Ahojky, potřebovala bych radu. Mám pětiletého valáška haflinga.
poslední dobou začína pod sedlem neposlouchat. Utíká, vyhazuje, couvá...
A to poslouchal a snažil se. Tenhle rok je jako vyměněnej. Venku se mi stává že začneme cválet a zničeho nic semnou uteče někam úplně jinam, vůbec nevím co stím. prosím pomoste děkuji
hasanek
napsal(a):
A to poslouchal a snažil se. Tenhle rok je jako vyměněnej. Venku se mi stává že začneme cválet a zničeho nic semnou uteče někam úplně jinam, vůbec nevím co stím. prosím pomoste děkuji
Může mu něco vadit, třeba sedlo... loni mu bylo, letos ho může tlačit. Mou kobylku jeden čas tlačilo sedlo a chovala se úplně stejně, ještě přidala svíčky. Po změně sedla bylo všechno zas dobré...
hasanek
napsal(a):
A nezkouší to na tebe náhodou???Nepovolila jsi pevnou ruku??Přece jen je to mlaďoch.....
hasanek
napsal(a):
To nejspíš bude ono ale jak na to aby zase poslouchal.
Ahoj, zkoušelas s ním třeba parelovat?To by byl takový základní krok k poslušnosti:-) a co je důležitější k púřátelství.Nevím jak na něm jezdíš (anglie, western, něco mezi...)
ale pro koníka to bude určo něco novýho:-)Zkus se poptat (pokud nemáš zkušenosti) po kámoškách zda by ti někdo nepomohl a zkuste něco dělat - od jednoduchých cviků jako zacouvání, ohyby...držím palce
Hlavně mu nedovoluj si zkoušet!!!To by byla velká chyba!!!
hanule
napsal(a):
Ahoj, zkoušelas s ním třeba parelovat?To by byl takový základní krok k poslušnosti:-) a co je důležitější k púřátelství.Nevím jak na něm jezdíš (anglie, western, něco mezi...)
ale pro koníka to bude určo něco novýho:-)Zkus se poptat (pokud nemáš zkušenosti) po kámoškách zda by ti někdo nepomohl a zkuste něco dělat - od jednoduchých cviků jako zacouvání, ohyby...držím palce
Hlavně mu nedovoluj si zkoušet!!!To by byla velká chyba!!!
Ahojky Já jezdím angliji, zkušenosti nemám. Nevíš jak bych měla začít.
hasanek
napsal(a):
Ahojky Já jezdím angliji, zkušenosti nemám. Nevíš jak bych měla začít.
Podívej se tady na ifauně ,zadej články a najdi si "Jak mít koně "podle toho můžeš začít pokud ale máš trpělivost a na koníka nespěcháš je to super .Pokud něčemu nebudeš rozumět ,nebo ti nebude jasný jsou tu lidičky,alespon z mé zkušenosti, kteří ti rádi poradí nebo zajdi na nějaký kurz .
jurasek
napsal(a):
Podívej se tady na ifauně ,zadej články a najdi si "Jak mít koně "podle toho můžeš začít pokud ale máš trpělivost a na koníka nespěcháš je to super .Pokud něčemu nebudeš rozumět ,nebo ti nebude jasný jsou tu lidičky,alespon z mé zkušenosti, kteří ti rádi poradí nebo zajdi na nějaký kurz .
Ahojky Moc dík, nevíš o nějakém kurzu v okolí Kladna.
hasanek
napsal(a):
Moje klisna kolem pátého roku začala dělat to samé. Nebyl problém v ničem, ani v sedle, ani v uždění opravdu v ničem. Začala jsem míň jezdit do terénu jen jednou nebo dvakrát do týdne. A pracovali jsme na jízdárně. Dělali jsme vše. I práci na ruce i když nejsem parelista. Pracovala jsem s ní zase jako na začátku když byla hříbě. Tzn. chození jen tak na ruce po jízdárně, zastavování, klus se mnou když jsem vedla, takové v podstatě hraní, ale vlastně práci. Pak jsem ji tak zhruba 3x do týdne vzala na 20 min na lonž i se sedlem. No a jezdila jsem po ohradě, dělala obraty, zastavování, přechody, jezdila přes kavalety. Prostě všechno možné. Konzultovala jsem to i s několika odborníky a Ti mi to vysvětlili. Kolem 5 roku totiž moje klisna dospívala po psy. stránce a v této době byla v jakési pubertě. Trpělivou prací se to zase srovnalo. Trenéři a chovatelé mi hlavně radili klid a trpělivost, toho jsem se držela a dnes je to opravdu OK.
Hodně zdaru