pastviny, bylo jim skoro 33 let.
Jé, já se vlastně ještě nepředstavila, Kristýna, okres Trutnov, 27 let.
Pěkné téma, tak se taky přidám, jsem z olomouckého kraje, je mi 36, jmenuji se Iveta. Už přes dva roky mám ve vlastnictví huculku, nyní 10letou, já tedy na ní nejezdím, je pro moje holky (15,13). Ale charakter úžasný, hlavně pro děcka i malé, rychlík to není, ale není ani tlačivá, takový rozumný temperament, tvrdohlavost se občas taky projeví, ale člověka naprosto respektuje, takže se vždy podvolí. Skoky jí taky jdou moc pěkně, nešidí. Do terénu naprosto spolehlivý koník i pro nejezdce. Nyní má pod sebou 4měsíční klisničku po welch pony "C", projevuje se jako celá mamina, ale myslím, že bude mít víc temperamentu. Jinak narozena na farmě ve Vernířovicích, původ má bohužel jen po matce, otec byl nejspíš mladý hřebec. Škoda, myslím, že do chovu huculů by měla co přiníst.
JJ jejich dlouhověkost je suprová, kdyby Brita nebyla zničená tak se na ní dá jezdit ještě ted.. ale bohužel.. jinak když se na ní ještě jezdilo tak ona jako 17 letá baba stačila mladým 4-letým koním.. prostě super kobča, neřešila terén.. jediný co jí vadilo bylo skákat, jinak šla klidně i křovím i beze mě
Ahoj taky se přidáme,tak my jsme od Vsetína,ja karla 34 let,muj Valach Galileo(papírove Míša) 10 let.Jsme spolu uz 8 let a na huculiky nedam dopustit.Gal je svehlavy jak každy hucul,ale je to super spolecnik na caracky po lese,tak i na sranda zavody,jde do vseho.jezdíme western ale obcas dame i anglii.
pro caletu: děkuji za pochvalu, kobča se opravdu líbí všem, kdo ji viděli, tak je škoda, že má pouze jednostranný původ. Jinak hříbě je po Sambo Sackvile (nevím zda je napsáno správně), je to welsch pony v typu cob, menší, ale prdelatý a mohutný koník, žádné tintítko. Jezdí na něm i dospělí, a člověk nemá pocit, že ho rozsedne nebo že by ho hřebec neuvezl.
Jinak přidám čerstvější fotku kobči i s malou.
Super, už je nás víc
apolo2: Odkud přesně jsi? Jsem taky z Olomoucka Jinak s tím respektem, máš štěstí že má tvoje kobylka takovou povahu, ten můj ne že by byl zlý, je hodný, ale občas nemá respekt k člověku jaký by měl mít, tak na tom pracujem...
cookie: Gal má krásný zbarvení
Jinak na fotce jsme tentokrát ve westernu. Co nám sluší víc?
apolo2: To hříbě to bude krásnej koník až vyroste... umím si představit toho hřebce a ve spojení s takovou pěknou huculkou to bude nádhera Myslím že dobré spojení
(na fotce opět můj miláček )
caleta
napsal(a):
Ahoj
No tak já jsem Monika a mám doma huculku kříženou fjordem, doufám že to neva .Kobu je 22 let, už se na ní nejezdí má svůj zasloužený důchod..
Tady je fotka
jéé tvoje kobucha je podomná mojemu valachovi- kříženec fjordxArabxČT
Taak lidičky, co plánujete s koňouchama na víkend? My jsme si včera naplánovali s kámoškou že dneska nakoupíme nějaký pitíčko a špekáčky nebo kabanos, pouklízíme u koní (po menších přestavbách boxů je tam hroznej bordel), pojedeme na vyjížďku a večer budem popíjet a přespíme tam i s ostatníma ze stáje... a zítra dopoledne zase na vyjížďku... No ale jak tak koukám tak u nás zrovna pěkně prší a celkově je pěkně hnusně
Tak nevím jestli to klapne...
Právě jsme se vrátili z vandru. V terénu nejjistější a nejvytrvalejší byli huculové. Neměnila bych. Já se do nich zblbal před dvěma lety a nelituji. Mám doma 2 čisté valacha Samsona linie Gurgul a Golden Grace z SM3643 Gracie po Oušour Míša a 3 mixlé Zuzana užt.hucul a její dva potomci Black Berry po appaloose a Alberta Neratovského po Oušor Míšovi. Zlatíčka.
Plánuji chovné stádo čiských huculíků, agroturistiku, hipoterapii, skautské tábory, no uvidíme, zda to klapne. Huculů je jak šafránu. Propagace haflingerů je na mnohem vyšší úrovní. Když se řekne hucul, asociace je paličatý kůň. Je to o přístupu a výchově. Je nás tady dost z Moravy, tak by se mohl vandr příští rok rozšířit o další huculské účastníky. Jen upozorňuji, že tady na Valašsku jsou kotáry a je to něco jiného, než si pochodovat po rovince
Ještě doplnění, jsem stejně jako cooki ze vsetínska. Na vandru jsme byly s spolu. Více o mém chovu je na www.huculove.cz
rkostuch
napsal(a):
Právě jsme se vrátili z vandru. V terénu nejjistější a nejvytrvalejší byli huculové. Neměnila bych. Já se do nich zblbal před dvěma lety a nelituji. Mám doma 2 čisté valacha Samsona linie Gurgul a Golden Grace z SM3643 Gracie po Oušour Míša a 3 mixlé Zuzana užt.hucul a její dva potomci Black Berry po appaloose a Alberta Neratovského po Oušor Míšovi. Zlatíčka.
Plánuji chovné stádo čiských huculíků, agroturistiku, hipoterapii, skautské tábory, no uvidíme, zda to klapne. Huculů je jak šafránu. Propagace haflingerů je na mnohem vyšší úrovní. Když se řekne hucul, asociace je paličatý kůň. Je to o přístupu a výchově. Je nás tady dost z Moravy, tak by se mohl vandr příští rok rozšířit o další huculské účastníky. Jen upozorňuji, že tady na Valašsku jsou kotáry a je to něco jiného, než si pochodovat po rovince
Jeee, to byl ten vandr jak tu máte tu diskuzi, na Zlínsku že? To sleduji a už jsem se těšila na zprávy jak to dopadlo a tak Já ještě nikdy na vandru nebyla, ale hrozně bych chtěla jet, plánovala jsem letos, ale nějak nebyli lidi a prostě jsme se nějak nedomluvili... ale ten příští rok bych se mohla přidat, když budu mít dost financí, i na přepravu a ostatní věci, určitě bych jela, bylo by to super
No tak to je mazec jsou jako by si z oka vypadli :-) Odkud jste? A kolik je valáškovi?
Ahojky,
zdravím z JČ - mám kobču Huci po Gurgul janovský z matky po Oušor-II. Jsem fandou huculáků, ikdyž tedy na naší Huci toho popravdě tolik nejezdím ( mám jinak valáška ČT) a Huci beru spíš do terénu kde se na ní mohu spolehnout, jízdárna jí totiž narozdíl odemně moc nebaví.
Letos má Huci pod sebou moje největší sluníčko - malou Haničku po PH Pepino San Bar. Asi mi malá nevyroste do výšky uplně jak bych si přála, ale jinak povahou předčila naprosto všechna moje nočekávání - má doslova psí povahu
A aby těch koní nebylo málo, tak letos je Huci, doufám, zabřezlá po 617 Hasan s.v
Pro karwen: jsem cca 50km od OL. Co se týče respektu, taky jsme ji museli trochu vychovat, je ale pravda, že je více zvyklá na lidi, jakmile přijdete k ní, tak jste okamžitě středem její pozornosti, a jiného koníka k vám pomalu nepustí. A pokud se kolem motají malé děti, tak to se ani nehne, stojí jako sloup, ani ocasem nemrskne, jako by věděla, že může ublížit. Chodí k nám 3letá holčika, a od ní se nechá vodit, chodí za ní jako pejsek, přitom na starší děcka to občas zkusí, jako že by nemusela jít.
Jinak by mě zajímalo, jak jsou vaši huculíci vysocí, chtěla bych jednoho pro sebe, ale nějakého většího, tak kolem 150cm, jsou takoví? Nebo to už je většinou s něčím zkříženo? A jaké mají chody,drobné (ke své výšce) nebo je umí natáhnout? Moje kobča má 145cm, a já se na ní už necítím dobře, vzhledem k tomu, že nepatřím k nejlehčím jezdcům. Ale je fakt, že kobča asi s mou váhou problém nemá, to spíš já, mám pocit, že jsem na ní těžká, má ale drobnější klus a cval,což mi moc nevyhovuje, tak se rozmýšlím, zda hucula nebo haflinga.
Přidám další foto
Moc krásná kobylka i hříbo Jinak včera mě ten můj lump zase pěkně rozesmál
Šli jsme ven ještě s ostatníma ze stáje, bez sedel jen kousek do nedaleké hospody a zase zpátky, takovou cesou lesem... No a tak si jdem, a v jednom místě bývá celá cesta zaplavená kaluží, prostě velká kaluž přes cestu a kolem ní vysoká tráva, takže koníci musí přes kaluž... no a ten můj vždycky vymýšlí, což nechápu, přes potok chodí úplně v pohodě, ale do žádné kaluže nikdy nevleze
Tak tuhle nějak musel přejít, ale jak jsme šli zpátky, tak jakmile tu kaluž viděl, tak to vzal do trávy vedle cesty a nemohla jsem ho otočit zpátky na cestu, no tak jsme šli tou trávou... jenže to bylo takový houští že to byla hrůza, vysoký to bylo, navíc plný ostružin, Ajda se dycky zahákl za nohy, tak jsem měla strach aby se nějak nezamotal, teď mi ještě kámoš co šel s náma řekl že tam bývá tak trochu bažina, tak že by se nedivil kdyby jsme se tam někde propadli
No ale Ajda to zvládl v pohodě, hlavně že nemusel jít přes kaluž
Jo a to mě ještě rozesmál u té hospody, a nejen mě... tam jsou u té hospody na zemi šutry, takový ty malý, něco jak štěrk... a tím místy prorůstá tráva, tak si Ajda utrhl trávu i s kořenem, hlínou smíchanou s šutrama, tak jak měl v hubě tu trávu tak s tím začal házet hlavou že šutry lítaly všude kolem
Takovej můj srandista
apolo2
napsal(a):
Pro karwen: jsem cca 50km od OL. Co se týče respektu, taky jsme ji museli trochu vychovat, je ale pravda, že je více zvyklá na lidi, jakmile přijdete k ní, tak jste okamžitě středem její pozornosti, a jiného koníka k vám pomalu nepustí. A pokud se kolem motají malé děti, tak to se ani nehne, stojí jako sloup, ani ocasem nemrskne, jako by věděla, že může ublížit. Chodí k nám 3letá holčika, a od ní se nechá vodit, chodí za ní jako pejsek, přitom na starší děcka to občas zkusí, jako že by nemusela jít.
Jinak by mě zajímalo, jak jsou vaši huculíci vysocí, chtěla bych jednoho pro sebe, ale nějakého většího, tak kolem 150cm, jsou takoví? Nebo to už je většinou s něčím zkříženo? A jaké mají chody,drobné (ke své výšce) nebo je umí natáhnout? Moje kobča má 145cm, a já se na ní už necítím dobře, vzhledem k tomu, že nepatřím k nejlehčím jezdcům. Ale je fakt, že kobča asi s mou váhou problém nemá, to spíš já, mám pocit, že jsem na ní těžká, má ale drobnější klus a cval,což mi moc nevyhovuje, tak se rozmýšlím, zda hucula nebo haflinga.
Přidám další foto
Ten můj měří asi 140cm, myslím si že 150cm čistej hucul ani hafling neexistuje, leda kříženej... Jinak Ajda má drobný klus, takový plochý, hodně pohodlný, ale jakmile chce zrychlit tak ho nenatáhne, ale kluše pořád drobně, akorát rychleji že na něm akorát drncám... cval má takový hodně houpavý, těžší to usedět... ale za tu dobu co ho mám už jsem si na něj zvykla, když jsem nedávno seděla na velkém teplokrevníkovi a klusala na něm, tak jsem v tom sedle lítala a nemohla to usedět jak to skákalo, už jsem si moc zvykla na Ajdův plochý klus, který se mi líbí... ale zas ten cval je takový nepohodlný... jinak taky mívám kolikrát pocit jestli nejsem moc těžká, když chci třeba něco skočit, nebo když dám na něj svoje těžké westernové sedlo... ale myslím že Ajda nemá vůbec problém s větší váhou, huculové jsou mnohem mohutnější než třeba někteří teplokrevníci, takže to že je menší bych neřešila...
Moje Huci má tak 142KVH, před hříbětem byla ale opravdu mohutná tak jsem nemělůa špatný pocit ani v nejmenším a to jsem také z té těžší váhové kategorie. Nyní po porodu máme ochablá záda, tak na ní dávám pozor, ale že by mě neunesla to nenaznačuje ani v nejmenším.
A k chodům -> my máme takový celkem dlouhý krok i klus, velmi pohodlný, cval je méně prostorný ale stále dost pohodlný - až jsem byla samaq překvapená, narozdíl od mého tepláka, který má tvrdý drobivý klus a dost akční cval si chodím na Huci tzv. rovnat záda :D
Ale jednou jsem byla zkoušet při koupi huculské klisny na statku u Blatné a ty jejich koně (asi 50 kusů)měli chody - no paráda - hrozně pohodlné prostorné a dlouhé - ale oni na to dávají pozor při chovu a evidentně se zadařilo - prodávají i celkem draho a dle nich mají zájemců kopici ale hlavně z Německa
No všichni vaši huculíci jsou nádherní, mě osobně se velice líbí, hlavně že je to takové nenáročné, nechoulostivé plemeno. Já vím, že hodně uvezou, někde jsem četla, že 120kg není pro ně problém. Hlavně jsou to spolehlivý koně do terénu, akorát bych brala temperamentnějšího. Naše kobča má takovou specialitu, když jde za koněm, tak samozřejmě stíhá, ale dere se do předu, dělá že spěchá, jak se dostane před koně, začne ho brzdit, "a od teď já určuju tempo", což je u ní couravý krok. Pod zkušenějším jezdcem si nedovolí flákat se, ale jakmile vycítí, že to někdo neumí, tak co by se namáhala. Ale zase to nezbalí a neodpochoduje pryč, maximálně se bude flákat.
Právě že jsem na huculech začínala v jednom rádoby oddíle, ulejvat se to ano, ale jinak nic nevymýšleli. Po zkušennostech s teplasama, uvažuju že si jednoho pořídím i pro sebe. I když teď jezdím plňasku a nemůžu si stěžovat, pod sedlem je velice příjemná, ale jinak hodně vybíravá, do bláta nepůjde, vodu moc nemusí, je to taková lady a to doslova.
microfon
napsal(a):
Moje Huci má tak 142KVH, před hříbětem byla ale opravdu mohutná tak jsem nemělůa špatný pocit ani v nejmenším a to jsem také z té těžší váhové kategorie. Nyní po porodu máme ochablá záda, tak na ní dávám pozor, ale že by mě neunesla to nenaznačuje ani v nejmenším.
A k chodům -> my máme takový celkem dlouhý krok i klus, velmi pohodlný, cval je méně prostorný ale stále dost pohodlný - až jsem byla samaq překvapená, narozdíl od mého tepláka, který má tvrdý drobivý klus a dost akční cval si chodím na Huci tzv. rovnat záda :D
Ale jednou jsem byla zkoušet při koupi huculské klisny na statku u Blatné a ty jejich koně (asi 50 kusů)měli chody - no paráda - hrozně pohodlné prostorné a dlouhé - ale oni na to dávají pozor při chovu a evidentně se zadařilo - prodávají i celkem draho a dle nich mají zájemců kopici ale hlavně z Německa
Zajímal by mne kontak na statek Blatná. na nettu jsem je nenašla. Zajímal by mne kontakt a více informací. Nevim o nich. Co je prodávají draho?
Díky.
No to bude problém, já jsem tam byla před rokem z kraje léta, jenže jsem dělala jezdce známé a ta i řídila a celkově se s lidmi domlouvala. Zrpovna nedávno jsem se pokoušela najít jejich webovky na netu a nezadařilo se ,už si nepamatuju ani název statku ani přímo vesnici. Jen to že to bylo asi 13km za Blatnou.
Draho - draho z pohledu, že v inzerci je klasická cena kolem těch 20tis, oni měli tříleté klisny střední kvality za 30 tuším a klisny po zkouškách za 40tis a kvalitnější samozřejmě víc. Hledali jsme tenkrát klisnu tak nevím jak s hřebci či valachy...
rkostuch
napsal(a):
Zajímal by mne kontak na statek Blatná. na nettu jsem je nenašla. Zajímal by mne kontakt a více informací. Nevim o nich. Co je prodávají draho?
Díky.
A tak už jsem to našla \":D
http://www.hucul-olsovka.cz/kontakt.html
Taky máme doma jednoho hucula. Jsme z Plzně jihu, je mi 29 let a kromě hucula vlastním ještě tři ponice, jedno hříbě, smečku chrtů, dvě děti a jinou zvířenu. Huculismus se jmenuje Ezd, říkáme mu Edie nebo lumpe zrzavej. Je to šestiletej ukázkovej hucul s učebnicovým muchařením. Letos to zvládáme dobře, má jen trochu vydrbanou hřívu a ocas. Je to taky palice dubová v terénu obratná a spolehlivá, ale občas pěkně vyčůraná. Tahá dřívíčko z lesa (pro potřebu našeho kotle) a vozí mého muže. Já jsem jeho osobní ošetřovatelka, ale na ježdění mám kobylku WPB. Manželovi závidím ty pohodlný chody, ale přece jen si s mojí jemnou kobčou si rozumím líp.
Farmu Olšovka máme za bukem, mají tam koně různých kvalit i výšek. Mám pocit, že tam mají huculi kolem těch 150 KVH. Ten náš má 147.
caleta
napsal(a):
No tak to je mazec jsou jako by si z oka vypadli :-) Odkud jste? A kolik je valáškovi?
jsme od Přerova a valaškovi byli v květnu 2 roky
Ahoj, já se také přidám...sice nemám úplně čistokervného hucula, ale něco huculského na něm určitě je...takže doufám, že to nevadí
Vlastním čtyřletého valáška Henryho, Hucul x WPB. Tmavej hnědák s nepatrnou hvězdičkou na čele :D Mám ho už dva roky...začátky byly těřké, ale nyní se chystáme na první parkurové hobby závody...jinak jsme z Třince
ahojky huculomilové
prosím pomozte mi najít huculského valáška oficiálním jménem Mischel jinak Šelík nebo Mikky. Je to plavák asi 148 cm vysoký, teď mu bude kolem 15 let, výborný skokan, byl prodán od Jitky Schmídové z Martínkovic u Broumova v okrese Náchod někam k Litomyšli a pak neznámo kam. prosím pomozte
néznáte ho někdo neviděl jste ho někdo....už je to teda spoustu let, ale naděje umírá poslední
rkostuch
napsal(a):
Tak o nich vím. Je to statek pana Tetzeli. Jednoho z největších chovatelů hucuů u nás. Ale stejně díky.
Njn, já se o chov huculíků moc nezajímám - jen huculíky obdivuju, tak pro mě to byl extra zážitek vyzkoušet si koně na této farmě
sonisak
napsal(a):
měří včil zhruba 140cm,není to měřené přesně-doufám že mi eště nějakých 5centimetrů naroste...
No moje kobuša má 149 páskou tak to ti snad ještě vyroste.. jinak rok a pul staré hříbě po ní má už nákých 140
a to byl táta prcek
. Doufám že mi mladá ještě povyroste..
Zdravím spící huculáře Jak se všem daří?
...my máme nový sestřih, díky nepříjemnému ekzému jsme přišli o část hřívy, tak šlo dolů všechno
Ahoj, jestli počítáte i křížence tak se taky hlásíme :)
Jsem Monika alias Móňa, je mi 22, a muj vznešený oř je Chilli (hucul x paint). Jsme od Berouna, střední čechy. Chillimu je lehce přes 2,5 roku, mám ho od hříbátka. Narodil se ve stáji kam jsem pár let chodila a byla zamilovaná do jeho mámy huculky Babety. Mám ho ustájenýho ve stáji asi 10 km od nás. Od mala je to ohromný žužla, a vtěrka :) Zatim děláme ze země a pomalu seznamujem s věcma co ho čekaj.
Ahojda moc pěkný koník ten Chilli myslím že kříženci se asi počítají, páč a ni já nemám čistou huculku, je to kříženec fjorda a hucula
na fotce s jejím ročním hříbátkem
kokinka: Koníkovi to sluší My jsme úplně bez hřívy (kvůli letní vyrážce)
monahore: Krasavec
Jinak u nás nic novýho, akorát mě štve to počasí teď, tady je hrozná zima a furt prší... teď jsem byla skoro týden pryč, na jednom ranči, nebo statku, známí si dovezli svoje koně a mě to nějak nevyšlo, musela jsem ho nechat doma No a teď už jsem doma, ale s Ajdou jsem venku ještě nebyla, protože je furt hnusně
Ahoj,
tak strakáček je super ... takhle nějak si předtavuju, že mi vyroste naše Haníí
Váš je po Blue Eye Jane Valley?
Móňa\: Ještě jsem se chtěla zeptat jak je Chilli vysoký, popřípadě jak byla vysoká mamina.
Jinak jsem tenhle měsíc objevila v mojí huculině netušené schopnosti :D Ačkoliv já jsem skokový antitalent tak jsem začala skákat s hucinkou, abychom trochu potrénovali na huberta -> předtím jsme to nikdy nezkoušeli (mám jinak ČT původově parkuráka), tak nebyl důvod - a hle Huci na to má opravdu talent - to by mě nikdy nenapadlo. Dokonce se mi na ní skáče líp než na valachovi
Děkujeme všem za pochvalu :)
Microfon: my se známe - mam od tebe (snad si můžem tykat) sedlo =) Chilliho táta neni známý plemeník, proto bych ho nerada zmiňovala. Měl ale necelých 150cm, jeho máma míň, asi 143cm.
microfon: To se nedivím, ten můj taky krásně skáče, má nádhernej styl skoku a skáče s rezervou... jediné mínus je to že se pokouší vyhýbat překážky, ale stejně ho to baví... on je jinak na práci takovej línej, ale jakmile skáčem tak ožije Takže mu to jde a baví ho to, i když ho baví i vymejšlet a zlobit
monahore
napsal(a):
Děkujeme všem za pochvalu :)
Microfon: my se známe - mam od tebe (snad si můžem tykat) sedlo =) Chilliho táta neni známý plemeník, proto bych ho nerada zmiňovala. Měl ale necelých 150cm, jeho máma míň, asi 143cm.
A to je sranda ... tak u tebe skončil pan Vacek? To je fakt náhodička
. Tak jen aby Chilli moc nepřibíral... tohle sedýlko vám jinak by mělo sloužit ještě desítky let...
A kolik tedy zatím má on v kohoutku?
microfon
napsal(a):
A to je sranda ... tak u tebe skončil pan Vacek? To je fakt náhodička
. Tak jen aby Chilli moc nepřibíral... tohle sedýlko vám jinak by mělo sloužit ještě desítky let...
A kolik tedy zatím má on v kohoutku?
To je teda sranda :) Počítam s tim, že se ještě bude měnit, ale byla bych ráda kdyby sedlo pořád sedělo, protože je fakt parádní.. Uvidíme. Holt by šlo sloužit někomu jinýmu.
Chilliho jsem neměřila, doma to zkusim změřit podle sebe, kde zhruba má kohoutek. Můžeš to posoudit podle fotky - měřim asi 178cm. Jen jsme si na něj sedla abych si zkusila sedlo =)
Vzhledem k tomu, že jsem si všimla, že je zde hodně huculů z olomouckého a zlínského kraje, dovoluji si vložit pozvánku na hubertovu jízdu do Dřevohostic (okres Přerov).
JK Gracie Dřevohostice Vás srdečně zve na
II. Hubertovu jízdu v Dřevohosticích
konanou 18. 9. 2010
dopolední program:
- sraz účastníků v 10:00 v areálu zámecké zahrady
- výjezd na trasu 11:00
- pro diváky povoz zajištěn
- celodení program:
- ukázka výcviku psů - DDM Agility Hranice
- džigitovka a trikové lasování manželů Rárových
- vození na koních (3 jízdy zdarma),
- jízda na elektrickém býkovi (3 jízdy zdarma)
- turnaj v jízdě na elektrickém býkovi pro návštěvníky - vítěz obdrží pohár
- turnaj v jízdě na elektrickém býkovi pro účastníky Hubertovy jízdy - vítěz obdrží pohár
- pro děti velká nafukovací skluzavka, trampolína, cukrová vata a cukrovinky.
- po celý den občerstvení zajištěno
- vstup ZDARMA
večerní program:
- zahájení ve 20:00 taneční skupinou Grácie Vlkoš
- 20:30 soud sv. Huberta
- slavnostní vyhlášení vítězů z průběhu dne a předání cen (vítěz v jízdě na el. býkovi, Král honu...)
- po celý večer hraje skupina EXPLOZE rock
- hodnotná tombola
- popůlnoční překvapení :)
- bohaté občerstvení (guláš, langoše, hranolky, makrely, klobásy...)
- vstup ZDARMA
www.stajdrevohostice.websnadno.cz
Alena1

XXX.XXX.8.137
Já Vás všechny zdravím, jmenuji se Alena, je mi 24 let a jsem ze Západních čech, mám 13ti letou huculku Čejny, v kohoutku má 149cm. Je to moje zlatíčko. Kobylku jsem dostala od svého strýce jako půl roční hříbě, od mala byla dost temperamentí a vzhledem k tomu, že se v naší rodině před lety stala jedna tragédie, kterou zavinil beran, nechtěla mě máma ke kobylce pouštět. Mám ji ustájenou u strýce, ale nikdy s koňmi nedělal. Takže to dopadlo tak, že s ní od mala nikdo nedělal. Ve třech letech, jsem ji poprvé obsedlala, ale moje přecitlivělá maminka mi k ní bez dalšího dozoru nechtěla pouštět. Takže jsem kobylku chodila každý den krmit, hřebelcovat, ale ostatní věci jsem měla zakázané. Když jsem šla na střední a pak do práce neměla jsem na ni vůbec čas. Staral se o ni strýc. Změnila jsem zaměstnání a zas je v mé péči. Ve třinácti letech jsme začali s výcvikem je to těžký, pojali jsme to formou hry, zatím ji to baví a děláme pokroky. Dělá mi velkou radost. Do budoucna bych si k ní chtěla pořídit ještě hříbátko, kdy by jste někdo o nějakém věděl písněte. Omlouvám se za slohovou práci...
AHOJ MÁM TAKY HUCULKU,TEPRVE PÁR DNÍ,ALE JINAK MÁM 4 DALŠÍ KONĚ,ČETLA JSEM ŽE BY JSI CHTĚLA KE KOBYLCE HŘÍBÁTKO?pRODÁVÁM MALÝ ÉRO,KŘÍŽENEC VELŠÍKY A HUCULA,JE TO MAZEL A TAKY ZLOBÍ,ALE JE TO PRVNÍ KUN KTERÝ PŘIBĚHNE NA PROTI,BĚHÁ ZA KOMI,CHODÍ NA VODÍTKU,JEJÍ ROK A 4 MĚCÍCE,MĚŘÍ TED 110-112,MÁ DLOUHÉ SPĚNKY,TAKŽE JEŠTĚ DOST VYROSTE.pRODÁVÁM JÍ NA BAZOŠI,-
Ahoj,
po několika letech jsem si splnila sen a pořídila 11 letou kobylku jménem Hvězda , matka je huculka , otec nevím :(((
Ze začátku byla dost tvrdohlavá, ale teď je úžasná na ježdění , je to zlatíčko :)))
Lucka, Plzeň
Ahoj lidičky, tak co, byli jste s vašima huculíkama na nějakém hubertu? Pochlubte se a ukažte fotky Tady jsme hned ti na kraji (šedej huculík a modrá bunda)
Ahojky Huculomilové, nemám sice vlastního huculka, ale mám pronajatou kobylku v HC Zmrzlík (Praha), měla špatnou minulost a po té já teď pátrám, nar.29.4.1997 m.: K 44 JOY o.: 344 Gurgul Edo 1 BENET, pokud o ní kdokoli něco víte,prosím napište mi na mail: kiki.lukasova@seznam.cz.
Chtěla bych se zeptat....S huculy nemám moc zkušeností a kobča je velmi tvrdohlavá, dělá si ze mě srandu (když pro ni jdu do výběhu, utíká přede mnou) , mám ji teprve měsíc a nechci nic pokazit. Prosím poraďte jak na ni. Díky
karwen
napsal(a):
A po vyjížďce
Moc vám to sluší v tom westernu Já se někdy stavím kouknout až budu mít cestu za ségrou do Lašťan
Naposled sem tam byla na podzim a tohodle huculíka jsem viděla ve výběhu
Cinie? tak tu znám moc dobře.. špatnou minulost ani nemá, ona má po mamince takovou nedůvěřivou povahu.. Joy totiž byla slepá, a bohužel jí to dost poznamenalo-věřila jen jednomu člověku a po všem ostatním co se kde v její blízkosti hejblo kopala.. no a obě její hříbata to od ní odkoukali bohužel (Cinie má ještě pravého bratra - Ufo). Takže Cinie se nenarodila v HC, byla do tří let s maminou. Pak jí přivezli na Laka(bývalý hřebčín HC) a už byla taková šklebivka nedůvěřivá. ale nic hrozného, jen by se s ní muselo pořádně individuálně pracovat.. na což bohužel nebyl na Lakách čas, vzhledem k množství koní v ročníku.. takže na Lakách byla dva roky, trochu se sklidnila, obsedla se a pak spolu s dalšíma dvěma kobylama byla přesunutá do Lysé k jednomu kovbojovy- na přiježdění.. co se s ní dělo tam, nevím, ale nemyslím že by se měla nějak extra špatně (ty další dvě kobylky co tam byly s ní jsou naprosto v pohodě) Předloni se vrátila na Zmrzlík do HC a tam pokud vím byla dost oblíbená - jezdili s ní parkury a tak..
karwen
napsal(a):
Ten můj měří asi 140cm, myslím si že 150cm čistej hucul ani hafling neexistuje, leda kříženej... Jinak Ajda má drobný klus, takový plochý, hodně pohodlný, ale jakmile chce zrychlit tak ho nenatáhne, ale kluše pořád drobně, akorát rychleji že na něm akorát drncám... cval má takový hodně houpavý, těžší to usedět... ale za tu dobu co ho mám už jsem si na něj zvykla, když jsem nedávno seděla na velkém teplokrevníkovi a klusala na něm, tak jsem v tom sedle lítala a nemohla to usedět jak to skákalo, už jsem si moc zvykla na Ajdův plochý klus, který se mi líbí... ale zas ten cval je takový nepohodlný... jinak taky mívám kolikrát pocit jestli nejsem moc těžká, když chci třeba něco skočit, nebo když dám na něj svoje těžké westernové sedlo... ale myslím že Ajda nemá vůbec problém s větší váhou, huculové jsou mnohem mohutnější než třeba někteří teplokrevníci, takže to že je menší bych neřešila...
Ahoj Karven, čistí huculi existují.
Já jsem v loni koupila dvě kobylky pro rodičích dovezených z kolébky chovu hucula z rumunského hřebčína Luczyna. Nelly je rodina Aglalia a Naomi rodina Kitka. Jsou po stejném hřebci Hroby XXI-99L. Rodokmneny jsou k nahlédnutí tady. http://www.huculove.cz/Rodokmeny.html?fotka=2
U haflingerů nevím. To by měl komentovat někdo jiný...
Protože mám doma zatím hříbárnu tak mohu okomentovat jen chody valacha Samsona, což je čistý hucul z Topolčianek linie Gurgul. V kroku jistý, klus pohodlný, cval rovněž. Oproti tomu Zuznka, která je užitkový hucul bez papírů je v klusu jak šicí stroj. Ve cvalu už to jde lépe, ale zlatý Samsonek:) Jsem zvědavá na Goldinku, která má letos tři roky a bude se obsedat. Její máma a brácha skákali hobby parkury. Goldinka má praprababicku z matčiny strany fjorda Dychova. Jak je vidět v celé diskuzi, fjordhuculů je u nás plno
rkostuch
napsal(a):
Ahoj Karven, čistí huculi existují.
Já jsem v loni koupila dvě kobylky pro rodičích dovezených z kolébky chovu hucula z rumunského hřebčína Luczyna. Nelly je rodina Aglalia a Naomi rodina Kitka. Jsou po stejném hřebci Hroby XXI-99L. Rodokmneny jsou k nahlédnutí tady. http://www.huculove.cz/Rodokmeny.html?fotka=2
U haflingerů nevím. To by měl komentovat někdo jiný...
Protože mám doma zatím hříbárnu tak mohu okomentovat jen chody valacha Samsona, což je čistý hucul z Topolčianek linie Gurgul. V kroku jistý, klus pohodlný, cval rovněž. Oproti tomu Zuznka, která je užitkový hucul bez papírů je v klusu jak šicí stroj. Ve cvalu už to jde lépe, ale zlatý Samsonek:) Jsem zvědavá na Goldinku, která má letos tři roky a bude se obsedat. Její máma a brácha skákali hobby parkury. Goldinka má praprababicku z matčiny strany fjorda Dychova. Jak je vidět v celé diskuzi, fjordhuculů je u nás plno
Raduš to bylo zřejmě myšleno čistí huculi s KHV 150cm. Jinak máš pravdu, Zuzka je jak šicí stroj
chromik
napsal(a):
Raduš to bylo zřejmě myšleno čistí huculi s KHV 150cm. Jinak máš pravdu, Zuzka je jak šicí stroj
Pro Karwen:
Hm, zas jsem rychle četla a blbě pochopila. To stáří je hrozné. Karwen sorry...
Máš pravdu čistí huculové měřící 150 cm opravdu nejsou. Do chovu by neprošli. Maximum u hřebce je KVH 144 cm.
Simi díky za upozornění.Ještě Ti musím říct že naprosto úžasný je pohled na klusající Zuzku ze zadu. Je to jak když vidíš totálně nesportovní babu při pokusu o běh. Pohazuje zadníma nožkama laškovně do stran Doufám že Bertíček, který je jinak věrná kopie Zuzanky zrovna tohle nezdědí. Brzo budeme kastrovat aby nebyl průser...
elena11
napsal(a):
Taky se přidávám - 8 letý valach Permoník(otec Gurgul, matka Bara), narozen v Orlických horách. Ježděn anglie rekreačně, spíš terén, občas venkovní jízdárna, nějaký skok, hubertka. Někdy líný na krok, jindy akční, občas tvrdohlavý, občas je schopný se rozdat, ale spolehlivý v terénu, ideální parťák na couračky do lesa. Miluje děti, jiná zvířata a druhého koně, plňasku, by měl nejraději pořád u sebe.
Ten se narodil u nás.... :-)
Taky přidám pár huculíků, které jsem znala, sice nebyli nic s PP, ale i přesto to byli super koníci a stále jsou :)
Tady kobylka Zuzana, odchovala několik hříbat a ať se na ni pustil jakkoliv barevný hřebec, vždy bylo hříbě jako ona nebo tmavší sem tam hvězda na čele, ale jinak nic.
Docela se divím jak tady dal někdo fotku tmavě šedé kobči ze ktéré vypadlo barevné hříbě, to snad ani není možné :D
Tady povedený synek v 18 měsících, otec hafling. Sam je nabízen k prodeji
Ještě jsem dám tuhle fotku a končím :) Tady byl Samík ještě prďola, skoro jako plyšáček.
sonisak
napsal(a):
jéé tvoje kobucha je podomná mojemu valachovi- kříženec fjordxArabxČT
Jak váš valášek jmenuje? Odkud jste? Ten je úplně stejný jako můj, ale do posledního chlupu...fakt to není uplně super foto, ale z profilu fakt stejný
podskocova

XXX.XXX.47.144
saborka
napsal(a):
Ahoj huculomilci :) má na Vás dotaz - mám možnost koupit urostlého koníka na 3 letech cca 133KHV- já 170cm a necelých 70kg- (hubnu na alespoň 65kg) a potřebuje se buď ujistit- nebo si vyvrátit že jsem- nejsem na něj veliká.....
To je na vás fakt málo.My máme už 20 letého valacha 143 kvh máme 177cm a je to na hranici.Zkuste sehnat aspon těch 142cm ve 3 letech udělá max 3 cm.
Tak jám se taky přidám.. Mám doma jednu kobylku huculaJe to skvělej koník.. známe se spolu sice jenom dva měsíce ale už na první pohled jsem věděla že si budem rozumět.. Je to takovej můj mazložrout..
Pro Saborku... : Kobylka má v kohoutku cca 142 cm. Já mám 175cm A vážím 75 kg.... A kobylka uplně v pohodě... skáčeme,jezdíme na dlouhé vyjíždky ... Ale 133... to by pro mě bylo asi malé... ale zaleži to na vas... jak se na něm budete cítit vy...
saborka
napsal(a):
Ahoj huculomilci :) má na Vás dotaz - mám možnost koupit urostlého koníka na 3 letech cca 133KHV- já 170cm a necelých 70kg- (hubnu na alespoň 65kg) a potřebuje se buď ujistit- nebo si vyvrátit že jsem- nejsem na něj veliká.....
Ahoj, vůbec bych neřešila, jestli si nebo nejsi moc veliká.. Kdo určil: "tolik můžeš mít a tolik ne"? Mám necelých 180cm a koníka kolem 145. Je pravda, že jsem dost hubená, ale i malý koník (kort hucul) unese hodně. Na huculech jezdí mnohem těžší váhy než ty! Pokud cítíš že je to ON, jdi do toho a neřeš jestli se to někomu bude zdát divný. Stejně jde jen o úhel pohledu a ten má každý jiný, takže dej na svůj pocit. :) Já vždycky milovala menší koníky a už dávno neřešim, jestli to vypadá divně nebo ne. Přeju hodně štěstí :)
saborka
napsal(a):
děkuju za názor :) ono je to asi vážně o pocitu, uvidim............ a pak písnu jak to dopadlo :) mějte se fajn!
záleží co po něm budete chtít a jakému se hucul těší zdraví a síle. vlastním již nevímkolik let taky huhuláka, střiženého, moc nevyrostl, pouhých 130cm khv. Já 175, 70kg, nikdy jsme neměli problém, že by něco neušel, táhli jsme se i na desítky km dlouhé vandry, zvládl základní westernové přiježdění. Není to formule ženoucí se zběsile kupředu, ale vždy mě odvezl kam jsem chtěla. Nyní si užívá předčasného důchodu - přiježduji si temperamentní kobylu, ale rozhodně se nebojím si na něj kdykoli vylézt :)
Moje milová Dubika. Matka : welsh x arab, Otec : Hucul
Brala jsem si jí jako půlroční kobylku když mi bylo 12 let, byla můj první koník. Ve třech letech se nám poprvé pochvátila, protože na pastvině nám spadla hrušeň a Dubča přes noc sežrala všechny zralý hrušky, po měsíci léčby se z toho dostala. Po dvou letech jsem jí obsedla a přijezdila, rok a půl na to jsem otěhotněla a přestala jsem pravidelně jezdit a jelikož ona tloustla i ze vzduchu tak když neměla pravidelný pohyb pod sedlem a díky opravdu bohaté trávě na naší pastvině se zase pochvátila, tentokrát tak blbě, že se to dlouho nedalo správně diagnostikovat. Nakonec, po 3 měsících bojování, když už to vypadalo, že to bude v pořádku, jí selhalo srdíčko. 29.10.2010 zemřela, 3 dny na to jsem předčasně porodila a věřtě mi, když tohle píšu, tak mi tečou slzy jako hrachy. Vyrostla jsem s ní, vychovala jí a strašně moc mi chybí
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ahoj holky, přidávám svojí poničku. Mamka je huculka a otec neznámý. Má 130 cm, a je to takova malá trubka :D
soija

XXX.XXX.58.187
AHOJ je tady někdo z prahy západ někde u Kamenného přívozu? snažím se do hledat otce svého Hucula. Nevím kde se koník narodil byl odkoupen i z jeho matkou právě majitelům do Kameného přívozu paní zahrádkový (nebo tak nějak) Maminka je Huculka jménem Zuzka je hnědé barvy z černým ocasem a hřívou. Otce neznám vím jen že by měl byt černý.
Můj Hucul se jmenuje Šimon narodil se 7.3.2013.
Prosím kdyby jste někdo Šimonka znal nebo jeho maminku ozvěte se rada bych fotky táty mami i jeho jako malého,.
Šestiletý valášek ARGO, zakoupen v NŽ Topokčianky. Kastrován v pěti letech. Zlatý koník.
Andule

XXX.XXX.3.82
Naše kobylka Barča - Karina nar.20.3.1989.
Andule

XXX.XXX.3.82