http://equitv.cz/veterina/2010/1/27/videa/podotrochloza/
Mrkni na tohle, myslím, že MVDr.Žert je jedním z nejpovolanějších v ČR.
Na stáji máme koně s touto nemocí, po kutí na speciální podkovy s podložkama a po vytmelení nekulhá a je schopen i větší zátěže v terénu. Po sundání podkov či nakutí na klasické se kulhání opět brzy objevilo. Tedy úleva přišla pouze po kutí na spec.podkovy.
francova
napsal(a):
Dobrý večer, prosím, máte někdo praktické zkušenosti s touto nemocí ? Děkuji za všechny rady.
Verináři jsou jistě fajn, a dost toho řeknou, bohužel né vždy jsou jejich rady nejlepší, podotrochleozou se zabývám již dva roky, co jej byla zjištěna mému koníkovi. Samozřejmě dle veta jsme doposud bosého koně nakuli na půlměsíčkové podkovy a dostal bonharen, jakžtakž to rok fungovalo, jen každých posledních 7-14 dní před kování hůř chodil(zkusila jsem i jako poslední možnost nakovat se silikonem ani to viditelně nepomohlo)...a po roce se mu to opět vrátilo, tudíž po všemožném shánění informací, jsem dospěla k názoru, že zkusíme něco jiného, jelikož byl problém v podkovách a dlouhý intervalech mezi kováním, podkovy jsme zuli a zavolali odborníka na bosá kopyta, já se nechala přiučit jak kopyto upravovat a každé 2-3 týdny, poupravuji, a dojíždí mě odborník každé 3 měsíce. před rokem jsem nechala aplikovat tildren a až do teď vlastně nesleduju nějaké zhoršení....zůstanu u tohoto postupu pač nám svědčí,snažím se aby chodil co nejvíc pod sedlo a aby byl ve formě, to mu také velmi pomáhá, vybírám mu cesty a povrch, vyhýbám se tvrdu, nejlépe mu je měkké písečku, či trávě, pokud není povrch ideální má lehký nákrok a je na nožku opatrnější...
Za další by mu pomohlo, kdyby měl nonstop pohyb, pač zavírání a stání takových koní v boxe, jim uplně nesvědčí...
Toť mé zkušenosti s mým koněm...