Byli jsme na procházce, chodíme takhle normálně, Zanzira se vždycky těší, když mne vidí s ohlávkou tak mi chodí naproti. Vždycky malá 100% v pohodě...ale jak to tak bývá, 100x je to dobré a po 101. je úplně všechno jinak. Byla taková veselejší, poklusávala si...tak že půjdeme jenom kousek...došli jsme tak 150m od ohrady. Netuším co se stalo, jestli se lekla, nebo jí jen ruplo v bedně, bylo to rychlé, v klídku se pásla, najednou se bez varování začla trhat, vyrvala se a čau (bohužel, když tohle zvíře nazná, že prostě musí, tak ji neudrží nic). Při své okružní jízdě se s největší pravděpodobností natáhla na hrubém štěrku. Má odřenou levou polovinu těla, větší, menší, horší, lepší odřeniny. Odřené všechny 4 nohy hlavně na kloubech. Měla dokonce odřenou i dáseň, zuby naštěstí zůstaly :D Levý karp to odnesl poněkud hůř. Rozsekla si ho až na kloubní pouzdro. Díky bohu svaly, šlachy...jsou v pořádku, ohybovky bez problémů.
Samozřejmě by to nebyla ona aby při ošetřování vetem nedělala krávu.
A do rána jí, asi z toho šoku, naskákalo milion dalších (podstatně větších) bradavic :D
Teď straší na boxe a je ráda, že je ráda. Mě už konečně přešla sebelítost a neustálé omílání "coby kdyby..." Teď jenom aby se to hojilo bez komplikací a malá mohla brzy zase běhat s ostatníma.
Hlavně, že je oholená...
Tak se poser....to mě mrzí, až neuvěřitelné co všechno se nemůže stát, co?
Tak to bych ráda viděla fotky, jak takhle zřízené zvíře může vypadat. Tyjo, přeju jen aby se to hojilo co nejlíp... To samé samozřejmě Satince...
Holky holky....Katko, od té doby co kobylu máš jsou pořád nějaký problémy, co? :-(
Holky, prosím o názor na toto zvíře... Já jsem shagyák, ale nejsem si zcela jistá, zda právě toto nepotřebuju mít doma. Stále mi ta malá leží v hlavě. Znáte ji někdo? A taky bych ráda slyšela pár Vašich názorů... Chjo... pls, pomooc. Jak má teď Gaja dovolenou, pořád přemýšlím o dalším koni, ač je moje kobyla březí.
http://zvirata.bazos.cz/inzerat/6836765/klisna-Arabskeho-plnokrevnika.php
No, mě se nelíbí ani trochu. Do chovu bych to rozhodně nebrala, jak už původem, tak vzhledem (netuším co z téhle klisny bych nutně potřebovala předávat na hříbata...ale třeba je hodná...) kůň do výstav to není také. Plus do toho ještě asi legrace s vydáním PP, netuším, co tam bude za problém, že už je dávno nemá...ale pár ticíc (desítek? :D) to taky stát bude. A do sportu bych taky hledala zvíře s lepší kostrou (a nohama...?).
Nevim, jsem teď poslední dobou protivná, podrážděná, a možná mi Marina oznámí že jsem zase mimo mísu :D Za slušnou cenu se podle mne dají sehnat i lepší.
S omluvou za inzerci sem přidávám nabídku našeho hřebečka, třeba se sem někdo koukne a ozve se
Prodám hřebečka arabského plnokrevníka čisté asilní linie. Narozený leden 09, hnědák s hvězdičkou. Vyniká vznosnými chody, ušlechtilou hlavičku a milou povahou. Zvyklý na čištění i zvedání nožiček, vodění.
Otec: Ghazal Imdal (AK Ghazala x Imperial Imdal), Francie - šampion Itálie a Španělska, res. šamp. Francie; potomstvo prověřeno i ve sportu. Matka: Cairo (Ursus x Únia - po legendárním hřebci Al Sachra Kaythoom).
Vhodný do sportu, výstavy i do chovu. Cena dohodou, při rychlém jednání sleva.
Zlínský kraj. Tel: 737 706 424, e-mail: rakya@seznam.cz (paní Opelíková)
další informace také na ww.arabians.webnode.cz
Fotka je ze září 2009
Že se do toho zase pletu....v dnešní době není jednoduché prodat araba a kor ještě mladého hřebečka. Možná by trošku pomohlo nějak změnit text inzerátu (je pořád stejný snad už od začátku) a taky snad není takový problém udělat aspoň trochu slušnou AKTUÁLNÍ fotku. Nemyslím to zle, taky jsme prodávali hřebce 3 roky :(
Jinak fráze "Cena dohodou, při rychlém jednání sleva." je naprosto dokonalá :D
Text inzerátu nejde o moc změnit, obsahuje jen původ, datum narození, barvu a větu o charakteru hřebečka (který stejně musí posoudit kupec sám). Aktuální fotku by to chtělo, to nepopírám. A v poslední větě mi vypadla částka - mělo by být: Cena 60.000,- dohodou, v případě rychlého jednání sleva. Ale ideál to taky není .)
Ale jo, jen to chce trochu fantazie. A ty fotky fakt doporučuju udělat pořádné. Hřebečka nablejskat, udělat portrét, nějakou hezkou fotku celého koně, pohyb...sluníčko jste bohužel propásly. Ono to nevypadá, ale ty fotky dělají strašně moc. To je první, co potencionálního kupce práskne do očí.
Holkyyy už se to blíží...
Moje zvíře si umanulo,že pojede na výstavu jak pankáč...
Chodí z výběhu samej bodlák a obaš mu i kus hřívy chybí...
Se z něho picnu
Jinak o víkendu jsme byli na hobby závůdku jen tak ze srandy si něco zaject,tak tady jsou dvě fotečky na ukázku...
Mého jezdeckého umu si prosím nevšímejte na tom se stále pracuje :-D
No jo, ono dyť o život nejde :-). No to by se muselo zaplést tak aby nebyl vidět konec a měl to fakt pěkné a prvaidelné a hlavně pořádně nagelovat a utáhnout aby mu z toho nic netrčelo (hlavně takovéto chmýří) a měl to hladké a kopírovalo mu to pěkně krk, mě to přijde, že ten cop tomu krku i dokáže přidat. Ale to chce asi fakt přádně vychytat. Další věc je jak to bude vypadat, když si trošku zablbne, co to udělá
Já bych Leni ostříhala. Sama jsem to měla v plánu. Bylo to to poslední, co nám zbývalo, jinak všechno bylo hotové.
Luci, strašně mě to sere, že to musím takhle říct. Těšila jsem se na to víc jak pů roku a všechno je během chvíle v prdeli. Jo, stanou se i horší věci. Peníze, které jsme do toho vrazili (a které, ač si to někteří mysli, opravdu netiskneme), těch nebylo málo a jsou v hajzlu taktéž. Ach jo.
Ale další věc, že na to, že vet čekal komplikace a jedna z variant byla dokonce i Brno ve spolupráci s Tildrenem...tak (ťuk, ťuk, ťuk), kobyla vypadá moc dobře. Hojí se spíš až extrémně dobře. Dneska budu vědět víc. Malinkatá naděje nám svitla.
A ty se hezky drž :)
Panečku nestraš! Co ji teda vlastně je?
My tady tři dny trénujeme s Bendulkou..teda kamarádka ho bere k Betty a včera kolem jezdili po louce, když jsem lonžovala Usu a pak jsme šli na procházku. NO a dneska jsme nasedlaly kobyly a Bendu na lano za Bety a jeli jsme. No ten funěl, ale byl šťastný jako blecha, že jede s holkama. Usa byla mooc šikovná, jeli jsme krok a hodně klusali. Jarka pak zkoušela i cválat, ale to moc nešlo. Usa nacválá okamžitě na pobídku, Betty taky hezky nacválala s Usou, ale Benda se stopne
...smrádek. Že prý můžeme být rádi, že kluše a cválat teda faakt nebude
Co jí je? Je úplně blbá :( Ta osoba vůbec nespolupracuje, je potřeba, aby to bylo na vzduchu, ale ta kravka si do toho pořád reje rypákem, včera jsem strávila celé odpoledne tím, že jsem seděla u ní v boxe a hlídala ji...aspoň jsem měla klid na učení. Na noc to měla mít jen lehce obvázané (lehá si...) a ta můra si to do hodiny strhla dolů.
Všechny šrámy, povrchové i trochu hlubší, se hojí krásně, za chvíli to bude úplně ok. Ale ta noha vypadá na dýl. Ta se taky hojí, myslím, že dobře, ale teď je to v takové fázi, že to vypadá dost obludně :( Mám fotku, ale tu sem fakt dávat nebudu, je to hnusný. Ale tak hlavně, že nohu bez problémů ohybá, zatěžuje ji plnou vahou... bude dobrá.
Sajmík na Rodeu, kde bylo přes 60 koní, říkalo se 61 koní a dojeli jsme si pro 3.místo...
Kathy, vím, že je to nepříjemné, že ses na výstavu těšila, ale buď ráda, že je kobyla jen dobitá a jinak se vcelku nic nestalo. Taky mohla na výletě skočit někomu do auta, zlámat si nohy, sešrotovat auto za mega a zabít řidiče (mimochodem už ji máš pojištěnou na odpovědnost, když je to taková káča?). Výstava bude i příští rok...
My bereme na výstavu Faridici a Ursaju, Farida už není moje, ale budu ji muset předvést. Jinak už pěkně nasazuje zimní srst, hřívu vyholovat opravdu nebudeme a jsem zvědavám jak to roští, co má na krku (má strašně moc hřívy - jak Baahira, jen jemnější, to maj po mámě) zapleteme . Ale tak u Faridy se nepočítá s umístěním, sice má krk po tátovi a mnohem vyšší ochotu předvést chody, takže nebude dráždit oko show porotce tak, jako Baahira, ale zas má delší hřbet po mámě (i když luxusní horní linii) a taky menší oko a ocas nosí jen středně vysoko, takže jestli bude slušnější konkurence, tak poslední místo to jistí
Takové věci jako extra šikmá lopataka asi show porotce moc zajímat nebudou, ha, ha..
Lenko, tak ho zkus zaplést a když to nepůjde, tak ho vyhol tam. Znám koně, který jsou zapletený i na mezinárodní úrovni, i když jich je málo. Ono je to pěknej opruz nechat to zpátky dorůst. Fáze přepadávajícího ježka je otřesná.
Těžce, těžce nestíhám, takže když se tu do výstavy neukážu, tak se uvidíme tam. Jestli budete chtít někdo u mě přespat, tak prosím volat, nepsat.
Máš pravdu Marino, však já vím, že dopadla ještě hodně dobře. Vet u nás byl včera a snad už naposledy. Ty nejhorší obavy se nepotvrdily, takže to bude dobré. Však se o ni starám jako o vlastní :D Akorát už jí z pobytu na boxe začíná hrabat a to je teprve v půlce. Už teď je to s ní chvílema k nevydržení. Třeba si to příště líp rozmyslí.
Pojištěná je :D Tak nějak jsem měla tušení, že s ní ještě bude legrace.
Budeš předvádět jo? Já měla na předvedení domluveného profíka, pobíhat v tom písku se mi fakt nechtělo (i když věřím, že jako vtípek by to mělo úspěch). :D
Vidíš, teď mne napadlo, nebudete potřebovat s něčím pomoct? Jakože přines, podej...a tak. Budu tam od pátku (vezeme Lenči Nadyho).
zdravím,omlouvám se že vám sem lezu,chtěla jsem se jen optat jestli někdo nevíte jak je to s nocováním na té výstavě,jestli mně tam nechají si někde ustlat na seně ve spacáku,nebo mám někde pátrat po ubytování...? jedu tam se dvěma potvorama,vedení chce spát v autě,takže bych raději zvolila jinou variantu...
To si nejsem jistá, jestlo toto bude možné. Zahraničí bude spát na hotelech. A my, normální smrtelníci :D máme objednané chajdy v kempech přímo na Tróji, takže ke koním i pěšky blízko a přitom nás to nezruinuje. Akorát bude asi potřeba trochu hledat, plnilo se to všechno hrozně rychle. Zamlouvali jsme si to snad měsíc dopředu.
Káťo, tak to vypadá, že jste dopadly jako my před několika rokama, skoro stejná situace, nám se ta horší noha (karp rozseklý až na kloub naštěstí bey porušení kloubního pouzdra) hojil nějaké 3, 4 měsíce už si to moc nepamatuju než jsem na ni mohla pomalu začít sedat. Obvaz ani šití nepřipadalo v úvahu, protože to měla rozseklé přesně uprostřed a po prvnímlehu nebo větším ohnutí by si to samozřejmě vyrvala nebo to sjelo, takže zbytečná práce. Leda by se jí noha musela totálně znehybnit na několik týdnů, což si teda prakticky nedokážu představit, to asi fakt leda tak to brnoa k tomu nejspíš komplikace. takže jsme to nechali tak, dostávala atb do žíly a rána se místo ovazování mazala mega vrstvou framykoinu. Chodila normálně ven na celý den i když byl pěkný humus (byl podzim)a to jí hodně pomáhalo hlavně na otok. Vždycky přes noc co stála v boxe jí noha ze začátku děsně celá natekla,ale večer po celodenním pobytu venku ji otok úplně zmizel. nedostávala žádné utlumováky, aby si pohyb regulovala sama podle bolesti a nepřetěžovala se lítáním s koňma. Na což teda neměla ani pomyšlení, první dny se bolestí sotva plazila (to snad i nějakou mírnější dávku anestetik dostávala, ale pak už ne). No a až se to začalo hojit tak se musela hlídat hlavně granulační tkáň.
No suma sumárum kdyžtak na to vzpomínám, tak jsem ráda, že to dopadlo jak to dopadlo.
Jsem Marino slyšela, že Farida změnila majitele a nakonec neodjela k šejkovi :-)
Vidím, že Bonita fotila v Trenčíně i těžké koně. A máš i Germínu? Ta šla po nás, předváděla ji také slečna. A mimochodem, všimla jsi si tam těch bílých drezurních tušírek, na vystavování jako stvořených? Míša od Wizarda si jednu pořídila. Trošku jsem doufala po tom hodnocení, že se stane koněm výstavy, ale bohužel... Topolčianky o něj projevily zájem..., ale mají smůlu
luckai
napsal(a):
Káťo, tak to vypadá, že jste dopadly jako my před několika rokama, skoro stejná situace, nám se ta horší noha (karp rozseklý až na kloub naštěstí bey porušení kloubního pouzdra) hojil nějaké 3, 4 měsíce už si to moc nepamatuju než jsem na ni mohla pomalu začít sedat. Obvaz ani šití nepřipadalo v úvahu, protože to měla rozseklé přesně uprostřed a po prvnímlehu nebo větším ohnutí by si to samozřejmě vyrvala nebo to sjelo, takže zbytečná práce. Leda by se jí noha musela totálně znehybnit na několik týdnů, což si teda prakticky nedokážu představit, to asi fakt leda tak to brnoa k tomu nejspíš komplikace. takže jsme to nechali tak, dostávala atb do žíly a rána se místo ovazování mazala mega vrstvou framykoinu. Chodila normálně ven na celý den i když byl pěkný humus (byl podzim)a to jí hodně pomáhalo hlavně na otok. Vždycky přes noc co stála v boxe jí noha ze začátku děsně celá natekla,ale večer po celodenním pobytu venku ji otok úplně zmizel. nedostávala žádné utlumováky, aby si pohyb regulovala sama podle bolesti a nepřetěžovala se lítáním s koňma. Na což teda neměla ani pomyšlení, první dny se bolestí sotva plazila (to snad i nějakou mírnější dávku anestetik dostávala, ale pak už ne). No a až se to začalo hojit tak se musela hlídat hlavně granulační tkáň.
No suma sumárum kdyžtak na to vzpomínám, tak jsem ráda, že to dopadlo jak to dopadlo.
Jsem Marino slyšela, že Farida změnila majitele a nakonec neodjela k šejkovi :-)
Luci to se hojilo tak dlouho? Já to čekám tak měsíc. Šít jsme taky nešili, ony ty klouby jdou asi šít jenom vyjímečně, ty stehy asi rády praskají. My to máme na spodku karpu, takže těsně pod tím, kde se to ohybá. Nám to zavázat šlo. Atb do žíli jsme také dostali. Týden jsme to měli zavázané. Teď ve čtvrtek jsem to sundavala. Jak byla celá domlácená, tak se čekalo, že jí ty nohy natečou všechny (fakt měla všechny klouby, včetně lokte a kolena, podřený), to se naštěstí nestalo. Ta špatná noha je lehce nateklá pořád. Teď je na boxe už 12 den. Už to má ponechané neobvázané a zatím se to (ťuk, ťuk, ťuk) hojí fakt dobře.
Teď tak přemýšlím, jak ji pak vypustit ven aniž by se někde přizabila. Vidím to ze začátku na krokovky u stáje, ven si s ní netroufám. A pak se uvidí. Fakt mám hrůzu z toho, že jak už je docela dlouho na boxe, že jí nejdřív rupne v bedně a následně v hnátě. Takže výběh jí hrozí až bude úplně ok.
Bonito děkujem za fotky .
Káťo, jo hojilo se to pěkně dlouho, ale měla to rozseklé vodorovně přesně uprostřed kapru přes celý kloub, takže při jakékmkoliv ohnutí koubu se jí to neustále otvíralo, takže stehy že by tam vydržely tak jeden den a obvaz do prvního lehnutí. My jsme právě tehdy ji nechali venku i z toho důvodu, aby pak nebyla nabušená a někde si to nějak neurvala když by blbla. Ale u ní tohle stejně nepřipadalo v úvahu, protože ji to tak bolelo, že sotva chodila, takže prvních 14 dní byla ráda, když se došourala na pastvinu, takže si pohyb regulovala sama. navíc by u ní pobyt v boxe nic nevyřešil, venku se stejně hýbala minimálně ale dost nato, aby jí to odpuchlo narozíl od boxu.
Zas buď ráda, jestli má energie na blbnutí, tak to třeba není taková hrůza :-) i když to komplikuje situaci. A pod karpem je to přece jen o fousek lepší, Sněhule to měla na tom nejnevhodnějším místě. Já byla ty první týdny z toho docela naměko, protože bylo vidět, že jí to fakt bolí a nechala si cokoliv dělat, asi věděla, že jí to pomůže, a byla extrémně přítulná. No prostě smutný kůň, už jsem ji takhle pak nezažila :-) A jsem ráda, lepší když si můžeš zanadávat jaký je to magor, protože má moc energie než se dívat na hromádku neštěstí.
Koukám, že při vší smůle jsme měli obrovské štěstí. :) Byla smutná asi první dva dny, pak jí otrnulo a od té doby je to čím dál horší :). U ní pobyt venku nepřipadal v úvahu. Už od začátku na noze stojí plnou vahou. I přes to, že straší na boxe, tak když se převádí do jiného (potřeba vykydat), tak nepajdá ani trochu. Asi před 2 dny jsem ji měla před stájí, ať se trochu vyvětrá. Asi 15minut se pásla, načež začala vytvářet figury vysoké školy....ty nadzemní samozřejmě. Tak zase šupajdila zpátky. Na boxe tříská kroužkem na uvazování, jezdí zubama po šprušlích, drhne zubama žlab, hryže do soli, kope do stěn....
Tady její nejoblíbenější činnost
kathey
napsal(a):
Koukám, že při vší smůle jsme měli obrovské štěstí. :) Byla smutná asi první dva dny, pak jí otrnulo a od té doby je to čím dál horší :). U ní pobyt venku nepřipadal v úvahu. Už od začátku na noze stojí plnou vahou. I přes to, že straší na boxe, tak když se převádí do jiného (potřeba vykydat), tak nepajdá ani trochu. Asi před 2 dny jsem ji měla před stájí, ať se trochu vyvětrá. Asi 15minut se pásla, načež začala vytvářet figury vysoké školy....ty nadzemní samozřejmě. Tak zase šupajdila zpátky. Na boxe tříská kroužkem na uvazování, jezdí zubama po šprušlích, drhne zubama žlab, hryže do soli, kope do stěn....
Tady její nejoblíbenější činnost
Tak to vypadá dobře , i když pro Tebe moc ne :-)). Na té fotce i když to není moc vidět, to vypadá mnohem líp než jsme to měli my, takže myslím, ža takové dlouhé léčení ti nehrozí ... teda ťuk, ťuk komplikace může natsta vždycky. My tehdy na tu hrůzu měli taky štěstí, že vpodstatě žádná komplikace nepřišla.
Tak držím palce ať je to rychle za váma.
Kobyla se z toho vylížu uvidíš, že celkem obsojně.
já přidávám odkaz na video...kdo by chtěl a měl chuť...a't mkrne.
http://www.stream.cz/video/511182-trenink-vystavniho-postoje
Dobrý Sabi :)
Teď jsi mi tak připoměla. Dneska jsem zase měla nutkání venčit kobylu. He...už umíme i kapriolu. Každopádně, v jedné chvíli jsem bezděčně zvedla ruku, kobyla to přískokem zapíchla přede mne a vystřihla naprosto dokonalej postoj :D Takže ve chvíli, kdy měla nutkání se začít zase někde vznášet, tak ruka hore...a kobyla naskákala do postoje :D Jsem ráda, že to má fakt zafixované tak, že to udělá v jakékoliv situaci...a aspoň k něčemu je nám to užitečné.
Nemám obavy, že by nebyla ok. Už teď jí je nějak podezřele dobře.
luckai
napsal(a):
No, ne že by ten Dubajec, co o ní měl zájem byl šejk, ale je fakt, že se chudák ani nestihl přijet podívat. Mluvili jsme s Hrubýma o možnosti prodeje už na podzim, ale pak to utichlo, tak jsem to považovala za pasé a pak jsem byla překvapená "hurá akcí" jsme slyšeli, že se na ní má někdo přijet podívat, tak my jí teda berem... Tak aspoň vím, že se bude mít dobře a mám domluvené hříbě zpátky. On prodej na střední východ je sice jakási forma "reklamy", ale člověk úplně neví, kam kůň jde, pokud to není nějaká slavná stáj. Před pár lety jsem skoro prodala 2 kobyly do Kuvajtu, už jsme měli zjištěnou dopravu a tak, ale pak mě začal tlačit s cenou dolů, tak to padlo. Později zprovoznil webovky a popravdě jsem byla ráda, že se nakonec neprodaly...
Včera v noci jsem se "bavila" vytvářením letáku na výstavu, tak vám ho musím ukázat. No, jako reklamní agentura bych se neuživila, ale už si pomalu s photoshopem začínám rozumět
White Diamonds je ta, co se tak líbila Šárce a Katka od Hanýse od ní prý chce hřebečka Luci, ty jsi ji ještě neviděla, třeba by se taky zařadila po bok tvojí oblíbené Dawlatky, ona je fakt "kus"
(mimochodem, když tu byl na jaře p. Ponnath, tak říkal, že se na ni byl v USA podívat a chtěl ji koupit, ale nekoupil ji, protože měla problémy se zabřeznutím. No, vzhledem k tomu, že měla v děloze dva druhy plísně, tak se nedivím... tak dobře pro mě, že jo)
Náhodou leták moc pěkný, akorát má jedinou chybu že tam není Dawla . Už se těším až se přijedu zas někdy podívat na ten zbytek, akorát mě mrzí, že to nebude teď.
Kaapha tam má pěknou fotku, ona na těch fotkách vypadá tak pěkně, ale když ji vidím v reálu tak to není můj typ :-), Diamonds tam má taky luxusní fotku, tak jestli tak vypadá i ve skutečnosti, tak to už se těším.
Akorát mi teda nějak unikla ta Shakira, kdes ji vzala, nebo už v tom mám chaos.
Sabi mě se video líbilo, tam ke konci to na chvíli vystřihl moc pěkně.
Nemám od Dawly žádnou novou fotku, kromě hromadné, která se tam nehodí a navíc už se pomalu smiřuju s tím, že z ní žádné hříbě nebude. Jestli se někdy povede, tak to bude jednak zázrak a jednak se snad půjdu poprvé v životě opít (už tuhle jsem si musela dát panáka, když jsme v jeden den vyšetřili jako březí White Diamonds a Shahelii - přičemž u Shahelie je to taky tak trochu zázrak - její "pracovní název" je Bezkrčková, což asi dostatečně vysvětluje jeden z jejích problémů). Dawlat necykluje a už nereaguje ani na protokol. Letos se dala připustit jednou na jaře a to nezůstala, od té doby nic.... Jen mě mrzí, že jsem před dvěma roky, když jsem ji koupila, nevěděla to, co vím teď, nejspíš jsme promrhali její poslední cykly, sice byly mizerné, ale tehdy by nejspíš šly ještě podpořit.
Kaapha je typická dahmanka s hodně štičí kraťoučkou hlavou, ale trochu "zavalitějším" tělem s kratšíma nohama (jako v rámci araba) - to má jak po Imperial Al Kamar, tak hlavně po Ansata Imperial. Potřebuje dodat "šmrnc" (a lepší krk).
Dawlat je naopak typická hadbanka, elegantní, nohatá, krkatá, šmrncovní, a ona je takové ztělesnění ženskosti a "něhy". Ale zas nemá tu extrémní hlavu a potřebuje lepší záď. Jsou s Kaaphou v podstatě protiklady :)
White je moc pěkná, těžko se na ní hledají chyby. A zas trochu v jiném typu. Shahkiru jsem "nafasovala" k ní.
Tady je ta hromadná fotka - zleva Kaapha, Dawlat a Shahelia a to ještě je tam Dawlat nejvíc schovaná.
Velká gratulace Nadymu k vítězství v sobotu...je moooc velký šikukla
.
Včera to nemělo chybu...konečně se tady konala pořádná výstava arabů. Smekám nad výkony mnoha profíků...klobouk dolů.
Vím, že jejich koně jsou na to cvičení, ale nemohu si odpustit věc, která neunikla asi nikomu. Jak i přesto, že byli koně nabuzení a měli se předvést v tom nejlepším, tak se soustředili celou dobu na svého vodiče. Respektovali ho, nebylo tam vidět ze strany koně žádné válcování a většina těchto profíků dávala koním volnost, běhali na volném vodítku a ke korekci koně stačilo málo...bylo vidět, že chlapíci mají koně pod kontrolou a naprosto vědí co dělají. Oproti tomu byla jak pěst na oko nevychovanost našich koní, válcování vodičů, kteří byli rádi, že vůbec sami běží..nějaké sledování koně co vůbec dělá bylo přece mimo, ne? Takže sprintující vodička jako na Zlaté tretře a přitom kobyla polovinu haly ji vesele cválá a holka ani neví, jelikož se nepodívá a je ráda, že sama běží...úsměvy rozhodčích a kroucení hlavou mluvily za vše...
A nemůžu si odpustit, ale bylo mi velmi líto Urgrafa, kterému předvedení ublížilo asi nejvíce ...mnoho lidí se ozývalo s výroky vycukat osůbku na druhé straně vodítka, ne koně. Kdyby se mu dala volnost a radši kroužil kolečka kolem, mělo by to větší efekt, než neustálé tvrdé vycukávání za udidlo, a kůň byl evidentně totálně mimo a na prášky...Nepředvedl zhola nic...o pohybu se mluvit nedá a o postoji už vůbec ne.
Vím, že v tom prostředí a rozruchu je to těžké, ale myslím, že právě tam se pozná kdo umí a jestli kůň vodiče respektuje..což u našich a slovenských koní opravdu vidět nebylo.
Ale výstava byla úžasná, koně měli své klady i zápory .... dost mě zarazilo nakování chudáků dvouletků a vůbec stav kopyt některých show koní, ale to asi hodně zúčastněných, že?
No, doufám, že všichni viděli, že se máme hodně co učit a hlavně snad chovatelé se začnou zamýšlet nad kvalitou svých odchovů ....někteří jedinci měli i s arabem málo společného a na mezinárodní výstavu je přihlásit byla docela ostuda pro český "chov".
Jo, ještě jsem zapoměla pogratulovat i Marině a Fariidě..mrzí mě, že jsem ji neviděla...
Až budete mít foto, sem s ním
Tak já jsem včera došmajdala domů o půl 1 ráno. Mrtvá jsem padla za vlast.
V úplně první řadě smekám před Lacinou. Opravdu se mu to povedlo. Teď mluvím hlavně o mezinárodce. Většina kategorií byla nadupaná opravdu vynikajícími koni. Což, jak jsem sem tam zaslechla, nečekali ani sami vystavující :D Lacina tam pobíhal s úsměvem od ucha k uchu, měl na to právo. Na moderování tam měl profíka (střídali se), ale když se chopil mikrofonu Lacina, tak bylo vidět to nadšení a hlavně, dělal to fakt dobře. Hala byla krásně připravená. Takže...opravdu tleskám. (výtky a připomínky až příště :D)
Jak už říkala Lucky, tak Nady se stal (znovu :) Seniorským zlatým šampionem, takže gratulace po tisící prvé i ode mne :). Farida (ta, co jí Marina přisoudila poslední místo) když naběhla do haly, tak z nás sborem vypadlo "vždyť je hezká...". Nakonec z toho byla Stříbrná juniorská šampionka.
Účast naprosté většiny českých koní na mezinárodce byla většinou (až na pár světlých výjimek) ehm...veselá :D Ale tak, legrace musí být. Musím říct, že když jsem třeba viděla velmi kvalitní kategorii ročních klisen, že mi padla čelist, zahraniční koně bychom se Zanzirou opravdu nedaly.
Já jsem byla fakt nadšená. Doufám, že se tam příští rok takhle hezky zase všichni sejdeme :)
Tak jo, zpátky do reality, musím jet zkontrolovat maroda :)
lucky
napsal(a):
Velká gratulace Nadymu k vítězství v sobotu...je moooc velký šikukla
.
Včera to nemělo chybu...konečně se tady konala pořádná výstava arabů. Smekám nad výkony mnoha profíků...klobouk dolů.
Vím, že jejich koně jsou na to cvičení, ale nemohu si odpustit věc, která neunikla asi nikomu. Jak i přesto, že byli koně nabuzení a měli se předvést v tom nejlepším, tak se soustředili celou dobu na svého vodiče. Respektovali ho, nebylo tam vidět ze strany koně žádné válcování a většina těchto profíků dávala koním volnost, běhali na volném vodítku a ke korekci koně stačilo málo...bylo vidět, že chlapíci mají koně pod kontrolou a naprosto vědí co dělají. Oproti tomu byla jak pěst na oko nevychovanost našich koní, válcování vodičů, kteří byli rádi, že vůbec sami běží..nějaké sledování koně co vůbec dělá bylo přece mimo, ne? Takže sprintující vodička jako na Zlaté tretře a přitom kobyla polovinu haly ji vesele cválá a holka ani neví, jelikož se nepodívá a je ráda, že sama běží...úsměvy rozhodčích a kroucení hlavou mluvily za vše...
A nemůžu si odpustit, ale bylo mi velmi líto Urgrafa, kterému předvedení ublížilo asi nejvíce ...mnoho lidí se ozývalo s výroky vycukat osůbku na druhé straně vodítka, ne koně. Kdyby se mu dala volnost a radši kroužil kolečka kolem, mělo by to větší efekt, než neustálé tvrdé vycukávání za udidlo, a kůň byl evidentně totálně mimo a na prášky...Nepředvedl zhola nic...o pohybu se mluvit nedá a o postoji už vůbec ne.
Vím, že v tom prostředí a rozruchu je to těžké, ale myslím, že právě tam se pozná kdo umí a jestli kůň vodiče respektuje..což u našich a slovenských koní opravdu vidět nebylo.
Ale výstava byla úžasná, koně měli své klady i zápory .... dost mě zarazilo nakování chudáků dvouletků a vůbec stav kopyt některých show koní, ale to asi hodně zúčastněných, že?
No, doufám, že všichni viděli, že se máme hodně co učit a hlavně snad chovatelé se začnou zamýšlet nad kvalitou svých odchovů ....někteří jedinci měli i s arabem málo společného a na mezinárodní výstavu je přihlásit byla docela ostuda pro český "chov".
Jo, ještě jsem zapoměla pogratulovat i Marině a Fariidě..mrzí mě, že jsem ji neviděla...
Až budete mít foto, sem s ním
Dobrý den jestli mohu , napsal bych svůj názor na předvedení. Je pravdou , že aniž by se divák podival do katalogu , v hodně případech poznal , zda jde o zahraniční , nebo náš chov už co se týkalo předvedení.Tady bych se ale našich chovatelů trochu zastal. Každý chovatel arabů ví, že v zahraničí je předvádění na profesionální ůrovni a samotný předvaděč mnohdy nemá nic jiného na práci, než doma trénovat koně a jezdit předvádět na šampionáty, většina nás má koně jen pro radost ,chov, nebo sport a na výstavu jde kůn bud 1 za život pro potřebné ohodnocení , nebo na každoroční naší, ten kdo navštěvuje i jiné výstavy , tak podle toho svého koně připravuje. Nicméně je to k zamyšlení pro chovatele , jestli se nevyplatí si tu práci s tím koníkem dát , aby ani on nebyl sklamán předvedením. K úrovni našeho chovu bych chtěl říci jen toto, nezapomínejme, že chov plnokrevného araba v ČR začíná až po 89 roce a to převážně na koních z Topolčanského chovu a v té době , zaplat pan bůh aspon za to , dnes už je vidět na výstavách , kam se má chov směřovat, jelikož v hodně případech vyhrávají importy , nebo zahraniční připouštění , výstava samotná SUPER
Ano je pravda, že většina českých chovatelů se výstavami nezabývá, ale to neznamená, že naše výstavy musí vypadat tak, jak vypadají. I já, která mám svého prvního koně a na výstavě jsem byla poprvé před 2 lety jsem si sehnala dostupnou literaturu a toho koně nějak laicky připravila. Sice to bylo v porovnáním se zahraničními výstavami opravdu o ničem, ale ten kůň byl schopný klusat na volém vodítku, byl schopný stát, a nějakým způsobem předvést alespoň pokus o výstavní postoj. Pokud někdo nastoupí na výstavu s tím, že kůň ho několikrát během klusu málem převálcuje, není schopný ho ani zastavit nebo ho předvádí v zootechnickém postoji, v tom případě je nepřipravený jak kůň, tak předvaděč...
Nechci se českých chovatelů dotknout, ale stačí, aby se jednou jeli podívat za hranice, stačí do některé z menších stájí, a pochopí, že ten chov se u nás směřuje špatným směrem a měli by o něm začít uvažovat trošku jinak. Možná jim právě včerejší výstava trošku otevře oči a přestanou chovat koně, kteří jsou araby pouze podle původu a zaměří svůj chov na nějaký cíl, ať už výstavy či nějaké odvětví sportu.
Samozřejmě čest těm chovatelům, kteří už prohlédli
doutrklars
napsal(a):
Dobrý den jestli mohu , napsal bych svůj názor na předvedení. Je pravdou , že aniž by se divák podival do katalogu , v hodně případech poznal , zda jde o zahraniční , nebo náš chov už co se týkalo předvedení.Tady bych se ale našich chovatelů trochu zastal. Každý chovatel arabů ví, že v zahraničí je předvádění na profesionální ůrovni a samotný předvaděč mnohdy nemá nic jiného na práci, než doma trénovat koně a jezdit předvádět na šampionáty, většina nás má koně jen pro radost ,chov, nebo sport a na výstavu jde kůn bud 1 za život pro potřebné ohodnocení , nebo na každoroční naší, ten kdo navštěvuje i jiné výstavy , tak podle toho svého koně připravuje. Nicméně je to k zamyšlení pro chovatele , jestli se nevyplatí si tu práci s tím koníkem dát , aby ani on nebyl sklamán předvedením. K úrovni našeho chovu bych chtěl říci jen toto, nezapomínejme, že chov plnokrevného araba v ČR začíná až po 89 roce a to převážně na koních z Topolčanského chovu a v té době , zaplat pan bůh aspon za to , dnes už je vidět na výstavách , kam se má chov směřovat, jelikož v hodně případech vyhrávají importy , nebo zahraniční připouštění , výstava samotná SUPER
A to já bych se zase našich chovatelů nezastávala. Sám píšete, že "Každý chovatel arabů ví, že v zahraničí je předvádění na profesionální úrovni..". Takže muselo být jasné, že na mezinárodce budou všichni zahraniční koně profi připraveni i předvedeni. Vždyť Lacina ještě naschvál pořádal seminář... Není tak těžké si poshánět informace. Špatné předvedení často koníkům ubíralo cenné body, to tedy mluvím o národní.
Pokud chce člověk mít koně, který nebude na výstavách na chvostu výsledkové listiny s obrovskou bodovou ztrátou, tak ano, o víkendu viděl, kam by asi tak měly směřovat jeho další kroky, protože tihle koně jsou momentálně "in".
Když člověk jde na naši výstavu jenom kvůli uchovnění, tak jasné, čert to všechno vem (není to ale škoda, když už se tam jede?), ale potom by to chtělo trochu soudnosti ohledně té mezinárodní ;).
Bohužel někdy soudnost chybí. A když už někdo to chce "risknout " s tím koníkem jít do takové konkurence, tak by alespoň měl věnovat nějaký čas na trénink, případně si sehnat profíka na předvedení na takovou mezinárodku. Pokud je koník ne zrovna výkvět krásy a je jasné, že nemá na první místa, tak alespoň by měla být snaha o co nejlepší předvedení a přípravu koně. Nervní kůň s výstavní ohlávkou plandající málem na nozdrách, který není schopen asi stát a zametá s vodičem, opravdu není reprezentativní. I když dejme tomu je jasné na první pohled, že to není koník na první místa( je jasné, že koně u nás nejsou na světové úrovni a také víme, že náš chov po dobách komunismu hodně zaostává a na jakých koních byl vystavěn..to víme ...také někteří tyto koně doma máme a rozhodně tu svou nehodlám prodat jen proto, že není v typu, který letí na světových výstavách...), tak je nefér i vůči tomu koni, být dá se říci trochu zostuzen...ten kůň za to nemůže. Takhle si tam většina lidí řekla..bože, co to zvíře tam dělá.
Také jsme tam viděli koně, kteří neměli třeba ideální tělo, hlavu, či pohyb a většina si řekla, že to tento koník by nevyhrál a skončili na posledních místech, ale člověk si řekl aspoň..jo, dobré, koník je předposlední, ale teda předvedl se hezky, stál jako socha, dostali z něj všechno. Bohužel u těch našich to bylo spíše, že z koníka nedostali nic a ještě mu uškodili. Jak bylo psáno výše..na naši národní se to dá pochopit, ale na tu mezinárodní by mnozí fakt měli mít soudnost.
Neříkám, že by ten či onen kůň se nemohl zúčastnit. A mnohdy je jasné, že jde o poslední příčky, ale aspoň by se majitelé měli snažit z něj dostat to nejlepší, co dokážou a ne je vlastně ještě ponížit.
Já osobně jsem si taky vědoma, že doma nemám žádnou šampionku, která má své chyby..jako ostatně každý (nikdo není dokonalý) a asi bych si rozmýšlela se zúčastnit mezinárodní výstavy, ale i kdybych se proto rozhodla, tak udělám vše pro to, aby se kobyla předvedla v tom lepším světle, aby byla 100% oladatelná, aby uměla stát co nejlépe v postoji, aby mi neválcovala vodiče a pokud by to jen šlo, dala bych ji opravdovému profíkovi, pokud bych viděla, že se mnou samotnou je to katastrofa, že ji nejsem schopná fyzicky odběhat..nad výkony některých předvaděčů jsme fakt žasli. Ale předchází tomu jak psala Lenka už trénink předem, příprava několik měsíců.
Ovšem jak jsem psala ve svém předchozím příspěvku, je rozdíl, jestli holčina sprintuje s kobylou a je ráda za to, že ona sama se drží na nohou a vlastně jen drží konec vodítka. Je ji fuk, že kobyla cválá polovinu haly jako magor, kdy rozhodčí jen nevěřícně kroutili hlavou. Nebo sprintující profík, který neustále sleduje svého svěřence a je schopen ho korigovat, náležitě využít prostoru haly a dispozicí svého koně. A že toho prostoru uměli krásně využít.
Já sama si rozhodně nefandím v předvedení koně a asi bych ji taky nechala profíkovi....nemám v tom praxi, ale jelikož několik let lítáme po výstavách psů a předvádím nejen své psy, tak moc dobře vím, jaký vliv má předvedení. Mnohdy jsem dostala do rukou psa či fenu, u které jsem hned viděla její klady i zápory a záleželo na mě, klady umět zdůraznit a zápory co nejvíce "schovat" a neupozorňovat na ně ... a mnohdy jsem dostala na stupně nejvyšší psy právě výborným předvedením a je to tak všude...mnohokrát jsem viděla na výstavách jedince, kteří získali na hodnocení právě díky svému handlerovi a celkové přípravě. To jsou výstavy a výstavy jsou show a jako na show bychom se měli snažit připravit i své koně, aby se ukázali v co nejlepším světle.
Též bych se chtěla přidat ke gratulaci Nadíkovi a Lenči... Poděkovat i panu předvaděči. Oni vědí co dělají.
Kdybych měla hodnotit výstavu - Luxusní !!!
Výborně zorganizované, atmosféra super, nachystané a upravené absolutně všechno. Jemu patří velký díky. Jak psala Kathey - svítil jak sluníčko - a má nato právo. Tajně doufám že příští rok, tohle zopakujem.
Ač vím, že Amir nepatří na výstavu mě samotnou to trochu mrzelo, Chtěla sem to taky zkusit. Ale nevadí.
Srovnávat čechy s cizinou absolutně nejde, a díky téhle výstavě tajně doufám že češi se chytnou za pačesy, a začnou něco dělat. Mě přijde že sme chudej národ, kterej tohle nemá pod palcem. Koupí co sem ostatní vyhodí a myslí si, jaké nemá zlato. Nejsme stát založenej na výstavách - naše koně mamé na couračky a sport - některé, ale i tak si myslím přesně to co psala Lester. Pokud nepřijdu na písemku připravená - dostanu za 5. Tak nějak to asi funguje ne?
Tak proč lidi tahaj na výstavu koně, když není schopen stát. Je jasné, že se může stát, že je koník tak doblblý, že nereaguje. Ale proč to ostatním jde, a někomu ne? Asi málo tréninku, ne. Proč to ti lidi takle koníků zkazí...a koně je tam div neporazí?
Byla to v mezinárodní soutěži myslím dostatečná ostuda pro čechy u všech....až na Lenky Nadyho. Který byl absolutně vyrovnaný a byl problém ho spíš povzbudit, než uklidnit. Ostatní by si měly namlátit nos.
Takže Leni, ještě jednou gratuluji, že mezi takto nabouchanou třídou se Nady absolutně přizpůsobil a dělal konkureci a člověk ani nepoznal, že by měl být jiný.
Výstava byla úžasná, nezapomenutelný zážitek . Ohledně propastného rozdílu mezi ČR, SR a zahraničím souhlasím s výše napsaným.... Jinak Lence s Nadym moc velká gratulace, ostudu rozhodně nedělali
.
Já byla smutná, že jsem Šárku s koníky neviděla..jsem myslela, že budou i v neděli..chjo .
Musím říct, že teda Al MIlan je kus koně, v boxe vypadal fakt jako monstrum arab a Silver senior šampiona si určitě zasloužil, takže už se nedivím po kom je ten Milano tak velký
Ze SAXu tam bylo hodně koní a docela se mi líbili ti dva hřebci z Janowa...ač jeden vyadal v boxe dost nevýrazně, tak při jeho nástupu na plac jsme valili bulvy holky, co?
Ještě , že se chovatelé nebáli toho , co tomu po výstavě řeknou v případě nezdaru zde na diskusi a s konma do toho šly. Bylo by asi smutné , když jako pořadatelská země by sme tam nevystavovaly , konec koncum si to může zkusit každý a asi by pak bylo na místě napsat, když jsem koně dokázal připravit já a našel si čas , tak proč ne on . Myslim , že zahraniční vystavovatelé nečekaly zázraky , ale naše koně taky určitě rádi viděly, at už byly předvedeni jakkoliv. Nelze přece jen krytizovat , od chovatelů to taky bylo kus odvahy se takové konkurenci vubec postavit
Že se zůčastnili čeští koně je správné a snad to pro mnohé bude také pounačení co napříště vylepšit, nebo nad čím se zamyslet. Myslím, že nikdo se nemusí bát diskuze a pokud se to někomu nelíbí, nemusí sem chodit. Na výstavě byli určitě vidět koně, na kterých byla vidět snaha jejich majitelů je připravit co nejlépe...nejen naleštěním a nasazením hezké ohlávky. Takže doufejme, že příště bude koní ještě více a budou lépe připraveni, pokud je majitelé chtějí prezentovat na výstavě mezinárodní.
A jestli se někoho tato diskuze dotkla, má právo vyjádřit i zde svůj názor.
Hlavně obdivuji pana Lacinu, že to s týmem opravdu zvládli na jedničku a má být na co hrdý. Doufejme, že se dočkáme příště zase takové skvělé akce a budeme se moci pokochat krásou arabských koní
Odvaha
Mě přišlo že češi nemají soudnost.....!
Se doprčič trochu podívám na koně co mám doma a koně co se běžně vystavují! Co si češi mysleli? Jen velmi málo koní má tu moc konkurovat - nebo se jen ztratit v davu mezinárodních koní.....
To je jak kdybych si vzala svého koně já s tím že by bylo blbé, kdyby za čechy nikdo hajtru nevzal... No nejsem cvok, abych byla pro smích??? Můj kůň nemá co dělat vedle koně z arabských emirátů za 5 mega
Obě kobylky co byli přehlášené do mezinárodky od jedné a též stáje...stály obě za ...! Kdyby aspoň byly krásné, tak to, že neuměly nic, by člověk přešel. Ale tohle postrádalo logiku a navíc - sme se celou dobu modlily, aby se holce něco nestalo.
To si nemyslím že na tohle se přijeli podívat zahraniční porotci a obecenstvo...to teda ne. Nevim jak bychom dopadli. Ale já si koně připravím. A pokud bude tam rozhozenej, tak vím, že když zacukám....je v pohotovosti a ví o mě na druhém konci vodítka. A říkat, že já já...helďte se. Já vidím u Lenky že to, u ostatních to taky jde. Takže pokud to nejde jiným, Nemají koně v pořádku, nebo je hysterčí sami o sobě. Nebo se aspoň snažím, ne? Nevim, myslím že takový člověk by si to tady přečíst měl...aby viděl, jak to vypadalo. Kroutit se před koněm, do postoje, když po mě kůň šlape....
sabina
napsal(a):
mMě vás bylo tak líto katko... Ale sama víš, že Hanšík by to vyhrál, tak to může hřát u srdce aspoň tak.
Dle mě u vás došlo ke špatné komunikaci. Už se s tím netrap. Příště dopadnete lépe.
jj to vim...ale je to škoda,když už jsme tam byly a ty frajerky s tim bílym hřebčákem v naší kat. tam tak machrovaly,že na ně stejně nemáme...tak je mi to taky líto,že jsme jim nemohly ukázat,že alespoň na něco máme.
S dotyčnou osobou asi komunikace někde zadrhla...
Vim že je moje chyba,že sem si měla pořádně přečíst ty kravinky,že tam máš bejt nastoupená už alespoň 10min,před kategorií...
A taky jak jdou kategorie za sebou.
A neměla jsem tak spoléhat na to že on se o mýho koně bude zajímat....a když jsme tam prvně tak že nám i pomůže...
Zkušenost pro příště,že nemam spoléhat na nikoho jen na sebe..co si neuděláš to nemáš...
Měl tam svýho koně tak co by se staral o nás...
Ale mohl to říct na rovinu a bylo by to lepší...
Njn nenaděláš nic..přežili jsme to ve zdraví a ty dvě minuty o který sme to nestihly příště doženem desetkrát...
:-)
jj na fotkách vypadá Hanýs úplně jinak...kolikrát když vidim nějaký fotky tak si nadávam co sem si to koupila za hříbátko...
ale udělal mi na výstavě radost jak jsme šli na to dohodnocení tak nedělal skoro vůbec brajgl..postoj taky tak nějak zmáknul...takže spokojenost :-D
jinak co se týče diskuze k chovatelům...
Já osobně bych do mezinárodky šla,ale musela bych mít koně fakt perfekt připraveného....
Když už tak aby dělal stejnou show jako zahraniční koně i když vzhledem na ně nikdy mít nebude...
Ale muselo by to být tip ťop,žádné motání se dokola,neposlušnost atd...
jj Luci smůla opravdu veliká,měli jsme fakt smolnej víkend..při odjezdu jsem tam ještě já tele zapomněla průkaz,tak ještě že holky tam ještě byly a vzali mi ho...
Hanšík v boxu vypadá jak když neumí do 5ti počítat...ale jen co vylezl ven z boxu tak ... :-D
Ale i když tam byl pomalu fakt nejmenší tak mi prostě dělá radost a on má asi taky ještě radost,že něpřijde o kulky...Možná až příští rok...
Dokonce už na jaře má skoro sjednaný dvě nevěsty tak uvidíme :-D
A miliony fotek z mezinárodky :))
http://jeannej.rajce.idnes.cz/Mezinarodni_vystava_arabskych_koni_4.-5.9.2010/#
Tak to gratuljuji k nevěstám Určitě se to příště vydaří lépe. Fotky jsem super. Dokonce jsem koukala, že Urgraf tam má jednu fakt nádhernou fotku...myslím, že rozhodně to není špatný kůň, mě osobně se líbí tyhle typy víc, než ty fakt výstavní... ale to předvedení bylo prostě otřesné. Dokonce jsem koukala i na Mistrala, že potom mu vodič dával už volnost a hned to vypadalo jinak...snaha se cení. S tím stáním to sice taky nebylo valné, prostě to ti koně nemají naučené ani trochu...nějaký respekt k vodiči i ve stresové situaci jim nic neříká ... ale v tom pohybu se pak fakt snažil běhat a nechat koně se ukázat a vypadalo to fakt lépe , když si půjčil od Mariny to dlouhé vodítko.
Já musím pořád jen opakovat, že hoodně obdivuji ty profíky, kteří metali jak zajíci vedle těch koní...to bylo obdivuhodné! V té rychlosti stíhat koni...já bych chcípla
Jinak ten vítězný hřebec byl fakt luxusní. Ten se mi hrozně líbil a ten pohyb! No nádhera prostě...člověku se u mnohých koní tajil dech a oči lezly z důlků
Ještě jsem koukala...Milano tam sebou božatko plácnul? Chuďa malý! Jak je vytřeštěný. No Nadzih si to odbyl venku, co?
Naučit to jde...opravdu. Jen je potřeba vědět jak a hlavně co. Existují koně, kteří takovéhle akce psychicky nezvládají natolik, že i to, co mají roky vtloukané do paměti v tu chvíli zapomínají. Ať jsem konkrétní tak tím myslím zrovna dvouletou Entiu, která ač postoj vyfikla doma i Lence :D Tak v Praze nebyla schopná ani na vteřinu zůstat stát. Předpokládám, že tohle byla její poslední výstava.
Ale když i mě, totálnímu laikovi, co se tréninku do výstav týká....se velmi temperamentní ročka, která už tráví 18dní na boxe, dokáže postavit do postoje ve chvíli, kdy se snaží na 2 metrovém vodítku trhnout rekord v počtu vyhození a postavení na zadní za vteřinu... jo, zvednu ruku a kobyla ve vteřině stojí. 2,5 měsíce tréninku, cca 4-5dní v týdnu, 10 minut. Na tohle se dá čas najít.
Když už jsem nakousla Zanziru, tak včera, po nakouknutí do boxu, jsem jásala. Fakt se hojí úplně úžasně a v téhle chvíli už snad můžu říci (ťuk, ťuk, ťuk), že my svůj boj máme také vyhraný, ve čtvrtek za námi zajede ještě naposledy vet (já věděla, že tu ohlávku nemám radši ještě kupovat :D) a pak už snad bude moci i ven. Normálně, já ji snad mám i ráda :)
Ahoj holky,
to je děs vás tady číst... Všichni jsou nejhorší jen vy jste letadla... Ne ok, chápu že mezi češkými koňmi a výstavními je velký rozdíl, ale není to tím že by byl český chov špatný, je to tím že u nás si ještě naivně někteří lidé myslí že každý arab je výstavní, sportovní, rekreační atd. teď už snad ví, že to tak není - to je super. Je důležité si uvědomit kam svůj chov budu směřovat a to asi byl i hlavní cíl pana Laciny, proč chtěl výstavu v ČR uspořádat. Výstavní drezura je alchimie a kdybyste milé slečny viděli co za touhle drezurou stojí asi byste mluvili jinak... Někdy stačilo vidět, když koníka držel ošetřovatel, tak byl naprosto v klidu a přišel předvaděč a okamžitě stres, strach, oči navrch hlavy - jasně že je to záměr, kůň se potom předvede úplně jinak když si myslížže ho všechno kolem něj může sníst, ale nic není tak růžové jaké se zdá :) V zahraničí jsou celé týmy které koně připravují, ale klidně si dejte koníka do profi tréninku za tisíc euro na měsíc, myslíte, že nějaký český chovatel by to investoval a nakonec by se mu vrátil vymagořený, vycukaný magor?
Jinak Milano neupadl, to byla roční kobyla Porena, která před měsícem nebyla schopna jít v klidu na vodítku vedle člověka, natož se před něj postavit a den před výstavou málem načutla profi polského předvaděče... Pro mě bylo její předvedení opravdu super úspěchem. To stejné u Marana, který doma je miláček a stojí v postoji kdekoliv a kdykoliv, ale prostředí výstavy pro něj vždycky bylo a je hodně stresující a nakonec se na výtavě alespoň trochu uvolnil, i když to nebyl žádný extra výkon ale já i majitelka jsme byli spokojené.
Doufám, že se příště podívám na vaše předvaděčské schopnosti.
Šárko zrovna Lenka, Katka i Já moc dobře víme co za tím je. Ale taky všechny tři víme, že kůň nemusí být zmagořenej, aby se uměl zastavit, nebo běžet vedle majitele, předvaděče, pečovatele na volném vodítku !!!
Myslíš, si že výkon Nadyho byl něčím okořeněm (cukání atd) Nebyl...proč taky. Není potřeba koně deptat.
Ohledně S Marana si sama věděla do čeho jdeš, lítal tam jak Hadr na holi, což dělá vždycky...ke konci už to bylo lepší. Ale to nikdo neřekl nic, protože víme, že ten kůň to prostě nezvládá. Tebe nezná, Porena tě taky tak nezná, nebo se pletu? Je to těžké v tebe vkládat důvěru, když kůň neví co od tebe čekat. Proto si myslím že když je kůň labilní, je lepší, když ho předvádí jeho člověk. Né předvaděč.
Navíc si opravdu myslím, že to bylo špatně. Já bych se za takový výkon cítila hodně trapně. Můj kůň není výstavák, nemá nato aby vyhrával, bude vždy na posledním místě, ale pokud tam pojedu, bude připravenej, a pokud to nezvládnu, už nepojedem. Navíc by mě ani ve snu nenapadlo ho dát do mezinárodky...Pokud budu chtít s koněm brouzdat výstavy, koupím si nato koně.
Takže asi tak.
Milano tě asi zklamal, co? Ale nemusíš být na nás naštvaná. Není to tak dlouho co si říkala, jakej to bude špičkovej předváděcí kůň, že budeš jezdit po německu a kde co. Jak sama vidíš, člověk míní - život mění.
100x radši koně ošklivějšího, hodnýho, schopného sportu a denní práce - a výstavu absolvovat jen pro radost, než koně s mega původem co má vyhrabáno v hlavě.
Šárko ne, nejsme letadla :) Ale pokud vím, že předvádět neumím, tak koně strčím někomu, kdo to zvládne líp, než já. I "naše česká Renata" předvádí daleko lépe než většina Čechů. Co je za problém jí svého koně strčit...Leda tak to, že za to budu muset zaplatit. Asi jsem divná nebo nevím...jakousi parodii na postoj jsem zvládla svého koně naučit i já, která jsem to nikdy předtím nedělala, na vodítku vedle mně taky kůň po troše tréninku klusat zvládne. Když vytáhnu koně na 20 km vytrvalost, taky ho nebudu obsedat až přímo na závodě a budu se muset jeho přípravě trošku pověnovat.
Proč jsou schopní někteří majitelé koně alespoň trošku připravit a jiní ne? Ano, profi příprava není žádný med, ale i naše laická příprava na českou výstavu stačí, a nemusím koně dávat do tréninku za tisíce euro, pouze tomu musím věnovat čas a přestat přemýšlet stylem, jako že kůň umí nějak chodit na vodítku, tak se to zvládne.
Pak to opravdu dopadá tak, že vidíš na rtech rozhodčích pobavený úsměv.
A porotci se usmívali když jsem předváděla Porenu? neměla jsem už nějak energii to vnímat. Přesto si myslím, že postoj nějaký zvládla, tedy aspoň během národky, na mezinárodce už toho na ní bylo dost a byla hodně unavená a neměla náladu se předvádět a i když jsme se snažili ji dost probouzet, neměla energii a potom už ani chuť. Pracovala jsem s ní jednou msíc před výstavou a na to, že Jana s přípravou na vstavy neměla taky nikdy žádné zkušenosti, tak měla koně celkem dobře připravené.
Milano mě nenaštval, jak jsi na to přišla? Byl druhý za černým potomkem Al Lahaba, který byl vyspělejší než můj nohatý krkatý neforemný Milano. Jsem si vědoma, že není v tomhle věku schopný konkurovat jemnějším typům, ale věřím že jeho čas teprve přijde, možná právě proto ještě nebyl na žádné výstavě v zahraničí, na které se určitě chystáme, ale teď není důvod vyhazovat peníze, když si nejsem 100% spokojená s jeho fyzickou formou. Proto jsem se i vyprdla na přípravu, na národku jsem to nehrotila, protože toho času opravdu nemám moc, to se raději věnuji cizím koním, kteří mi přinesou peníze a můžu za ně nakoupit krmení. Ale slibuji že na tom zapracuju a doufám, že příští rok se převede v lepším světle, i když věřím že kritiku od vás stejně sklidím :)
Tvoje přededení nesoudím, to podle mně, patřilo k těm zdařilejším. Ale takových lidí tam bohužel moc nebylo. U Poreny jsem si nevšimla, že by se rozhodčí tvářili jinak než u ostatních zahraničních koní. Ale u některých to bylo vyloženě vidět...pobavený úsměv na tvářích a to doslova...tak alespoň mají na co vzpomínat :)
Nikdo tě nekritizoval, Ptala sem se jen, kam dal Milano pohyb??? Nejsi spokojená s jeho stavbou? Třeba se to zlepší.
Ale toho nohatého velkého halamu už budeš doma mít pořád.
Právě proto si myslím, že by si koně kteří mají problém měly chystat sami lidi, a taky by si je měly předvést, aby bylo zvíře trochu psych. podpořeno.
Šárko, já vás bohužel neviděla, docela mě to mrzí, byla jsem na Milana zvědavá a myslela jsemm, že bude na mezinárodce..no škoda. K Tobě nic nemám, jelikož jsem Tě neviděla a nemohu nic říct ....já probírala jen koně z mezinárodky. Navíc úroveň našich národních výstav známe a víme. A pokud se jedná o Milana, tak jsem ho viděla jen u Tebe na fotkách a jelikož je to velký habán jako jeho táta, tak je jasné, že bude chvíli trvat, než se trochu zforemní a zakulatí. Holt ti malí to mají jednodušší
Klid tady bude!!!
Šári, to předvedení nebylo mířené zrovna na tebe. Rozhodčí se několikrát opravdu smáli, ale jedna slečna si o to fakt vyloženě koledovala :D O Maranovi tady také nebyla řeč. Já jsem ho viděla na všech výstavách, sama jsem ti i říkala, jak se chová. Nezklamal. Jediné, co musím uznat, že letos, ač to začlo stejně jako vždy, tak jsi byla jediná, kdo ho po nějakém čase dokázal relativně uklidnit. Ale jsou prostě koně, kteří na tohle nemají hlavu, srdce...vyber si a pokud nevyhrávají, tak proč je tím trápit. Tohle já naprosto chápu. Add. Porena, u situace, kterou popisuješ, jsem byla. Jo, Robertovi štrejchla o bundu, bylo to jen tak tak, možná ti ale zapoměli říct, že tomu předcházelo docela slušné nezvládání kobyly jejím vlastním majitelem ;) To já jen pro úplnost informace. Na druhou stranu, sama mám dost podobného koně doma a vpodstatě pořád jsem v jejím chování (přesněji reakcích) viděla tu svoji, když jsem ji přivezla.
Milána je podle mne hooodně předčasné soudit. Viděla jsem ho jak loni, tak letos, takže tak nějak trochu mohu porovnávat. A co jsem konečně viděla naživo Al Milana, tak si fakt myslím, že bude dost podobný svému otci, který je fakt kus pořádného koně. Někde jsem četla, či slyšela.. "koně suď na třech dnech, třech měsících a třech letech". A vzhledem k tomu, jak jsou arábci pozdní koníci, tak bych ještě nějaký ten rok počkala ;)
Můžete přijet zdrbnout moji kobylu, se kterou jsem si naprosto bezostyšně myslela na juniorského šampiona a hlásila jsem ji do mezinárodky. Je jí 1 rok a 4 měsíce...dost blbý věk... po 20 dnech na boxe vypadá jak hubená koza křížená s achalem. Hubeňounkej dlouhej krk, mizernej zadek, po xichtě milion bradavic... Nic moc čím by se člověk chodil kochat teda :D Přijde mi, že vypadá čím dál hůř :D. Ale ty velké krásné oči, její výraz (a původ...co si budeme povídat), mi slibují, že tam někde něco bude a já tomu věřím, jen si musím počkat.
Pěkně jste tady zkritizovali vše, co se dalo, ale řekněte mi jedno, kolik z vás se bylo už dřív podívat venku na show a vědělo, co přijde? Odpověď je jasná, lenost je veliká, prachy nejsou atd., že?
Pokud tu ještě mluvíte o tom, že byste přihlásili Hanýse, Usu atd., kdyby byli dobře připravení, tak nezlobte se na mě, ale jste úplně stejně nesoudní jako ti čeští chovatelé, kteří když viděli, jak dopadli čeští koně v sobotu, svoje koně na neděli neodhlásili. Bylo jasné, že Nady je jediný z ifauňáckých (z těch, co jsem viděla), který v mezinárodce nepropadne. Potěšil mě samozřejmě Mistral, nevěděla jsem, že je přihlášený, viděla jsem ho jako 3letého na výstavě a o rok později jsem s ním pouštěla kobylu a od té doby ještě hodně dospěl. Předvedení mu ubralo, ale zrovna on je příklad, že kvalitní kůň nepropadne úplně bodově i když předvedení nic moc (a jsem ráda, že lepší, než v sobotu). Máme v čr ještě pár koní, kteří by se chytli, ale jak říkám, vaši to nejsou… Asi to není to, co chcete slyšet?
Mimochodem, předvedení Nadyho v neděli mě docela zklamalo, předvaděč ho vesele nechal cválat a Nady předvedl pouze pár slušných klusových kroků, docela škoda. Na tu hudbu, co tam měl, se mohl předvést parádně (mimochodem DJ byl fakt dobrej) – kdyby ho předvaděč trochu zkorigoval.
Jo a mimochodem, Farida byla v rámci možností slušně připravená a taky žádný postoj nevystřihla, nestála ani na vteřinu. Poprvé mimo domov (ale jinak se chovala vzorně, nastoupila do přívěsu hned a první tam i domů, v boxe žádná hysterie…) a ten bordel, co v hale byl, ještě erární „šustič“ hned u vchodu, to prostě na ní bylo moc. A sorry, já se k ní doma jako profi trenér chovat nebudu, na to ji mám moc ráda. Tak, jak se Šárka ptala, jestli by někdo z českých chovatelů dal koně do profi tréninku, tak já kobylu určitě ne. U hřebce beru, že občas musí nést určitou „daň“ za to, že se nechá hřebcem, takže možná jednou až se mi narodí něco, u čeho budu myslet, že by se venku chytlo, ale určitě ne jako třeba ročka – ono to není jen o slušném chování ke koni, ono je to i o odchovu, já chci, aby moji koně byli odchováváni venku na pastvinách, ve stádě, aby měli slušnou kostru, plíce atd., aby byli psychicky vyrovnaní. Chci koně, co budou schopni tvrdě pracovat pod sedlem, ne koně, co mají vlivem odchovu 17 cm holeň, mrňavá kopyta a vymatláno v hlavě. Říkala jsem, že kobyla bude poslední, pokud přijede slušnější konkurence – no, ta nepřijela, to je snad jasné. Ani Porena se mi nelíbila. Tak tím líp pro nás, že. Hucul reservním šampionem, ha, ha. Ale potěšila mě, jak se předvedla v klusu. Nejvíc mě pobavila při nástupu ktegorie, tam v pomalém klusu střílela nožkama v rytmu hudby :))) Není to o tom, že by se mi nelíbila, původně jsem si ji chtěla nechat, prodat mě donutila finanční situace, myslím, že bude lepší, než Baahira, možná i ve sportu – ale jsem dostatečně sebekritická, chyby vidím a taky vím, že to není show typ koně. Je to sporťák. Pěknej, ale sporťák. O tom věku jsi to Katko slyšela nejspíš ode mne. A je to i o tom, načasovat výstavu na rok, kdy kůň není v příšerné růstové fázi. S Baahirou to třeba nešlo, „zhuculovatěla“ strašně brzo a i když teď už zas vypadá o kus líp, než loni, ona bude potřebovat ještě alespoň dva roky, než se vyloupne. Možná tři. Faridu jsem vzala letos schválně, i když strašně nerada tahám ročky, protože vypadá dobře. Pokud bude následovat Klářinu Satinku, tak příští rok se na ní nebude dát koukat.
Je to jak říkám pořád dokola, koně na výstavy tu nemáme. A sorry, ale nikdo mi nemůže nařizovat, abych měla, když o ně nestojím. Takže povinná účast na výstavě je nesmysl. Jo, pak to vyvolává ty shovívavé úsměvy – jak na tváři rozhodčích (kteří jsou snad alespoň upozorněni na situaci), tak na tváři diváků. Lenko, tvoje srovnání s vytrvalostí má jednu chybu – a to totiž, že účast na vytrvalosti nemáš povinně. Koně nemusíš ani obsednout, pokud nechceš. Na výstavě když víš, že se kůň stejně neumístí, třeba nemáš prachy a třeba neumíš anglicky, jako spousta našich chovatelů, nikdy jsi nebyla za hranicemi se podívat, jak to chodí (to říkám pořád dokola, objeďte něco, srovnejte si v hlavě, co chcete, než se vrhnete do chovu bez hlavy a paty), takže ani nevíš, jak koně připravit.. pořád ti stojí za to zaplatit si profi předvaděče? Nehledě na to, že třeba Renata měla limit 8 koní, pokud vím. Říkala jsem Lacinovi, ať do mikrofonu normálně vysvětlí, jak to je a proč tam čeští koně jsou (na národce), aby si zahr. diváci nemysleli, že si čeští trotli myslí, že to, co vezou na výstavu je výstavní materiál. Pokud vím, nic takového se nekonalo, takže si nejspíš ťukali na čelo. Na druhou stranu, jak obsadit výstavu, když předvedení nebude povinné? S 250 koní čítající populací?
Můj hlavní dojem z národní výstavy – bohužel – je ten, že se sem tahá odpad ze zahraničí. Místo toho, aby lidi stavěli na liniích, které tu máme – ať už z potřeby udržet genetický materiál, nebo z tradice, a snažili se ho vylepšit, nebo místo toho, aby v zahraničí koupili opravdovou kvalitu – ať už výstavní, sportovní, nebo chovnou, kupují to nejlevnější, co se naskytne a jo, pak si myslí, že mají doma zlato. Petr – můj manžel – jak víte, prodával před halou ohlávky a pokecal si s kde kým, od nás i z venku a nejlíp situaci vystihuje jedna historka, kterou mu vyprávěla nějaká paní, co si koupila ohlávku. Přivezla si z Německa dvouletku. Byla se podívat ve stáji, měli tam všechny koně okolo 10tis. Eur a tahle byla za 3tis. Tak ji koupila.. a kobyla leze na zadek. Proč?
Jinak pěkná byla kategorie hřebců, kde byl Nady (i když Kyrose, jako slušného plem. hřebce bylo vystavení v tomhle věku, kondici a nepigmentovaném stavu značně nedůstojné), naopak seniorské klisny, které bývají v českých poměrech nejlepší kategorií, byly letos značně tristní. Nebylo z čeho vybírat.
Jinak výstava samotná a mezinárodka byla fantastická, moc se povedla. I co jsem mluvila s lidmi ze zahraničí, byli všichni nadšení. Kvalita koní vysoká , MA Shadow El Sher – juniorský světový a All Nations Cup šampion, nebo Col Cora… už když člověk kouknul v pátek do katalogu, valil oči. Shadow byl jeden z těch koní, co může člověk spočítat na prstech, co si show opravdu užívají. Aristokrat si v klusu dobře prohlédnul, jestli všichni vidíme, že on je king :)) Col Cora hlavu jak z obrázku a ta hnědka, co byla stříb. šampionka, byla typická máma. Přála jsem jí to víc, než té sice parádně klusající, ale ne tak jemné polce. Jak tu Lucky komentovala ty dva hřebce z Janowa, tak ten po Gazal Al Shaqab měl otřesnou mechaniku pohybu a předvaděč dobře věděl, proč ten klus nemá ukazovat. Porotci ho sice chtěli vidět v klusu znova, ale neukázal zas nic. Radši. Docela mě překvapilo, že zrovna poláci, kteří si za pohybem tak stojí, nechávají takového koně hřebcem. Můj tip je, že ho chtějí prodat za slušné prachy kvůli původu a ne použít ve vlastním chovu. No uvidíme.
Pro mě to bylo docela náročné, našít ohlávky a připravit trochu Faridu, s Vojtou.. poslední dva týdny jsem skoro nespala a jsem ráda, že je zas na rok klid :))) V neděli po výstavě tu byl ještě Escher na návštěvě kouknout na koně a pak jsem se snažila přepsat z diktafonu rozhovor s princeznou Aliou, což moc nešlo, protože to bylo nahrané v pěkném šumu, ale u toho jsem už vytuhla. Teď musím ještě napsat čtyřstránkový článek do Jezdectví (a už teď vidím, že to budu muset oproti svým představám okrouhat, aby se to vešlo…) a pak už fakt od výstavy padla.
Pro majitelku Urgrafa: mám tu fakt krásnou fotku od Magdy Strakové, jestli ji chcete na web (což by za to stálo), písněte mi na mail marina.novotna@gmail.com a já vás zkontaktuju, ať se domluvíte. Jinak ohlávka koňovi slušela, škoda jen, že nebylo výstavní udidlo s malými kroužky.
Marino nesouhlasím s tebou.V tomhle fakt
Pokud chce někdo koně na mezinárodku ať si ho tam dá,ale ať ho mají bezva připraveného a ať ho předvedou stejně jako zahraniční účastníci.
Já se s Hanýsem nikam nehrnu,ale když by na to přišlo,tak bych určitě chtěla,aby postoj a předvedení uměl dokonale.
Když se nikam nebudem cpát tak nikdy něčeho nedosáhnem viz můj případ z víkendu,když to necháš na někom jiném tak se ten někdo na tebe vysere a tobě pak zbydou oči pro pláč.
Takže je lepší se hrnout skoro do všeho,bejt trochu průbojnější než si říct to nemá cenu,protože nemam takovýho a takovýho koně...
výstavní koně nemáme,ale proč proboha neukázat že máme koně takové jaké máme.To se za ně snad máme stydět,že nemaj hlavu jak mořskej koníka tělo jak barbie?A že na ně můžem sednou aniž by se zlomili vejpůl?
Já se za svýho koně stydět nebudu..je nějakej,ale holeň 17tku rozhodně nemáme.
A nevidim jedinej důvod nechávat koně doma zavřenýho,aby ho nikdo neviděl.Kdo nic nezkusí nic nezíská.
A zkušenostma se člověk učí...
Myslim,že rozhodčí se na výstavě nebudou usmívat nad typem koně atd.
To je můj názor.
No super, čekala jsem Marino, kdy se ozveš :)
Na zahraniční show jsem nebyla, ale to, co přišlo jsem čekala, ono totiž nemusíš na zahraniční show, stačí se trošku pídit na netu a hledat videa a uvidíš úplně to stejné, co bylo v neděli u nás.
Jinak k předvedení Nadyho v neděli se musím zastat předvaděče, protože tak moc nevidím chybu v něm, ale spíš v koni. Zaprvé toho měl už plné kecky, a minutu před tím, než měl nastoupit na předvedení sebou na tom betoně před halou ukázkově švihnul a rozsekl si nohu, takže jsem uvažovala, jestli se na to nevykašlu a nevezmu ho zpět do boxu, protože z toho byl nejenom psychicky značně rozhozený. Ale jinak to omlouvat nechci, prostě se Nady v neděli nepředvedl dobře, ale vinu předvaděči za to nedávám. Holt každý den není posvícení :) To ale nic nemění na tom, že bych mu ho s klidným srdcem dala předvést znovu, protože pro toho koně udělal maximum, co mohl.
Jestli Renata měla limit 8 koní, to nevím, mluvila jsem s ní, a o limitu nic neříkala, roky předtím mívala na předvedení koní i daleko víc, jak to bylo letos netuším...
Nevím sice o kterém koni mluvíš, jak vůbec nezaklusal, ale pokud měl pohyb opravdu mizerný, tak i v tomhle vidím dobrou práci jeho předvaděče, kterou má být vyzdvihnout klady a zamaskovat vady, což se mu očividně podařilo, když se umístil dobře i přesto, že pohyb dobrý nemá. To, jak se umístil už je problém rozhodčích, pokud se jim nelíbilo, že nezaklusal, měli mu dát nižší body, v tomhle případě předvaděč pouze předvedl dobrou práci. Lucky tu zmiňovala výstavy psů...pokud můžu porovnat, tam je to to stejné a předvedení na dané výstavě může psovi hodně ublížit nebo naopak pomoci k dobrému umístění i méně kvalitnímu jedinci, ale o tom prostě show jsou.
Ke kvalitě koní se vyjadřovat veřejně nebudu, protože k tomu nejsem dostatečně povolaná. Tu ať posoudí jiní lidé.
Ať už to dopadlo, jak chtělo, doufám, že se všichni pokochali, tak jako já. Obě výstavy se panu Lacinovi hodně povedly (mimo ustájení českých koní, kde jsem trošku nepochopila proč bylo takové, jaké bylo a toho, proč jeden kůň musí platit národní i mezinárodní výstavu a druhý platí pouze mezinárodní a je automaticky přihlášen i do národní bez poplatku - může mi toto někdo vysvětlit?) a pokud to půjde, příští rok se pojedu určitě podívat zase (bez koně )
http://www.equichannel.cz/xviii-narodni-prehlidka-shagya-arabove-zarili-v-pisku
tohle by si měli všichni asi přečíst....
Proč není ČR velmocí v chovu plnokrevných arabů a proč v chovu sha jo...
tak pokud se tu furt zastává názor,že s českejma koněma do mezinárodky nee...
Tak já bych byla pro nastolení pravidel,že každej arab když jde do chovu,taky aby měl hotové výkonostní zkoušky a pak by se vidělo kolik těch bárbínek by se dostalo do chovu...
Si myslim,že jen pár a pak by byl chov asi o trošku jinym typu koně...
Sha chovají univerzální koně,může se na nich sportovat a zárověň jsou ještě výstavně úspěšní tak o čem to pak je u nás?
O co vlastně v chovu plnokrevnýho araba jde?
Chceme jen koně na koukání nebo na všestranný využití?
Proč nemáme výstavu jen jako zpestření,proč se podle výstavy posuzuje jestli je kůň dobrej...
Podle mě pokud se chce plevel oddělit od květin tak takhle by to fungovat nemělo...
Hovno tomu rozumim,mam araba 2roky do tej doby to byl pro mě jen sen o kterym sem věděla fakt kulový,ale tohle je pro mě nepochopitelný a ať se to někomu líbí nebo ne,budu si stát za svym názorem...
A je zaručeno,že na výstavě není protekce?
Co když předvádí super předvaděč hnusnýho koně jak prdel a ten kůň to vyhraje?
Tak o čem to pak je?
:D
Taky si nemyslím, že je nutné, objíždět evropské show aby člověk viděl jak to vypadá. Já jsem dokonce úplně omylem našla přímý přenos (mimochodem perfektně udělaný) přímo z poslední národní show z Janowa. Přiznávám se, že já jsem z těch, co jsou po přivežení jednoho odpadu totálně bez peněz. :D
Já s Marinou vcelku souhlasím. Už jsem snad několikrát psala, že i sebepřipravenější kůň může v té atmosféře bouchnout. To není nic nenormálního. Ale na národní to byla většina, to už je trochu divné.
Koně se 17 holení nejsou nic divného ani v našich chovech a nemusím chodit daleko ;). Asi tak jako nejsou až tak vzácní pořádní silní koně s dobrýma nohama na show. To už fakt záleží jenom na lidech, co chtějí.
Zanzira vypadala před tou nehodou dobře. Ale okolnosti udělaly svoje a být výstava později, tak s tímhle, co mám, nevylezu z Fryšavy, to by mne musela hanba fackovat.
Oznámit skutečnost, že koně jsou na výstavě z valné většiny jenom proto, že prostě musí, by bylo docela i slušností, ale co už. Další věc je ta, že někteří si to, že ten kůň je výstavní, prostě myslí. Teď si neodpustím oblíbenou frázi z 99% inzerátů nabízejících araba "vhodný(á) na sport, rekreaci, chov, výstavy".
Bonzel, spravedlivé to není, jistá protekce existuje, je v tom politika, vždycky to bude subjektivní...rozhodujou lidi. Holt to člověk musí brát se vším, co k tomu patří a nebo se na to vykašlat. Já na praktiky vysokých show nemám žaludek. Vím jaký je odchov těchto koní, vím, jak se trénují (nakonec jsem ráda, že na mého koně neměli čas). Já trénovala z valné většiny na procházkách na obyč stájovce a vodítku. Bič jsem zařadila na poslední 3 týdny jenom kvůli tomu aby si kobyla zvykla na střapeček. Věřím, že normálním odchovem a přístupem z ní za čas uděláme i normálního koně. Nekoupila jsem si ji do sportu, nekoupila jsem ji s tím, že mám v plánu v nejbližších 10 letech zakládat chov. Mám ji pro radost a ať jí nožička šmatle šejdrem, ať se občas chová jak debil, klidně, nikdo není dokonalý. Každý nějak začínal.
Jinak zahraniční účastníci byli ze show nadšení, líbila se celková organizace, atmosféra, i krásně připravená hala a překvapila vysoká kvalita koní na mezinárodce.
Přesně..výstavy jsou výstavy a vím moc dobře jak to chodí u psů, přesně to bude chodit u koní...lidi jsou vždy stejní a je to jako v krasobruslení.
Jinak názor Mariny jsem čekala, že jsem nesoudní všichni, protože máme doma vlastně hajtry co s arabem mají společné jen jakýsi původ... bohužel i v době, kdy já kupovala Usu jsem za 1) o chovu arabů moc nevěděla, bylo jich tady po skrovnu, informace nulové a když jsem se po nějakých pídila, tak od takového Jadlovského jsem toho moc nevymámila a koně co jsem tam viděla bych si ani nekoupila už jen proto, jak se mnou bylo jednáno. Utrecht se v té době stal šampionem, vždy se mi osobně líbil a já prostě po něm chtěla hříbě.A prostě jsem do toho šla..líbil se mi ten typ koně a v republice toho zase tolik nebylo k vidění (ještě když jsem chtěla egypt) ...takže ano, asi jsem byla blbá. Nelituji toho, že mám Usu, jen lituji toho, že jsem ji koupila v dotyčné stáji...bohužel, chybami se člověk učí, dnes bych si spousty věcí dávala pozor....
2) to, že není v typu show koní neznamená, že ji hodím do salámu a že ji budu doma zavírat a stydět se, že není šampionka...vůbec se za ni nestydím, asi ano Marino, asi nejsem ani já soudná... ale rozhodně vím o jejích chybách, možná né všech, ale vím.
A taky jsem nikde nemluvila o tom, že kdybych náááhodou se někdy rozhodla, že je v kondici na to, abych mohla říct, že lepší už být nemůže v rámci jejich možností a že to vyzkoušet mohu...rozhodně bych nemyslela na přední příčky!!!! Tak blbá a naivní nejsem. Nikdy jsem ani já , ani Katka s Hanýsem pokud vím, neříkala, že bychom šly na výstavu s nějakým očekáváním.
3)Mě je jasné, že nemůže konkurovat. To muselo být jasné i jiným chovatelům, kteří do mezinárodky koně hlásili...je jasné, že naši koně tohodle typu budou mít poslední místa. Kdybych chtěla objíždět výstavy, tak bych musela mít úplně jiného koně. Tady se diskutovalo o tom, jak byli někteří koně nepřipravení, oškubaní ..když už se stane, že si koník vydrbe hřívu, tak je lepší ho vzít dohola, když má stejně pár trčících žíní a vypadá jako křovák..vypadalo by to elegantněji a rozhodně by to nebylo jak pěst na oko.
Takže sečteno a podtrženo...většina z majitelů koní v ČR má holt koně nic moc, ale snad se budou snažit vylepšit chov a ubírat se nějakým směrem..neříkám zrovna tím výstavním.
Já si koně nekupovala na chov, ani na výstavy, ani na sport....mám ji prostě pro radost a mám ji ráda za to jaká je, nebudu ji zatracovat za to jaká není.... nebo by měla či neměla být....
Holky proboha přečtěte si to co jsem napsala ještě jednou bez emocí. Nejste nesoudné, že máte doma koně jaké máte (to bych byla nesoudná taky - mimochodem můj poslední "přírůstek" je 26letá kobyla na dožití úplně k ničemu, bývalá špičková chovná kobyla a kamarádka Shahelie, po zlomenině karpu, která čekala na transport do Itálie do salámu), neříkám, že se za svoje koně máte stydět a nechat je doma. Ale hlásit je tam, kde mají trochu šanci (a tím nemyslím jen ecaho výstavy, ale i sport, regionální a hobby akce apod.), ne na mezinárodku, kde i při nejlepším předvedení budou s několikabodovým odstupem za posledním koněm. To není odvaha, to je opravdu nesoudnost. Nikde jsem neřekla, že je ok mít koně absolutně nepřipraveného, ale pokud je kůň kvalitní ("výstavně" - ne obecně), tak i při špatném předvedení dostane určitý počet bodů a naopak pokud na to kůň nemá, ani nejlepší předvedení z něj šampiona neudělá. Předvedení zacloumá s hodnocením řekněme o dva body sem nebo tam, ale ne o pět.
Výstavy jsou momentálně takové, jaké jsou a buď se tomu člověk přizpůsobí, nebo ať se do nich nehrne. Já osobně preferuju druhou možnost. Stěžovat si na nespravedlivost, to fakt nefunguje.
Proč jsme velmocí v chovu shagya? Jestli ono to není rakousko-uherské plemeno? Nejsme náhodou taky velmocí v chovu kladrubáků? Doufám, že chápeš, co tím myslím.
Opět znova a dokola... arabský plnokrevník je typově různorodé plemeno. Člověk si může (a má) vybrat, kterým směrem svůj chov zaměří. Tak pokud dělám výstavní koně, těžko můžu počítat s tím, že se současnými požadavky na ně se budou uplatňovat i ve výkonnostním sportu (čímž nemyslím ani rekreačku, ani nižší sport). A opačně. A to je jen strašně povrchně, je tisíc a jeden typ, který se hodí na to či ono. Ale něco chovám a za tím si stojím. A chovám to z nějakého důvodu. Nestěžuju si, že se to někde nechytne, beru to jako fakt. Proč 90% chovatelů v zahraničí výstavy prostě nedělá? Protože chovají "špatné" koně? Asi ne, že? (jsou výjimeční koně, kteří se chytnou všude, kde se ukáží, ale kolik takových je?)
Bonzel, co je podle tebe květina a co plevel? Světový výstavní šampion chromej tak, že by pod sedlem neušel ani 5 kilometrů, nebo špičkový francouzský dostihák, na kterém nepoznáš, že je to arab?
Lenko, ten hřebec, co neklusal, byl asi Celsjusz. Myslela jsem, že to byl Emberk, ale teď koukám, že Emberk je hnědák a tamto byl šiml. A byla to kritika koně, ne předvaděče - u předvaděče to byla samozřejmě strategie, kdyby naplno ukázal, že fakt klusat neumí, dostal by ještě míň, než 17 bodů, co dostal takhle.
ms
napsal(a):
Holky proboha přečtěte si to co jsem napsala ještě jednou bez emocí. Nejste nesoudné, že máte doma koně jaké máte (to bych byla nesoudná taky - mimochodem můj poslední "přírůstek" je 26letá kobyla na dožití úplně k ničemu, bývalá špičková chovná kobyla a kamarádka Shahelie, po zlomenině karpu, která čekala na transport do Itálie do salámu), neříkám, že se za svoje koně máte stydět a nechat je doma. Ale hlásit je tam, kde mají trochu šanci (a tím nemyslím jen ecaho výstavy, ale i sport, regionální a hobby akce apod.), ne na mezinárodku, kde i při nejlepším předvedení budou s několikabodovým odstupem za posledním koněm. To není odvaha, to je opravdu nesoudnost. Nikde jsem neřekla, že je ok mít koně absolutně nepřipraveného, ale pokud je kůň kvalitní ("výstavně" - ne obecně), tak i při špatném předvedení dostane určitý počet bodů a naopak pokud na to kůň nemá, ani nejlepší předvedení z něj šampiona neudělá. Předvedení zacloumá s hodnocením řekněme o dva body sem nebo tam, ale ne o pět.
Výstavy jsou momentálně takové, jaké jsou a buď se tomu člověk přizpůsobí, nebo ať se do nich nehrne. Já osobně preferuju druhou možnost. Stěžovat si na nespravedlivost, to fakt nefunguje.
Proč jsme velmocí v chovu shagya? Jestli ono to není rakousko-uherské plemeno? Nejsme náhodou taky velmocí v chovu kladrubáků? Doufám, že chápeš, co tím myslím.
Opět znova a dokola... arabský plnokrevník je typově různorodé plemeno. Člověk si může (a má) vybrat, kterým směrem svůj chov zaměří. Tak pokud dělám výstavní koně, těžko můžu počítat s tím, že se současnými požadavky na ně se budou uplatňovat i ve výkonnostním sportu (čímž nemyslím ani rekreačku, ani nižší sport). A opačně. A to je jen strašně povrchně, je tisíc a jeden typ, který se hodí na to či ono. Ale něco chovám a za tím si stojím. A chovám to z nějakého důvodu. Nestěžuju si, že se to někde nechytne, beru to jako fakt. Proč 90% chovatelů v zahraničí výstavy prostě nedělá? Protože chovají "špatné" koně? Asi ne, že? (jsou výjimeční koně, kteří se chytnou všude, kde se ukáží, ale kolik takových je?)
Bonzel, co je podle tebe květina a co plevel? Světový výstavní šampion chromej tak, že by pod sedlem neušel ani 5 kilometrů, nebo špičkový francouzský dostihák, na kterém nepoznáš, že je to arab?
Lenko, ten hřebec, co neklusal, byl asi Celsjusz. Myslela jsem, že to byl Emberk, ale teď koukám, že Emberk je hnědák a tamto byl šiml. A byla to kritika koně, ne předvaděče - u předvaděče to byla samozřejmě strategie, kdyby naplno ukázal, že fakt klusat neumí, dostal by ještě míň, než 17 bodů, co dostal takhle.
Marino ano je tisíc a jeden typ,ale nevidím žádný důvod když vytáhneš koně na výstavu tak by měl být hodnocen za typ do jakého patří a ne že dostane míň bodů jen kvůli tomu,že to neni výstavní barbie.
Tam by to chtělo trochu spravedlnosti a trochu rozlišovat když se tu bavíme o tom,že každý chce něco jiného...vystavovat x sportovat.
Hlavně když je pro araby výstava povinná pokud ho chceš do chovu...
Když by to bylo jako u sha,že musí mít kůň výkonnostky tak tam jde nějaká výstava stranou.
Výstavu dělají jako spestřední taky tam neřeší nějaké body prostě tenhle je první tamten druhý atd..
Mají dané nějaké míry a podle toho si lidi ty koně vybírají...
A já osobně si myslim,že když se s těma průměrnejma typama nikam nebudem hrnout tak všude za chvíli bude přebárbínováno...
Mi to přijde jako diskriminace pracovních arabů.
Tohle je fakt nekonečná diskuze...
Na mezinárodní snobárku kašlu,příští rok si odejdu ještě národku a pak to pro mě nemá cenu,když nemám tu výstavní hybridu.
bonzelka
napsal(a):
Marino ano je tisíc a jeden typ,ale nevidím žádný důvod když vytáhneš koně na výstavu tak by měl být hodnocen za typ do jakého patří a ne že dostane míň bodů jen kvůli tomu,že to neni výstavní barbie.
Tam by to chtělo trochu spravedlnosti a trochu rozlišovat když se tu bavíme o tom,že každý chce něco jiného...vystavovat x sportovat.
Hlavně když je pro araby výstava povinná pokud ho chceš do chovu...
Když by to bylo jako u sha,že musí mít kůň výkonnostky tak tam jde nějaká výstava stranou.
Výstavu dělají jako spestřední taky tam neřeší nějaké body prostě tenhle je první tamten druhý atd..
Mají dané nějaké míry a podle toho si lidi ty koně vybírají...
A já osobně si myslim,že když se s těma průměrnejma typama nikam nebudem hrnout tak všude za chvíli bude přebárbínováno...
Mi to přijde jako diskriminace pracovních arabů.
Tohle je fakt nekonečná diskuze...
Na mezinárodní snobárku kašlu,příští rok si odejdu ještě národku a pak to pro mě nemá cenu,když nemám tu výstavní hybridu.
Katy, ty to pořád tak nějak nechápeš. Co bys chtěla na výstavách rozlišovat? Prostě teď je na show preferován určitý typ koně (popřípadě určité typy) a podle toho se prostě jede. To, že povinná výstava kvůli uchovnění je totální kravina říká Marina už x let pořád dokola. Na druhou stranu jse tady prostě málo lidí, kteří jsou ochotní chodit na národní výstavy každý rok. Pak už by prostě nebylo co vystavovat.
Tady to vůbec nemůže fungovat jako u sha, kvůli takové rozmanitosti plnokrevných to prostě nené možné. Není to žádná diskriminace pracovních arabů...proboha, kdo měl na národní výstavě nějakého show koně?? jestli si dobře vzpomínám, tak původově to byli..ehm 2? A jestli sis všimla, tak i rozhodčí se podle toho zařídili. Pak kobyla, která na národní dostala 86 bodů, v mezinárodní měla 82. Fakt si nemyslím, že by tady někdo někoho diskriminoval, nehledě na to, že tu byla snaha uspořádat výkonnostky pro hřebce...a? Přihlásil se Nady...konec. Jak vidíš, tak naprosté většině majitelů to jako diskriminace nepřijde, tady se totiž o něco takového vůbec nestojí a členská základna si NIKDY nic takového povinného neodhlasuje.
Jestli si chceš zakládat na sportovní výkonnosti, tak ti nic nebrání se vrhnout do čehokoliv. Nemusíš na to mít speciálně papír od ACHPAKu.
Ať se ti to líbí nebo ne, tak vysoké show jsou takové jaké jsou a podle mne je to čím dál horší, trend je prostě už x let takový, jaký je a díky střeleným amíkům to jde do čím dál větších extrémů. Nadávat na mezinárodní show mi přijde mimo, pokud se chceš účastnit, tak ti nikdo nebrání si koupit koně, který je v show typu. Kvůli tomu, že nemáš koně, co by byl do výstav po těch ostatních nemusíš plivat.
Já jsem si taky koupila kobylu se show původem, jelikož jsem chtěla potomka Magnuma...he, to je teprv hybrida co? Z matčiny strany jsou to ještě ti starší polští koně, takže žádní dlouzí mrzáci s nožičkama jako špejličkama a Ajman je taky slušný hovado (ráda bych ho někde viděla naživo, ale do Itálie se mi moc nechce, asi se zeptám, jestli se s ním někam příští rok chystají), takže doufám, že moje kobyla bude použitelná i pod sedlem, ač se na žádné větší závody nechystám (kdybych to měla v plánu, tak si koupím něco jiného).
Katy já nemluvim o národce,ale o mezinárodce...
Tam mě prostě štve,že tam jsou samé barbíe a že když tam vleze normální arab tak dostane málo bodů...
Vem si třeba Nadyho..bezva koníka jen díky tomu že není barbie tak byl poslední...ale nárdoky vyhrává s přehledem...tak o čem to pak je?
To je hrozně sporný hodnotit koně podle nějakýho trendu kterej zrovna běží...
Já proti barbínám nic nemám,ale jako nějakou spravedlnost to tu asi nenajdeme...
Jednou to jede podle nějakýho systému..můj názor že by mezinárodka měla bejt pro dva typy koní..alespoň pro dva...se vzdávam nemá cenu to tu řešit,protože změna stejně nikdy nenastane...
Myslim si o tom svý...
Katko, ale o tom výstavy jsou. Jsou dělané pro barbie, pokud kůň není v show typu, tak tam buď nemá co dělat nebo prohraje. Ale to mi nepřijde jako nefér. Chceš vyhrávat na výstavách? Pořiď si koně v show typu. Závody se taky nepořádají zvlášť pro sporťáky a výstaváky. Chceš vyhrávat výstavy? Pořiď si výstaváka. Chceš sportovat? Pořid si koně adekvátního na daný sport. Zkombinovat to prostě nejde. Nehledej v tom nespravedlnost, to je jako bys chtěla, aby vytrvalci měli parkur o 20 cm nižší než ostatní koně, protože dělají jinou disciplínu...
Katy, kvůli tomu, že je Nady bezva koník se nezačnou preferovat jiné typy koní do show. Lenka si Nadyho koupila do sportu. To, že ještě vyhrává národní výstavy je příjemný bonus. On je moc hezkej, ale pořád je to sporťák u kterého jsou důležitější věci než extrémě proťáplá hlava a vypocený krk. Na tom není nic nespravedlivého, Nady byl naprosto spravedlivě poslední, konkurenci měl opravdu hoooodně tvrdou a všechna čest, že naproti tomu dostal ty body, které dostal, myslím, že Lenka je spokojená.
Jasně, bylo by hezký, rozlišovat typy arabů, ale proč? Sám člověk si ty typy udělal. Protože je asi potřeboval a bylo to potřeba. Můj pes třeba na výstavě nikdy nevyhraje, protože je moc světlý, a momentálně frčí mahagonová tmavá... A tak má člověk prostě smůlu.
Bylo by luxusní mít výstavní bárbínu, co se krásy týče, ale aby byla schopna běhat 120 aniž by měla zdr. problémy. To ale asi neexistuje takovej kůň, a pokud jo, bude to nechutně nehorázná suma.
Já jak sem psala, radši budu mít koně, se kterým budu něco dělat, a výstavu si třeba pojedu pro srandu, a pro utužování povahy, a proto abychom se potkaly a na koně se navzájem mrkly. Ale nepojedu tam s tím že budu očekávat nějaké body. Ale nevadí mi to, že to tak je. To je prostě tak dané - a kůň na výstavu zase nezaboduje na enduranc. Což je logické. To že Sha jsou natom jinak, no tak jsou. Ale kdyby někomu hrklo v kuli, Sha se taky uberou více směrama.
Já se třeba na výstavu těšila, chtěla sem vidět Amirovu reakci, taky chci doopravdy vědět, jak je natom s tělem a nohama, ikdyž mě bylo řečeno, že nemůže dostat hezké body za nohy a tělo, když hlava je v hajzlu. On má ale i nízko nasazený ocas...je takovej masitej, ale mě to prostě zajímá a chci to zkusit a vědět. Ale nechci tam jet, s tím že jede ukazovat krásu :-D
Každej člověk chce nějaké jiné auto, každému se nelíbí stejné, žeo. Proto je víc typů arabských koní, kteří pokryjí většinu náročných a neustále nenažraných lidí.
Katko, shrnula bych to tak: viděla jsi, o čem je mezinárodní výstava a ber to jako fakt. Nenadávej a nechtěj to měnit, je to stejně k ničemu. Buď akceptuj, že tvůj kůň není v moderním show typu a na mezinárodky se vykašli (tak jako na to kašle většina chovatelů ve světě a jdou si za svým - nakonec počkejte si na říjnové jezdectví a rozhovor s princeznou Aliou - je to bomba ženská a moje "krevní skupina"), nebo, pokud chceš být na mezinárodkách konkurence schopná, pořiď si odpovídajícího koně. S Hanýsem můžeš dělat tisíc jiných věcí, které tě baví.
Co se týče Nadyho a Mistrala (a nevím, jak Uranos, to jsem bohužel zrovna seděla v kanceláři), je jedno, že se neumístili, hlavní je, že nepropadli. Každý rozumný chovatel ti řekne, že pokud na něj kůň udělá dojem, je mu jedno, jestli byl první nebo poslední. A o to jde - že se ukázali v dobrém světle.
Oprava: ten neklusací hřebec byl Pegasus, věděla jsem, že je to Janowskej šiml po Gazal Al Shaqab, ale včera večer jsem už byla tak unavená, že jsem ho prostě v tom katalogu neviděla
Já jsem pouze vyjádřila svůj názor jak bych se to líbilo mě,aby to bylo spravedlivé...
Nic víc nic míň...
Samo,že každý má jiný názor.
Samo,že tak jak by se to zamlouvalo mě to nikdy nebude to vše vim..
A taky vim že show koně prostě nechci...neříkam že nikdy,ale v nejbližší době ne...
Toť vše o čem sem chtěla mluvit...
Sabi
http://www.rpskone.cz/product.asp?numPageStartPosition=1&P_ID=4216&strPageHistory=cat&strKeywords=&strSearchCriteria=&PT_ID=1828
jsou všestranný a vážně super...
bonzelka
napsal(a):
Sabi
http://www.rpskone.cz/product.asp?numPageStartPosition=1&P_ID=4216&strPageHistory=cat&strKeywords=&strSearchCriteria=&PT_ID=1828
jsou všestranný a vážně super...
Proboha za tu cenu jich dostaneš kolik? Vždyť to běžně stojí 3 000,-
Jestli za tu cenu všechny 4 :-D tak to se asi směju
No vzhledem k tomu,že to je výprodej,tak bych se asi koukala kde maj veliost M a až pak volila barvu..protože všechny barvy v M tam nemaj...
A pochybuju,že by vám sedělo Lko,my máme Mko a je to trochu Hanýsovi větší než by mělo být,ale ne až tak moc...
Hlavně je to docela natahovací takže to M by vám mělo bejt taky...
inu děti, přečtěte si, co si o našich "šampionech" myslí poláci
http://www.polskiearaby.com/?page=pokazy&lang=pl&id=65
máme tohle zapotřebí, takhle prezentovat náš chov? pořád si myslíte, že je rozumné ukazovat koně na výstavě povinně? ale tak samozřejmě, já jsem se svou kritikou věčnej rejpal, co nemá pravdu...
mimochodem, S Maran je majitelkou prezentován jako čistě egyptský???
Krásný to úvod...
Už v první třídě ročních kobylek, polští hosté a pravděpodobně také část rozhodčích byla překvapena pohledem, který se jim naskytl. Jsme zvyklí na zcela jiný pohled, takže některé to dokonce škovalo. Není to jen o kvalitě prezentovaných koní, ale o tom v jakém stavu zvířata byla. Většina koní se představila s vydrbanou hřívou a ocasem, který někdy připomínal tvar půlměsíce (pak je tam něco o fjordech...tomu se přiznám moc nerozumím). Koně byli vychrtlí. Byli předváděni chaoticky, neposlouchali handlerky (většinu koní předváděly ženy), zápasili s nimi, nechtěli stát, což ztěžovalo práci rozhodčích. Toto lze vysvětlit skutečností, že chov koní v ČR je pouze v plenkách, ale na druhé straně, národní výstava se konala v této zemi po deváté...Zbývá věřit, že chovatelé a předvaděči sledovali své kolegy na mezinárodní výstavě a budou se snažit je dohnat a jít v jejich šlépějích, co se týče přezentace a přípravy koní.
toť plně vystihující výňatek ze článku se kterým plně souhlasím.
Pokud sem dobře pochopila, tak tak řeší oblečení a kondice koní, špatné předvedení a že koně nevnímali svoje předvaděče...což je pravda žeo :-D
Propsali kdo kolik získal bodů a jak se choval...což chápu. Být zvyklá nato na co jsou oni, asi taky čučim. Já jen doufám že sem to odsoudila dobře z toho co sem louskala
Takže milé dámy,po přečtení tohoto hnoje jsem se rozhodla,že se tentokrát nebudu zdržovat komentáře,tím méně jsou-li na přetřes opět moje koně. Tato diskuze opravdu nemá úrověnˇ budoucích chovatelů arabů v ČR,ale hejna nablblých slepic,které melou nesmysly neuvěřitelného kalibru. Nevím z jakého titulu tady každá z vás posuzuje trénink a charakter jak Poreny,tak Marana,jakým právem nějaká Kathey,která mě vůbec nezná píše Šárce posudky o tom,jaký Maran je? Jedna otázka,ty ho znáš osobně?,nebo tohle tvrdíš na základě toho,co jsem si kdysi osobně napsala v mailu s Lenkou? Kolik jsi vychovala koní,že tady píšeš stylem přinejmenším srovnatelným s Monty Robertsem? A vlastně,proč jsi tyto poznatky nesdělila rovnou mě osobně,když jsme spolu stály ve vratech při šampionátu? Máš pocit,že zrovna ty,které roční kobyla uteče na blbé vycházce můžeš o někom vykládat ? Píšeš tady ,jak 100x je to všechno okey a po 101 je to jinak,a na druhou stranu,nejsi schopná zvládnout koně v domácím prostředí? Ano na výstavě by jsi ji dala profíkovi,já to mohla udělat taky,ale věřila jsem Šárce,nezklamala. Další otázka , ty jsi byla u toho,když Porena střelila po Robertovi,ano,můžeš mi říct prosímtě konkrétně,který majitel ji tam totálně nezvládl? když majitelem jsem já,a pokud všichni dobře víme,neměla jsem v rukou ani jednoho koně. Takže ještě jednou speciálně pro tebe milá Kathey, opravdu nejsi v pozici,kdy by jsi mohla někoho kritizovat,zatím jsi nedokázala vůbec nic,a pokud máš pocit,že tím,že sis koupila kobylu v Polsku jsi automaticky profesionální znalkyně,tak jsi trochu hodně mimo.Vyprošuju si,aby z tvé pusy ještě někdy vyšlo bytˇ jen jediné další takovéto hloupé tlachání atˇ se jedná o Marana,nebo Porenu. Já vás taky nepomlouvám,takže to stejné žádám i já,nebo to prostě příště vyřešíme osobně,a věř tomu,že ne v přátelském duchu.
Tedˇ pár slov k tobě Lenko,ty máš pocit,že jsem nebyla schopná Marana natrénovat pro výstavu? Jen se tak ptám,vlastně mě tvůj názor absolutně nezajímá,ale jen tak mě napadá,když si tak čtu,jaké nesmysly napíše někdo,kdo si před jméno strká titul Ing.,jaký ty máš k tomu důvod? Mluvit tu stylem,že raději nezaplatím Renatě?.Nebo hloupé narážky stylu,že při startu na vytrvalost,se Maran chová jako bych ho tam obsedala. Nemusím se ti tu samozřejmě zpovídat,jak často trénuju,jen prostějá na rozdíl od tebe mám doma ještě dalších 8 koní,malou dceru a z práce se domů dostávám až hodně pozdě večer,což mou situaci značně ztěžuje. Takže na tvém místě bych taky pomlčela,přečti si svoje reportáže z tvých prvních závodů,kde popisuješ jak Nadyho nebyli veterináři schopni vyšetřit,jak kopnul někoho do hlavy,tedy vranglerku,jak tě sundal a navíc ti zdrhnul, atd. atd, jak jsi byla při první výstavě dotčená,když majitelka Perigorda na podobné diskusi oznámila,že žádný z koní,nemá pořádně vyvynuté zádové svaly,protože se do parkuru nahlásil pouze on a Shaggar? Tehdy byly Nadymu 4 není tak ? strašně jsi se ohrazovala,co by jsi tam s takovým mladíkem dělala? a mě budeš kritizovat ?,že 4 letej kvalitně krmenej, vitální kůnˇ dělá bordel ? Jseš tak strašně chytrá pokaždé,když si tě čtu,že mě udivuje,proč si vlastně Nadyho nepředvádíš sama ? Já alesponˇ jeden rok tu odvahu měla, a poznala jsem jak to chutná, ty ještě ne ,takže tě taky prosím o zdržení se komentářů na téma Maran,nebo Porena. Co ti vlastně tak vadí?však Maran,takový chudáček nekvalitní, tvého hřebce nemůže nikdy ohrozit,nechápu tedy,co pořád vyvrtáváš, a pomluváš. Snažila jsem se být vždycky přátelská,pokud dobře vím, nepomlouvám ti tvého Nadyho,nekomentuju tvoje začátky,ty to taky nedělej,mám toho doopravdy dost,pokaždé otevřít diskusi,kde se mele Maran,a dneska už i Porena.
Ještě tedy k milé Sabině, ty to holka evidentně taky nemáš v hlavě trošku v pořádku vidˇ? , k tobě já řeknu jen jen dvě věcy,zůsstanˇ raději u tvých vebových stráneček,a piš si k fotečkám komentáře typu tˇutinky mutinky,zatím na nic víc nemáš,a nejspíš dlouho mít nebudeš,ta druhá věc je No koment,nemám co dodat.
Všeobecně schrnuto a podtrženo, melete tady o nějaké úrovni chovu v česku,a když si člověk čte tyto názory nevěřícně vrtí hlavou,to nejlepší je,ale,že koně každá máte rok i s cestou,a některé ani to ne,ale už jste profíci,co mají právo na každého plivat a házet špínu. V podstatě se,ale nezmůžete na nic víc,než se bavit o hřívách,nebo o tom,co kterej mufin udělal,a kdy si prdnul. Strašný profesionálky jste vždycky až ve chvíli,kdy se do rozhovoru vloží někdo,kdo toho možná ví o trochu víc,pak akorát tlumočíte jeho názory,protože žádnej vlastní ani nemáte. Jednoduše řečeno,to spíš vypadá tak,že pár holek si sem chodí léčit mindráky a pocity méněcennosti,protože za takovéto křivé mluvení já bych se hambou propadla. Hlavně,když se potkáme ,žádná z vás se mi ani neumí podívat do očí,natož tak,aby něco řekla. No nic, chce se mi samotné zvracet,z toho,že se vůbec účastním této debaty, naposledy, ještě jednou komentáře k mým koním a budu opravdu zlá. To víte ,takový labilní kůnˇ musí mít nepochybně i labilního majitele, takže pozor na mne: Vaše Jana Rusnáková
Tak zrovna o tvojich koních začala mluvit Šárka :D Nevšimla jsem si, že bych je někde pomlouvala. Co vím o nich, tak většinu vím od Šárky a té jsem říkala jenom to, že na výstavách se chová dost hrozně. A ještě jsem tady psala, že jí se ho podařilo uklidnit. Netuším co je na tom špatného. Ale když už tady pliveš, nemám problém být hnusná, umím to taky. Když se prezentuješ s koněm na veřejnosti tak musíš počítat s tím, že ta tě bude taky hodnotit. O Poreně jsem psala, že je reakcemi úplně stejná jako to moje zvíře, i něco vím od Šárky a docela jsem zírala, že jsou fakt povahově úplně stejné.
Jo, kobyle na procházce, na které chodila naprosto pravidelně, ruplo v bedně, koukám, že ti to udělalo radost. Vyčítala jsem si to hodně dlouho, coby, kdyby...i když v tu chvíli, když se to stalo, tak nebylo v žádných lidských silách něco udělat. Ty procházky jí hrozně pomohly trochu se psychicky porovnat, strašně moc věcí se tímhle vyřešilo, tohle byla asi daň za to, že z ní časem bude úplně normální kůň.
Docela mě to baví...tady se mluvilo v 99% úplně obecně, jména koní ani lidí nepadala...je zajímavé, že se vždycky nějaká "potrefená husa" ozve :D
Montyho Robertse nemám ráda, zkus někoho jiného.
Ještě menší rada...zkus si to všechno přečíst za pár dní ještě jednou a bez vědomí "všichni mi pomlouvají koníčky". Zjistila jsem, že to pomáhá.
Jano, nevím, co ti přeletělo přes nos, ale jak psala Kathey, první si všechno nejlépe ještě třikrát přečti, včetně svého příspěvku a pak něco suď. O tvých koních jsem neřekla ani slovo. Nejmenovala jsem žádného konkrétního koně, mluvila jsem všeobecně o velké části všech předvedených českých arabů.
Za druhé, nemám potřebu s někým probírat naše soukromé rozhovory, takže pokud jsi tady v těch příspěvcích vyčetla něco takového, co jsi mi kdysi psala, tak to asi jde vidět i na venek a takhle své koně prezentuješ ty a tvé okolí, já o nich nemám potřebu mluvit na veřejnosti.
Pokud se zase v mém příspěvku o obsedání na vytrvalosti vidíš, promiň, ale tvůj problém. V Mikulově jsem tě osobně neviděla, to jsem ti i řekla, a že jsi s koněm spadla, to se stane každému. Nevím, jak se choval, ale na betoně to uklouznout může každému, ale pokud to přisuzuješ nevychovanosti svého koně, tak jsi to řekla ty a nikdo jiný. Pokud si znovu přečteš, co jsem psala, možná pochopíš, že jsem psala o úrovni výcviku, který jsem přirovnala k vytrvalosti, protože k ní mají arabi nejblíž.
To jak se nady choval na první vytrvalosti nepopírám, klidně se k tomu i veřejně přiznám a nechtěla jsem to srovnávat s chováním tvého koně na výstavě, ale když už jsi začala, tak já můžu říct, že mně se tak kůň choval první rok, tys byla na výstavě po třetí...závěr si udělej sama.
A že jsem si Nadyho nepředvedla ani na jedné výstavě sama? Proč bych to dělala, když to neumím. Klidně si to přiznám, že na to, abych ho kvalitně předvedla nemám a radši ho svěřím někomu jinému, komu věřím, že ho předvede lépe. A udělala bych to znovu. Výstava je pro mně opravdu drahá záležitost a nechci vyhodit peníze pouze proto, abych někomu dokázala, že si koně umím vodit sama, chci aby se ukázal v co nejlepším světle, což já mu nejsem schopná umožnit.
Znovu říkám, že o tom, jak kdo trénuje své koně jsem neřekla ani slovo, mluvila jsem obecně, ale promiň, to, že máš doma 8 koní a dceru, je tvůj problém. Možná to bude znít blbě, ale já mám doma momentálně pouze jednoho koně, ale ikdybych jich měla 20, nebudu na to svádět dostatečný nebo nedostatečný trénink, to rozhodčí nezajímá a úlevy mi proto dělat nebude.
Tvými slovy...všeobecně shrnuto a podtrženo...přestaň si přimýšlet v příspěvcích něco, co tam není. Nikdy jsem neměla problém ti cokoliv říct na rovinu a za tím si stojím i nadále, ale nenechám po sobě plivat od někoho, kdo v každém slově hledá narážku na jeho osobu, aniž by tomu tak bylo.
Tady je někdo poněkud hystericky
Nemám k tomu co říct, protože tu ležím v kaluži slz - jak sem se řezala smíchy.
Jen mě dorazilo to, svádět nepřipravenost koní nato, že máte doma dítě a koní povícero. Fakt srandovní.
A znovu opakuji jediné - a to, že pokud kůň cizí prostředí hůř zvládá, dle mě by si ho měl předvádět člověk, kterej se o něj stará, aby měl kůň alespoň trochu podporu...
Koně se tu rozebírali celkově, a to všichni. Protože češí urvali ostudu jak prase.
Přes nos mi nepřeletělo nic,nemulvíš-li o mých koní,ale o všech celkově, dotýká se to smozřejmě i mne, navíc jméno Maran a Porena bylo několikrát uvedeno,Šárka začala,vy jste začaly kritizovat, zajímavé,že tento popud jsi neměla rychle nic jiného na práci,než zaplétat tam chování na distančkách. Který koník to tak asi mohl být? takže atˇ už jsi některé jméno zminˇovala,nebo ne,ráda bych ti připoměla,opět se vracím k mému prvnímu příspěvku tvou i mou první výstavu a majitelku Perigorda,která po pár dnech v této diskusi uvedla,že žádný kůnˇ tam neměl pořádné zádové svaly,ona tenkrát nemluvila o nikom konkrétním,ale všeobecně,tak jako ty tedˇ,proto mi přijde docela směšné,že jediný kdo na to tenkrát zareagoval jsi byla ty s výrokem,že přeci od 4 letého mladíčka tam nemůže nikdo očekávat žádné výkony? mě se dneska divíš?,že se ohrazuju?,když za každou výstavou najdu na foru podobne rozumy? Navíc nevykládej tady o nějaké úpřimnosti,nebo mluvení na rovinu,myslím,že nemusím jmenovat,když ti tady řeknu,že pro mně tehdy úplně neznámý člověk přijde a řekne mi,že Marana v podstatě prezentuješ jako magora,který nám doma leze po hlavách,a kdesi cosi,takže ten dotyčný pak má strach z toho,co ho u mně vlastně čeká,hned na to,dojde podobný rozum od tvé kamarádky,která más nezná v podstatě vůbec. Takže se neohrazuj,nechtěla jsem to tady vytahovat,ale když už to zašlo tak daleko,proč bych měla mlčet? každá se trochu zamyslete. Ohledně tréninku,tam myslím,že neení co dodat, viděla jsi v pátek ,že i moji netrénovaní koně s Robertem spolupracovali naprosto v pořádku, o postojích snad ani mluvit nemusím, a on to určitě nebyl,kdo je to tam v danou chvíli naučil,to snad musí být jasné i naprostému blbovi. Nadzih ti na první výstavě nedělal to co Maran tedˇ na potřetí,no zase jsou věcy,které nedělá Maran a dělá je ten tvůj,takže tady taky prrrr, a třeba jednou,až mu dáš alesponˇ z poloviny tolik kvalitního žrádla jako dostává Maran,tak aby i v tréninku na něm netrčely žebra a příjem byl adekvátní vydané energii můžeme se bavit o bednách dinamitu. No nic,zase až tak jsem se dostat nechtěla, jen sečteno a podtrženo jak říkáš ty,já na rozdíl od vás na nikoho neplivu,tak jako to tady děláte vy, a nepomluvám tady český chov a chovatele, na základě toho,co napsali Poláci ve článku. Vlastní názor nemáte,a i kdyby se tady našel kůnˇ sebelepší,tak to stejně bude ostuda Čech,protože to řekl někdo,kdo si myslíte,že má hrozný přehled, a je odborník.
Tedˇ mám teda ještě otázku na Kathy,i když jsi v podstatě vůbec nic neříkala, můžeš mi prosímtě oživit pamětˇ s výrokem typu,že kopanec po Robertovi následoval až po následném totálním nezvládnutí koně přímo ze strany majitele ? budˇ tak hodná a prosímtě popiš tady přesně,kdo koho nezvládnul? ta kobyla se tam stavěla na zadní,nebo se snažila někomu utéct? nebo tam po nás dokonce kopala?,nebo co ty si vlastně představuješ pod pojmem totální nezvládnutí koně? Pokud mě pamětˇ neklame, oba koně se chovali úplně normálně,spolupracovali s Robertem, že si kobyla střelí? hmm jasně jsme mu říkaly,že ona to má ráda, přeci jen je to pořád kůnˇ,nebo ne ? ještě skoro děcko,který si rádo zaskotačí,takže prosímtě nevykládej nesmysly. Ještě jedna věc, 5 leté dítě by možná mohlo napadnout,že budu někomu něco špatného přát,ale ,že dospělou holku napadne volovina typu,jak mám ohromnou radost z ttoho,že ti kobyla zdrhla a pochrámala se,to už je trochu silná káva , i když kamošky nejspíš nikdy nebudeme,kůnˇ za svého majitele nemůže,takže z její nehody jsem opravdu radost neměla. Chtěla jsem ti tím jen naznačit, že nezvládnout koně se může stát čas od času i tomu největšímu profíkovi,sama jsi se o tom přesvědčila,jen mě udivuje,že tady soudíš lidi, a sama jsi tak hloupá,že ani tohle ti nedošlo. No nic ,už vás tady nebudu dál trápit,pobavit jsem se pobavila,svoje jsem si taky řekla. Jen mě ještě tak napadá,když jste teda takové velké chovatelky a znalkyně? proč jste své názory na náš otřesný český chov nevyjádřily už při výstavě,myslím,že pan Lacina by velmi rád přivítal pár slov od odborníku, a ostatní chovatelé by si tak mohli konkrétně z vás dvou vzít zářný příklad do budoucna. Je opravdu velká škoda mrhat takovými řečnickými talenty na těchto nedůstojných diskusích, proč nepíšete třeba články, do nějakých čtených konˇských magazínů? a tam nesdělujete své postřehy a letité zkušenosti? :)Já bych si vás určitě vždycky ráda přečetla, a myslím ,že i spousta ostatních ,dle vašeho mínění primitivních chovatelů. No nic holky ,mějte se tady, dál už vás nebudu vyrušovat, už tak jsem klesla dost hluboko, se tady s vámi o tom vůbec bavit a diskutovat. Vězte víckrát se to nestane.
PS: Sábo,nebudˇ hloupá, a neschazuj svýho koně výrokama typu,jak je ošklivej, a že na výstavě bude vždycky jako poslední, a hlavně si nenechávej něco takovýho od někoho nakukávat.
Ten první přízpěvek byl vtipný, teď už začínáš být trapná. Kde jsem co psala o tom, že máš radost, že mám zraněnou kobylu...prosím abys mi to přesně našla a zkopírovala, nemůžu to najít.
Porena je očividně zvyklá strašně jít proti jakémukoliv tlaku (předpokládám, že to už jsi slyšela od Šárky), už asi stokrát jsem řekla, že mám doma to samé. Akorát já ji musela naučit chodit na vodítku okamžitě, jinak by se bohužel nedostala na pastviny. Co jsem koukala, tak já s tou svou měla úplně stejné problémy jako ty s Porenkou, vpodstatě jsem v ní úplně viděla svoji kobylu, akorát zrzavou. Tak jako to s ní nemáte lehké vy, tak tak já občas nezvládnu tu svoji a to jenom kvůli tomu jaká je. A to mám teď čas se s ní, s prominutím, srát denně.
Už tě nebudu prosit, aby sis to přečetla znovu, protože buď jsi to neudělala, nebo opravdu nevím.
Já si tu práci dala a o Maranovi a Poreně začala mluvit kriticky Šárka, Sabina se přidala...ta nikdy dlouho nedrží v hlavě, co si myslí a řekne to na rovinu...následně Kathey se právě tvých dvou koní zastala.
Ohledně blogu Perigorda, tam jsem zádové svaly vůbec nekomentovala, pouze jsem slečně napsala proč jsme nebyli na skokovém šampionátu a že dalšího, pokud to půjde, tak se zúčastníme.
Já jsem Marana před někým prezentovala jako magora? Tak to mi řekni před kým to bylo, nebo ať mi to ten člověk řekne sám. Ty sama si mi vždycky tvrdila, jak je doma hodný, nemám důvod to překrucovat, já jsem pouze po dotazech mohla říct, to, co jsi mi napsala nebo to, co jsem viděla na výstavě, stejně jako jiní lidé.
Už mi začínáš připadat jako malé dítě, které kolem sebe kope a zkouší všechno, co se dá. Z Nadyho mi lezly žebra jednou jedinkrát, a to když byl po hodně náročném závodě na 60 km v Pezinku. Víš ty čím svého koně krmím, že můžeš soudit? Je tvůj kůň v tréninku na Skové vytrvalosti? Podívej se v jaké výživné kondici tito koně běhají, víš on je k tomu důvod, proč nemám koně v tréninku obaleného tukem, třeba to časem pochopíš. Proč pleteš krmení do diskuze, která je o něčem jiném?
Další drobnost, naše kritika na nepřipravené koně na výstavu přišla ještě před tím, než byl zveřejněn polský článek, tak nevím, jestli jsme telepati bez vlastního názoru, kteří umí předvídat, co někdo ještě nenapsal a okopírovat to. Můj kůň taky nebyl ideálně připravený na výstavu, protože já to neumím, udělala jsem pouze co bylo v mých silách, včetně toho, že jsem ho strčila profíkovi. V neděli se nepředvedl dobře, skončil poslední ve své kategorii. No co, to je život, nebudu proto kolem sebe plyvat a říkat, jak všechno bylo skvělé a nevyšlo to jenom kvůli tomu a tomu a tomu. Klidně to přiznám, že kůň prostě v daný den nebyl tak dobrý jako jeho konkurence a to nejenom předvedením. V této konkurenci by asi nedopadl o moc lépe, ani kdyby se předvedl jako král.
Nikdo z nás se tu za znalce nevydává, pouze vyjadřujeme svůj názor a pochybuju, že p. Lacina neví o tom na jaké úrovni jsou naše výstavy. Myslím, že i právě proto, aby nám ukázal jak probíhají "opravdové" výstavy zorganizoval tuto B show.
Takže prosím přestaň vidět v příspěvcích to, co tam není a díky tomu napadat ostatní. Pokud se tobě samotné zdá, že se v příspěvcích vidíš, tak to je tvůj problém, já můžu s čistým svědomím říct, že na tebe jsem při psaní mých příspěvků ani nepomyslela.
Možná by jste si měly obě dvě nejdřív přečíst celou diskusi pěnkně od znova, ty jsi Kathy nenapsla,že mám očividně radost z toho,že ti utekla? A taky jsi pochopitelně nenapsla nic o nezvládání Poreny. Ano Lenko vím,co se krmí, ty mě o určitě učit nemusíš, a nee ve skokové kondici nejsme,ani nebudeme, k čemu taky se 4 letým mladíčkem? Takže si tady dál pěkně kakejte do pusinek, a nezlobte se tolik,to vám nesluší holky:)
Kvůli tobě jsem to přečetla už 3x. Prosím znovu, zkopíruj mi, kde jsem psala, že máš radost, že mi utekla kobyla. Nikde to tu nevidím. Po 4. to číst nebudu, možná by nebylo špatné, kdyby sis to všechno ty přečetla alespoň jednou. Už mne nebavíš. Myslela bych si, že člověk s 8 koňmi a dítětem bude mít jiné věci na práci než smolit krávoviny na netu.
A nebo víte co...ha...já jsem si to zkopírovala sama :DDDDD
Takže prosím "Jo, kobyle na procházce, na které chodila naprosto pravidelně, ruplo v bedně, koukám, že ti to udělalo radost." (ještě rozbor věty - udivení nad tím, že někdo je schopen se v záchvatu stihomamu ohánět i tím, že mi uteklo praštěné hříbě).
Mám nápad, takhle k večeru, co kdybychom tuhle legraci ukončili? Jana se ztrapnila dostatečně, i když kamarádky nikdy nebudeme, tak tohle nepřeju ani jí. ;)
Tvoje přízpěvky nečtu celé, máš to moc dlouhý a nebaví mne to. Ale všimla jsem si teď tohoto.
"Ještě jedna věc, 5 leté dítě by možná mohlo napadnout,že budu někomu něco špatného přát,ale ,že dospělou holku napadne volovina typu,jak mám ohromnou radost z ttoho,že ti kobyla zdrhla a pochrámala se,to už je trochu silná káva , i když kamošky nejspíš nikdy nebudeme,kůnˇ za svého majitele nemůže,takže z její nehody jsem opravdu radost neměla. Chtěla jsem ti tím jen naznačit, že nezvládnout koně se může stát čas od času i tomu největšímu profíkovi,sama jsi se o tom přesvědčila,jen mě udivuje,že tady soudíš lidi, a sama jsi tak hloupá,že ani tohle ti nedošlo."
Kdybys nečetla jenom to, co se ti hodí, tak by ses dozvěděla, že jsem několikrát psala, že to, že kůň bouchne i přes trénink, kvůli nervům a tak, že to je naprosto normální a dokonce jsem uvedla i příklad zahraničního koně, kterého znám.
Nějak se nemůžu zbavit dojmu, že tě žere úplně něco jiného....