V kolika letech poprvé připustit kobylu?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Kokin3

30.9.2010 17:03
Kokin3

XXX.XXX.254.31

Dohadujeme se s manželem.Máme kobylku paint horse starou 2 roky a 2 měsíce a právě je v říji a manžel ji chce nechat připustit,ale mně se to dá brzo.V kolika letech je ideální připustit kobylku?smajlík

30.9.2010 17:08
koki

XXX.XXX.176.25

Já myslím že ve 2 letech je to rozhodně moc brzy. I když znám lidi co běžně chovají už na 2 letých klisnách a ohánějí se tím že ve volné přírodě by dávno hříbě měla. My připouštíme nejdříve ve 3 letech.

Kokin3

30.9.2010 17:19
Kokin3

XXX.XXX.254.31

No já si taky myslím,že je to brzo,proto hledám na netu nějaké argumenty,abych manžela odradila.Nechci kobylku zbytečně tak brzo zatěžovat.

30.9.2010 17:51
krissta

XXX.XXX.127.235

No jsou lidé co už ve dvou připouští. Já sama mám názor,že je to jako od dvou let na koni jezdit. přežije to,ale zdraví život mu to zkrátí. V přírodě by už možná březi byla,ale "v přírodě" moderní plemena nikdy nebyla! Kůň roste přibližně do pěti let(záleží na plemeni i jedinci) a to,co takhle mladá kobyla "dá do hříběte" bude chybět jí. Třeba né hned,ale jednou bude. Další věc je,že zátěž (břicho) při růstu může deformovat kosti- můžou jí zůstat prohnutá záda,křivý postoj atd. Já bych s tím počkala.

30.9.2010 19:03
jaruska

XXX.XXX.213.11

smajlíksmajlíkRozhodně bych to také tak brzo nedělala,většina mladých klisen mívá problém potom přijmout své hříbě,nejsou na to psychicky ani fyzicky zralé,tak ho prostě odmítají,kopou apod.Představte si třeba,že byste se museli starat pak o hříbě sami,vstávat desetkrát za noc,dělat mu mlíko,pokud jste doma,tak to jde,ale pokud vstáváte v 5 ráno do práce,žádná slast to nebude.smajlíkDruhá věc je páteř,hříbě je od půlky březosti už dost těžké a kobča se musí srovnávat s tou váhou a ještě sama roste,takže si určitě dovedete představit páteř této klisny dejme tomu po pěti,šesti hříbátech.:-(
Dejte té holce čas,ona Vám to stonásobně vrátí.:-):-)

30.9.2010 19:03
shantal88

XXX.XXX.250.238

Správně řečeno a vysvětleno podle odborníků a učitelů:-)
Kobyly jsou pohlavně vyspělé ve 3 letech,proto chovatelé dělají to,že na 3 letech připustí,mají jedno dvě hříbata a pak jde kobyla do sportu. Zabřeznout ale může už na jednom roce....:-(
Dříve připouštět je opravdu riziko hlavně kobylky, pokud se bere v potaz že koně dospívají a rostou cca do těch 5ti let.
Já chtěla pouštět kobylu na třech letech, potom se to posunulo na 4 roky(kobylka byla do cca 6ti let nevyužívaná tak proto). Za ten rok stihla ještě narůst, zmohutnět a ustálit se. A byla jsem pak ráda že jsme ten rok počkali :-)
Otázka je jestli nutně chcete hříbě na ukor zdraví kobylky....a risknout,že hříbátko samo nemusí být zdravé...protože se kobylka sama vyvíjí,není zaručeno,že vám z hříbátka nenaroste nějaký záprdek.....:-|

30.9.2010 20:03
koki

XXX.XXX.176.25

Navíc, pokud má kobylka říji teď, tak už je na připouštění dost pozdě podle mého názoru.

1.10.2010 10:15
alfi pav

XXX.XXX.58.74

Ja jsem svoji kobylu poprve pustila v jejich 6l, ale zazila jsem i pripady kdy se pripoustely 2l kobyly.
Nekde jsem ale slysela, ze se pak kobyla zasekne v rustu, ze uz zustane tak vysoka, jak byla v dobe pripusteni. A navic pripoustet na zimu, to by mohlo jen uplne totalni pako nebo nekdo, kdo zije na opacne strane zemekoule... Jestli kobyla porodi na zimu, hribe nebude mit dost casu na nabrani sily, aby zimu bez uhony prezilo. Pripousti se hlavne na jare, hribe se tak rodi po 11mes vetsinou uz na zelenou travu a neni moc velke riziko, ze se nejak nachladi nebo tak kvuli kosy. Moje hribo se rodilo na pastvine na konci brezna (poustela jsem na konci dubna) a i tak mi to jeste prilo brzo, protoze se narodilo ve 3h rano a kosa byla uplne nenormalni

1.10.2010 10:40
kokinka

XXX.XXX.41.173

alfi pav napsal(a):
Ja jsem svoji kobylu poprve pustila v jejich 6l, ale zazila jsem i pripady kdy se pripoustely 2l kobyly.
Nekde jsem ale slysela, ze se pak kobyla zasekne v rustu, ze uz zustane tak vysoka, jak byla v dobe pripusteni. A navic pripoustet na zimu, to by mohlo jen uplne totalni pako nebo nekdo, kdo zije na opacne strane zemekoule... Jestli kobyla porodi na zimu, hribe nebude mit dost casu na nabrani sily, aby zimu bez uhony prezilo. Pripousti se hlavne na jare, hribe se tak rodi po 11mes vetsinou uz na zelenou travu a neni moc velke riziko, ze se nejak nachladi nebo tak kvuli kosy. Moje hribo se rodilo na pastvine na konci brezna (poustela jsem na konci dubna) a i tak mi to jeste prilo brzo, protoze se narodilo ve 3h rano a kosa byla uplne nenormalni

Jen k tomu růstu....pár let zpátky jsem zažila připouštění dvouleté kobyly, právě kvůli tomu, aby přestala růst. Ve dvou letech byla abnormálně vysoká a stále rostla a jelikož hrozily problémy s pohybovým aparátem, tak byla "žirafa" připuštěna. Asi to pomohlo, kobyla ve třech letech dala zdravé hříbě a naštěsí přestala růst :-).

1.10.2010 11:59
janavar

XXX.XXX.51.68

Tak já manželovi radím studenou sprchu!!!, co by to bylo za hříbě, když má matka 2 roky a navíc je říjen!!! Hříbě by bylo "pozdní" ( jestli manžel ví co to je za termín...) a určitě budoucí šampion z tak "mladé" matky, to je jakoby rodilo 10ti leté děcko...A to nemluvím o tom co to asi udělá s kobčou
Nechte ji v klidu dozrát a pokud připustit, tak až kolem května příští rok....
Toť můj názor a rada. Že pozdravuji manžela...

2.10.2010 07:43
kathey

XXX.XXX.52.63

Za prvé, teď už je na připouštění fakt pozdě, za druhé, 2 leté připouští pitomci. Popravdě, na mne je brzy i na těch 3 letech.

pro alif...znám koně, kteří se narodili v únoru, v lednu...i třeba koncem prosince...kupodivu zimu přežili :D

Přidejte reakci

Přidat smajlík