V žádném případě nedávat, ačkoliv o tom v příbaláku není zmínka, v souhrnných údajích o přípravku se doslova píše: Nepoužívat u klisen během březosti a laktace (bod 4.7). Třeba Equimax má schválené a otestované použití u březích i laktujících, tak pokud chcete nebo musíte odčervit tasemnici, zvolila bych určitě ten, pokud ne, tak jinou látku (bendazol, ivermectin, pyrantel) bez přídavku praziquantelu. Veterinář, který vám pastu prodal vám měl dát i informace o použití
Nejde spis o Quest plus gel? Nicmene u kombinace moxidectin+praziquantel je psano (zdroj clanek Equest Pramoxu, Quest plus je tez moxid.+praz.), ze se nesmi pouzivat u brezich a laktujicich klisen a hribat do 6,5 mesice, ovsem u samotneho Equestu (obsahuje jen moxidectin) se pise, ze je neskodny pro brezi a laktujici klisny a nepodavat hribatum do 4 mesicu. Equimax (ivermectin + praziquantel) ma psano, ze muze byt pouzivan behem cele brezosti a laktace a smi se davat hribatum od 2 tydnu.
No a ted babo rad , protoze z vyse uvedeneho vyplyva:
- moxidectin brezim klisnam ano
- ivermectin brezim klisnam ano
- ivermectin + praziquantel brezim klisnam ano
- moxidectin + praziquantel brezim klisnam ne
takze jak je to vlastne s tim praziquantelem?
Osobne bych videla "problem" spis v tom moxidectinu (pouziti nejdrive u 4 mesicnich hribat x pripravky s ivermectinem daleko drive) nez v praziquantelu.
Také jsem se dříve štrachala po příbalácích a nakonec jsem došla k tomu, že vzhledem k viditelnému varování, že moxidectin je nutné dávkovat přesně a zvíře nepředávkovat, jinak je možný výskyt vedlejších účinků, nepodávat oslabeným, podvýživeným apod.. moxidectin březulím ani laktujícím nedávám. Problém bych spíš opravdu viděla v moxidectinu a snaze ochrany výrobce sama sebe.
Například:
Equimax (iver+praz) pro hříbata od 1 měsíce
Zimecterin Golg (iver+praz - a ten dokonce o 0,5mg/kg méně než v předchozím výrobku) pro hříbata od 5ti měsíců
chtela bych se zeptat. jsem ted v Belgii a nas vet tu odcervuje jednou za dva mesice, to je v poho, ale pokazde odcervuje stejnym pripravkem, rikal, ze je to dobry, a kdyz jsem mu rikala, co rezistence, tak rikal, ze je to jedno, prootze jsou ty cervy uz rezistentni na uplne vsechno. Odcervujem Furaxel (ivermektin) a hribata odcervuje panakurem. jinak vsem konim dava vic nez maj kilo... prevazne tu mame QH a painty, a nerikejte mi ze rok a pul stary QH maji 600 kg, dava celou pastu, moje dvou a pul leta arabka taky nemuze mit 600 kg. jinak u toho panakuru tvrdi ze uz pro starsi kone to nema cenu davat, protoze uz nemaji ty cervy co maji hribata.
tak bych se vas chtela zeptat na vas nazor jeslti se stotoznujete s jeho nazorem, a nebo jeslti je lepsi kdyz si obednam pasty v cr, a budu to stridat tak jak jsem byla zvykla, ze pokazde jinou pastu plus jednou za rok pastu proti tasemnicim.
dik moc za odpovedi
Asi bych odcervovala tak jako driv, at si tamejsi vet mysli co chce...uz proto, ze ivermectin nepokryje cele spektrum parazitu. Panacur se u hribat dava hlavne kvuli skrkavkam (popr. Strongyloides westeri) a urcite se da pouzit i u dospelych koni, proc ne (btw moc se treba nevi, ze ve vyssi opakovane davce pusobi i proti tasemnicim). A pokud uz budes neco objednavat, tak spis v USA nez u nas (jak kvuli cene, tak kvuli legislative - v CR jsou vazany na lekarsky = veterinarni predpis).
dik moc za odpoved, myslim si uplne to same co ty... ale jeste by me zajimalo kolika procentni to ma ucinost (myslim ti pro moji kobylu), kdyz ja budu odcervovat tak jak jsem to delala driv, ale ostatni kone budou mit porad ivermektin a jednou rocne myslim ze dava Equimax nebo co mi to ukazoval, ze je proti tasemnicim
a jeste otazka : to jak hodne predavkovava kone, ma to nejaky ucinek? nebo to ma vedlejsi ucinky? vim, ze je lepsi davat o trosku vic,... ale o tolik... nevim myslim ze dvoulety QH jsou fakt prcci a 600 kg fakt nemuzou mit... jestli maj 400... a moje kobca taky
Teoreticky asi pokryjes sirsi spektrum nez on, zvlast pokud bys zaradila treba jeste moxidectin, samotny nebo v kombinaci s praziquantelem. Kazdopadne u tech benzimidazolu (Panacur, Telmin) bych o neco vyssi davku davala cilene prave kvuli prokazane vyssi rezistenci parazitu nez treba u ivermectinu. Predavkovanim se nejspis nic nestane, treba u Equimaxu je psane, ze 3x vyssi davky oproti normalu nevyvolaly zadne nezadouci reakce