Néé,Šárí,to jsou Jarčiný,to je její záliba,a docela se jí krásně vedou,má tu povětšinu právě těch modrých,taky je o ně docela zájem a na burze vždycky jich minimálně 6 prodá.
Jééžííš,Markét,to je pech,
teda,to Ti řeknu,ale to rozchodíš!!!
Joo,Šárí,přesně,já taky beru oteplováky,když je veliká zima,je v tom sice teplo,ale není to úplně ono,je to klouzavý a modrý!!!!
A hlavně se to vždycky přes léto něják srazí ty kalhoty,
teď už budou leda tak Jarče.
jj,ten západ slunce je krásnej, holky u nás konečně neprší a dokonce svítí sluníčko!!!! Včera jsme byli venku a to zas bylo hopsa hejsa, mi na louce začal tak neskutečně kozlovat,že jsem se tomu smála na celý kolo , ale co je dobrý,že už nabral takovej ten podzimní kožuch a jak jsme kupovali tu dečku s tim protiskluzovým našitím,tak loni nám sedlo jezdilo jak divý a teď prostě nic se ani nehne :-))
Ahoj holky,
Lucky je mi líto co se stalo Use, tak ať se holčina brzy zahojí!
U nás je dneska taky krásně, sice by mohlo víc svítit slunce, ale aspoň že neprší A s tím sněhem holky nestrašte, vůbec by mi nevadilo, kdyby napadl až v druhý půli ledna...
Jaruško já si loni kupovala termoboty v equiservisu, takový ty obyč vysoký za cca 1000. Chodila jsem v nich celou zimu i se psama na cvičák a zima mi nebyla, přestože jsem pěkněj zmrzloň. Ale na ježdění jsem měla vždycky blbej pocit, protože jsou hodně široký a do třmenů jsou fest, asi jediná nevýhoda
Vidíš, já bych bývala řekla, že Legiš půjde celkem na dračku, je pěkně narostlý, ale oni prý dnes nejdou ani čistokrevní koně . Já bych na splátky taky nevěřila, přece jen lidi jsou dneska vynalézaví a pokud to není nějaký přímo známý, tak je to vždycky o hubu. A jeden kůň už se doma asi ztratí, co? My s obsedáním taky nebudeme spěchat, minimálně do těch tří let máme času hafo. jediné co musíme trošku doladit je vodění a úvaz. Jinak to má klučina jasný a nevypadá, že by byl nespokojenej. Zrovna nedávno prodával někdo dvouletýho obsedlýho blonďáka, to fakt nechápu. I když je pravda, že Lexík už dneska začíná být pěkně narostlej a když někomu vyprávím jaké je to hříbátko, tak mi nechtějí věřit.
Jojo,Andrej,přesně tak,jeden malej kůň se tu ztratí,já říkám,že mi tu nevadí,sice nemůžeme všicí ject třeba na celý víkend pryč,páč on by tu zůstal úplně sám,ale zase Olda už teď taky nejezdí,co dřív,
sedne si jen občas,jinak jezdí na ryby,takže tu prakticky Legišek nikdy sám přes noc nezůstane,i kdybychom my s Jarčou odjely na přespání někam,takže pohoda.
Sice pak muším Moruš dojit,ale ona je moc hodná,krásně se nechá
,to jsem jednou oddojovala známýmu kobylu na závodech,týý jo,to byla mrcha,
člověka by klidně zabila za to,že jí chce ulevit.
Monďásek hledá místečko,kde by na sebe navalil další vrstvu.
Monďásek pozoruje srnky,on vůůbec rád pozoruje,jak se mu něco líbí nebo ho zaujme,tak stojí a čučí
,to mi vyprávěl pán,co jsme ho od něj kupovali,že jezděj vždycky s koníkama o velkých prázdninách někam do Jeseníků,a tam měli v takový obrovský ohradě nějáké holky překážky a skákaly tam s koníkama,jenže v té ohradě s těma koňma bydlely i krávy, a ta jedna kráva se naučila skákat přes ty překážky a občas jí to popadlo,že skákala tam a zpátky.No už jenom to mohla být dobrá sranda
,ale jednou se tam právě nachomýtl kolem i Monďásek,oni kolem té ohrady jeli na vyjížďku,no a milá kráva,jak viděla publikum,tak se samozřejmě šla předvést,jak umí ladně se vznášeti nad překážkama,načež teda Monďásek stál asi půůůl hodiny a zíral na to strakaté divné stvoření a asi se snažil pochopit,proč ten divný tvor to dělá zcela dobrovolně.
Ale právě kráva skočila asi 2 x tam a zpátky a po aplauzu odkráčela,ale Monďas neustále stál a nebyl schopný se pohnout ani o krok,
pořád zíral na tu krávu,dokud nezmizela z dohledu.
Tohle když mi vyprávěli,tak jsme se fakt nasmáli...
Teda koníci si užívají válení!!!! Já jsem ráda, že Usu tohle faakt nenapadne
Jinak doktor dneska volal, ¨že teoreticky si ji zítra můžeme vzít, ale možná ji tam nechám do soboty dopoledne. Už bude mít léky na doma, dneska ji vysazuje léky do žíly, kanila půjde pryč.
Celý den jsem od rána ve stáji, už jsem totálně zmrzlá jako hovno a mrtvá. Od rána jsem bílila celý strop, pak zdi do poloviny. Ta druhá půlka dole je natřená barvou, takže to teď drhnu všechno kartáčkem a vytírám houbou. Pak budu mýt podlahu a desinfikovat....táta mi doveze Savo proti plísním, tak se to vystříká. Ještě v noci budu dole ty zdi natírat syntetikou, ta schne 24 hodin. Asi tam dám pak zítra ráno nějaký větrák, aby to rychleji schlo..přes noc to bude větrat. Takže buď ji zítra odpoledne dovezeme, nebo bych byla radši ji tam ještě přes noc nechat..to ji nezabije. Původně jsem myslela, že tam bude tak do neděle určitě....sakriš, najednou tady bude nějáák rychle..tady azec s úklidem
Aby to mělo možnost dobře doschnout a vyvětrat a navíc v sobotu už má být lépe, tak by mohla jít hned ke koním a tím pádem by to mělo čas.
Ještě musím domluvit odvoz. Nevím, jestli kamarádka někam nejede s koníky přes víkend, možná budu muset sehnat někoho jiného.
Jo, ale vet prý bude testovat nějakou novou vychytávku..jakýsi prášek, co se nasype na podlahu pod podestýlku (u mě by to šlo jen na ten hajzlík) a pohlcuje to pachy a čpavek z moči. Tak jsem zvědavá, možná to vememe..bude to teď testovat u sebe, necche aby stáje smrděly..i když tam má čisto. A mě stj taky nesmrdí, ale přece jen na tom hajzlíku by se to šiklo..
No nic..zahřála jsem se, dala si kafčo , mám už rozežrané ruce i v rukavicích..tak jdu zase trpět ......pro mou holčí udělám cokoliv, že....
..a jdu zase mýt zdi..... a pak se pustím do té podlahy...
Snad to Savo pak do večera vyvětrá a nechcípnu při tom natírání zdí. ...
Šmarjá,já to Savo proti plísním nesnáším,vždycky,když tu s ním něco postříkám,tak se mi nooormálně zvedá kufr,
a pak ho tu cejtím ještě tejden.
To normální Savo mi nevadí,to přidávám běžně do kýble s vodou na vytírání,ale to proti těm plísním-šavlovej tanec.
Jééé,tak to je skvělýýý,že už marodek půjde dom,
to bude Benda mít záchvat radosti.
No a doteď jsem drhla podlahu....po 4 chodila, rejžákem a hadicí...celou stáj vymydlila a vystříkala. Až to trochu oschne, tak ještě večer to postříkám Savem proti plísním... taky ho nesnáším
No a jelikož mi táta část děr zacementoval až ráno a doteď to není suché, tak ty zdi budu tou syntetikou natírat až zítra....
A kamarádka co mi ji vezla tam, by mi nejradši Usu dovezla zítra ráno, což je nemožné, nemám ji kde dát...i doktor říkal, ať tam radši zůstane, než by měla dýchat nějaké výpary..a kdo ví jak bude, zda by mohla být na pastvině..pořád tady leje. No a v sobotu nikdo nemůže...nemá mi ji kdo dovézt. Známý co měl, už nemá přívěs, kamarádka bude s koňmi pryč a další je taky mimo, jinak by mi ji odvezla...
Takže mi ji nemá kdo v sobotu sem hodit...a kamarádka může až v neděli odpoledne...
takže asi to necháme na tu neděli
nebo se pokusím ještě zítra někoho na tu sobotu sehnat
Jestli se ten kotník bude takhle léčit,Huberta jedu.Budu mít půjčeného huculka.
Jinak Lucko,je fajn,že jde Usinka domů.Měli jsme koníka taky na klinice,taky jsme
si tím prošli.
Trochu si myslím,že bys boxík měla nechat nasát koňským pachem,možná to vápno,Savo
trochu i ubližuje dýchacím cestám.Sama vím,jak jsme se nastěhovali do baráku,mohla
jsem se ukašlat.No samo,že vápnem se stáj dezinfikuje,ale nechala bych to klidně
roky.Kobylce je jedno,jestli má čisto.Možná jsem víc upřímná...
Market já ještě vůbec nevim jak na tu Telib páč možná nebudu mít dopravní prostředek,no ale uvidíme. A kam jedeš na huberta?
Lucky to už jsem ráda,že Usa pujde domů a ty jsi taky dobrej blázek v tomhle počasí se plácat do noci ve stáji, tady je teda teď večer pěkná kosa
Jaru to Sobista je taky takovej pozorovatel, přesně jak píšeš ty,ho vždycky něco zaujme a nikdo s nim nehne, prostě stojí a čučí ale to se pak vždycky musím smát jak on je do toho děsně zažranej
Na Huberta jedeme na zámek Kačina u Čáslavi.Z domova bereme manželova valacha a poníka.
Poník chodí do vleku i pozadu,ale s valachem to bude horší.Už mi tam krásně chodil,ale
jakoby to tušil,vleze tam a zase rychle vyleze.Snad ho v tu neděli něco osvítí a vleze tam.
Dojedeme ke kámošce do Čáslavi a půjčí mi černého hucula Numíra.Pojedeme 5 km na Kačinu.
Po akci ještě jedeme mamce pro štěně,takže to bude trochu náročnější,ale snad se to zvládne.
Markétko, já bílila stáj za celých 8 let asi dvakrát..poslední 4 roky vůbec. Takže už to potřebovalo, hlavně ty mušince mě štvaly..... No a prostě to potřebuje komplet. Tu podlahu jsem nikdy nevymývala..(občas jsem ji desinfikovala při výměně podestýlky)....normálně jsem ji vydřela rejžákem a vystříkala hadicí a teď jsem to večer celé postříkala Savem.
Ty zdi natřu barvou ráno, až doschne cement....táta mi to opravoval právě na místě, kde má Usa hajzlík, tam to močí přece jen nasákne a omítka opadávala, takže je to vyspravené a natírám to do výšky metr a něco omyvatelnou barvou. Potom jednou za rok vezmu houbu a setřu špínu a je to jako nové. No a za těch 8 let to potřebuje přetřít. Takže nemyslím si, že bych dělala špatně, víš...to bych to měla nechat ve špíně jak dlouho? Když už je Usa na pár dní pryč, řeší se nemoci a vše, tak chci aby se stáj vydesinfikovala a prostě byla čistá v rámci možností.copak je na tom něco špatně??????
Je fakt, že stáj i tak vypadala čistá, ale jen proto, že už Usu nedrží házení bobanů po zdech..to mi dělala první dva roky. Kolikrát byl ráno boban i na luxferech..nejraději by tu prdelku prostrčila skrz zeď.
Nám tůdle Legišek hodil bobana do té klece,co v ní mají seno,naštěstí tam žádný už nebylo,tak jsem to hned uklidila,taky má tu potřebu se při kakání na něco lepit.
Teda,tady je mlha,my chceme jít s Jarčou dneska koníky projít do zahrad
,jen tak na hoďku,páč dlouho nikde nebyli,se to fakt nedalo,
tak doufám,že sa to vybéééře do tý doby.
Andrej,jsem koukala na ty termoboty a za tisícovku už tam nejsou žádný,
buď se zdražily nebo je nemaj,
oboje ty boty,co se nám líběj,jsou už 1150 a nebo i víc,mě se líběj i ty zelený,teda kdyby nebyly zelený.
No,s těma třmenama počítám,že se tam do těch dětskejch tyhle termoboty nevejdou.Budeme mušet koupit i větší třmeny,zase bude mít dvoje třmeny-jedny letní,druhý zimní.
tyjovka tak to budete mít Market pěkný výlet snad se valáška podaří naložit, třebas když uvidí poníka,že tam je v pohodě,tak si taky nechá říct. No mi když nebudeme mít auto,tak si s Alešem uděláme výlet na kole, zas to nemáme tak daleko. Alča asi nepojede páč ji dneska na víkend dorazí holky ze střední,tak holky budou mít babinec
Já bych letos taky chtěla vyrazit někam na huberta uvidím jestli něco nebudou mít u koníků v Seleticích a nebo prej i Hybler loni jeli s koňma něco jako huberta.
Jaru já bych se taky dneska chtěla mrknout se Sobistou ven, páč tady je fakt krásně,tak snad to do odpoledne vydrží :-)
Tady je mlha,a zima,než člověk podojí 2 kozy,tak mám ruce zmrzlý jak rampouch,mně vůbec bývá zima na ruce brzo,Olda je má i v - 15 naprosto teploučký,to fakt nechápu.
Dneska to vidím na kochání se,ale s rukavicema.
Snad ta mlha do tý doby,než pojedeme,zmizí.
Monďásek přišel na to,že sůl je dobrá nejen na lízání,ale dobře poslouží i jako drbátko.
My jezdívali Huberta s p.Hyblem,p.Štajnerem, Jonášem.Většinou jely bryčky a pár lidí na koních.Tehdá jsem jela s p.Štajnerem v kočáře s kladrubskými hřebci-to bylo kouzlo.
Šári,on má problém vlízt do vleku,i když tam stojí poník a to je jeho miláček.Nějak to dopadne,hrotit to nebudeme.
Oni tyhle rukavice měli v nějaký akci stáli jen 200 a vypadají,že by mohli i celkem vydržet, tak uvidím ale musím je dobře uklízet, páč naše čubina trpí kleptománií na rukavice už ani nepočítám kolik mi jich sežrala a zahrabala na zahradě.
Martket mě právě říkal od nás Kuba jak maj ty haflingy,že loni byli s tím Hyblerem, tak že bych pak mohla jet taky, ale my by jsme museli pod sedlem :-)
Našla jsem fotky z Jarčinýho prvního Huberta,r.2007.
Jarča skáče malý vůz.
A tady jí vlastní otec leje za krk úúplně ledovou vodu,
bylo mi jí teda chudinky lííto,ale nesla to statečně,hned jsme jeli pak dom,takže voda se ohřála na Jarčinu teplotu a bylo to dobrýý.
Viď,mě taky se hrozně líběj
.
Jééé,to je škoda,Šárí,že nejsi blíž,jely bychom spolu,babská jízda.
Hele,a tůdle jsem koukala,Ty byses nám hodila i do týmu
,1.července tu byly holky na koních,měly jsme Sraz brejlatejch
,nechceš taky 1.července přijet s panem Sobistou?Jezdíme se koupat s koníkama,podnikneme nějákej super vejlet,grilujeme...
Noo,do vlaku Ti ho asi fakt nevezmou,mně se včéra ptala paní,jestli by jí vzali do vlaku KOZLA,
tak jsem psala,že nevezmou,ale to by jí ti nádražáci pěěkně poděkovali,kdyby ho vezli,ten smrdííííí....
Jéé,Šárí,tak bysis ten vlek jednou za rok půjčila,aby Tě sem někdo dovezl a v neděli pro Tebe přijel,Ty moc akční teda nejsi...
Už je tu náádherně.
Ale jednou jsme o tom s Milenou mluvily,že by bylo bezva,kdyby zase fungovaly ty přepravní vozy ve vlaku na koně,představ si,jaká by to byla paráda naložit koně v pátek do vlaku,projet si kus jiný části země,nebo i zahraničí a v neděli se vracet,nemusel by být člověk závislý na přepravníku a stejně,když jezdíš na koni,tak jaksi ten přepravník něják pak muší vždycky dostat do cíle,takže tohle by u vlaku odpadlo,jenže to něják nedopadlo
,ono když jsem si třeba sama představila,jak na dnešním rušným nádraží nakládám Moruš a za ní přijíždí lokomotiva jinýho vlaku,tak jsem si říkala,že nic moc,ale je to o naučení,ale stejně přeprava koní vlakem už dneska asi nehrozí...
No právě proto Ti to píšu už teď,abysis to stihla zařídit,pokud budeš mít zájem přijte.Moc ráda Tě tu pohostím a uvítám,a holky jsou obě bezvadný,těch se neboj.
No ještě mě napadlo,že by mohl být v kruhovce,ale nesměl by mi jí šežrat.
A nebo v takovým boxíku venovním,jak bydlela Kačenka.
Tam je krmelec na seno,ale mušel by tam bydlet i s kozama...
Tak stáj dodělaná, vybíleno, natřeno, vydrhnuto a vydesinfikováno... a holčí zítra jede domů!!!! Hurá!!! Už se na ni těším.
Nakonec jsem se domluvila s jedním pánem..včera prý tam vezl svou kobylu, ještě večer ji operovali. Jsem říkala, že tam mám tu bílou arabku a on joooo...ta šimla s vykulenýma vočima! Jsem říkala..jojo, to bude ona ..božatko, úplně ji vidím , jak čučela, že přišli cizí a ještě nějakého černého koně dovezli!
Tak jsme se s vetem bavili po telefonu, jak má doma vše v cajku. Testoval nějaký nový přípravek do stájí pohlcující pachy a čpavek. Včera dělali reorganizaci, koním vše vyházeli, nasypali to na podlahy a dali zase podestýlku. Neví, jestli je to tím, ale Usa prý ze hodně zlepšila, že ve stáji není vůbec cítit nic..celou noc koně čůrali, ale vůbec nejde cítit čpavek
Až na to, že prý je trochu pobitá..ta malá koza si prý v noci(jak operovali kobylu) po tmě tam lezla do pidi výběhu a prý se nějak futry netrefila do stáje a hodila asi trochu tlamu...joo...známe své koně....
Na futrech prý jsou chlupy a na Use nejsou :-))))) jakobych ji viděla..kozenku moju malůů! ..jako malá mi to doma dělala věčně.
Asi....to víte, doma trefí i po tmě do stáje. Ale tam v cizím prostředí..jak jsem ta úzká futra viděla hned jak jsme ji přivezli a ten blátivý výběh ještě se stupínkem zpátky do stáje, tak jsem to tušila. Jsem si říkala, že ta jestli tam vleze, tak jak to šupem vezme zpátky, tak se netrefí....no a taky že jo, ještě si to vyzkoušela po tmě...
Takže domů pojedu s oholeným a ještě pobitým mamlasem marodným. Ale prý ji nic není, vet byl chudák trochu nešťastný, že se tam odřela, ale jsou to jen chlupy.
No jo,stane se
,ale tak hlavně že už je zdravá
a budeš jí mít zpátky doma,
to je to nejdůležitější.
My se byly s Járou pokochat,Monďásek na to,že nebyl dost dlouho venku,byl moooc hodnej.
To je Lucky super, že už budeš mít maroda doma
Jaru ty boty se myslím jmenovali kodiak, dole byli gumový, nad kotníkem látkový, ale nepromočili se ani v hlubokém sněhu a bylo v nich teploučko, jen vypadají trošku obří. Koukala jsem teď na nabídku equiservisu a letos tam teda na podobný styl mají botek hodně, asi to okouknout přímo v krámě a vyzkoušet. Jinak já jsem taky obrýlená, jen na koně chodím s čočkama, protože jednou jsem měla takhle letecký dny s brýlema, slítla jsem, brejle spadli někam do trávy a já viděla jen vzdalující se čmouhu
Markét, kdy je ten Hubert v Kačině? Každý rok se tam chci zajet podívat (mám to cca půl hodinky z domu), ale vždycky mi do toho něco vleze, letos už moc akcí naplánovaných nemám, tak by to třeba mohlo vyjít
Teda holky, tak u nás začíná víkend plný rachotu. Jede se tu závod v motokrosu, naštěstí podél ohrady vede jen přístupová cesta (no to bude stejně stačit, bvčera začali najíždět první auta a takovej provoz naše vesničjka ještě nezažila). Samotná trať je vzdušnou čarou cca 200 m, takže to je v pohodě, navíc po té cestě normálně motorky jezdí. Jen jsem měla strach, aby to nějakej blbej divák nevzal po silnici na motorce vedle ohrady na plný plyn, tak jsem kluky radši hodila do vzdálené ohrady. Sice tam teď trošku narostla tráva a zas ještě troška vojtěšky, ale snad to kluci zvládnou. V noci byli ještě na vypaseném, pak dostali dávku sena se slámou a teď už jsou na zeleným a na noc zpátky na vypasené a zítra stejně. Závod by měl každou chvíli startovat, tak jsem zvědavá, kdy sem dojedou první závodníci...
Jéé,no to mi ňák ušlo,sakryš,Andrej,že Tys taky obrýlená
,tož téééž jsi vítána,pokud k nám zavítáš 1.července.
Teda ten rambajs Ti nezávidím,já bych se z toho taky neviděla,
mám radši klídek.
Na ty botky juknu,Andrej,dííky za tip.
My se byly pokochat krásnou podzimní krajinou,bylo sice sluníčko,ale žádný velký teplo nee,
no,co bych taky chtěla ráno v říjnu,že joo...
Tady procházíme takovou uličkou mezi potokem a zahradou,a v té zahradě mají kozy,to Moruš nevadí,sice poprvé na ně koukala,ale vůbec je neřešila,ale když se k nám dneska zezádu přikouleky ty kuličky,tak jsem se musela až smát,to jsou maličký prasátka ty vietnamský,jsou božský,ale Moruš se jich trošku bála,tak jsem úplně cítila,jak tělo by chtělo odejít,ale nohy stály,což bylo super,pak je taky přestala řešit,byly tam dneska prvně,tak příště už z nich nebude tak vykulená,horší by bylo,kdyby byly velký.
Jůů,ty mně asi nesežerou,dyť jsou mrňavýýýý!!!
Ty prasátka byly fakt božský,byly velký asi jako Yorkšír.
Tady přemejšlíme,jestli pojedeme nejdřív okruh a pak na jídlo a nebo obráceně.
Zvítězilo jednohlasně jííídlo.
Tady Monďásek vidí v dálce nakladač a 3 traktory,tak si to muší prohlídnout.
Zpátky jsme jeli zase kolem prasátek,no a Moruš si je noormálně šla prohlídnout
a pak se začala pást vedle nich.
Ahojky,
dnešní vozataje byly suprácké,krásně to komentovala paní Monika,jezdí taky vozataje a střídala se s Ing.Lenkou Gotthartovou....
Huberta jsem odvolala.Byla by to sice šance,ale dnes jsem zkusila vyjet na Schelbym a nejsem si moc jistá,natož na cizím koníkovi.Tak pojedu s Markétkou jako divák,fotograf a podavač jídla.Jinak Schelbyho se podařilo naložit,už mám na to grif,padl na to kýbl granulí,ale nedá se nic dělat.Tak si toho Huberta užije Jarda s Katkou.Jarda bude mít ode mě novou modrou sametovou dečku...
Marod doma z nemocnice..... vyholený bok po vyšetřeních, na obou stranách měla střídavě kanilu na krku a den před odjezdem si ještě sjela nohy jak chtěla vylézt konečně do pidi výběhu ven se kouknout...no expertka moja... Ale hlavně už je doma.
nový moderní střih :-))) ...že bych přidala nějaký trojúhelník a kolečko?
Usa se včera trochu zhoršila při přepravě..ona je trochu nerváček a závislák na mě, moc se bála, že ji tam chci ještě nechat. Navíc tam týden stála v malém boxu a byla jak sud dynamitu. Nožičky ztuhlé,vodila jsem ji před veterinou chvíli a šla jak robot. Doma skákala a vyhazovala jako magor po výběhu, musela jsem ji vodit, ale i tak se mi do večera potila a trochu se rozkašlala jak se hýbe, tak uvidíme. Dneska má klid doma, ke koním ještě nepůjde, maximálně se tam projdeme na procházku krokem, ale ať se prý rozchodí. Má ještě léky, tak uvidíme.
má Ventipulmin a nějaké ATB ještě v injekcích do tlamičky..ty jsou hnus..a inhaluje a nějaké mastičky na ty odřeniny a na krk, aby se zhojily ty jizvičky po kanilách.
Bléé.....ty léky jsou hnusnéééé
Tak jsem se konečně pročetla na konec Jaru já se musím připojit k Andrejce páč já už jsem taky přešla na čočky, brýle vytáhnu už jen občas, páč už mě fakt nebavilo je hledat někde po lese na větvích
Ale toho 1. července bych se fakt ráda zůčastnila
.
To jsem ráda,že už je Usina doma určitě i ona se už domů těšila,ale jak tak koukám na ty poslední fotky,tak mi přijde,že je to na ní hodně znát,že teď mila marůdek, ale určitě se zas brzo spraví
Market já se nakonec na tu Telib ani nedostala,páč se nám na víkend nakonec sešlo takový domácí práce,že jsme radši v sobotu vyrazili ven se Sobistou když bylo tak hezky,páč v neděli už bylo počasí nic moc :-//
No,ale holky teda ta vyjížďka,ta stála fakt za to,jak jsem minule psala,že u nás naštěstí ty polňačky nezaorávaj,tak už i k nám to došlo, si tak jedeme po polňačce a najednou hotovo a cesta nikde a na další cestu jsme to měli jen 30 m, kdyby jsme se vraceli,tak si dobrej 1,5 km zajedeme,mno tak jsme to riskli a opatrně šli přez pole no holky to bylo něco jak lilo,tak pole totálka promáchaný, já měla bahno až za chapsama,že se mi pak Aleš smál když jsem si šla aspoň boty vykoupat v kaluži , ale pak už zbytek vyjížďky byl ok, jen už jak má Sobista ten podzimní kožuch, tak se rychlejc zapotí a pak když fouká ten studenej vítr,tak se bojím aby nějako nenastydl
Mno a včera nám pan kovář udělal kopýtka,a jak jsme byli v létě na tom kurzu,tak Míša se prej chystaj udělat jízdárnu s takovým tím profipovrchem a jsou v plánu další kurzíky,tak aspoň budeme mít dobrý podmínky na trénování
Jéé,marodek doma,huráááá,noo,mně přijde trošíčku pohublejší,ale ono je to dost stres pro ty koně,když jsou najednou jinde,
ale to dožene!!!
Chudák jak je ostříhaná,teď na zimu to není nic moc,tak snad to rychle doroste.
Šárí,já zkoušela taky čočky,ale mně to prostě nejde tam nandavat a vyndavat,začnou mi ty oči hned slzet,
tak radši nosím briksle.
Jojo,přijeď
,fakt to bude pecka,uděláme bezva program,
hlavně aby bylo pěkný počasí.
No nám taky jeden borek přeoral kus cesty,ta je obecní a najednou jsme jeli s koňma,cváláme a najednou kus cesty fuč a tam oračka,a my tam vždycky docela cváláme a pěkně to tam klouzalo,když najednou ty koně vběhli z trávy na oranici šiknou,to jsem teda nadávala,
voni fakt zořou kde co a člověk má mít na ně furt nějáký ohledy a oni na každýho s.....u.
Šárí,to je přesně Moruš,taky už je chlupatá jako medvěd a hned se zapotí,tak já jí taky hned nepouštím ven na ten vichr,ale je minimálně půl hodinky,i hodinku v boxe,tam dostane ňamky,má tam seno,tak žvejká a pustím jí až když vidím,že je z většiny suchá,taky se bojím,aby nenastydla.
Tady ten vichr je fakt děsnej a na mokrýho koně když fouká,tak je to hrozný.
Monďásek je taky chlupatej,ale má ty chlupy kratší,než má Moruš,tak ten bývá suchej než dokrokujeme domů,ale Moruš muší být hold chvilku v boxe.
No vidíš,budeš trénovat a nebudeš mít bahno až za ušima,to je paráda,
Ty se máááááááááááš!!!
Tady je čůrací pauza
,Jarča chudák muší sundat kabát,ale i vestu,jinak jí to nejde pak se zastrkat,aby jí nekoukalo břicho.A Monďásek na tu svojí paničku čeká.
Včéra jsme mušely koníky nechat jenom rychle napít a zmizet,páč Monďásek vypadal,že si tam chce noooormálně lehnout.
No právě, přesně jak říkáš ty, pořád peskujou aby jsme s koňma nelezli do pole a pak si klíďo cestu zaoraj, to jako aby si člověk toho koně posadil na záda a přenesl ho bo co,by to z jejich strany chtělo taky trochu tolerance
No my většinou oschneme po cestě domů, páč musíme chodit po silnici,takže se většinou vykrokujeme tak, bo se ještě stavíme na louce na kus dlabance.
Já jsem se těch čoček bála spíš kvuli tomu,že u koní se hodně práší,ale v pohodě v nich uklízím i seno , no jen ta údržba je pak horší
.
Jaru a na jak dlouho by to v tom červenci bylo? Jo a jak jsi psala o tý kruhovce,že by Sobista mohl být tam, tak to by šlo, on by klidně mohl být i s vašima koňma on je nekonfliktní půň, spíš chce vždycky s každým kamarádáti, ale on by ho asi Pierot terorizoval viď
Šárí,myslela jsem,že bysis mohla vzít na pátek toho 1.7.dovču,ale přijela bys už ve čtvrtek odpoledne nebo kvečeru,prostě jak budeš stíhat,aby to mělo cenu.
Do výběhu můžu Sobistu pustit k Monďáskovi,ten je moc hodnej,ale mušela bych zavřít Pierota,ten je schopnej zase lítat kolem ohrady vzteky bez sebe a mohlo by se stát,že neubrzdí a dostanou se k sobě a to by fakt nebylo dobrý....
Víš co,on pak i vyhazuje po tom koníkovi cizím a může se trefit do kolíku a to víš,kolík by se zlomil jako sirka a bylo by pak dost zle
,on je fakt strašnej...
Jj, to by bylo dobrý a myslím,že na ten čtvrtek navečer bych mohla sehnat i dopravu, zkulisla bych říct Míše, páč to na závodech určitě nebudo a mohli by mít volnej přepravník a s cenou za dopravu by to nemuselo být tak hrozný přeci jen od nás to taková megadálka není. Jj to Sobista je taky hodnej a určitě by Monďáskovi nic nedělal, jinak to je jasný,že když bude Pierot dělat nějakej bordel,že nemá cenu to nějak hrotit přeci jen je oproti nám i větší a Sobista je zas takovej čudla,že on snad ani po ostatních koních kopat neumí
Hele,Moruš umí kopat Dost dobře,řezala do něj taky jako divá,když jí honil,ale on jí honil dál,
jakoby ho nic do těch plecí netlouklo,až chuděra musela prorazit ten ohradník vedle do ohrady,pak teprve jí dal pokoj,to byla fakt dost hrůza.
Jak je ten koník menší a ještě když je to valach,tak Pierot se mění ve vraha.
Jako na vyjížďce si ho nevšimne,to si s ním klidně bude i hrát,oňuňávat se,to bude naprosto v pohodě,ale doma-hrůůza.
AAhojky!
To mi připomíná Barona...s tím to taky nešlo..
Jinak Usinka se moc zlepšila..už jsem přišla na to, proč se mi ty dva dny tak potila a byla jak s mírnou kolikou.....ona má reakci na Ventipulmin, už to kdysi měla..všechny vedlejší příznaky co tam píšou má..včetně i toho třesu...se klepala jak osika v sobotu i v včera ráno ještě trochu.
Včera jsme byli i u koní, Benďa ji děsně vítal, to už pak na něj Usa kvíkla, že to nemusí přehánět s tím hřebčením a s Betty se ňuchaly, ale Usa je teď dost citlivá, nenechá si sahat od koní na krk, má ho propíchaný a holený....je chuďátko taková ukvíkaná malinko. Ale popásla se a byla spokojená.
Já myslím, že s Monďáskem by si Usa taky rozuměla se Sobistou možná taky....
Jojo,Lucí,Baronek bude taky trpět tím,co Pierot,
přitom je to divný,proč to ten Pierot dělá,odmalička byl v nejméně 15ctičlenném stádě,jeho nikdo nehonil ani když byl malej,aby ho takhle tvrdě pronásledoval,
Baronek je třeba sám a může to být psychickej nějákej problém,.i když taky je to divný,viď,místo aby byl rád,že mu tam přibyla společnice,tak by jí uhonil k smrti.
A to zase Pierot je na tomhle teda líp,ten velký kobyly nechává,protože ty se většinou bráněj dobře samy,ale malý kobyly už mají smůlu,no je to hold takovej náš statečnej bojovník.
Mydlí jen ty slabší a menší.
Jo,taky si myslím,že ty naše 3 bábovky by si rozumněly
,myslím to v dobrým
,Monďásek by neublížil ani mouše,ten je absolutně nebojovej typ
,radši ustoupí těm hladovým nenažrancům,proto je i vedle,oni by ho nenechali najíst z těch dvou klecí,
a vedle má svůj klid na jídlo,a pohodičku.Když chce jít vedle ke koním,tak si stoupne k ohradě a čeká,až ho k nim pustím,ale to už je hezky nabaštěnej a jde se jenom poňoukat s Legiškem.
Baron je naštěstí už pordaný, tak jen doufám, že se dostal někam, kde se mu budou věnovat a nebude na samotce..am byl na samotce 4 roky.
tak jsem dala Usinku ke koníkům..moc ji vítali...Benďa zase povídal Usince, Betty s Usou pily z jednoho kýble..musely si tam narvat ty hlavy obě ...
opravila jsem ohradník u vchodu, byla vyviklaná větrem tyčka, tak jsem dala novou ještě.
Usinka už je dnes lepší....už víme, proč se tak potila a nebylo ji dobře....má reakci na ten Ventipulmin, kdysi už se ji to stalo a já na to zapoměla, vzpoměla jsem si až včera, když jsem četla vedlejší příznaky jako silné pocení, hlavně v oblasti krku a svalový třes, únavu a nevolnosti...no úplně Usa.... snížila se dávka, vet taky říkal, že to snad ještě neviděl, aby na to měl kůň reakci, tak jsem mu říkala, že to nebylo poprvé, ale že jsem si to fakt vůbec neuvědomila, že to je tím lékem. Vůbec nám to nedošlo, rpoč se najednou tak zhoršila..mysleli jsme, že je to tím stresem že už je tam dlouho, bála se , že ji tam ještě nechám, pak ta přeprava..z přívěsu vyšla zpěněná strašně, do noci propotila deku a vylo ji zle a včera taky ještě nebyla úplně ok. Ráno se trošku potila po snídani, snížila jsem dávku Ventipulmiu a byla vlhká na plecích, ale pak doschla.
Dneska si proletěla vesele celý výběh, jen do stáje se moc bojí(přístřešek se bude bourat a stáj se dostavuje)....ani ne tak dovnitř, jako že ten východ je takový úzký a jak vleze dovnitř a do vchodu se postaví Benda s Betty, tak Usa chytá klaustrofobii, že kdyby něco, tak nemá jak kudy zdrhnout...to víte, v ní to pořád je, že v rozích byla několikrát dobitá a prostě i když jsou už jiní koně, tak 100% důvěra tam nikdy asi nebude u žádných koní, takže málem přeskočila Bendu a ten koukal jako puk :-)
ahojky ženský, tak jsem se taky prokousala až na konec
Hurááááá Usinka je doma, tak jí přeji pevné zdravíčko a rychlé doléčení a už žádné ošklivé neduhy
Jaruško, copak bude z dýní?? takový kompotek mňamík
já mám smutnou zprávu, před chvílí jsem se vrátila ze stáje....Rozárka kolem poledního potratila.
Lucí,to je blbý ta reakce na ten Ventipulmin,
tak snad se to tím slabším dávkováním zlepší.
Ale když ono je to asi to nejlepší,co na tyhle marody zabírá,viď,když člověk nechce píchat kortikoidy...
Markét,z dýní nebude nic,to nebyly naše,
já je jen vyfotila v jedné vsi,někdo je tam má takhle krásně vystavený,tak se mi moc líbily,tak jsem si je vyfotila.
To je mi líto, že potratila!! Velká škoda. Je to hrozné. Známému kdysi tak potratila kobyla krásného strakatého hřebečka a pak se roky snažil a kobča mu vždycky porodila jednobarevné...ten potracený tenkrát byl luxusní. Bohužel kobča byla nerváček a dcera ji skočila ohradu do zahrady na lepší trávu a matinka se tak dlouho nervila, až zmetala... Přitom měla kobylu dva metry od sebe jen za břevnem....
Na ten Ventipulmin prý je to fakt ojedinělé. Všichni na to koukají, že to ještě ani nezažili, že by na to kůň reagoval, i když tam vedlejší účinky jsou psané.
Má ten Ventipulmin, na inhalování Ecobec a ještě nějaká antibiotika na 5 dní v stříkačkách ráno a večer do tlaminky.
Dneska je tam krásně a Usa si určitě užívá s koníky venku ...až na ten povichr
To jsem ráda, že je Rozárka v pořádku. No jo, ne vždy se zadaří, ale je to škoda. Velká škoda.
Tady taky fučelo včera celý den a dneska taky. Usa ráno už bagrovala u plotu trávu..soused ji chodí vždycky ráno s igelitkou plnou dobrůtek, jak jde se psem, tak ji nakosí ty nejlepší pampelišky a jetýlek, jaké najde.... Takže Usinka už tam baštila a jak jsem ji vybírala bobany, tak vždycky přišla, koukla do stáje,zjistila, že jííídlooo ještě není, tak se zase otočila a šla na trávu
. Pak přiběhla, když slyšela, že jsem vzala žlab...ale byla zklamaná, protože jsem do něj dala granule, ale nesla to domů....
musela jsem tam dát navařené lněné semínko a vmíchat hlavně Ventipulmin...trochu jsem ho ještě ubrala, večer byla dost zpocená. Ale to bylo když zrovna vstala z hoblinek.
Marekét taky mi je líto,že kobuška přišla o hříbo, ale aspoň,že ona je v pořádku a jak psala Jarča na jaře můžeš zkusit znovu připustit.
U nás fučelo včera, jsem v tom ven ani nejela, jsme jen trošku poblbli ze země, se ten pacholek bílej chtěl mazlit,ale nějako zapomněl,že je kapet větší než já
Tady to taky vypadá,že by každou chvíli mohlo začít pršet.
Monďásek je taky už chlupatej,nemá sice takový dlouhý chlupy,jak jsem si představovala,
ale nějáký má,ale na zadku kolem prdízny nemá skoro žádný,měl by tam mít takový ty kalhoty
,ale nemá,
no muším doufast,že mu ty kaťata ještě narostou,jinak ho bude ta prdína zábst.
holky děkuji za podporu, už jsem se s tím i tak nějak pomalu smířila....na jaře dám kobušce pokoj..zkusíme to až za rok...ted si budeme spolu užívat vyjížďky..dastanu jí zase trochu do kondice, třeba to budu i pro budoucí další mimi prospěšnější...docela si i vyčítám, že jsem na ní tak spěchala....a jsem štastná že ona je OK.
jinak taky mám už z koníků huňáčky...Scharik je zase chlupatej jako když se narodil
počasí taky na prd...zima zataženo a fučí