Já mám doma jenom Huculy,v plnasích se moc nevyznám,ale tohle se mi zdá teda už moc ty spěnky.Bylo mi řečeno,že je to u plnasů úplně normální.Fotky jsou z jedné stáje nedaleko od nás.je to normální a běžný,nebo ne?
Já teda znalec plňasů taky nejsem, ale nemyslím, že by v tomhle směru byl rozdíl v plnokrevníkovi a teplokrevníkovi. Ale pokud se k tomu můžu vyjádřit, tak podle prvních dvou fotek nepozoruji nic abnormálního a na třetí fotce, je pravda, že je spěnka skoro, nebo možná úplně na zemi, ale je nutno přihlédnout i k tomu, že je kůň v obratu a ještě ve cvalu. Takže tam ty síly působí mnohem více. Myslím, že když tenhle kůň jde krokem, nic vidět nebude.
No spíš jde o to, jestli máš vůbec svoje koně dostatečně vypozorované ve všech fázích a chodech, uvedené fotky jsou podle mě naprosto normální. Za měkkou spěnku považuju tu, která se jeví prošláplá při zatížení všech končetin anjednou a ne když je kůň ve fázi, kdy je celá nebo i jen polovina váhy právě na té končetině. Mám valacha, (huculxČT) a ten má měkčí spěnky,a le nikdy s nimi neměl žádný problém. přikládám foto, když stojí a pak detail, když je v pohybu.
a detail přední nohy ve cvalu, ve fázi došlapu kde je zrovna na zemi jako jediná končetina
Moje zkušenosti říkají toto, má tenké nohy a prošlapuje spěnky.... Problém? U mladého koně by neměl být, ale pozor, na jak dlouho chcete s koněm spolupracovat? Rozhodně by neměl mít nadváhu a měl by nosit pouze lehkého jezdce.... Pokud Vás zajímá tento problém, ptala bych se spíš lidí, kteří vlastní klusáky, ti jsou vyšlechtěni tak, že mají obvykle tyto spěnky...... Na A1/1 mi to moc normální nepřijde.....
Já mám valacha (ČTxAPPA) a nedávno se zjistilo, že má měkkčí spěnku na levé zadní noze. Jsou mu roky. Můžu se zeptat na nějaké vaše zkušenosti - např. jestli s tím jsou nějaké problémy, omezení, nemám s tím žádné zkušenosti, samozřejmě na internetu čtu,čtu, ale od někoho, kdo to má taky doma je to přece lepší. Paní, co mi nohu kontrolovala, říkala, že ještě vyroste vzhledem k věku a je prý možné, že se to spraví, že to mohl mít podvrtvlé nebo něco..Tak jsem teda zvědavá Děkuji za odpověd všem
borsalina
napsal(a):
hlavně je zajímavé, že na obou fotkách ze cvlau koně křižují....
Ten huculo-čt nekřižuje...
Můj čt má také měkčí spěnky. Je mu 8 let a žádné potíže doposut neměl a to je používán k opravdu aktivní rekreaci.
Na tuto "vadu" poukazují pouze ti, co uznávají poze 100% korektní koně a přitom vlastního nemaji,
naopak kdokoli na mém koni seděl, pochvaloval si pružný a pohodlný pohyb.
liva
napsal(a):
Ten huculo-čt nekřižuje...
Můj čt má také měkčí spěnky. Je mu 8 let a žádné potíže doposut neměl a to je používán k opravdu aktivní rekreaci.
Na tuto "vadu" poukazují pouze ti, co uznávají poze 100% korektní koně a přitom vlastního nemaji,
naopak kdokoli na mém koni seděl, pochvaloval si pružný a pohodlný pohyb.
A fotka v klusu.