Uskladněné seno pravidelně chytá plíseň

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
8.9.2010 00:02
vasek125

XXX.XXX.210.43

Nemám sice koně, ale myslím si, že koňáci toho budou o uskladňování sena vědět nejvíc. Problém je následující: mám takovou kůlnu na seno 3x3metry, výška 2m. Seno suším tak týden při venkovní teplotě 30 a více stupňů. Poté seno přivezu a nahážu do kůlny. Jenže když seno dokrmuji, tak vzadu u země je takové zapáchající a hrozně moc se z toho line takový bílý mrak. Co dělám špatně? Uskladnění, nedostatečné usušení? Vím že se má seno uskladňovat pokud má méně něž 20 procent vody, ale jak to mám změřit ... :-) Seno uskladňuji, pokud voní a láme se (jsou suché stonky).

8.9.2010 05:13
m i s i c k a

XXX.XXX.221.39

a jakou máte podlahu?

8.9.2010 08:41
lucijanek

XXX.XXX.92.21

Kdyz tam nemate podlahu udelanou a mate tam treba jen hlinu,to je jasne,ze vam to bude hnit,i kdyz seno mate dobre ususene.Dejte si na zem treba palety a seno bude dobre dychat ze spod a nic by se Vam uz nemelo zhnit.smajlík

8.9.2010 12:34
vasek125

XXX.XXX.210.43

Je tam dřevěná podlaha ve výšce cca 30 cm nad betonovou podestou, ne které stojí celá kůlna, takže větrat to může. Dokonce jsem to vevnitř celé natřel silnostěnou lazurovací barvou, aby na seno nešla vlhkost z prken při dešti a pod. Mezi prkny jsou přirozené malé mezery i v podlaze aby to větralo. Pod střechou je asi 5cm vynecháno aby to mohlo profukovat. A stejně to plesniví.

8.9.2010 17:21
horallka

XXX.XXX.48.123

To je zajmavý,nevypadá to že by jste něco dělal špatně.Tak ještě zkuste příště jak tam to seno budete házet tak ho prohazujte solí!U nás to tady dělá hodně sedláků,hlavně ti staří dědové a seno mají v pohodě.Ta sůl nějak zabraňuje vlhkosti.Za pokus nic nedáte. :-)

8.9.2010 17:47
vasek125

XXX.XXX.210.43

Zkusím. Ještě pro info po kolika dnech sušení seno ukládáte?

8.9.2010 21:53
lucijanek

XXX.XXX.92.21

Tak ,kdyz je pekne pocasi,tak nekdy i za 4 dny.Obratime nekdy jen jednou a sklizime treba i za 3 dny,kdyz je supr suche,kdyz je kolem 30 stupnu a nic nam nevlhne.Stou soli,to delame taky. A nekape vam treba nekde z vrchu?smajlík

9.9.2010 02:21
vasek125

XXX.XXX.210.43

Z vrchu tam nekape, dříve se tam ale zezadu dostala voda při pravidelném 1 ročním vydatném slejváku s nárazovým větrem, ale od té doby mám zezadu plachtu (takovou tu co se dává na dřevo s těmi oky), ale pod plachtou je mezera, aby to mohlo větrat. Ono to seno plesniví asi když je nové, po uskladnění když se venku udělá vlhko a chladno tak i to seno je takové vlhké (ale jen vlivem okolní vlhkosti).

Přidejte reakci

Přidat smajlík