Jak Pečujete o Hřívu a Srst

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
29.9.2010 12:52
gegigenciova

XXX.XXX.176.206

Poradte a pochlubte se ,jak se staráte a délku hřívy hustotu lesk srsti . Jaké přípravky používáte : šampony , vitamíny . condicionery .... Zvláště mě osobně zajímá ta hříva , protože můj mazlíček si jí bud vytrhá o ohradu nebo jí ani víc nenaroste . Pochlubte se fotkami a poradte !!!!!.....smajlík

29.9.2010 13:32
falomka

XXX.XXX.104.1

My máme hřívu většinou zapletou,semtam jí rozčešeme,nastříkáme Effolem Coatsheen a zase zapleteme a tím to hasne:-))

29.9.2010 14:48
klawdie

XXX.XXX.94.254

gegigenciova napsal(a):
Poradte a pochlubte se ,jak se staráte a délku hřívy hustotu lesk srsti . Jaké přípravky používáte : šampony , vitamíny . condicionery .... Zvláště mě osobně zajímá ta hříva , protože můj mazlíček si jí bud vytrhá o ohradu nebo jí ani víc nenaroste . Pochlubte se fotkami a poradte !!!!!.....smajlík

No já si na šemíkovi pěstuju a takto nám roste jakkoliv bezudržbově, češu co nejmíň a velmi opatrně...jednou za rok v létě ho tedy vezmu šamponem...

29.9.2010 17:03
horallka

XXX.XXX.48.123

Já se s tím vůbec nijak neštvu a myslím že oba moji lumpové mají hřívu pěknou :-) Jen sem tam pročešu a vytahám bodláky a tím to končí smajlík

29.9.2010 20:47
ghajariy

XXX.XXX.220.60

Jednou za čas přepletu, v létě umyju, naleskuju, a leskuju i před každým přepletením a češu jen minimálně po koupání. Zapletená je stále...
Tahle ji má dlouhou cca 70cm, ocas už tahala po zemi, tak jsem před zimou kousek ušmikla.

29.9.2010 20:50
ghajariy

XXX.XXX.220.60

Tahle ji má o něco delší, přes metr... Jen ten tvar to kazí, ale vlastně ji takhle rozpuštěnou nikdy nemívá, je pořád v copáncích.
Péče stejná.

29.9.2010 20:54
ghajariy

XXX.XXX.220.60

Něco pro pokochání - kobylka kamarádky. Také je pořád zapletená...

30.9.2010 01:23
klawdie

XXX.XXX.169.112

ghajariy napsal(a):

Copány super, ale nechybí koníkům ta hříva mylím tedy v létě jako obrana proti hmyzu?

30.9.2010 08:01
kathey

XXX.XXX.226.63

ghajariy napsal(a):

Tak tahle je hustá, to už musí být docela nepraktické ne?

My máme zatím takovouhle, je nám teprve 1,5 roku. Nestarám se o to nijak, jenom vyberu bordel a jednou za čas učešu. (slyšela jsem, že docela zázraky dělá tresčí olej...ten podáváme zatím krátce na to, abych mohla posoudit nějaké změny ohledně srsti a hřívy) Copánky měla v létě jak byla ta obrovská vedra, tehdy měla i docela dlouhou srst a pod hřívou se docela hnusně potila. Přišlo mi, že ty copánky hřívu trhají...nebo jestli jsem to jenom udělala blbě. Každopádně asi budu muset pomalu začít copánkovat, protože hřívu máme hustou, ale strašně jemnou a začínají se nám dělat dredy....a to už radši copánky než tohle :D

30.9.2010 09:42
deauville

XXX.XXX.156.195

Tak my si "neúdržbu" nemůžeme dovolit, jinak bychom za chvíli žádné žíně neměli - valach má letní vyrážku a bez péče by si všechno vydrbal. Takže hlavně v létě pečuji prakticky denně - aplikuju kondicionér pro snadnější rozčesávání (Leovet, Effol), jemně vyčešu odrbanou kůži a žíně (resp. lupy, které způsobují další svědění), natřu nějakým "antidrbacím" mazadlem (Effol Haarwurzel, Leovet No-Rub, ale prý stačí obyčený stolní olej - letos jsem už nestihla vyzkoušet), na závěr ještě trochu kondicionéru, aby se těžce zkoušené žíně aspoň trochu vzpamatovaly.

No, a letos, při intenzivní péči, se nám podařilo snížit množství vydrbaných žíní tak o 75 %.

30.9.2010 09:48
klawdie

XXX.XXX.94.254

deauville napsal(a):
Tak my si "neúdržbu" nemůžeme dovolit, jinak bychom za chvíli žádné žíně neměli - valach má letní vyrážku a bez péče by si všechno vydrbal. Takže hlavně v létě pečuji prakticky denně - aplikuju kondicionér pro snadnější rozčesávání (Leovet, Effol), jemně vyčešu odrbanou kůži a žíně (resp. lupy, které způsobují další svědění), natřu nějakým "antidrbacím" mazadlem (Effol Haarwurzel, Leovet No-Rub, ale prý stačí obyčený stolní olej - letos jsem už nestihla vyzkoušet), na závěr ještě trochu kondicionéru, aby se těžce zkoušené žíně aspoň trochu vzpamatovaly.

No, a letos, při intenzivní péči, se nám podařilo snížit množství vydrbaných žíní tak o 75 %.

Jestli mohu doporučit, tak segra má taky muchařku a vloni testovala tento výrobek..http://farnam.cz/produkty/pouziti/kontrola-hmyzu/itch-remedy/.
řekla bych uspěšně, oproti předchozím létním sezonám...i já jsem ho testla když si moje kobyla začala drbat ocas, ihned to ustalo...

30.9.2010 10:05
deauville

XXX.XXX.156.195

Díky za tip, letos to vypadá, že už jsme s drbáním konečně skončili, ale každý tip je v boji za normální žíně dobrý:-)

30.9.2010 11:27
madow

XXX.XXX.121.112

ničím extra nečistím jednou max dvakrát do roka koníkům ve stáji ocas prošamponuji pořádně opláchnu a nechám uschnout....pak občas kartáčem nebo hřbílkem učísnu kluci hřívy krásný hlavně hřebec kobylka je furt nakrátko nějak jí ta hřívěna neroste

30.9.2010 12:49
jajina

XXX.XXX.31.114

Taky občas zaplétáme,teď je kobča protrhaná ale dřív měla dlooouhou,krásnou hřívu :-)

30.9.2010 14:53
sabina

XXX.XXX.169.144

O srst nijak jinak, než čištěním...v létě koupu šamponem.

Hříva v copánkách, sem tam rozpletu, vyčešu starou pryč a opět zapletu.
V létě byla takhle nějak,... přes teplé dny taky koupu. Mažu ocas i hřívu u kořenů dětským olejíčkem s aloe vera.

1.10.2010 08:21
aluska

XXX.XXX.1.176

můj valach má hřívu něco přes 1 metr, ocas až na zem. Je to chladnokrevník. O hřívu nijak zvlášť nepečuju, občas prohrábnu rukou, vyndám bordýlek, jinak nic.

4.10.2010 10:40
misamarincova

XXX.XXX.210.251

Dobrý den, můžete mi říct, co řeší copánkování? Funguje to i na ocasu? Mám mladého hřebečka, chladnokrevníka, který má ocas jako štětka:-(
Jeho pravá sestra má ocas stejný. Nečekám žádné zázraky, ale aspoň nějaké zlepšení.
Nebo máte nějaký osvědčený doplněk stravy, který pomáhá?
Do žrádla mu přidávám lněné semínko, ale zatím krátce(měsíc).
Děkuji za rady
Fotka je zlehka mázlá, ale ocas jde dobře vidět:-)

4.10.2010 13:18
m i s i c k a

XXX.XXX.221.39

Hodně puntikatých koní má málo hřívy i ocasu.. Asi mají méně pigmentu... Appalosy, a ted´ i ti moderní flekatí chlad´asi.. Já si myslím, že s tím nejde nic moc udělat..

4.10.2010 13:23
misamarincova

XXX.XXX.210.251

Jasně, to vím, že nemají nikterak hustou hřívu a ocas. Ale přeci něco musí být pro podporu hustoty.smajlík

4.10.2010 15:13
sally

XXX.XXX.70.138

misamarincova napsal(a):
Dobrý den, můžete mi říct, co řeší copánkování? Funguje to i na ocasu? Mám mladého hřebečka, chladnokrevníka, který má ocas jako štětka:-(
Jeho pravá sestra má ocas stejný. Nečekám žádné zázraky, ale aspoň nějaké zlepšení.
Nebo máte nějaký osvědčený doplněk stravy, který pomáhá?
Do žrádla mu přidávám lněné semínko, ale zatím krátce(měsíc).
Děkuji za rady
Fotka je zlehka mázlá, ale ocas jde dobře vidět:-)

Ahoj Míšo,
možná to spraví čas. Sága teď sice má ocas pořád ještě krátký, ale už dobře o polovinu hustší než před rokem ( když je vezmu na objem do ruky) a pomalu se natahuje i do délky. U těch skvrnitých to jde holt s žíněmi pomaleji... daň za barvu.
Neuberg má výhodu, že je hřebec, ti mají skoro vždy v dospělosti bohatší žíně než kobyly, takže bych doufala postupem času ve zlepšení :-)
Jinak myslím, že geny neopraví nic. Krmné doplňky mohou vylepšit kvalitu žíní, ale ne množství/hustotu... stejné jako u lidských vlasů.
Copánkování u ocasu udrží jeho délku, pokud má kůň jemné žíně, neodírají se tak a nezkracují.

4.10.2010 16:09
misamarincova

XXX.XXX.210.251

Děkuji Lído za příspěvěk.Asi máte obě pravdu.:-| Nezbyde mi nic jiného, než čekat a vyrovnat se stím, že nebude mít krásný ocas. Ale jak mi teď někdo řekl, ocas není vše.
Uvidíme tedy časem:-)

21.10.2010 11:41
terkal

XXX.XXX.2.111

protože můj šimlík se často drbe tak si dávám bacha hlavne na šamponovani-mám šampon od muhldorferu na přírodní bázi a hlavně to musím pořádně vymývat
jinak cas hřívu i srst leskuju laser sheenem od farnamu-všechna špína se lépe čistí, navíc nám ocas za 4 měsíce porostl o 20 cm! měl ho kratoučký
jinak ocas a hřívu prvně vždy rozdělám jemě prsty a až je teprv nezacuchaný použiju kartáč a rozčesávám leda s nanesením laser sheenu...hříva nepůjde vidět jak porostla protrhávám to aby se mi dobře pletly drdlíky

21.10.2010 14:13
terkal

XXX.XXX.2.111

jedna kobyla měla podobný ocas jako tvůj mladoch...pomohl na to obučejný olejíček(takový ten modrý pro mimina v malé skleněné lahvičce)....za půl roku měla ocas tak hustý, že se jí přestal mazat a masírovat do kořene ocasu radši uplně :)

21.10.2010 21:19
petra136

XXX.XXX.215.182

Zdravím!!!
Existuje něco proti okusování hřívy - moji dva krasavci si hřívy okusují jak o sebe vehementně pečují. Docela mě to štve - kobče jí pěstuju už rok - koupila jsem jí s hřívou úplně nakrátko ostříhanou a teď jí to valach oškubává, lotr jeden.

21.10.2010 22:16
loxia

XXX.XXX.25.204

ghajariy napsal(a):
Jednou za čas přepletu, v létě umyju, naleskuju, a leskuju i před každým přepletením a češu jen minimálně po koupání. Zapletená je stále...
Tahle ji má dlouhou cca 70cm, ocas už tahala po zemi, tak jsem před zimou kousek ušmikla.

A netrhá se vám zapletená hříva? Kobyle jsem hřívu jednou zapletla a při válení si celý cop vytrhla smajlík Jak toto řešíte?

22.10.2010 10:45
falomka

XXX.XXX.162.137

nesmis to moc utahovat,pak se ti to vyskubavat nebude

23.10.2010 17:18
iveth

XXX.XXX.161.66

A na jak dlouho hřívu zcopánkujete než ji zas rozpustíte a zapletete znova?? Uvažuju o tom, že bych takhle kobče hřívu zaplétala, má ji řídkou ale je schopná narůst dost dlouhá, ale stejne ji musim ušmikat, protože je přetrhaná a je to ošklivý ty cáry řídký dlouhý.:-(

24.10.2010 22:04
falomka

XXX.XXX.104.1

iveth napsal(a):
A na jak dlouho hřívu zcopánkujete než ji zas rozpustíte a zapletete znova?? Uvažuju o tom, že bych takhle kobče hřívu zaplétala, má ji řídkou ale je schopná narůst dost dlouhá, ale stejne ji musim ušmikat, protože je přetrhaná a je to ošklivý ty cáry řídký dlouhý.:-(

já nevím jak ostatní,ale já to přeplítám,když už z toho maj vytahaný žíně a není to hezky,ale tak 14 dní to vydrží:-))

29.10.2010 20:40
iveth

XXX.XXX.161.66

až tak dlouho??smajlík , tak na zimu jí zkrátim trochu a začnu zaplétat at do jara se máme s čím pak chlubit:):-))

29.10.2010 21:42
ghajariy

XXX.XXX.220.60

Hřívu zaplétám 3 koníkům, dva ji mají cca 60-70cm dlouhou, třetí tak ten metr, ale ta se neválí nikdy za žádných okolností. Tu přeplétám nejčastěji, ale tak 1x za měsíc, nebo když povolí gumičky, jen prohrábnu prsty a znovu spletu, v létě i umyju vodou a přeplétám častěji. Ty dva bahnivce téměř nepřeplétám, tak 1x za 2 měsíce. Odrolím bahno a jen tak na sucho zpletu znovu. Když jde koupat nebo alespon umýt krk, je na sluníčku kolem těch 18stupˇnů, trošku byhno opláchnu,trošku naleskuju a zapletu. V létě tak 1x za 14 dnů-1x za měsíc. Když pletu volně copan si neurvou, ale v případě kolize s větví:-)) si jen pár pramenů vytáhnou. Jen uznávám, že na jaře pletu tlusté husté copany a na jaře jen takové dlouhé řídké copánky. To teda neplatí u té, co se neválí, ta ji má hustou pořád.

30.10.2010 09:29
lucky

XXX.XXX.133.26

POdle mě to musí být dáno trochu geneticky. Pokud koník prostě nemá dispozice k růstu hřívy a ocasu (znám takových spousty, většinou appa, ale i jiní), tak se většinou může člověk postavit na hlavu a nic moc s tím neudělá.

Já se o hřívu a ocas docela starám, hlavně přes léto koupu ve speciálním šamponu na bílé koně, aby byl ocas bílý. V létě už měla tak dlouhý ocas, že jsem to pletla do několika copánků a tím ho zkrátila (počítala jsem na začátku léta, že pojede ještě v září na výstavu...bohužel jsme nemohli). Ale jinak hřívu zaplétám pokud už je hodně dlouhá. Dva tři dny ji nechám volnost a pak zase třeba na týden i více zaplatu. Před tím řádně prokartáčuji, pokud to jde, tak umyji. Kobča měla nádhernou dlouhou hřívu i ocas.

Nyní jsem ocas zkrátila o velký kus a hřívu jsem taky ustřihla. Trochu si ji drbala o vdeře a furta a konečky zřídly, tak jsem to vzala nůžkami. Nemá cenu nechgávat od půlky řídkou hřívu. Takže nyní máme na polovinu zkráceno vše. Mám zkušenost s tím, že přes zimu hříva houstne a dobře narůstá do délky...lépe než přes léto.

Jinak za ta léta mám osvědčený přípravek Leovet Mahnenliquid ...na lupy a kvalitní kůži výborná vodička. Taky působí proti drbání a repelentně..když lítají najaře a na podzim malé mušky a lezou do hřívy a štípou, tak mi to pomáhá... Není muchařka, ale tyhle mušky ji dost štvou.

30.10.2010 10:31
sabina

XXX.XXX.60.83

Tak já zaplétám skoro pořád, ať je teplo nebo zima..prostě se tím hříva míň ničí.

Zapleteno mám jak se tu již psalo, do té doby, dokud z toho fakt už moc neleze chlupů. Pak to rozpustím, starou hřívu vyčešu pryč a opět zapletu. Nejspíš se stejně chystám ji na zimu zakrátit, jelikož konce zřídly, ale to na zimu vždycky..
Tak tomu trochu pomůžeme na jaro. Ocas taháme po zemi, ten taky musíme zakrátit. Jinak ten nepletu, jen pravidelně čistím zadek a kořen ocasu, aby ho nic nesvrbělo.smajlík

30.10.2010 11:30
kathey

XXX.XXX.52.63

Já nevim, ale kde je psáno, že se copánkama hříva míň ničí? Já jsem se na copy nakonec vybodla, přišlo mi, že se tím hříva vytrhává (nahoře jsem neutahovala). Koně mám bez copánků a zatím má hřívu pořád stejnou. Pokud to kůň má geneticky dané, tak ho ani copy nezachrání. Pokud se několikrát denně kůň venku válí, tak to vyškube i z copů.

Vždycky jsem žila v tom, že dlouhohříví koně se copánkují proto, aby hříva nevadila při práci a ne proto aby to líp rostlo.

30.10.2010 11:37
sabina

XXX.XXX.60.83

Proč si myslíš, že lidé co mají dlouhé vlasy to mají pořád v copech?
Amirovi se to na volno dredatí a neuvěřitelně rychle cuchá..takže kdybych to měla česat, nezbude mu tam nic. Navíc se válí úplně normálně a že by se mu hříva vytrhávala sem si nevšimla.

Odjakživa mám vlasy do půli zad a v copech se mi zničily nejmí'n.Necuchaj se - tudíž menší námaha při česání a samotn vlas není tak namáhán...Dle mě logické :-D

Ale pokud kobyle hříva vydrž bez dredů a bez cuchanců, tak proč to copánkovat - taky bych mu to nechala, kdyby mě z toho pak nešvihalo :-D

30.10.2010 13:00
lucky

XXX.XXX.133.26

Rozlišujme také strukturu vlasu!
Když vezmeme chladnokrevníka nebo plemena typu hafling, hucul (i když ti nemají dispozice k až tak dlouhé hřívě), různí pony menší či větší, tak to jsou všechno koně, kteří mají od přírody vlad hrubý, tvrdý, méně náchylný....takovým koním většinou hříva roste sama volně, dlouhá, většinou mírně zvlněná a mívá sklon se sama formovat do jakýchsi ruliček dlouhých...jak ocas, tak hříva.

Kdežto koně s jemnější hřívou mívají problém s tím, že je hříva náchylnější. Nevím jak jiní arabi, ale bude to stejné asi, tak ta moje má hřívu jak hedvábí jemňounkou. Pokud je střední délky, tak to ještě ujde, ale jak je dlouhá, tak při česání lítá se statickou elektřinou, je jemná, lehce se někde zacuchá vysloveně do uzlů( jak psala Sabina), které jsou mnohdy na půlhodiny rozplétání, hříva se potrhá, zřídne u konečků. Taky je jednoduché pro koně si ji zlikvidovat během chvíle nějakou snahou se podrbat třeba o futra večer.... Takže mezi námi, pěstění dlouhé hřívy u koně, který ji má jemnou je hodně těžké a copánkování je někdy jediná šance, jak zachovat hříby co nejvíce. Ona taková dlouhá vlající hříva ve větru rozpuštěná vypadá úžasně, avšak někdy člověk "roste", když to má pak rozčesávat.

Dlouhý ocas, pokud už je tolik, že si po něm kůň šlape už zaplétám. Stalo se mi totiž několikrát, že si třeba ve stáji Usa couvla a přišlápla kus ocasu a řádný pramen si vyrvalasmajlík. Teď ho má střižený nad spěnkový kloub. Nevýhodou ocasu u arabů je jejich vysoké nesení, takže třeba místní koně co mají super dlouhé ocasy až na zem budí obdiv, my můžeme mít jinak ocas 20 cáků po zemi o dost delší něž jiní koně, ale když se rozejde, hodí ho nahoru a ocas vypadá z bídou délky pod hlezna.... smajlík

30.10.2010 13:11
lucky

XXX.XXX.133.26

30.10.2010 13:14
lucky

XXX.XXX.133.26

Pro Sabču jeden luxusní ryzák..Narziss ...to je hříva, co? O tom se nám může jen zdát... smajlík

30.10.2010 13:17
lucky

XXX.XXX.133.26

ještě si neodpustím tenhle obrázek...je to sice efektní, ale dle mého názoru už až na obtíž. S tímhle se piptat ..ale na show a výstavy to musí vypadat krásně...

jinak viděla jsem dokonce příčesky na ocasy... dává se to na western pleasure... smajlík

30.10.2010 13:42
kathey

XXX.XXX.52.63

tak my ji máme taky hooodně jemnou a dost hustou, kobyla se neválí, nedrbe, nedreduje :) hřívu zatím nemá až tak dlouhou přeci jenom jí je 18 měsíců, takže třeba časem k copánkům dojdeme... ostatní arabi u nás mají hřívu mizernou, většina, kromě jednoho i ocasy, takže tam sloužit nemůžu.

Bareez mel myslím tak dlouhý ocas, že ho za ním museli ošetřovatelé nosit...než majitel milostivě svolil kousek ustřihnout :)

Tady náš pradědeček, taky hřívička slušná a taky vypadá, že je copánkovaná.

30.10.2010 17:10
microfon

XXX.XXX.182.205

Tak já jsme se nově také zařadila mezi copánkovače. Před dvěma lety jsme si přivezla vydrbanou kobylu s hřívou sotva na dlaň a ocasem vydrbaným sotva k hleznům. Nějak nám to dorostlo ikdeyž zatím nijak extremně a pekelně to překáží. Takže budu copánkovat a copánkovat.

30.10.2010 17:22
microfon

XXX.XXX.182.205

A s valachem je to pohoda, máme hřívu na obě strany, což se snažím pečlivě dodržet. Nečešu jen probírám prsty. Nepoužívám žádná patladla do hřívy a to že se to vždy celé léto necuchá přičítám používání Endura po kterém má vždy krásnou srst i hřívu...

Má jí na telkáka docela dlouhou ale doufám že už neporoste, obrázky jaké jste sem dali mě spíš upřímně děsísmajlíksmajlík

2.11.2010 07:17
impipi

XXX.XXX.220.76

Přidávám foto hřebce od mé kamarádky, ta prostě jen sem tam vykartáčuje a vyndá bodlák.. Je to prostě dané genetikou a pokud se kůň vyloženě nedrbe, tak mu podle mého žádná "chemie" moc nepomůže.

2.11.2010 08:45
lucky

XXX.XXX.133.26

To je přesně ono...to jsou koně, kteří to mají dané, hřívu mají hustou, hrubou a naroste bez problémů dlouhá...frísan, chlaďasi (většina), hafloši a podobně. U koní teplokrevných a plnokrevníků je ta hříva jiná a dá zabrat ji vypěstovat a taky udržet delší a ne každému je dáno...dá se to podpořit výživou, péčí, ale pokud má koník dáno že bude mít hřívu nic moc, nepomůže mu nic...

2.11.2010 09:50
sally

XXX.XXX.70.138

lucky napsal(a):
To je přesně ono...to jsou koně, kteří to mají dané, hřívu mají hustou, hrubou a naroste bez problémů dlouhá...frísan, chlaďasi (většina), hafloši a podobně. U koní teplokrevných a plnokrevníků je ta hříva jiná a dá zabrat ji vypěstovat a taky udržet delší a ne každému je dáno...dá se to podpořit výživou, péčí, ale pokud má koník dáno že bude mít hřívu nic moc, nepomůže mu nic...

No, ani u chlaďasů to není tak jednoznačné. Znám některé, a jednu takovou mám, které to naroste do 30 cm a víc ani houby. Pak se to prostě ulamuje, ztenčuje a nestojí za nic. Skvrnití chlaďasi často také nic moc - jak psáno výše - je to jako s appaloosami. Třeba to někdy i naroste, pak to z nepochopitelného důvodu prořídne - vypadá ( často při línání, to se vyčeše hromada žíní pryč stejně jako srsti smajlík , na zimu to zase zhoustne).
Jde hodně o kvalitu té žíně, nejlíp, když se podaří pevná, rovná, jakoby mastná, co se netrhá. Celkem dobře se to dědí, takže pokud nejde o koně, který se drbe, z vlasatých rodičů lze očekávat vlasáče.
Kobyle na fotce bude 8 let a stejnou hřívu má celý život. Na chlaďasku nic moc, měli jsme tu quarterarabku, která ji s přehledem strčila do kapsy.

2.11.2010 10:03
sally

XXX.XXX.70.138

A tady quarterarabka Merit ( plnokrevná arabka x quarter) ve 4 letech.
Hříva téměř nečesaná, nikdy nezaplétaná, mytá jen vyjímečně ( tak 1-2x za rok obyč. šamponem). V té kvalitě, co popisuju - rovné, pevné, "mastné" žíně, nelámavé. Spousta chlaďasů může závidět :-|.
Jinak hustota žíní a nějaka vloha pro růst/ délku spolu vůbec nesouvisí.

2.11.2010 10:45
lucky

XXX.XXX.133.26

Já psala většina chlaďasů...to je jasné, že ne všichni. Kdysi jsem jezdila valacha a ten měl prostě hřívu střední délky a víc to nerostlo. A kobyla měla hřívu krásnou a dlouhou a ocas tahala po zemi... A Jsou plemena, která jsou hodně dlouhohřívá a jsou koně, co toho mají nic moc. Třeba i ti huculáci mají většinou hřívu do určité délky, kdežto hafloši mívají sklon k lepší hřívě.
Američani někteří mají taky hezké hřívy, ale hodně je to o jedinci. Křížence s arabem už jsem taky viděla hodně hřivnaté. Ale taky jsem viděla už hezky hřivnaté i appaloosy, i když by měli mít právě tu hřívu a ocas nic moc. Takže buď to ten kůň má dané, nebo ne. Pokud prostě to dané nemá, tak se mnohdy člověk může postavit na hlavu a stejně to tomu koni nenaroste, nebo jen do určité délky.

2.11.2010 13:12
sally

XXX.XXX.70.138

Ano, a proto myslím, že s tím žádná chemie moc neudělá. Možná když se to zaplétá, míň se to škube. Kondicionér žíně uhladí a taky se méně škubou.
Ale pokud je daná délka geneticky, žádné krmivo ani ošetřování nedonutí koně, aby mu to narostlo delší.
U skvrnitých - je jedno jestli appa, norici či cokoliv jiného, se údajně právě k tomuto typu zbarvení váže gen, který má na svědomí mizernou délku či hustotu žíní - takže pak je na konkrétním jedinci, jestli ho podědil nebo ne. Pokud ne, má hřívu a ocas normální. To bývá spíše u kříženců nebo těch méně vybarvených.
Ikdyž možná střídavě oblačno - kamarádka, co chová appy mi hlásila, že si její známá koupila appa hřebce s ocasem skoro k zemi, žíně z něj do roka vypadaly a už mu zůstal jenom krátký. U skvrnitých člověk prostě nikdy neví.
Na druhou stranu - ikdyž žíně nic moc, u těch svých flekatců si zase nemůžu vynachválit kvalitu kopyt. Všechno má svoje plusy a mínusy...

15.5.2011 11:57
karolina123

XXX.XXX.53.241

Chtěla jsem se zeptat jestli náhodou nemáte nějaký trik na vytrhávání hřívy ? kobyla si ani za nic nenechá protrhávat,točí se, vzteká.je to hrůza :/ už jednou sem ji stříhala jako malou na pankáče, ale hřívy je pak 2x tolik :/ a to taky nechci.děkuju :)

Přidejte reakci

Přidat smajlík