Zdravím!
Mám kobylku SN, 3 letou. Momentálně je ustájená jinde kvůli výcviku k ZV. Je to už asi 14 dní, co kobče otekla zadní noha (jediná bílá), myslela jsem, že je to tím, že delší dobu stála na štontu (doma chodí na celý den, v létě i 24/7 ven). Otok po pohybu opadl, nehřeje, kobča nekulhala. Podle majitele stáje je to od podlomu, což nemůžu posoudit, protože s podlomy zkušenosti moc nemám. Je pravda, že podlom tam mám, ale jen malý. Nevím, jestli je možné, aby od něj otekla noha až do poloviny hlezna. Minulý čtvrtek jsem s kobí jela do Pardubic na výstavu, noha po cestě úplně opadla, otok žádný. Kobča celý víkend na výstavě normálně fungovala, bez jakéhokoliv otoku nebo jen náznaku nějakého problému. V neděli večer jsme jeli domů a v pondělí odpoledne zase měla nohu jak báň. Celé Pardubice byla jen na seně, a chodila pravidelně na prochajdy a samozřejmě na předvadiště. Nedokážu si to vysvětlit.
Navíc ve středu večer začala v klusu na tu samou nohu silně kulhat. Otok nehřeje, kobyla odlehčuje patku - majitel stáje tvrdí, ať veta nevolám, že si zřejmě šlápla na kámen - je to možné, protože ve výběhu, kde trénuje na zkoušky opravdu kameny jsou, a že jí bolí patka. Jsem z toho už na větvi. Poraďte, čím to ,může být, hlavně ten otok? Nějaká alergie? Je mi divné, že 4 dny v Pardubicích noha neotékala a jen se vrátí zpátky, je to znovu nateklé.
Pište klidně i na nemoderku, budu sledovat. Jinak fotka nahoře je asi 14 dní stará.
Ta dolní z Pardubic.
Bojím se,že to vypadá na flegmonu(lymfatický otok). Vyskyytuje se hlavně na zadních končetinách a může být z podlomu,malinké ranky(že nemusí být ani vidět), nebo abscesu i něčehoi jiného,někdy kůň kulhá,jindy ne-většinou bolí když se otok silně zmáčkne rukou. Po pohybu otok zmizí a při stání (noc) se vrátí. Většinou má kůň i zvýšenou teplotu,ale nemusí mít.Určitě zavolejte veterinéře! Flegmona se léčí antibiotiky a při neléčení může otok zůstat koni do konce života.
Zdravim taky,ta noha opravdu nevypada dobre, tedy,pokud kobyla podlom opravdu mela,mohla by to byt pricina , taky by to mohla byt slacha,nebo jak rika slecna, i flegmona,variant je opravdu hodne,mozna by to mel videt veterinar . Byli jste v Pardubicich ? Jake to tam bylo? hodne koni ?
V Pardubicích jsem s kobčou byla - byla druhá mezi slezskými noričkami. Bylo to tam moc hezké, koní mraky.
Jinak, dneska si Sabču přivezu domů, trpělivost došla. Hned zítra volám veta, ať se na ní koukne. Bude s ostatníma koníkama ve výběhu, protože celodenní stání jí evidentně nesvědčí, z domova byla zvyklá ne celodenní pobyt venku a domů jen na noc. Snad to bude OK.
Písnu, jak jsme dopadli.
Tak to je parada, asi to bude uplne nejlepsi zavolat veterinare,s nohama vazne neni legrace,jak se jednou neco podela,pak se to hodne tezko napravuje.Mate beganky ? i my,teda tatka ma dva, ja jsem arabac,ale kone mam rada opravdu vsechny a vsechny je taky obdivuju. CHodite po vystavach?
?
Tak mám tu moji lásku čtyřnohou doma!!! Jsem šťastná! Na nožku se evidentně kašlalo - přijela s nateklou, hned dostala obklad z octanu a po hodině a půl byla nožka poloviční. Potom jsem ji pustila ven a to bylo terno. Ona už na silnici poklusávala, jak věděla že bude moci běhat. Po vypuštění snad 10 minut jen běhala a vyhazovala, po kulhání ani památky. No jasně ten nejšťastnější kůň na světě. Teď večer jsem nohu kontrolovala, nehřeje, otok je skoro pryč, kobča nekulhá. Jediný, co se mi nezdá, je že má na nožce takový bouličky - no nemá ji úplně hladkou. Jinak OK. Podlom na tý nožce teda má pěknej - takže mažu zinkovou mastí a ráda si nechám poradit, co ještě na to. I když vet se na ní zítra stejně radši podívá.
petra136
napsal(a):
Tak mám tu moji lásku čtyřnohou doma!!! Jsem šťastná! Na nožku se evidentně kašlalo - přijela s nateklou, hned dostala obklad z octanu a po hodině a půl byla nožka poloviční. Potom jsem ji pustila ven a to bylo terno. Ona už na silnici poklusávala, jak věděla že bude moci běhat. Po vypuštění snad 10 minut jen běhala a vyhazovala, po kulhání ani památky. No jasně ten nejšťastnější kůň na světě. Teď večer jsem nohu kontrolovala, nehřeje, otok je skoro pryč, kobča nekulhá. Jediný, co se mi nezdá, je že má na nožce takový bouličky - no nemá ji úplně hladkou. Jinak OK. Podlom na tý nožce teda má pěknej - takže mažu zinkovou mastí a ráda si nechám poradit, co ještě na to. I když vet se na ní zítra stejně radši podívá.
S podlomem zkušenosti nemám (s velkým). Ale "bouličky" na noze měla moje kobyla právě po flegmoně(ještě několik týdnů než se otok úplně vszřebal uvnitř tkáně). Veterinář snad zítra poradí. Já mazala a masírovala Aphlegminem (koupila jsem ho na veterině).
My doma podlomy mažeme třeba i obyčejným sádkem,aby nepraskaly zbytečně znovu a znovu,jee to receptura mého starého táty,dělal s chladˇasama celý život v lese,takže tam byly podlomy na denním pořádku. Můj hřebec ssi jednou udělal ošklivý podlom od elektrického ohradníku,nezkušenej pubertˇák chtěl skočit na kobylu ve vedlejší ohradě opřel se o pevnou dřevěnou část aa jak potom padal noha se mu zasekla v tom drátku kromě elektryckých kopanců si tu nohu taky dobře dodělal. Dodneška ,když mu tam člověk mákne ,tak cítí tu zatvrdlou rýhu
petra136
napsal(a):
moje kobyla mela to same a byla to flegmona, diagnostikovana i vetem a vznikla z miniaturni oderky na zadni noze. ATB byly jasne, do toho jsem nejdriv hodne chladila (kobylu jsem strcila po hlezna do potoka kazdy den na min 30min) a potom, jak otok ustoupil a zustaly prave ty boulicky, tak vet rekl zahrivat, aby se vstrebaly. Radeji pockejte na to, co vam rekne vet, on dokaze nejlip posoudit, jak je ten kun na tom
Tak flegmona vyloučena , je to od podlomu a nebo nějakýho poranění - mám jí to oplachovat hypermanganem a spěnky držet v suchu a mazat. Hlavně má mít dostatek pohybu. Zkoušky absolvovat může, tak držte palce, aby se to ve středu povedlo. Na nožku nekulhá, prý to bylo asi tím otokem, mohlo jí to bolet. Mám to obkládat denně asi 14 dní a kdyby se to nelepšilo, volat. Spadl mi kámen ze srdce. Uffffff!!!!