Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
24.9.2010 22:38
lilien

XXX.XXX.60.110

Prosím, co je nejméně ostré:sněhulák, pelhem (připlý na spojce) či nelomená páka?Co je naopak nejvíce ostré?Díky za názory

30.9.2010 19:58
lilien

XXX.XXX.60.110

nikdo nic neporadí prosím?

1.10.2010 06:33
makki

XXX.XXX.107.70

Řekla, že z těchto tří variant je sněhulák a pelham na spojce jemnější, než podepnutá páka. Ale obecně stejně platí, že záleží na ruce, která za to tahá. Úplně se to do stupnice seřadit nedá.

1.10.2010 13:22
lilien

XXX.XXX.60.110

takže ten sněhulák a pelhem na spojce tak nastejno?Děkuji moc

1.10.2010 13:54
kassiopeass

XXX.XXX.186.21

Dle mě to nelze jednoznačně říci, záleží na hodně věcech - šířka udítka, samozřejmě na délce ramen. Působení (ostrost) si můžeme rozepsat do několika částí huby - jazyk, patro - louskáčkový efekt, koutky a týl, záleží co potřebujeme a proč chceme ostřejší udidlo. Já osobně moc nemám ráda lomené páky - což sněhulák je... (zase záleží jak se zaplne, když bych zapla jen do prvního kroužku otěž a lícnici do velkého, tak to není tak ostré jako když lícnici zapnu do malého kroužku a otěž až do třetího...), pelhram je proto dle mě stejně ostrý pouze v případě, že se sněhulák zaplne lícnicí do velkého kroužku a otěž do 1. malého... Pelhram je taky lomený, výhodou však je, že síla použitá otěží se dělí do dvou částí udidla - do ramena pelhramu a do udítka, lícnice je zaplá o kousek výš než je udítkou a proto působí i více na týl než sněhulák v mém případu 1. Použít nelomenou páku je podle mě nejjemnější - záleží hodně na prohnutí udítka, ale výhodou je právě nelomení - není tam louskáčkový efekt.... Ale na druhou stranu pokud je prohnutí páky nevýrazné, tak působí více na jazyk, pokud zase mco výrazné, tak na patro.... Rozhodně doporučuji ke všem těmto udidlům nepoužívat nánosník - protože často je působení ruky přehnané a koník snese i tupější udidlo... kůň se snaží brátnit tlaku na patro i jazyk otevřením huby, pokud ji nemůže otevřít, tak ho to hodně bolí a hodně lidí si toho nevšimne....

Raději popiš jakého máš koně a jak reaguje na udidlo....:)

1.10.2010 14:23
klawdie

XXX.XXX.94.254

já spíš do teď nechápu používání sněhuláku? Vždyt je to jen v podstatě nedokončenej pelhem?
na eqch poběhlo pěkný seriál o udidlech doporučuji přečíst...

1.10.2010 16:12
kassiopeass

XXX.XXX.186.21

klawdie napsal(a):
já spíš do teď nechápu používání sněhuláku? Vždyt je to jen v podstatě nedokončenej pelhem?

Hodně lidí si myslí, že je sněhulák jemnější než pelhram:D

2.10.2010 00:23
klawdie

XXX.XXX.169.112

kassiopeass napsal(a):
Hodně lidí si myslí, že je sněhulák jemnější než pelhram:D

to se zřejmě hodně lidí mýlí, že? Mě přijde jako velmi nepříjemné udidlo pro koně...co sem viděla tak většina koní na sněhulákovi se akortát zaháčkuje..jistě je mnohem více učinějších a propracovanější udidel...smajlík

2.10.2010 11:35
evelin

XXX.XXX.6.162

Můžu se přidat?
Jaké je tohle udidlo. Jemné nebo ostré???
Díky

2.10.2010 12:44
jenysimons

XXX.XXX.178.253

klawdie napsal(a):

Klárko, to určitě není pravda. Každé udidlo má něco jiného....
Sněhuláka můžeš zapnout několika způsoby, jak už psal někdo výše, můžeš použít podpínací řemínek (jakýkoliv), ale nemusíš, může mít dvoje otěže atd.
Pelhelm....pokud tam nebudeš mít podpínací řemínek či řetízek, udidlo je ti na spojce k ničemu, na spodním kroužku je podle mě sice pákové jednou lomené, ale bez toho řemínku to nemá téměř žádné působení, krom na patro či jazyk. Můžeš mít samozřejmě také dvoje otěže.
To jsou pouze moje postřehy, nemusí to tak být, tak uvidíme na zbytek diskuze, zda se o mě opře nebo ne....:-)

3.10.2010 00:41
klawdie

XXX.XXX.169.112

jenysimons napsal(a):
Sněhuláka můžeš zapnout několika způsoby, jak už psal někdo výše, můžeš použít podpínací řemínek (jakýkoliv), ale nemusíš, může mít dvoje otěže atd.
Pelhelm....pokud tam nebudeš mít podpínací řemínek či řetízek, udidlo je ti na spojce k ničemu, na spodním kroužku je podle mě sice pákové jednou lomené, ale bez toho řemínku to nemá téměř žádné působení, krom na patro či jazyk. Můžeš mít samozřejmě také dvoje otěže.
To jsou pouze moje postřehy, nemusí to tak být, tak uvidíme na zbytek diskuze, zda se o mě opře nebo ne....:-)

Já to Týnuš tak prostě vidím, má dost výraznej louskáčkovej efekt a bez podpínky či řetízku je vcelku dost nepříjemné udidlo, které svíra dolní patro....právě mě u něj chybí ten řemínek,pokud tam je je to v postatě pelhem. princip je pak totžný jen jiná estetika...Článek mě jen utvrdil v tom s čím se setkávám...ale nikomu to neberu...

Výtah ze seriálu o udidlech:

Pessoa udidla, lidově zvaná „sněhulák", a baucher stihla již působí trochu pákovým efektem. Krom kroužku, z něhož vychází udítko, se skládá ještě z jednoho (baucher) nebo dvou či tří (pessoa) dalších kroužků. Do vrchního je zapnuta lícnice, otěže pak do jednoho ze spodních. Při zatažení za otěže se pak část tahu přenáší na týl a nutí koně „zaklapnout". Bývají proto používána jezdci, kteří jejich prostřednictvím chtějí „zabalit" hlavu koně. Čím níže jsou otěže zapnuté, tím je pákový efekt výraznější.

3.10.2010 07:57
kassiopeass

XXX.XXX.186.21

jenysimons napsal(a):

Sama jsi řekla, že pokud k pelhramu nebudeš mít podbradní řemínek, tak je to k ničemu. Při popisu sněhuláka počítám s nejklasičtějším použitím - lícnice na horní kroužek, otěž dolů a bez řemínku. Když si vezmeš pelhram odstraníš řemínek a spojku, tak máš skoro stejné udidlo se stejnými účinky jako sněhulák... Jinak shěhulák dlě mě vyšel z klasických vozových udidel, kde koně můžeš vést pouze hlasem a opratí.... A potřeboval jsi, aby udidla vypadala stejně a působila jinak:) Bohužel i když to z toho vyšlo, tak účel už je úplně jiný - na sbalení koně (se sbalováním koně rukou vůbec nesouhlasím a proto i s použitím udidla ve většině případů.... Ale taky tolik nemusím pelhram - výhodou je pár věcí - je to vlastně hodně podobné páce - tzn. více lidí dokáže lépe odhadnout jak má koni sedět, myslí si, že je to ostřejší, takže se často více soustředí na jemné používání a při použití řetízku koni udává lepší signály než sněhulák:)
signály sněhuláka - zapnutý malým kroužkem do lícnice a otěží do třetího kroužku - na koutky při tahu, jazyk při rotaci a patro při větším tahu... kůń chce často při necitlivé ruce otěvřít hubu, která je sevřena nánosníkem (i když není dotáhlý na krev) a kůń si nemůže ulevit od bolesti....další působení je na týlu a při použití jedné otěže při zatáčení dochází ještě k jiné rotaci, která zase působí na patro...jinak dle mě když už sněhulák, tak 2x lomený a pouze s prvními kroužky:)
signály pelhramu - na koutek, na týl, samozřejmě i jazyk a patro, dle mě je o něco slabří louskáčkový efekt, navíc spojka k otěži rozhládá váhu a proto rameno nemůžeš posunout tolik jako se sněhulákem a posledním působením je řenínek... který není zrovna taky nejpříjemnější, ale často je použit v posledním případě právě díky rozložení síly... Navíc je to považování vlastně za páku a často se používá bez nánosníku nebo aspoň jen s anglickým bez podbradního řemínku - tzn. kůń se může lépe bránit...
ještě bych přidala fugu, která je vlastně udidlem s pákovým efektem a je dle mě přijatelná protože páka není výrazná a to v případě vedení koně bežnou otěží a působením na týl pouze, když jde kůń proti otěžiti a něbo s hlavou v oblacích, otěří k fuze... často takové použití nevidím a místo toho je to spíš tahání za koutky...
dalším takovým udidlem je tiedelmann, které taky působí mírnou pákou, dle je je velmi estetickým udidlem s mírnou pákou asi na stejno jako fuga, ale zase si můžeš vybrat zapnutí;) a nemůžeš na týl působit přes příliš jako s fugou, na druhou stranu asi nelze zanout dvě otěže a rozlišit působení ráky a stihla...... a působí na týl jak jsme chtěli...
zase ještě jedno je baucher, které vlastně skoro pákový efekt nemá a trošku působí na týl, když více zatáhneš - toto udidlo neshledávám moc účinným, ale neviděla jsem ho v praxy...

http://img5.rajce.idnes.cz/d0505/3/3838/3838555_3531a9f7d89c5bc6ffd703e077c13cd3/images/DSC_3660.jpg tady je vidět, že i když je tah docela velký, tak páka zůstane v ideálním sklonu a nepůsobí tolik na patro
http://img5.rajce.idnes.cz/d0502/3/3611/3611151_8d5fe8be5875a75b30bac848cf00fa93/images/vsestrannost_licha_2010_105.jpg při větším tahu na sněhulák se ideální přímka ramena páky posunula kam nemá a dle mě tlačí hodně na jazyk...

3.10.2010 08:00
kassiopeass

XXX.XXX.186.21

evelin napsal(a):
Můžu se přidat?
Jaké je tohle udidlo. Jemné nebo ostré???
Díky

Dlě mě to není nejjemnější udidlo, ale není zase až tak ostré, výhodou je lomení, které snižuje louskáčkový efekt, osobně mám raději silnější udidla a s peckou než s placičkou, taky mám raději stihla oproti olivkám - příjdou mi konktaktnější než olivy....

3.10.2010 22:28
evelin

XXX.XXX.6.162

kassiopeass Díky

Jezdím na chlaďáskovi, jen tak na procházky. Je to pohodář, není už nejmladší, chodí a reaguje dobře. Mám na něj obyčejné jednou lomené stihlo s kroužky. Ale má chvilky kdy si "šprajcne hlavu" a letí se mnou po lese jako blázen a těžko se zastavuje. Tak uvažuji jestli vyzkoušet jiné udidlo nebo co by na něj platilo. 10x na procházce pohoda a potom jednou... O nějakém velkém přiježdění se u něj nedá mluvit - je to koník do lesa a na co ho já za pár procházek zvyknu to pár dní v lese zku...

Ještě bych měla jeden dotaz. Jaký je rozdíl mezi klasickým obyčejným stihlem s kroužky a dvoukroužkovým. A proč se to dvoukroužkové používá do vozu nebo do tahu???

4.10.2010 08:06
klawdie

XXX.XXX.94.254

kassiopeass napsal(a):
Sama jsi řekla, že pokud k pelhramu nebudeš mít podbradní řemínek, tak je to k ničemu. Při popisu sněhuláka počítám s nejklasičtějším použitím - lícnice na horní kroužek, otěž dolů a bez řemínku. Když si vezmeš pelhram odstraníš řemínek a spojku, tak máš skoro stejné udidlo se stejnými účinky jako sněhulák... Jinak shěhulák dlě mě vyšel z klasických vozových udidel, kde koně můžeš vést pouze hlasem a opratí.... A potřeboval jsi, aby udidla vypadala stejně a působila jinak:) Bohužel i když to z toho vyšlo, tak účel už je úplně jiný - na sbalení koně (se sbalováním koně rukou vůbec nesouhlasím a proto i s použitím udidla ve většině případů.... Ale taky tolik nemusím pelhram - výhodou je pár věcí - je to vlastně hodně podobné páce - tzn. více lidí dokáže lépe odhadnout jak má koni sedět, myslí si, že je to ostřejší, takže se často více soustředí na jemné používání a při použití řetízku koni udává lepší signály než sněhulák:)
signály sněhuláka - zapnutý malým kroužkem do lícnice a otěží do třetího kroužku - na koutky při tahu, jazyk při rotaci a patro při větším tahu... kůń chce často při necitlivé ruce otěvřít hubu, která je sevřena nánosníkem (i když není dotáhlý na krev) a kůń si nemůže ulevit od bolesti....další působení je na týlu a při použití jedné otěže při zatáčení dochází ještě k jiné rotaci, která zase působí na patro...jinak dle mě když už sněhulák, tak 2x lomený a pouze s prvními kroužky:)
signály pelhramu - na koutek, na týl, samozřejmě i jazyk a patro, dle mě je o něco slabří louskáčkový efekt, navíc spojka k otěži rozhládá váhu a proto rameno nemůžeš posunout tolik jako se sněhulákem a posledním působením je řenínek... který není zrovna taky nejpříjemnější, ale často je použit v posledním případě právě díky rozložení síly... Navíc je to považování vlastně za páku a často se používá bez nánosníku nebo aspoň jen s anglickým bez podbradního řemínku - tzn. kůń se může lépe bránit...
ještě bych přidala fugu, která je vlastně udidlem s pákovým efektem a je dle mě přijatelná protože páka není výrazná a to v případě vedení koně bežnou otěží a působením na týl pouze, když jde kůń proti otěžiti a něbo s hlavou v oblacích, otěří k fuze... často takové použití nevidím a místo toho je to spíš tahání za koutky...
dalším takovým udidlem je tiedelmann, které taky působí mírnou pákou, dle je je velmi estetickým udidlem s mírnou pákou asi na stejno jako fuga, ale zase si můžeš vybrat zapnutí;) a nemůžeš na týl působit přes příliš jako s fugou, na druhou stranu asi nelze zanout dvě otěže a rozlišit působení ráky a stihla...... a působí na týl jak jsme chtěli...
zase ještě jedno je baucher, které vlastně skoro pákový efekt nemá a trošku působí na týl, když více zatáhneš - toto udidlo neshledávám moc účinným, ale neviděla jsem ho v praxy...

http://img5.rajce.idnes.cz/d0505/3/3838/3838555_3531a9f7d89c5bc6ffd703e077c13cd3/images/DSC_3660.jpg tady je vidět, že i když je tah docela velký, tak páka zůstane v ideálním sklonu a nepůsobí tolik na patro
http://img5.rajce.idnes.cz/d0502/3/3611/3611151_8d5fe8be5875a75b30bac848cf00fa93/images/vsestrannost_licha_2010_105.jpg při větším tahu na sněhulák se ideální přímka ramena páky posunula kam nemá a dle mě tlačí hodně na jazyk...

díky pěkně jsi to rozebrala...

4.10.2010 13:05
kassiopeass

XXX.XXX.186.21

evelin napsal(a):
kassiopeass Díky

Jezdím na chlaďáskovi, jen tak na procházky. Je to pohodář, není už nejmladší, chodí a reaguje dobře. Mám na něj obyčejné jednou lomené stihlo s kroužky. Ale má chvilky kdy si "šprajcne hlavu" a letí se mnou po lese jako blázen a těžko se zastavuje. Tak uvažuji jestli vyzkoušet jiné udidlo nebo co by na něj platilo. 10x na procházce pohoda a potom jednou... O nějakém velkém přiježdění se u něj nedá mluvit - je to koník do lesa a na co ho já za pár procházek zvyknu to pár dní v lese zku...

Ještě bych měla jeden dotaz. Jaký je rozdíl mezi klasickým obyčejným stihlem s kroužky a dvoukroužkovým. A proč se to dvoukroužkové používá do vozu nebo do tahu???

Dvoukroužkové působí trošku jinak, ale pokud zapneš do kroužku, který je provležen udítkem, tak je to stejné jako běžné stihlo. Do vozu se používá často z důvodu voditelnosti koně a protočení udidla - kroužek navíc působí dle mě trošku jako roubík - přesněji olivka nebo déčko, ale má roubíkový efekt, strašnou výhodou je, že při větším zatáhnutí netaháš tolik lícnici - což je důležité pro vozové koně, protože mají na lícnicích klapky, na nátylníku řemínky k nim apod. a koníkovi by to mohlo být nepříjemné nebo by se mohli i lekat... Jinak jiný účel nevím, samozřejmě udidlo působí tročku jinak....

4.10.2010 13:05
kassiopeass

XXX.XXX.186.21

klawdie napsal(a):
díky pěkně jsi to rozebrala...

díky:)

Přidejte reakci

Přidat smajlík