zakládám nový arábky,tak šup šup,ať zas nejsou někde dalekoNa fotce Dahoman,u něj je teď Falomka
Jo za ženichem jste vyrazili? :) A coto, že takhle pozdě? Každopádně přeju ať se zadaří :)
Tady jeden Ubinek, ať neprudím pořád s tou svojí příšerkou.
Ahojík koukám,že to tu konečně zas frčí...
Měla bych takovej dotázek,jak mám tu roční shagynku tak je úplně mega břichatá...prostě břicho jak sud...
Očkovaná je,odčervená taky,ale už mam docela strach,že praskne :-D
ne spíš se bojim o klouby atd.prijde mi to nenormální,aby ročka byla jak sud.
Nevíte někdo co s tím?
Kobylu nekrmim jádrem je pořád venku ve výběhu s ponclama,trávu už tam ani nemaj,dostali tam balík sena,ale to už byla tlustá než se jim tam dal ten balík sena.
Nenapadá někoho něco?
Budu ráda,za jakoukoliv radu....
JO a jináč Hanýsák je jak andílek :-)
v sobotu sme měli trénink skákali jsme překážky ze cvalua o doskoku už si Hanýsák začíná pěkně naskakovat na správnou nohu :-)
a je fakt jak milius,venku s kobylama metr od kobyly,metr za kobylou mezi kobylama no prostě nic...
Snad mu to vydrží :-)
bonzelka
napsal(a):
Ahojík koukám,že to tu konečně zas frčí...
Měla bych takovej dotázek,jak mám tu roční shagynku tak je úplně mega břichatá...prostě břicho jak sud...
Očkovaná je,odčervená taky,ale už mam docela strach,že praskne :-D
ne spíš se bojim o klouby atd.prijde mi to nenormální,aby ročka byla jak sud.
Nevíte někdo co s tím?
Kobylu nekrmim jádrem je pořád venku ve výběhu s ponclama,trávu už tam ani nemaj,dostali tam balík sena,ale to už byla tlustá než se jim tam dal ten balík sena.
Nenapadá někoho něco?
Budu ráda,za jakoukoliv radu....
JO a jináč Hanýsák je jak andílek :-)
v sobotu sme měli trénink skákali jsme překážky ze cvalua o doskoku už si Hanýsák začíná pěkně naskakovat na správnou nohu :-)
a je fakt jak milius,venku s kobylama metr od kobyly,metr za kobylou mezi kobylama no prostě nic...
Snad mu to vydrží :-)
Ono je jako sud a jako sud.... Pokud má prostě sennej pupek a to je všechno (většinou bývá pupek a jsou vidět žebra, neměl by být kůň jak žebřiňák, ale prostě žebra vidět bývají), tak tohle je v tomhle věku úplně normální, vypadá to strašně, ale vpodstatě je to dobře. Koukni třeba na equichannel, tam běžel takový seriál o hříbatech vlastně od porodu až do odstavu a bylo to z velké části věnované krmení a tomu, jak by ti koně měli vypadat.
Pokud je fakt tlustá, tak to samozřejmě dělat neplechu může.
V tomhle věku se ale většinou na hříbata fakt nedá koukat, některé to chytne později, u každého tohle období trvá jinak dlouho... Předpokládám, že jsou dlouhé divné nohy, malá prdel, hubenej krk, na tom divná hlava a všemu vévodí megapupek :)
Takhle vypadala zanzira v 9 měsících.
Ahojte baby,
hlásím návrat do světa internetu, po dvouměsíčním dobrovolném půstu při pobytu v Nebrasce (cuttingová stáj, takže samí qh. I kdybych měla fotky koní, jakože nemám, bo jsem byla hrozně líná fotit :-P (sportovní koně byli pořád ve stáji, a venku jen pod sedlem, a ze sedla se dost blbě fotí...))
Tak jen jedna dokumentační, z pastviny za stájí a halou, s všudypřítomným rybníčkem a kravičkama (to jsou ty vzdálené tečky :-P )
Já ji nafotim..mě to právě jako senej pupek nepřijde..je s poníkama a přijde mi tlustá jak poníci...
ona má to břicho fakt jak sud..žebra mi přijde,že jí nelezou,hlavně to pod těma dlouhejma chlupama neni vidět...
A vůbec mi nejde do hlavy z šeho může bejt tak vyprasená..zejtra sem hodím fotky...
Vlaďko, dík za gratulaci.
Káťo, Ghazal měl myslím nějak kolem 160, možná i 163?, tak se třeba potatí.
U nás je děsné počasí. Marek má teď poslední dovolenou, tak jsem si říkala, že bych toho využila a ještě před zimou mohla vylézt na kobylu, že by mi malého pohlídal a teda moc to nevypadá, pak už bude brzo tma, tak to si už moc neškrtnu :-(
Ha!!! Já jsem věděla, že byl velkej, ale že až tak :D Tak to se není čemu divit, že je malá slon :D
Počasí je hnus fialovej, já už ke koním chodím v zimní bundě a termobotách, jinak bych asi umrzla. Jak se posune čas, tak bude světla ještě míň jak teď a bude to stát za prd už úplně :(( Nemám ráda podzim. Do toho škola, kde mi hrozí vyhazov (prozměnu...že). Nedivím se, že spousta lidí má na podzim deprese :(
Ahoj všem...No teda Ghazal je pěknej velikán Sem ani netušila.
Jinak Bonzel, uvidíš, drž se a třeba to vydrží.
Kathey - podzim nesnáším jak svině, muž teď nestíhám, ještě ta moje prdel bolavá, takže stejně sem sedlo nezvládla. Přijedu poslední dobou z práce většinou o půl 6 takže tak jdu akorád kydat a krmit.
Ale pokud Lucky řešila oholené části těla :-D tak prosim
Určitě už bude ok :)
Já si nemůžu pomoct, ale musím hodit ještě jednu fotku....
Kathey, úžasný to bylo. Myslím, že by se celá republika měla vydat na zkušenou, pak by to tu třeba začalo s koňákama vypadat trochu růžověji.
Koně jsem vyfotit mohla, ale oni když nebyli ve stáji (kde by fotky stály fakt za prd), tak byli pod sedlem, a já obvykle na jednom z nich seděla, a to se blbě fotí (i když jde to...). Příště napravím.
Hej, ta fotka s husama nemá chybu !
Teda ten domeček nemá chybu! To je z papíru? Si vyhrála, co?...krása
A jak je na tom Gabulínek budulínek? Už je lepší?
Tady včera celý den chcalo..fuj. Ale dneska to vypadá malinko lépe..teda nic moc, ale aspoň neleje...
No, co vím, tak většina má umělé...nějaké pvc či co...ale popravdě, je na hovno, klouže, já ho měla v ruce cca 3x a z toho jednou mi spálilo ruku jak sviňa...ono to tou rukou projede hrozně snadno....lepší jsou kožený. Já bych zkusila zkontaktovat nějakého sedláře, pro něj to bude hračka a nebude to tak drahé (normálně se prodávají, v čr myslím jsou k těm hrůzostrašným parodiím na předváděčky, prodávají to v polsku, usa...ale třeba z toho polska vyjde na cca 1000kč..a to bez poštovného..) myslím, že šikovný sedlář to udělá stejně dobře...a asi i levněji. Takže bych zkusila tak...
Já si chtěla objednat předváděčku i vodítko z usa...ale vzhledem k tomu, že jsem nesehnala nikoho jiného, kdo by do toho šel se mnou, tak jako chudý student bych fakt cenu plus clo, dph, poštovný fakt neutáhla :(
Na jaře se chystám na výlet do polska, takže asi něco pořídím rovnou tam.
Třeba hauzr taky vyrábí něco jakože arabské ohlávky....a k tomu má vodítka, myslím, že by nebyl problém s ním domluvit samotné vodítko.
http://www.janhauzr.cz/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=2538&category_id=391&option=com_virtuemart&Itemid=92
tady má třeba s řetízkem...ale určitě by šlo i bez něj, já po něm chtěla i koženou ohlávku, jemnější než to, co má on v nabídce...bohužel mne slušně poslal do háje :D A já mu tady dělám reklamu...jak jsem stará... :D
Kurnik, taky to nemůžu napsat do jednoho přízpěvku, že...
Nejpoužívanější je tohle http://sklepgidran.pl/image_func.php?img=gfx/47ebfcbf7924513f1e1de2a86c3482f4.jpg&maxwidth=356
Ghazal měl asi 158-160 cm KVH, neměřila jsem ho, ale 163 určitě neměl. Ale jo, byl dost veliký na plnokrevného araba. U nás Ursaja je obřík, Farida nebude nijak veliká, odhaduju v dospělosti tak 150-153 cm. Sahran bude o něco větší, ale taky má větší mámu. Hříbata berou výšku víc po mámě, než po tátovi (samozřejmě je větší šance, že vyrostou víc po velkém hřebci, než po malém a obráceně, ale víc dává máma) a pokud se vám zdá ani ne ročka obrovská, tak jestli to nebude spíš problém nadměrné výživy a chtělo by to dát fakt bacha, aby u ní nevznikly růstové problémy (aby nezačaly strmět kopyta, nedošlo k osteochondróze, spinální ataxii apod). Pokud by začaly nějaké problémy a byla by pod mámou, tak mámu na dietu (pokud je v dobré kondici), nebo hříbě odstavit, v obou případech se dají přidat kvalitní hříběcí granule nebo vojtěška na vyrovnání poměru energie a bílkovin (většina růstových problémů je způsobena poměrem moc energie málo bílkovin).
Co se týče té nohy, po takovýchle ránách pokud tam nezůstanou velké jizvy, tak většinou se to časem přestaví, ale je to otázka měsíců, ne týdnů. Pokud tě zajímá stejně stará kobyla, tak Farida měla v létě rozřízlý spěnkový kloub zepředu až na šlachu, včetně vrchních vláken šlachy (naštěstí vepředu je natahovač, což je u koní podstatně menší problém, než ohybač, takže v pohodě), nevím, jestli sis všimla na výstavě, to to měla ještě hodně zbytnělé, teď už je to o něco lepší, ale bude to ještě trvat pár měsíců, než se to vstřebá úplně. Malinká jizva možná zůstane. Ale to není nic, z čeho by si měl člověk dělat hlavu.
Jani, jaká je v Nebrasce příroda a podnebí? Měla jsi možnost trochu cestovat a něco zkouknout, nebo jsi byla jen na farmě? Mám "známou" (od ní jsem koupila Kaaphu) v Coloradu, což je vedlejší stát a ta mi přijde podle fotek, že tam má takovou spíš polopoušť, jenže vedlejší stát vzhledem k tamním zvdálenostem nic neznamená. Jestli máš nějaké zajímavé fotky, tak sem s nimi, myslím, že nikomu nebude vadit, že jsou bez koní.
Včera jsem vytáhla foťák, páč jsem slíbila fotky Shahelie úplně bývalé paničce a taky fotky Montahy (což je ta stará zachráněná kobyla, co čekala na kamion do Itálie do masa..), tak pár fotek
Sahran pro Lucku
Celý chtěl samozřejmě fotit jen z kopce, takže vypadá adekvátně nablble
Že si na fotce odlehčuje zrovna tu nohu je náhoda, nekulhá na ni a nebolí ho. Hříbata (dala jsem je zvlášť, protože jsem po výstavě už chtěla definitivně odstavit Faridici, takže jsou 3 ročci, 1 dvouletka a u nich Montaha, která po zlomenině karpu dost kulhá, takže ji nemůžu dát s kobylama - pohonily by ji, s hříbatama je spokojená) teď vypásají asi 3/4 hekteru, které normálně nepasu, jen sekám, ale letos narostla druhá seč, což normálně nebývá a při představě, že v tomhle počasí suším seno, se mi dělalo nevolno. Jsou to dost slušný sekačky, jsou tam teď 10 dní a maj to tak do konce tohoto týdne.
Montaha (http://www.allbreedpedigree.com/up+bint+montaha) - tu ještě neznáte, s Vojtou - toho jste taky dlouho neviděli
Do pr... dlouhý text, ach jo... Tak znovu...
Marino, jestli je Colorado skoro poušť, tak to bude asi s Nebraskou podobné. Kdyby v Nebrasce nebyla na každém poli obrovsá zavlažovací zařízení, tak tam neporoste nic. Jen plevelu se tam daří dobře, viděla jsem i nějaké kaktusy (tak do 30ti cm, nic obřího). To ale evidentně svědčí pastevnímu odchovu krav i koní - mají k dispozici velké plochy, aniž by se přežírali. Taky mají v Nebrasce celoamericky velmi významné, a velké, chovy QH.
Kde se dá, tam je pole s kukuřicí či sojou. Kde jsou větší svahy či méně vody, jsou pastviny pro koně a krávy. Severozápad Nebrasky jsou obrovské plochy pastvin, úplně jako z mayovek, jen bizoni chybí a indiáni už jen chlastaj.
Do Colorada jsme se chystali, těšila jsem se, že uvidím hory. Ale v neděli jsme se vrátili ze závodů, v pondělí dostal TJ střevní chřipku, takže jsme v úterý fakt nejeli. Já ji dostala ve čtvrtek, tak jsem byla ráda :-D V pátek jsme pak místo Colorada vyrazili do Jižní Dakoty. Pak jsme byli taky v Kansasu - tam jsem viděla více stromů. Jinak Nebraska a ty části Dakoty a Kasasu, které jsem viděla, jsou si podnebím dost podobné.
A mimochodem jsem tam ještě před pěti dny chodila každé odpoledne v krátkém rukávu (mimo závody, kde byl na koni povinný dlouhý rukáv i na opracku).
Fotek mám jen pár náladovek z okolí stáje, takže nic extra zajímavýho. Ale můžu něco přihodit, až se dostanu na jiný počítač...
Wouw, tak to je síla Marino, ten kluk roste před očima a ty jeho boží vlasy
Koňuchové vypadají spokojeně.
Jani - no věřím že sis to užila, muselo to být bájo tohle to prožít. Ač nejsem cestovatelskej typ, mohlo to být fajn.
Lucky - né z papíru, je to z 4mm plast. Patra odjímatelný docela parádička.
Jinak přemýšlím zda sebrat odvahu a po naštíplé pánvi sednou po cca 3 týdnech na koně, nebo nato hodit párek. Chtěla sem jet huberta..ale s takovou pojedem leda do prd....
sabina
napsal(a):
Wouw, tak to je síla Marino, ten kluk roste před očima a ty jeho boží vlasy
Koňuchové vypadají spokojeně.
Jani - no věřím že sis to užila, muselo to být bájo tohle to prožít. Ač nejsem cestovatelskej typ, mohlo to být fajn.
Lucky - né z papíru, je to z 4mm plast. Patra odjímatelný docela parádička.
Jinak přemýšlím zda sebrat odvahu a po naštíplé pánvi sednou po cca 3 týdnech na koně, nebo nato hodit párek. Chtěla sem jet huberta..ale s takovou pojedem leda do prd....
jsi měla naštípnutou pánev?cos dělala?
No, Ghazalová byla veliká už když se narodila, takže si myslím, že v tomhle se potatila. Neni to žádná hrůza, ale prostě oproti hříbatům, co jsme měli před ní, je o dost větší. Krmení a tak hlídají jiní, já si hledím (teda se o to aspoň snažím) svého. :)
A s tou boulí jsi mi udělala radost, tenhle týden tady budeme mít veta, tak ho to ještě nechám zkouknout. Já jsem šťastná, že to dopadlo, jak to dopadlo, boule sem, boule tam....
Té vaší nohy jsem si v Praze nevšimla..., ale teď koukám na fotky...je to levá zadní? A to jsem i ty fotky viděla kolikrát a nikdy jsem si toho nevšimla. Možná ani té naší nohy by si nikdo nevšiml.... to jen já, jak to pořád zkoumám, tak mi připadá, že je boule přes celou kobylu :D
A jak říkala Sabča, Vojta má fakt boží vlásky...blonďatej motorkář, o toho se holky jednou poperou :)
Jani, klidně sem hoď i nekoňský fotky, všichni se rádi alespoň podíváme, jak to za tou velkou louží vypadá, protože mám obavu, že málokdo z nás se tam někdy podívá osobně :)
A ještě jsem chtěla něco říct a už nevím co :)
Tak tedy fotky :-P
Tahle je na cestě mezi stájí a barákem, poštovní schránka. Mé oblíbené téma :-)
Hej, Sabi, naštípnutá pánev, mám husí kůži jen to slyším. Přeji rychlou rekonvalescenci :-)
Montaha vypadá sympaticky a koukám, že už taky řádně kožešinatá. Vojta je tady pěkně blonďatý..skoro bílý koukám :)
JJ, fotky za velkou louží si určitě všichni rádi prohlédneme
U nás zima jak v márnici, ale aspoň je všechno kolem krásně barevné
Tak, a s odjezdem do školy končím. Btw. town bylo vzdálené asi půl hodiny jízdy autem, mělo střední školu (fakt pěknou) a 250 obyvatel ;-)
Teda koukám, cesty nic moc, co?
JJ, barvičky pěkné, ale kdyby se dalo aspoň fotit....slunko nic moc, většinou mlhy a hnus..fujík.
Tady pohled na řeku Ostravici a splav z mostu
lucky
napsal(a):
Teda koukám, cesty nic moc, co?
JJ, barvičky pěkné, ale kdyby se dalo aspoň fotit....slunko nic moc, většinou mlhy a hnus..fujík.
Tady pohled na řeku Ostravici a splav z mostu
Heh, tohle je už za barákem. Na druhou stranu vede cesta z jemného štěrčíku, jede se po ní tak 15 min, než se dostaneš na asfaltku. A ta štěrková cesta je ve výrazně lepším stavu, než polovina českých asfaltek :-D A TJ po ní jezdí 60mil v hodině s vlekem se šesti koňma... Tož asi tak :-D
Jani, fotky super :) Já chci taky zastávku autobusovou odkud mne dovezou do školy!!! žlutým autobusem.
Marino (nebo teda i ostatní...ne že bych vás podceňovala...), na základě čeho se dávají (především tedy hřebcům, ale mívají i některé kobyly) hvězdičky za jméno? Pravděpodobně to bude mít něco společného s chovem... ptala jsem se kdekoho, dokonce můj dotaz dorazil až k mezinárodnímu zahraničnímu rozhodčí...a normálně, nikdo to neví :DDD Takže koně jsou ohvězdičkovaní a nikdo snad přesně neví proč :D
Dejme tomu, že Ajman Moniscione**, WH Justice***, Al Adeed Al Shaqab****, nejvíc byl Kubinec*****, Magnum Psyche* ... to jsou jenom ti, na které jsem si zrovna vzpoměla, když si vezmu kolik úspěšných potomků vypadlo z Magnuma, tak mi k tomu všeobecná teorie nepasuje :D
Né že bych bez toho nedokázala žít, ale prostě mne to zajímá a zatím jsem se nedobrala k pořádné odpovědi. :) A taky mne baví se v tomhle "hrabat" :)
Jani paráda, Mcloudovky hadra :-)), jsem ti taky chtěla napsat ať hodíš nějaké foto z každodenního života i bez zvířat.
Marino dík moc za fotky. když jsem ho viděla naposled tak mi přišlo (nebo ono to tak nejspíš bylo), že vypadá pořád stejně jak mimino, když od nás odjížděl a teď je konečně vidět, že roste do puberťáka. Sice má podsazení nohy, alevidím, že zadek bude nejspíš po mámě :-), ale hříva taky.
Tak s Ghazalem jsem se trochu sekla, ale přišel mi dost všší než Sněhule a ta těch 157 mít bude.
Jo a Káťo, to bě jsem chtěla napsat, co se týče těch boulí, Sněhule jak máty domlácené nohy, tak jsem jich pár měly, něco se vstřebalo něco ne. Třeba jak měla ten velký úraz na předních karpech, tak na jedné noze (té kde to nebměla tak hluboko) zůstala jen menší jizva a boule se vstřebala, na té druhé je celkem velká jizva a bule zůstala znatelná.
My taky tu šlachu máme zybtnělejší...je to prý kolem ní. Postupně se to vstřebávalo, ale nevstřebalo úplně. Takže člověk musí jen čekat a doufat, jestli se to vstřebá. Masírovala jsem, mazala, bandážovala, ale nynější stav už je natrvalo roky...má takový oblouk. Ale na to, že šlacha byla durch přetnutá, tak super stav..kobyla běhá a funguje bez problémů.
Mě přijde, že Sahran vypadá moc dobře na to, čím si prošel. A vidím, že šimlovatí teda pořádně
já si dnes hrála s foťákem a nafotila koníky, což ještě nemám přeuložené a moc toho nebylo...
Ale nafotila jsem psiska, tak sem hodím Fabínka
A tady Darések....podzim je krásný, když svítí sluníčko a vše je barevné, ale bohužel to nebude trvat dlouho
Nějaký novinky?My už jezdíme sice nejistě,ale jo.
Jak pokračuješ Marino ty s obsedáním?
Tady mu to mocinky sluší . Koukala jsem, že jste se pustili do docení .
My nejezdíme..my se flákáme
U nás nic nového :) Jezdit budeme nejdřív za 2 roky a to kdoví jestli :D Kobyla drží pohromadě, takže po půl roce, co ji mám doma, můžu já i moje peněženka poprvé klidně spát :)
Na vysočině je podzim v plném proudu a v celé své obludnosti...díky bohu za to, že aspoň neprší..i když ono se prší blbě, když mrzne... Už jsem jenom v očekávání toho, čemu někteří říkají "hurá, padá sníh!". Mám nutkání zalehnout k zimnímu spánku...na jaře mne probuďte.
Tady je teplo....nooo...."teplo"...15°C .. , ale hotová vichřice tady řádí už dva dny.
Nazir krásnej,
U nás? O víkendu sem se překecala do sedla, Nejdřív tak půl hodiny krokem, ale klus sem zkusila a ejhle, prdel to vydržela. Tak sem šla v neděli znovu a asi už to půjde. Takže třikrát hurá
Sice mě v sobotu utekl hubert, kterého sem chtěla jet a moc se těšila...no, co. no :-/
Jinak tady už sněžilo nevim jak u vás :-D Jen tak trapně, ale sníh to byl
u nas jeste nesnezilo a doufam,ze jeste dlouho nebude,docela mi vyhovuje dnesni pocasi(sviti tu slunko),kdyby to takhle jeste mesic vydrzelo,vubec bych se nezlobila.je ta tma,ta me teda ****.vcera jsem ve 4 odchazela s Ytakem kdyz jsem se po pul 6 vracela,byla tma jak v pytli.jeste ze jsem si vzala celovku
u nás počasí zatím ťuk, ťuk drží, takže já si byla minulý týden sednout na kobylu hurá
podruhé těhotná :-)), ale musím říct, že jsem s potěšením zjistila, že se vejdu v pohodě do svých jezdeckých riflí, teda akorát knoflík jsem měla v rámci pohodlí na gumičku, ale kdybych chtěla být velká frajerka, tak ho i zapnu :-)))
Luci: Ono na té fotce jak stojí z kopce je prd poznat, ale je celkově celá máma. Navíc jak je bělouš, tak je i v jiném typu, než hnědáci po Ghazalovi. Fakt typ je v některých liniích hodně vázaný na barvu.
Zdenko: Dneska jsem byla poprvé se Shakirou na klidné vyjížďce, zatím bez třmenů. Sice hrozně foukalo, ale ona bubáky neřeší, na to je fakt hodná. Jak jsem ti říkala v Mostě, strašně řešila dotažení sedla, když jsem jí poprvé sundala třmeny dolů, tak jsem poprvé v životě viděla naživo americké rodeo a pak strašně řešila i váhu a bála se toho, že se na ní něco hýbe, což v kombinaci s tím, že to řešila vyhazováním (které prokládala stáním na místě, kdy se odmítala pohnout) a teda nešlo sedět jak socha, nebylo moc milé. Dvakrát jsem skončila na zemi (poté, co jsem useděla stovky hrbů...) a pak jsem na ní chvíli lezla s pocitem, že je to na mě už moc adrenalinu v mém věku No, snad jsme to konečně pořešili, uvidíme. Jen jsem si ještě netroufla dát na sedlo zpátky třmeny. Vlastně to byl první můj kůň, který měl s obsedáním takové problémy. Zato si ale myslím, že tahle kobyla, až se všechno usadí, bude mít obrovskou pracovní morálku a bude na ní super poježdění.
Baahira se někde praštila do nohy, měla slušnou bouli nad spěnkovým kloubem zezadu, která vypadala jako natažená šlacha, naštěstí podle sona to bylo jen podkoží, ale i tak dostala měsíc volna, než se to úplně vstřebalo, takže teď má za sebou asi 6-8 "obsedacích" lekcí. Naštěstí nic neřeší (ťuk, ťuk), teď čerstvě pochopila, že má teda ťapat dopředu, takže jsme dneska obešli kolem plotu areál.
Blbý je, že mám minimum času, hlídání jen občas chvilku (resp. když je tu nějaký den o víkendu bába, tak mám hromady jiné práce), takže si s nima člověk nemůže vyhrát tak, jak by chtěl a jak si dřív vyhrát mohl. Jsem na to zásadně sama, nikdo mi je nepřidrží, nepovodí... Už se těším, až se nastěhují Hrubí, že mi holky pomůžou. Ve stáji se teď dodělává strop, příští týden by se dovnitř měli stěhovat koně, zatím jsou pořád v mobilních boxech. Nafotím vám moje nové boxíky, ať můžete slintat Jsou dooost dobré a nechali jsme o metr širší uličku (teď má šířku 4 metry), takže stáj je fakt luxusní. Taky už je jen pro klientské koně, kobyly půjdou vedle baráku. Jen Sherif tam ještě přes zimu nejspíš zůstane.
mimochodem v říjnovém Arabian Horse Worldu je článek o tátovi té mojí megery (Shahkiry) a je volně přístupný: http://issuu.com/arabianhorseworld/docs/al_adeed_story?viewMode=magazine&mode=embed
Koukám, Marino, že máš veselo...na stará kolena, ha ha :D Ale jo, soucítím s Tebou. Mám vážné obavy, že mne za pár let čeká něco podobného. Akorát já mám ještě docela dost času předělat "to" k obrazu svému.
Btw. stáj závidím. Jednou bych taky chtěla, aspoň malinkou, pro pár svých příšerek.
Článek je super. Možná jsem to nezaregistrovala, nebo zapoměla... jak jsi přišla ke kobyle s takovýmhle původem. Al Adeed Al Shaqab je prototyp show koně... Popravdě, líbí se mi mnohem víc než ti jejich slavní gazalové a marwani.
Jeeje, Sabi, co zase vyváděl?
Jinak...když už jsme u těch zranění...tak tady jedna hezky barevná fotečka z 26.8.2010 (bylo to 7 dní staré, neměla jsem nervy fotit to čerstvé a tohle na mě "baflo" po sundání obvazů).
No a tady je dnešní.... 5.11. 2010...někde tam mezi chlupama je jizva :)
U nás teď pršívá přes noc, kruhovka je vytopená, tak jsme začali jezdit ven. Se začínám věnovat spratečkovi a začíná mne to moc bavit, je to děsný pohodář, od první vycházky ven chodí první, neřeší, když utečeme ostatním koním... Pohoda :-)
Kathey, nějak jsem nepochopila tu tvou otázku k původu Shahkiry - co se ti na ní zdá nebo nezdá v porovnání s ostatními mými koňmi? Vždyť je to všechno podobné - tíhnu k určitým liniím/rodinám. Tady ji máš i s mateřskou stranou: http://www.allbreedpedigree.com/shahkiraa
Jinak pro mne Al Adeed není jen světový šampion, ale korektní kůň s dobrýma nohama, kostrou a výborným pohybem. Shahkira nemá hlavu po tátovi - v tomhle ohledu Al Adeed není příliš konzistentní otec - některá hříbata mají hlavu jak z obrázku, jiná ne. Ale pro mne ji má dostatečně typovou (i když s "dírou" po kopanci pár let zpátky) a na zbytku koně těžko hledat chyby.
Kde jsem k ní přišla? Nafasovala jsem ji u Rosi Kolster jako "přídavek" k White Diamonds. Abych vás trochu pobavila, tak takový typický rozhovor po projití stájí: "Tak tady je Shahkira." Z boxu na mě kouká spící šedivý osel. "Líbí se ti?" Ten osel? "Nevím, pojď ji vzít ven." Venku se osel transformoval do araba s pohybem za 3x20."Tak jo, tak ji naložíme taky".
Včera jsem ji měla na vyjížďce hoďku a čtvrt, už se třmenama, i jsme zaklusali a byla to naprostá pohoda, tak doufám, že už jsme krizi překonali. Včera bylo zrovna krásné počasí, sluníčko, ještě barevný les, jsem zjistila, že jak mi připadá, že mi ježdění nechybí když nejezdím, tak když takhle na podzim vyrazím ven, tak si to hrozně užiju.
Jinak Kathy, myslím, že dopředu nikdy neodhadneš, jestli bude problém s obsedáním, nebo ne. A on většinou (i někdy překvapivě) nebývá. Shahkira je jinak pohodář, na přepravu, na sono vyšetření (to třeba Baahiru je nutno přispat xylazinem), strašně mě překvapilo, že s tím měla takový problém, něco jí prostě strašně vadilo a nedokázala se s tím vypořádat.
Sabčo, nerozčiluj se. Je to kůň, tak mu sem tam něco bude. A většinou je to dlouho nic a pak všechno najednou.. U nás aktuálně: Dawlatce se udělal absces na lícní kosti, pod ním měla úplně nízký a vykývaný zub, který nejspíš dělal tu neplechu, tak o něj přišla. Při té příležitosti se jí samozřejmě zuby celkově upravily. Tak nevím, co ji bolí víc, jestli vyrvaný zub, nebo to, že měla 3/4 hodiny v hubě rozvěrák, ale pak žrala jen trávu jádro vůbec, teď už žere alespoň mačkaný oves, ale nesmím jí k tomu nic dávat (řízky, vitamíny..), seno ještě nežere, a samozřejmě je na ATB (které jí nechutnají, takže stříkačkou do huby..).
Jsem nasraná jak něco...zrovna jsem se dověděla, že hajzli myslivci si včera klidně stříleli na pastvinu mezi koně a honili zajíce!!!! Já být tam, tak je jdu zmlátit lopatou a volám Policajty!!!!! Mám rudo před očima i teď! Fuj....to ve mě vře...nevím, jestli nepodat trestní oznámení..fakt že jo!
Holčí mi celou noc sípala, špatně se ji dýchalo (já ji tady léčím na plíce, stálo už mě to majlant a pak si nějací kreténi dělají střelnici z výběhu!), kobyly se zesraly jak něco, zpocené...kdyby mi Usa chytla zápal plic teď, tak mi umře! To bych z myslivců osobně šla udělat sekanou!!!!!! Hajzli...grrr...já jsem nasraná!!!!!!!!
Ti dementi snad nemají mozek! Kamarádka měla na zahradě pětiletá dvojčata, psa, pár metrů od koní. Normálně ji stříleli do jejího pozemku..budeme to řešit..tohle jim nedarujeme! Kdyby pitomci upozornili, že bude hon, člověk koně zavře, Usu bych tam samozřejmě nevedla na pastvinu, holky by si dala domů, psa zavřela a člověk by to přetrpěl, ale tohle!!!! Navíc prý zastavovali lidi na poli co šli od vlaku, aby je nezastřelili, ale že za olšinou je cyklistická stezka neofico a chodí tam plno lidí se psy, to nic...klidně pálili do olšiny!!!!!
A mě bylo divné večer, když jsem Usu vedla domů, že je celá krepatá, bylo vidět, že se musela hrozně zapotit a navíc měla totálně zesrané zadní i ocas a to se ji nestává. Ptala jsem se kámošky co tam chodí jezdit, jestli nejela ven s koňmi a Usu třeba nenechala samotnou, že by třeba blbla. Jenomže to je Use zase fuk a v klidu se pase, takže by bylo divné, že by jančila natolik, že by se tak zapotila, ale kdo ví. No, jenomže prý ne, prý tam nebyla. A teď jsem se dověděla od majitelky, že to viděli, letěli zavřít koně do malého výběhu, holky prý hystericky málem bouraly ohradu, jediný klidnější byl trochu ponďa Benda..toho jen tak něco nepřiměje k aktivitě, ale kobyly byly totálně na prášky a navíc Usa je nemocná a tohle ji mohlo fakt položit. Prý ještě čtvrt hodiny nemohla popadnout dech, obě se tásly a byly totálně v prdeli! a Oni prý 10 metrů od nich si stříleli salvy a honili jim zajíce po pastvině a ještě tam pouštěli psy! Jako tohle svět neviděl, fakt kreténi...já tam být tak se neznám! Pár mertů si hrají děti, pes ...jako ještě teď se klepu vzteky, jak jsem se to teď dověděla!!!
Lucky..něco tak arogatního prolhaného a hloupého se nechá číst málo kde..každý ten myslivec by tě měl ohnout a naplácat na prdel,že by jsi nesedla na tu svou dejchavičnou herku pěkně dlouho!!Buď ráda,že to z nich nikdo nečetl a nepodá na tebe tr.oznámení pro pomluvu,páč takový houna co s tebe v článku nademnou padaj je k zasmání
dorm
napsal(a):
Lucky..něco tak arogatního prolhaného a hloupého se nechá číst málo kde..každý ten myslivec by tě měl ohnout a naplácat na prdel,že by jsi nesedla na tu svou dejchavičnou herku pěkně dlouho!!Buď ráda,že to z nich nikdo nečetl a nepodá na tebe tr.oznámení pro pomluvu,páč takový houna co s tebe v článku nademnou padaj je k zasmání
A ty jsi co zač? To zní, jak kdyby jsi tam střílela ty.
Netuším, co se kde jak stalo, ale vím, že někde s myslivci problémy bývají dost, právě kvůli tomu, že jsou arogantní pitomci oni.
Tolik diskuzí o tom, jak myslivec střelil psa, který šel pár metrů od svého majitele....o tom, jak myslivec sejmul ve výběhu velkého bílého koně a kometoval to slovy "myslel jsem si, že je to srnka".
Tohle je jedna z věcí, proč už si z velké většiny povídáme na icq, skypech, fb...popřípadě po mailech. Nejsme tady cizí lidé z netu, kteří pod rouškou anonymity plácají kde co. Popravdě, takhle k večeru fakt nemám náladu na blbý pindy nějaký zamindrákovaný mindy.
dorm
napsal(a):
O mentální způsobilosti pisatele (či pisatelky) si jistě zde každý udělá názor sám. K tomu není co dodat.
Nejsou všichni myslivci magoři, ale rozhodně ti, co střílejí do výběhu s koňmi kousek od hrajících si dětí to v hlavě v pořádku nemají a zatím si stojím. Pokud si dotyčný/á myslí, že toho je normální, pak opravdu to sám nemá v hlavě v pořádku.
Takže k příspěvku výše se fakt nehodlám vyjadřovat více, myslím si o mentální způsobilosti dotyčné/ho své .
Jako Usu nerozhodí ani rachejtle na Silvestra, je tady zvyklá na kde co a já mohu klidně práskat bičem a dokonceš je zvyklá i na střelbu z poplašňáku, ale tohle je teda moc!
Koně když jsem dnes pouštěla na pastvu, tak dlouho trvalo, než se vůbec odvážili dozadu, bylo vidět, že každodenní juchání a běhání po pastvině se dnes nebude konat. Byli vyděšení a nejistívšichni tři .
není to ani arogantní, ani hloupé. Je to čistá realita.
S informacemi - "nechoďte nám tady s těmi koňmi, nebo si vás spleteme s černou a zastřelíme vás", jsem se setkala vícekrát. I s tím, že mi přes hlavu střílel myslivec, byť jsem šla po normální cestě, protože se jednoduše otočil za odlétajícím bažantem. Nejrychlejší cval svého koně jsem zažila, když po mně myslivec z nedalekého posedu přímo střílel, když jsem cválala po zvláčeném poli. Co si na něm můžu vzít?
Jsou nezodpovědní, střílejí se pravidelně mezi sebou a střílejí i své děti - příkladů z nových článků lze doložit mnoho. Sláva za to, že je alespoň při podzimních honech občas kontroluje policie.
Těch pár, kteří jsou slušní a opravdu se o zvěř starají to prostě nezachrání.
vlaďka
dorm
napsal(a):
a to má být prosím co???tě nikdo nenutí to číst.Radši se starej o svou herku,bůh ví,co máš doma ty...
dorm
napsal(a):
Myslím že dorm tím chtěl naznačit sklony pro dramatičnost slečny Lucky.
Jenže jemu/jí..nevim, je po tom úplný hovno. Střílet někdo do výběhu, nebo u výběhu, kde mám já své, sice zdravé, ale extrémě citlivé hříbě, tak mne vzteky rovnou klepne pepka (doufám, že před tím bych ještě stihla zlikvidovat toho kreténa, který by tohle udělal)....sakra, jsem se rozčílila už jen při té představě. Takže si myslím, že Lucka byla ještě dost v normě.
Fakt už mě serou kecy závistivých, zamindrákovaných debilů, kteří si do huby nevidí. Kecy lidí, kteří hovno vědí o tom, co to znamená denně se starat o dost nemocného koně.
Do prdele už i s celou ifaunou.
Je fajn, když se tady k nám připojí někdo nový, člověk se tady často dozví hodně věcí. Kor u těch arabů, když se člověk chce vzdělávat a nezůstat trčet na jednom místě, tak dá dost práce se k nějakým informacím dostat. Ale z toho, co se tady poslední dobou (jo, narážím na naši kontroverzní výstavu :D) děje, tak to mne dost těžce neba .
Jen píšu že střečci to nejsou :-D
A přidávám se k onomu ,, čemusi,, co se tu odehrálo.
Někdo asi spadnul na mozeček - jestli tam nějaký má. Je hezké že nám sem přispěl..ale utřel nudlu u nosu. Jelikož všechny se tu známe a všechny víme jak to Lucky má a Usa taky. Navíc si myslím že to není podle pravidel...ikdyby tam zona nato byla - hon musí být oznámen.
Nicméně tohle se stát mě, tak si taky vezmu brokovnici co mám doma a jdu si střílet za jejich pozemek, kde si hrají děti. Co by nato asi tak řekly???
V tomhle případě se Lucky taky musím zastat, ikdyž i já jsem jí občas vytýkala její "smysl pro dramatičnost" (jak tu byla tato schopnost označena). Nemám ráda, když lidi dělají z komára velblouda, ale občas se tomu nevyhne nikdo z nás a kdo říká, že to nikdy neudělal, ať si to přebere se svým svědomím...
V tomhle případě ale s Luckou souhlasím, tohle kdybych se já dozvěděla, tak budu mít podobnou, možná i horší reakci než ona sama. Tohle už není opravdu normální jednání. A to se dovolujeme označovat za homo sapiens.
čau ženské, tak kdo všechno obsedá? Hlásím se k vám. Minulý týden jsem byla se Sněhulí po víc jak půl roce venku a připadala jsem si jak kdybych seděla na malém hříběti a ne takové staré koze :-)). Malošek je naštěstí hodný a vydrží spát, takže se každý víkend když taťka hlída dostanu do sedla, tak mám o zábavu postaráno :-)
Já obsedala tak napůl :) Samiru jsem obsedla loni ( na 3 letech(, courala asi 2 měsíce a kousek po lesích. Měla volno od konce září a v plánu bylo do května...akorát si nějak hnula se zády při válení a tak se jí prázdniny protáhly až do konce srpna...takže jsem na ni lezla znovu po roce. Musela se navyknout na uzdečku, protože před tím chodila na ohlávce, sedlo ani mne neřešila, akorát chvíli trvalo, než zase získala jistotu s jezdcem na hřbete, ale je naprosto zlatáááá. Teď chodí tak 1, max 2x týdně...jak jsem v budějkách, tak to bohužel jinak nejde a nikdo jiný ji pod sedlo nevezme. Teď se pomalu učí chodit ven sama....teda, ona jako nemá problém (spíš jsem neviděla araba, co by měl problém odejít od koní a tak), takže ve chvíli, když jsem se radovala, jak si krásně vykračuje směrem od domu, jsem netušila, co nastane, když nabereme kurz domů. No, budeme to muset ještě vypilovat.
Luci to víš, Sněží měla radost, že jsme zase ven vytáhli kopýtko!!! Tak Ti musela ukázat, že je mladice jak má být
Pro ty, kdo nesledují vytrvalost.com, tak tady: http://www.ceskatelevize.cz/porady/10150302913-mezinarodni-zavody-v-jezdecke-vytrvalosti-most/ je reportáž z Mostu, která běžela na čt 4, je to i slušně komentované. Watan se tam jen občas mihne, ale je tam dost záběrů na č.21 ze 125 km - Estopal Estopa, který se mi exteriérově líbil nejvíc ze všech účestníků. Jela ho Němka, šiml s červenou uzdečkou.
Co se obsedání týče, minulý víkend jsme byli s oběma kobylama na 1,5 hod vyjížďce (s holkama se dvěma teplasama), na Shakiře poprvé seděl někdo jiný a Baahira byla poprvé na normální vyjížďce a docela jsme si svezli zadky :) Jen jsem došla k názoru, že Baahiře dám udidlo (zatím chodí jen s ohlávkama). Ta až se rozhodně, že někam odfrčí, tak bych ji na ohlávce stavět nechtěla, ha, ha. Shahkira je bez udidla zatím v pohodě. Od té doby jsem se do sedla nedostala, v sobotu jedu do Ostravy na zkoušky tech.delegátů, tak snad v neděli. Hrubí v neděli přivezou svojí Shakiru (5ti letá dcera Šíny, kterou jsem měla minulý rok v tréninku) - stěhují sem hemely postupně - tak doufám, že výlet tří čerstvě obsednutých přežijeme
Já se Samčou chodila na ohlávce loni krok, klus, cval, bez problémů...a to je docela akční a hodně lekavá. Ale letos už bych si netroufla, jsem ráda, že na ní tu uzdečku mám, nedělá bordel, nevyhazuje, neprchá...ale je nějaká podezřele veselá.
Joo a bacha, už mám taky hucula :)
Hele, co mi teď přišlo, čerstvá malá Sherifová. Je bývalých majitelů Sherifa, pustili 2 kobyly, než odjel. Tahle kobyla by měla být po Ruminaja Ali z matky Babson linií.
Nejspíš nebude na prodej, chtěli pro sebe, když Sherif odjede a taky kobyle je přes 20, nepamatuju se přesně, ale myslím, že 22 nebo 23. Se současným stavem americké ekonomiky posledních několik let nepouštěli. Jinak by asi cena u nich nebyla moc vysoká, možná nižší, než tady. Ale taková dopravička z Floridy...
Fotky nejdou zvětšit a jsou focené ve stínu, takže se nejde pořádně podívat na aktuální barvu, ale s největší pravděpodobností je to šimla.
Čtvrtého? Něco jsem přehlédla?
Nojo, Bonzel ruplo v kouli a vymýšlí ptákoviny.
Katy, číhala jsem na tebe na fb, ale nějak jsme se míjely... viděla jsem fotky toho koníka...když pominu fakt, že má ty nohy od bahna, tak mi přijde, že má přiteklý spěnky a na předních špalky. Jen takový návrh...co se zeptat Jany ze statku na jezdecké lekce? Pochybuju, že by za to chtěla nějaké závratné částky, na zzvj ti kobylu půjčí (ta přes to přetáhne i debila - měla jsem na ní jet já na jaře :), ale nakonec jsem to odvolala), je to fakt spolehlivej fajn koník. Přijde mi to krapet ekonomičtější. Kor když tady pokukuješ po arabských hříbatech.
Fakt to nemyslím nijak špatně, já jsem taky taková, že když mne něco napadne, tak to okamžitě hodlám realizovat. Ale ne vždy jsou takové hurá akce ku prospěchu věci.
Kathey:
ještě ho nekupuju,jen se na něj jedu podívat,jede semnou i vet,aby mi řekl co a jak...
Pokud by byl pěknej tak bych ho asi vzala...
Ta fakulta neni špatnej nápad,ale to bych musela bydlet v ČB,takhle mam málo času a na Hanýse by mi pak už nezbyla ani chvilka nehledě na to,bych asi mym novym mazlikem projezdila majlant,takže by to vyšlo na stejno i s tim ustájkem...
A neříkám nechat si ho na věky..po licenci bych ho třeba prodala dál...
A ještě fakt není rozhodnuto jestli ho vůbec vezmu...
Samozřejmě chci a šetřim na nějakou arabskou kobí,ale to ještě bude chvilinku trvat...
Uvidíme :-)
Ahoj všem, kdyby jste nevěděly proč se prodává kůň, tak je to jedině z toho důvodu, že přes zimu je tma a není na něj moc času...
Navíc když by ste ho chtěly dát na ustájení za 3 500 měsíčně navíc, aby byl alespoň s koňskýma kamaráda, když už přes leto šetříte, tak je to taky špatně...a není to vhodné. Jelikož na něj opět nebudete mít čas a navíc za něj dáte 3 500,-
Takže nejspíš nevim co dělat. Jelikož je to bohužel tak, že nýnější situaci neumím vyřešit.
S člověkem, se kterým jste si myslelÿ, že by jste jednou měly zdílet domácnost tudíž i to co jeden nebo druhej má a nemá, a nepoohlížel se nato, jestli to zaplatí jeden nebo druhej ..to bohužel nefunguje. A když člověk momentálně vydal svoje veškeré finance, tak je opravdu řešení?
Nechat koně doma?
Nebo ho prodat?
Takže až to psychicky nezvládnu tak se nedivnte, když se Amir někde objeví....
Bože, osobo, nevymýšlej ptákoviny. Všechno se dá nějak vyřešit, ale jo, až budeš mít choutky prodávat, tak se hlásím, jelikož až si po pár týdnech vzpomeneš, že ho vlastně chceš zpátky, tak ti ho zase vydám.
Tohle se stalo kamarádce, měla milovaného koně, přišla krize, finanční, osobní, všechno v prdeli a v návalu beznaděje koně prodala. Během několika týdnů se to vyřešilo, a pokusila se koně dostat zpátky, nabídla větší sumu, než za kterou prodala...a nic. Konec.
Nic se nejí tak horké jak se uvaří.
ms
napsal(a):
Pro ty, kdo nesledují vytrvalost.com, tak tady: http://www.ceskatelevize.cz/porady/10150302913-mezinarodni-zavody-v-jezdecke-vytrvalosti-most/ je reportáž z Mostu, která běžela na čt 4, je to i slušně komentované. Watan se tam jen občas mihne, ale je tam dost záběrů na č.21 ze 125 km - Estopal Estopa, který se mi exteriérově líbil nejvíc ze všech účestníků. Jela ho Němka, šiml s červenou uzdečkou.
Co se obsedání týče, minulý víkend jsme byli s oběma kobylama na 1,5 hod vyjížďce (s holkama se dvěma teplasama), na Shakiře poprvé seděl někdo jiný a Baahira byla poprvé na normální vyjížďce a docela jsme si svezli zadky :) Jen jsem došla k názoru, že Baahiře dám udidlo (zatím chodí jen s ohlávkama). Ta až se rozhodně, že někam odfrčí, tak bych ji na ohlávce stavět nechtěla, ha, ha. Shahkira je bez udidla zatím v pohodě. Od té doby jsem se do sedla nedostala, v sobotu jedu do Ostravy na zkoušky tech.delegátů, tak snad v neděli. Hrubí v neděli přivezou svojí Shakiru (5ti letá dcera Šíny, kterou jsem měla minulý rok v tréninku) - stěhují sem hemely postupně - tak doufám, že výlet tří čerstvě obsednutých přežijeme
Estopal Estopa asi hezký je, ale na posledních 7 km dostal od ošklivky Habiba 3 minuty. Nebyli schopni ani zareagovat, mně stačilo jen pobídnout . Pravda je, že na zádech toho nesl asi o dost víc, a zřejmě neřeší tolik problémů s nekorektní stavbou.
Vladka
ahojte
Sabi držím palce a vidíš, že všechno zlé je pro něco dobré.
Pořad na čtyřce jsem viděla (segra je sportovní nadšenec, takže ji sleduje, tak mi to hned hlásila. toho bělouše jsem viděla, tak jsem si říkala, že to bude on co jsi o něm mluvila.
My byly v neděli na třetí vyjížďce a už se Sněhule chovala CELKEM normálně :-), sice to je vyjíždka stylem, že jedeme na kratinký okruh cestou děláme jízdárenskou práci, aby se madam zabavila a nevymýšlela ptákoviny, ale domů už jsme konečně zase šlapali na volné otěži.
A dneska zkusím mít s malochem první službu u koňů, tak uvidíme jak to zvládnem.
Tak nás tahám z propadliště dějin. Koukám že se všichni uložili k zimnímu spánku či co :D
Koukám , že malá už kožíškatí. Včera jsem tady měla veta a ten se smál, jak viděl Usu, že je jak medvěd. Kožich šílený, strčí spoustu koní v okolí do kapsy. Takže třeba dneska chodila v noci po venku..ráno bylo -17 a Usa to neřeší. Sena má dost, když chce, zaleze si lehnout do stáje, ale o půlnoci klidně šmatle venku a dělá cestičky ve sněhu
Teď na ni sednu a hezky se dovezu ke koníkům, kde se celý den teď stejně zase baví všichni bagrováním sena....
Já si teď občas svezu zadek na huculce Betty, ale arab je arab...
No...já včera po vyjížďce do terénu se Samirou vykřikovala, že už araba nechci, že na to nemám nervy. Na to, že je kobyla jenom na senu a vodě, tak je až moc veselá, čekala jsem, kdy mne sestřelí, koza jedna plesnivá.
Nevíte někdo, jestli bývá livestream z Paříže? Tipovala bych, že jo...asi plaším předčasně, přece jenom je to až příští týden, ale ráda bych se koukala, když už nemám prachy na to, abych se tam jela mrknout osobně :) Spoléhám na to, že se to objeví na fóru straightegyptians.com..ostatně jako vždycky, tak snad nezklamou. Ale kdyby to někdo našel dřív, nebo přímo věděl, kde to bude, tak sem s tím.
Tak sestřelit tě může i takový huculák..já byla včera taky ráda dvakrát, že jsem nevystoupila, když ji ruplo v bedně.
Pokud najdeš link na Paříž, juknu se ráda. Koukala jsem na Aachen.
Tak jsem vymrzlá jak rampouch, s holčí jsem zajela ke koním. To mi bylo teploučko, vylezla jsem si na ni a krásně mě hřál kožíšek. Dneska se ji chtělo i klusat, tak jsme si kousek kolem řeky zaklusaly..to byl pleasurák..wau.....
Koně neměli seno, tak jsem jim hodila hromadu ven, takže první byla u toho Usa, pak přiběhla Betty a holky honem honem, než si toho všimnul Benda. Ten se přiřítí a obě baby vyrazí pryč, že všechno je jeho. Tak jsem musela hromadu rozprostřít,a by se chuděry k tomu dostaly..takový malý ponclík a jak jde o ždárlo, tak se nezná.
Ale jsem pořádně zmrzlá, než jsem došla domů, přistlala jsem ještě půl balíku podestýlky Use, když je taková kosa a největší radost mají psi ze sněhu, takže jsme řádili na zahradě.
Ahojte, u nás se tenhle víkend dalo vyjímečně na jízdárnu a Sněhule překvapila a chovala se velmi slušně. Takvou zimu bych si nechala líbit teda ne těch -15 ale tak kolem -5, sníh všude čisto, žádné bláto, tak snad to vydrží ještě chvíli.
Fotku koňa nemám ale hodím vám sem něco lepšího: zamražený Vilémek
ahoj vsichni, zdravim vas ze zasnezene Belgie, zase se omlouvam ceskym silnicarum, protoze belgicky jsou na dve veci...dneska jsem konecne potkala nejaky pluh, ktery me ale malem sestrelil se silnice..a to jsem stala na kraji v zaveji...ale jemu bylo jedno, ze je i na me pulce a sinul si to dost rychle...
jinak Satus nechce bejt pozadu, a tak si vytvari ruzne prkotinky. tu posledni jsme malem sili... ale zkoncilo to sedaci a "jen" pripravou na siti, oholenim a vydezinfikovanim..nakonec jsme to nesili, tak snad se to zahoji v pohode.... a ne jak ostatni konici tady....nejak neni zrovna vhodna doba na zdarne rychle hojeni, nevim proc, ale nehojej se nam tu kone nejak suprove ted...
jinak tady neco nekonskeho, ale me se to strasne libi..kdo umi anglicky tak si to vychutna cele, je to kouzelne
http://www.youtube.com/watch?v=NdHHOr1kJ8M davam to sem i s titulkama(anglickyma), at opravdu vite co zpivaj
tady bez a myslim, ze lepsi kvalita http://www.youtube.com/watch?v=5BDVvB7Xx1w
a tady marod po zakroku je to malinkate, ale delala jsem si z naseho veta srandu, ze tam chci vyholit srdicko, tak se pokusil silversprejem udelat srdicko, ale jak muzete poznat, je lepsi vet nez umelec
vs
napsal(a):
Estopal Estopa asi hezký je, ale na posledních 7 km dostal od ošklivky Habiba 3 minuty. Nebyli schopni ani zareagovat, mně stačilo jen pobídnout . Pravda je, že na zádech toho nesl asi o dost víc, a zřejmě neřeší tolik problémů s nekorektní stavbou.
Vladka
Můžu si rejpnout, viď? Narozdíl od Habiba druhý den nekulhal. Nicméně mně je docela jedno, jestli byl první nebo druhý, je prostě potěšující vidět koně, u kterého bych se nedivila slušnému umístění na show (ono to na tom videu pod sedlem samozřejmě není vidět) makat tak dobře ve vysokém sportu (stejně jako v případě Ibrahima P, který vyhrál 120 v Mikulově). Je to paráda vidět extra typového koně, korektního a s výsledky. K čemu je mi proti tomu krásný charismatický kůň se strmými předky, že bych na něj sednout nechtěla, natož zkoušet, kolik toho vydrží (tušíte, na koho z pražské výstavy narážím...).
Kathy, já si naopak včera libovala, jak ty araby miluju, byly jsme s Terkou na vyjížďce se Shakirama, obě nedávno obsedlé remonty, nestihly jsme už vyrazit za světla a ony prostě ťapkaj, za tmy, kolem štěkajících psů, přes koleje, přes kanál, kolem aut... maximálně vykulej oko. Žádný tam je bubák, tam já nejdu.
Dneska jsem vzala Shahkiru pod sedlo a k ní Baahiru na ruce a taky dobrý.
Co je ovšem hrůza, poté, co jsem dvě zimy nejezdila jsem včera vytáhla své dlouhé chapsy a musela jsem je povolit o tři dírky... ehmm
Luci malej je sladkej, ale moc z něj není vidět :))
Luci, malej je boží, taky by se mi líbilo, kdyby mne někdo takhle hezky zachumlal a převezl třeba zítra do školy a večer zase na koleje :D
Marino, já byla taky nadšená, loni, když jsem ji obsedala a jezdila jen na ohlávce a i letos, kdy jsem k tomu přidala i uzdečku a začala trochu něco dělat. Začala makat až v srpnu, protože si začátkem května někde hnula (asi při válení) se zády a byla 4 měsíce mimo provoz. Samča je lekavější, ale jinak naprosto úžasná, nikdy nebyl s ničím problém, mohla jsem si s ní dělat, co jsem chtěla. Neřeší auta, psy, nic...může jít s koňma, bez koní, první, poslední. Ale včera byla protivná jak osina v prdeli.
Jo...a ve čtvrtek na nás v lese vykoukly ze sněhu klády tak zákeřně, že Samiru z toho málem trefil šlak a vzala to bokem přímo do škarpy, takže než jsem se nadála, tak jsme se prdelily v díře a kobyla na kolenou ryla hubou ve sněhu...ale jinak jo, to půjde, já se nedám :D
Taky jsem měla takové vize, že si jakože budu brát malou k nejmilejší a nejhodnější Samirce na ruku...pcha, to bych si dala, fuj, se mi ježí vlasy na hlavě jen z toho pomyšlení.
Malý Vílémek je rozkošný, ale víc z něj asi uvidíme najaře.
Jo a to srdíčko na čele..ehm ehm..měla jsi ji dovézt za mnou, hodila bych airbrush a měla by srdce jako malované .
Mimochodem, jsem ráda, že nejsem sama, kdo koukal na ty spěnky jako magor na všechny fotky pak ještě pořád dokola nechápavě.
Hele, nevím jak u vás, ale u nás "pízly hice " (překlad pro přespolní :uhodilo teplé počasí ) ...máme tady z ranních -17°C najednou -1°C !
To počasí je fakt praštěné...
"K čemu je mi proti tomu krásný charismatický kůň se strmými předky, že bych na něj sednout nechtěla, natož zkoušet, kolik toho vydrží (tušíte, na koho z pražské výstavy narážím...)"
Musela jsem se nad tím zamyslet :) K čemu... Možná, k tomu, že po uběhnutí cca 180m vydělá majiteli mnohem, mohem víc, než "ošklivka", která uběhne 180km. A na těch pár metrů mu ty nohy, které má, bohatě vystačí :)
Docela by mne zajímalo, co by se dělo, kdyby se na některé show koně (tím samozřejmě nemyslím ty kreatury, které mají nožičky jak dráty do betonu) hodilo sedlo a vyrazilo do lesů, možná by se leckdo divil.
Ale tady se taky posunují limity, podívej se, jak vypadali show koně před 10 lety a jak vypadají teď a za tím je taky obrovský kus práce. A do toho snaha se co nejvíce přiblížit k dokonalosti.
Já to ale spíš myslela tak (což tak jako tak ví všichni), že nohy jsou to poslední, na co se u show koní kouká. Tam jsou jiné priority, tak jako u koně do vytrvalosti většinou moc nekoukáš na to, jak vypadá (tím myslím typ).
A třeba v čr je to docela problém, protože pointou chovu, je z dobré matky dostat o něco lepší hříbě a tak dále a tak dále. Tady to většinou ustrnulo na "z matky udělat nějaké hříbě".
Vtipné je, že i přes tohle, se to na inzercích hemží spoustou arabských hříbat, kdy všechny! jsou podle jejich majitelů vhodné k chovu a do sportu :D
Jako souhlasím s Káťou, jsem ráda, že jsou "výstavní" linie a "sportovní" linie. Nejsem ráda, že jsou i linie "na nic". Pokud budu chtít sporťáka, vyberu si koně k tomu adekvátního, když budu chtít výstavní barbie, půjde zase lovit do jiné řeky. Přijde mi, že ti, co nemají doma pěkné koně nadávají na výstaváky, že jsou to koně na nic. Stejně tak by to mohli říct i majitelé výstavních koní, že sporťáci jsou škaredé obludky a nevypadají jako arabi. Tohle je a bude věčný boj...nevím proč se nad tím pořád všichni pozastavují, prostě se musíme smířit s tím, že sport a show se oddělily a jdou každé svým směrem. Můj kůň si na mezinárodce taky ani neškrt, ale nebudu kvůli tomu hanit výstavní koně. Každý ať si pořídí to, co mu vyhovuje a nezávidí ostatním...
Marino,
já čekala, že si rýpneš:-). Také jsem psala, že řešíme problémy, které bychom u korektního koně asi neřešili. Most mne přesvědčil, že u těhle dlouhých tratí fakt záleží na maličkostech - v Pezinku jsme po 120 km dostali cenu kondice, tady byl druhý den ztuhlý, jeden den na pastvině to spravil.
Nicméně cenu kondice dostal v Mostě Shekel, který přišel o dost později a uklidňoval asi stejně rychle jako Estopal Estopa - takže je otázka, proč? Mně Estopa připadal v posledním kole už dost unavený, ale to je můj osobní názor.
Naše výsledky jsou jen ukázkou toho, že ne vždy musí být sportovec korektní a šanci ve sportu mají i ty ošklivky:-). toť vše.
Vlaďka
Hmm, koukám, že jsem tu zas rozpoutala vášnivou diskuzi…
„Musela jsem se nad tím zamyslet :) K čemu... Možná, k tomu, že po uběhnutí cca 180m vydělá majiteli mnohem, mohem víc, než "ošklivka", která uběhne 180km. A na těch pár metrů mu ty nohy, které má, bohatě vystačí :)“
To máš nepochybně pravdu a hodnocení tomu odpovídá… Nechápu ale, na co známka za nohy je, když není třeba je hodnotit.
„Docela by mne zajímalo, co by se dělo, kdyby se na některé show koně (tím samozřejmě nemyslím ty kreatury, které mají nožičky jak dráty do betonu) hodilo sedlo a vyrazilo do lesů, možná by se leckdo divil.“
To máš taky pravdu a proto je škoda, že to tak nefunguje. Arab byl odjakživa především tvrdý a odvážný jezdecký kůň, na kterém závisel život jeho pána. Krása byla „bonus“. Škoda, že v poslední době „byznys“ diktuje spíš opak…
„Ale tady se taky posunují limity, podívej se, jak vypadali show koně před 10 lety a jak vypadají teď a za tím je taky obrovský kus práce. A do toho snaha se co nejvíce přiblížit k dokonalosti.“
Co je to dokonalost a kdo ji určuje? Dle mého skromného názoru by se měl každý, kdo se chce chovem arabů zabývat, trochu vzdělat v historii plemene, přečíst si, jaký byl přístup Beduína k chovu, je to úplně něco jiného, než naše „západní“ filosofie, Beduín věřil, že jeho kůň je dokonalý, není na něm co zlepšovat a role Beduína nespočívá v nějakém „šlechtění“ na ten či onen znak, ale v udržení a zachování kvalit a čistoty původu.
„Dokonalost“ výstavního koně určují show porotci a liší se v čase i na různých kontinentech (mimochodem, nohy k dokonalosti netřeba počítat?). Podívej se na fotky koní z pouště, ty nejstarší, které lze dohledat, vidíš tam nějakého koně, který by se dneska uplatnil na show? Každý „autentický“ popis plemene udává, že hlava je rovná, nebo štičí, už jsi tohle někdy slyšela na výstavě?
Ale jo, ať si každý dělá co chce a chová co chce, rozmanitost má být, ale ať to není prezentováno tak, že výstava je objektivním hodnocením kvality koně. A že to tak stále prezentováno je, ať už třeba kolonkou na hodnocení z výstavy na novém Osvědčení o původu, povinnou výstavou, nebo třeba v článku z výstavy, který se objevil na EQCH a u kterého mi chvílemi vypadávaly oči z důlků, my vidláci, co tu máme třetiřadé koně nevhodné do chovu… Až si budu moct svobodně vybrat, jestli koně na výstavě prezentovat chci, nebo ne, zrovna tak jako si můžu svobodně vybrat, jestli chci koně prezentovat ve sportu, pak budu vesele výstavy ignorovat (veřejně). Do té doby si prostě občas rýpnu, taková už jsem já a divím se, že ještě neignorujete vy mě.
„A třeba v čr je to docela problém, protože pointou chovu, je z dobré matky dostat o něco lepší hříbě a tak dále a tak dále. Tady to většinou ustrnulo na "z matky udělat nějaké hříbě".“
Docela nechápu, jak můžeš při v průměru 16ti hříbatech ročně, které tu máme, mluvit o tom, co je u nás normální? Když jsou tu chovatelé, kteří si jdou systematicky za svým a pěkných pár hříbat vyprodukují (a nikdo jim nemůže kecat do jejich ideálů)? Taky je tu pár takových, co pustí kobylu tím nejlevnějším a nejbližším, ale dělat při tomhle počtu nějaké závěry… Nehledě na to, že je to všude ve světě stejné, jen při větším množství hříbat se vyprodukuje větší množství kvality (ať už v jakémkoli směru), ale taky větší množství „odpadu“ (který je třeba někam udat…).
„Jako souhlasím s Káťou, jsem ráda, že jsou "výstavní" linie a "sportovní" linie“
Kdyby to bylo tak jednoduché. Jsou především linie původové (čistě egyptské, ruské, polské, španělské, crabbet ap.) a mixy. V rámci toho chovatelé, kteří chovají čistě pro udržení nějakého pro ně zajímavého (vzácného) původu, ti, kteří chovají koně čistě pro sport (troufám si ale tvrdit, že těch je z celkového počtu hodně málo), ti, co chovají koně čistě pro výstavy a… hlavně ti, kteří chovají koně podle svojí vize, ať už je ta vize jakákoli a jdou si za svým. Úplně nejjednodušší příklad je třeba president WAHO Dr. Nagel. Kdy jste naposledy viděli koně od Nagela na výstavě nebo ve sportu? Přesto koně prodává za nehorázné sumy po celém světě (kam se s výdělkem hrabou chovatelé show koní…), vydává si knížky a články jako „samoreklamu“, teď dokonce jako president „zneužívá“ waho k zastavení jemu nepohodlného povinného testování na genetické choroby, které zavádějí některé registry, když se mu nepovedlo prosadit v německém registru, aby neschválil povinné testování na CA. (přestože waho již před lety akceptovalo u některých registrů povinné testování na SCID, což by se dalo brát jako precedens). Čímž vůbec neříkám, že chovatelé, kteří si jdou za svým, jsou „špatní“ – naopak si myslím, že je to podstatně lepší varianta, než tupě následovat stádo.
„Přijde mi, že ti, co nemají doma pěkné koně nadávají na výstaváky, že jsou to koně na nic. Stejně tak by to mohli říct i majitelé výstavních koní, že sporťáci jsou škaredé obludky a nevypadají jako arabi“
Proč je tam „by“, když je to slyšet často? Proto jsem „pozitivně“ přišla s Estopalem Estopou – a hele, jaká je z toho zas diskuze.
„Naše výsledky jsou jen ukázkou toho, že ne vždy musí být sportovec korektní“
Jenže to musíš něčím kompenzovat. Musí ti ho rovnat fyzioterapeutka, jinak by si neškrtnul. A je to mladej kůň a ve vyšším sportu je druhým rokem. Počkej za 5 let, uvidíme, jak bude držet (samozřejmě ti přeju, aby držel, ale prostě ta odsazená bedra má a prostě mu to problémy dělá).
A o tom to do velké míry je. Když budu zatěžovat (myslím tím zatěžovat, ne se drndat po lese pro radost) koně s podstatnou vadou, taky bude po nějakou dobu podávat nějaký výkon. Některý schromne už v průběhu přípravy, některý se třeba i dohrabe na nejvyšší úroveň, ale vydrží tam rok, nebo dva. Co s chromým koněm v nejlepším věku? Sežrat? (Bohužel často platí – sportovat už nemůže, tak hurá s ním do chovu…)
„Nicméně cenu kondice dostal v Mostě Shekel, který přišel o dost později a uklidňoval asi stejně rychle jako Estopal Estopa - takže je otázka, proč?“
Kartu, ze které se Cena kondice na mezinárodních závodech počítá, znáš, tak na co se ptáš? Dokud ji neuvidíš vyplněnou, tak se budeš jen domnívat, za co dostal který kůň víc nebo míň bodů (odřeniny? hydratace? cardiac recovery index?). Watan třeba dostal v Mostě v něděli plné skóre – samé desítky. Uklidňoval stejně rychle jako LI Korum, cardiac recovery index měl vždy nižší, než první tepy, takže u nich je jasně rozdíl v umístění (v čase ne, ten se počítá na minuty a tady to bylo 19 vteřin) – nějakej ten bodík. Tohle vím, u ostatních koní v soutěži se ale můžu jenom domnívat.
Já jsem ráda, že tu jsou tyhle diskuze, to je právě to, co mně (nevím, jak ostatní) posunuje trošku dál. Samozřejmě nejenom tyto diskuze, ale přispívají k tomu. Pokud si tu přečtu nějaký názor, tak se nad ním můžu zamyslet a udělat si z něj závěr.
Jinak máš pravdu v tom Marino, že jsem zapoměla na "liniové" koně...to je další škatulka...a stejně tak jich může být klidně pár dalších, záleží na úhlu pohledu.
A to, že výstavní rozhodčí (čili lidé) určují kam se bude ubírat trend vzhledu na výstavách to je podle mně normální jev. Říká se tomu evoluce. Tím stejným si prochází i sport. Můžeme se podívat, jaké tratě a v jakých tempech se běhaly před 10 lety a co se běhá teď. Tady to taky spěje do extrémů a na hranice koňských možností.
A nejenom sport a výstavy, veškeré lidské konání. Kdysi v pravěku lidi bydleli v jeskyních, pak si začali stavět chatrče a podíveme se v čem bydlí dnes...za 200 let to bude třeba zase někde trošku jinde...a tyhle příklady se dají najít asi všude.
Otázka je, jestli je to dobře nebo špatně. Ale to zase určují jenom lidé a pokud se to nebude většině zainteresovaných líbit, tak to pravděpodobně změní. Otázkou je v jakém směru :))
Marino,
jako vždy máš pravdu - ano dáváme docela dost peněz za fyzioterapeuta a nikdy nevím, jak dlouho budeme běhat:-). Jen u nás chov nepřipadá v úvahu:-).
Korektní koně mají na sportovní dlouhověkost větší šanci - ale to bychom asi musely udělat nějakou statistiku, která by to vyvrátila či potvrdila. navíc nikdy nevíš, co je opravdovou příčinou případného onemocnění či poškození - při plně pastevní managementu, který Habib má, nevím, co a kde si koně provedou sami mezi sebou:-( (a že toho letos nebylo málo).
co se týká té ceny kondice - u Watana to bylo jasné - pár bodíků za konečné umístění. U toho Estopy Estopala je to větší překvapení - z dostupných informací by měl tu cenu kondice vyhrát. Mohu ti garantovat, že 20 minut na výsledném čase ti v mezinárodním hodnocení kondice dá takový rozdíl, že Shekel musel být o 100% v dalším hodnocení lepší (čas uklidňování v kolech byl přibližně stejný) - mám jedno takové hodnocení doma na papíře, takže vím, o čem mluvím. A jak jsem psala - v posledním kole působil Estopa celkem unaveným dojmem.
Vlaďka
PS: a fakt to ber tak, že dávám naději majitelům těch nekorektních arabů, kterých tady běhá celkem dost - jen doufám, že příště, jestli ještě nějaké bude, mi pomůžeš vybrat toho korektního
Jeee, přijdu ze školy a koukám, že je tady konečně zase co číst.
Proč vášnívá diskuze? Normální ne...normální je, že každý člověk má svůj názor (teda, měl by mít) a občas se to holt neshoduje s názorem někoho jiného :)
"To máš nepochybně pravdu a hodnocení tomu odpovídá… Nechápu ale, na co známka za nohy je, když není třeba je hodnotit."
No, mě připadá, že ty nohy se hodnotí prostě proto, že je kůň má :D (tak jako tu jejich slavnou head and neck, body and topline a bla bla bla). A zatím se nedospělo k tomu, že by bylo fajn, kdyby ty nohy byly prostě lepší. Ale ukaž mi koně, který by dostal třeba alespoň jednu 18 za nohy? A kolik je takových, kteří dostanou víc než jednu 17? Taky nic moc.
"Co je to dokonalost a kdo ji určuje? Dle mého skromného názoru by se měl každý, kdo se chce chovem arabů zabývat, trochu vzdělat v historii plemene, přečíst si, jaký byl přístup Beduína k chovu, je to úplně něco jiného, než naše „západní“ filosofie, Beduín věřil, že jeho kůň je dokonalý, není na něm co zlepšovat a role Beduína nespočívá v nějakém „šlechtění“ na ten či onen znak, ale v udržení a zachování kvalit a čistoty původu."
Samozřejmě, že přístup Beduínů byl "krapet" odlišný, ale co s nimi mají dnešní koně společného? Takže tohle popravdě tak nějak neberu. (aneb, jak mi řekl jeden nejmenovaný chovatel "bůhví co všechno je v ní namíchaný" :D)
Jo, pro Beduíny byli ti koně něco jako malý zázrak, však taky bez nich by byli v řiti.
Fakt ale je, že by mne dost zajímalo, jak by měl podle rozhodčích vypadat ten dokonalý kůň. (když už jsme narazili na hodnocení na výstavách) Až bude schůze, tak se asi zeptám Laciny, ten by to vědět snad měl.
Podle mého skromného názoru je samozřejmě dokonalý ten můj :DD
"Do té doby si prostě občas rýpnu, taková už jsem já a divím se, že ještě neignorujete vy mě."
Ignorovat? Cha! To by se ti hodilo.. :D Smůla.
Jinak máš pravdu, taky nechápu tu kolonku na body. Je to absolutně nicneříkající, úplně k ničemu. Netuším co tím chtěl básník říci...na to bych se taky mohla zeptat...asi si to budu muset všechno někam zapsat, ať to nezapomenu.
K těm liniím a spol...ale takhle je to přeci u všech koní. To není specialita arabů...
Minimálně CA a SCID by mělo být u hřebců povinné všude. Btw. pokud to někdo nezaregistroval, tak Magnum Psyche byl (už je to nějaký čas zpátky) slavnostně otestován a potvrdilo se to, co se stejně už tak nějak dávno tušilo a to, že je CA přenašeč.