tak zakládám další. Holky, Cípa najednou chodí normálně. Doufám, že to nezakřiknu. Už jsem byla rozhodnutá volat MVDr. Zelmer, fizioterapeutku. Včera jsme byli s kamarádkou na vyjížďce. Asi třičtvrtě vyjížďky Cipísek šel pořád jak zatuhlej, už jsem dokonce načetla i ataxii, ale ta by se projevila daleko dřív. Na vyjížďce si Cipísek sám na obvyklých úsecích naklusával a zaskakoval do cvalu, jak je zvyklej. Na poslední cvalovce najednou prodloužil krok a když jsme za loukou přešli do kroku, už zase šel tou jeho měkou houpavou chůzí. Do posledního kopce vylít jak ďábel a ani se mu moc nechtělo zastavit. Dneska jsem za ním byla hned ráno, zase šel pěkně, žádná tuhost.
Holky, moc děkuju za info! Tak budu čekat, snad se tam dostaneme. A to přijde něco i domů nebo to jen najdu v PK online?
petra136
napsal(a):
Holky, moc děkuju za info! Tak budu čekat, snad se tam dostaneme. A to přijde něco i domů nebo to jen najdu v PK online?
To dostanete, u Sabiny není žádný důvod, aby v GZ nebyla.
Až tam bude zařazená ( uvidíš v PK on -line) a budeš na ní chtít chovat hříbata po hřebcích v GZ, musíš se ještě přihlásit jako účastník Národního programu ( pro zachování GZ) - spravuje to MZe - přidělí ti číslo, které pak vyplňuješ do žádosti na dotaci. Ještě se od kobyly posílá vzorek krve na GZ ( pro uložení genotypu).
Kdybys ji měla připuštěnou hřebcem v GZ, asi by ti to přišlo někdy v příštím červnu z ASCHK - formuláře k dotacím a žádost k přidělení čísla účastníka NP; jenže pokud ji máš puštěnou Šumem, tak to asi nepřijde.
Úplně nejlíp je tyhle dotazy volat p. Políčkovi ( v kontaktech na ASCHK), poradí ochotně a rychle.
Když ji budeš pouštět hřebcem mimo GZ, nemusíš se tím vůbec zabývat; stačí až ten rok, kdy bude mít hříbě po hřebci SN v GZ. Tedy pokud budou dotace jako dosud a nezpřísní se podmínky.
Peťo máš nádhernou kobylku holky mám k vám prosbičku nevíte kde by se dala stáhnout smlouva kupní?Ale ne klasická prodávám jednu kobylku na splátky a potřebovala bych něco se splátkovým kalendářem nebo alespoň poradit jak by ta smlouva měla znít a popřípadě jestli sou tam nějaký sankce a podobně a taky kdy se budou převádět práva na kupujícího jestli asi až po poslednim splacení splátky že mám pravdu?Moc se omlouvám asi to teď vyzní že sem úplně blbá ale s timhle jako s prodejem na splátky nemám žádnou zkušenost vždy sem prodávala jen tak že celá částka se při podepsání smlouvy zaplatí na místě....
luciesa2
napsal(a):
Peťo máš nádhernou kobylku holky mám k vám prosbičku nevíte kde by se dala stáhnout smlouva kupní?Ale ne klasická prodávám jednu kobylku na splátky a potřebovala bych něco se splátkovým kalendářem nebo alespoň poradit jak by ta smlouva měla znít a popřípadě jestli sou tam nějaký sankce a podobně a taky kdy se budou převádět práva na kupujícího jestli asi až po poslednim splacení splátky že mám pravdu?Moc se omlouvám asi to teď vyzní že sem úplně blbá ale s timhle jako s prodejem na splátky nemám žádnou zkušenost vždy sem prodávala jen tak že celá částka se při podepsání smlouvy zaplatí na místě....
Nevím, nikdy jsem nic na splátky neprodávala a ani to nemám v plánu. To je dobré tak na to, nemít koně ani peníze...
Zkus dát dotaz jako nový příspěvek, nebo na EQCH...
sally
napsal(a):
Nevím, nikdy jsem nic na splátky neprodávala a ani to nemám v plánu. To je dobré tak na to, nemít koně ani peníze...
Zkus dát dotaz jako nový příspěvek, nebo na EQCH...
tak jelikož se jedná o starší v podstatě 18 letou kobylku stejně se o velkou částku nejedná a mě šlo hlavně o to aby se dostala do dobrých rukou vím že slečna ke které půjde má už jednoho koníka lépe řečeno valacha a vim že má dostatek všho aby oba koníky zajistila a o to mi šlo hlavně
luciesa2
napsal(a):
tak jelikož se jedná o starší v podstatě 18 letou kobylku stejně se o velkou částku nejedná a mě šlo hlavně o to aby se dostala do dobrých rukou vím že slečna ke které půjde má už jednoho koníka lépe řečeno valacha a vim že má dostatek všho aby oba koníky zajistila a o to mi šlo hlavně
Ale jo, to je každého věc.
Ikdyž osobně, zvlášť pokud se nejedná o velkou částku bych nechala koně doma s tím, ať peníze donese, až je bude mít pohromadě a do té doby inzerovala, aby to dotyčného motivovalo - pokud koně opravdu chce. Nebo ať si na to půjčí...
Člověk je tak trochu poučen vyprávěním jiných, kdy kupec splácel, splácel a naráz přestal z x různých důvodů, to dohadování se pak kolem toho ( nedejbože kůň v horším stavu, než když z domu odjel) ... pro mně to není
sally
napsal(a):
To dostanete, u Sabiny není žádný důvod, aby v GZ nebyla.
Až tam bude zařazená ( uvidíš v PK on -line) a budeš na ní chtít chovat hříbata po hřebcích v GZ, musíš se ještě přihlásit jako účastník Národního programu ( pro zachování GZ) - spravuje to MZe - přidělí ti číslo, které pak vyplňuješ do žádosti na dotaci. Ještě se od kobyly posílá vzorek krve na GZ ( pro uložení genotypu).
Kdybys ji měla připuštěnou hřebcem v GZ, asi by ti to přišlo někdy v příštím červnu z ASCHK - formuláře k dotacím a žádost k přidělení čísla účastníka NP; jenže pokud ji máš puštěnou Šumem, tak to asi nepřijde.
Úplně nejlíp je tyhle dotazy volat p. Políčkovi ( v kontaktech na ASCHK), poradí ochotně a rychle.
Když ji budeš pouštět hřebcem mimo GZ, nemusíš se tím vůbec zabývat; stačí až ten rok, kdy bude mít hříbě po hřebci SN v GZ. Tedy pokud budou dotace jako dosud a nezpřísní se podmínky.
Děkuju za vyčerpávající informace.
Na Sabí jsem samo chtěla hřebce SN v genových rezervách - měla jsem vybraného Bryse, ale Sabině se jaksi nelíbil , potvora jedna vybíravá. On už je to dědoušek a byl moc opatrný a ona netrpělivá. Takže, když už jsme u p. Calty byli, tak se na ní teda pustil Šum. Stojí tam sice i Nýr, ale je to Sabči děda a já moc takhle blízkou plemenitbu neuznávám. Tak hold nebude malinkej slezánek. Ale příště už jinýho hřebce než slezana nechci.
Je vyšetřená sonem jako jalová, ale není to 100%. Takže čekám, jestli něco bude nakonec. Jinak jsme se s panem Políčkem dohodli, že by se na ní pustil Nippur zuberský - je to tak nějak ještě v dosahu.
Ahoj, my takhle prodávali jednou kobylu na splátky. Sepsali jsme to tak, že do určitého dne v měsíci musí být splátka zaplacená. Při neuhrazení do 10 dnů od termínu zaplacení jsme si mohli kobylku odvézt bez uhrazení a vrácení nákladů. A jak jsme tušili, chlap asi po 7 splátkách neměl prachy, tak jsme si pro kobču dojeli a bylo. Nic nemohl
petra136
napsal(a):
Děkuju za vyčerpávající informace.
Na Sabí jsem samo chtěla hřebce SN v genových rezervách - měla jsem vybraného Bryse, ale Sabině se jaksi nelíbil , potvora jedna vybíravá. On už je to dědoušek a byl moc opatrný a ona netrpělivá. Takže, když už jsme u p. Calty byli, tak se na ní teda pustil Šum. Stojí tam sice i Nýr, ale je to Sabči děda a já moc takhle blízkou plemenitbu neuznávám. Tak hold nebude malinkej slezánek. Ale příště už jinýho hřebce než slezana nechci.
Je vyšetřená sonem jako jalová, ale není to 100%. Takže čekám, jestli něco bude nakonec. Jinak jsme se s panem Políčkem dohodli, že by se na ní pustil Nippur zuberský - je to tak nějak ještě v dosahu.
Na to je čas... bude další sezona a hřebci jsou pak rozmístění úplně jinak, někteří zmizí a noví se objeví, stejně jako držitelé na stanicích.
To znám, člověk plánuje a na jaře kouká, že ten vybraný, co ještě vloni stál poblíž je někde 200 km daleko... takže hlídat jaro a pak se rozhodovat .
Přidám sem Friťáčka - on měl vždycky rád ženské, mazlík.
Videa od nového majitele:
http://www.youtube.com/watch?v=S27LlsOebCM
http://www.youtube.com/watch?v=SH7mojADdIY
https://www.ifauna.cz/kone/inzerce/r/detail/1344858/prodam-hribe-kobylku-slezskeho-norika/
Myslíte, že si zadávající jen plete pojmy nebo to myslí vážně?
misamarincova
napsal(a):
https://www.ifauna.cz/kone/inzerce/r/detail/1344858/prodam-hribe-kobylku-slezskeho-norika/
No osobně by mě zajímalo co si dotyčný představuje pod pojmem "okutý", jenom doufám že ne to co my všichni tady.....
A taky nějak nechápu proč tam nedal fotky jak vypadá teď.
Ikdyž člověk v našich zeměpisnejch šířkách někdy zasně i nad některýma webovýma stránkama určitých svazů a jejich obsahem... no co musíme si zvykat a né se furt divit.
misamarincova
napsal(a):
možná si neplete pojmy. Hodně hříbat se rodí s vadou postoje. Někdy se to časem srovná někdy musí zasáhnout člověk.. Na druhou stranu znám hodně dospělých koní co má vadu postoje - 1 noha dovnitř stočená, špalkové kopyta atd atd..
Podle mě zasáhnout je lepší dřív, než později. Nesoudím když neznám majitele a jeho koně
misamarincova
napsal(a):
Lído, moc pěkný koník Vypadá to, že se má dobře. Tahají s ním? Jezdí na něm? Fakt pěknej
Nejspíš dělá všechno.
Ve voze, v lese, pod sedlem. A ve volných chvílích si skáče překážky...
http://picasaweb.google.com/staj.rektorik/Nefrit#
...a nějaké další v albech: http://picasaweb.google.com/staj.rektorik/FotkyZLesa# , http://picasaweb.google.com/staj.rektorik/HubertovaJizdaMartinice2010# , http://picasaweb.google.com/staj.rektorik/SkokyVolnost#
dala by som si povedat
http://zvierata.bazos.sk/inzerat/5516756/predam-peknu-kobylu.php
Poník je jako každý jiný kůň. Důležité je jen, aby oba koně, co se mají dát dohromady nebyli asociálové a uměli se chovat ve stádě, aby nebyly zbytečné konflikty.
Ponici mám v chlaďasech 6 let, je úplně v pohodě. Mají podobnou mentalitu. Sice je ke konci žebříčku (jako každý přistěhovalec), ale nedá se. Drzouny hříbata a ročky si drží od těla, když se po ní ožene velký kůň, nijak se tím netrápí. I z toho, co jim sežere pod kopytama je jako koule, pokud na ní synátor zrovna častěji nejezdí.
Asi měsíc tu mám ustájeného pony valáška, dali se spolu dohromady a courají věčně spolu, teda hlavně on za ní. Je s nimi děsná sranda, vypadají jako manželský pár. Ona ho nejdřív provokuje, pak na něj ječí a ohání se po něm, když na ni sahá víc, než má zrovna náladu. Děsná psina je pozorovat .
Chlaďásci moji milí, potřebuji poradit ohledně náočnic (klapek na oči, blendů nebo nevím, jak se tomu ještě říká) u koně, který chodí zároveň pod sedlo i do vozu. Učíme koníka tahat. Pod sedlem je v pohodě, chodí i po cestě a nějak to neřeší. Na postroji do vozu má ovšem klapky. Pokud jsme jezdili jenom cvičně po louce, nic zvláštního se nedělo. Teď zkoušíme klidnější cesty, ale začíná se objevovat trošku problém v případě, že se koník chce na něco, co ho zaujalo nebo vyrušilo, podívat. Otočí hlavu, a když to více nejde, tak má tendenci otáčet celé tělo a mezi ojemi bočit a otáčet tím celý vůz. Příště mu zkusím dát normální uzdečku. Ale přesto by mě zajímaly vaše zkušenosti. Je to jenom otázka zvyku, nebo koni vadí to, že má najednou omezené zorné pole?
ahoj, je to len zvyk, konik postupne pochopi, ze ked taha, nema sa nikam otacat, no a ze ked ide pod sedlo-kone to lahko rozoznaju, tak sa moze rozhliadat
Nikdy jsem se tím tak nezaobírala, ale včera jsem se probírala fotkami na internetu z různých vozatajských soutěží. Náočnice jsem viděla u postrojů kočárových (poprsních) a u odpovídajících druhů soutěží (drezura, parkúr, terenné jízda), a to téměř ve 100 % záběrů, snad s výjimkou zápřahu dvou haflingů. Když jsem se koukla na soutěže chladnokrevných koní, tak tam naopak u chomoutových postrojů neměl náočnice ani jeden kůň. Takže jsem si ty náočnice pro sebe vyhodnotila asi jako součást určitého typu postroje a temperamentu a vzrušivosti koní, kteří v různých druzích zápřežích chodí. Vyzkouším to "s" i "bez" a uvidím, co to bude dělat.
Makki, ty mas Ira, ako ja Anglicana, a skus sa poprehrabovat na strankach tychto krajin a zistis, ze oni zasadne zapriahaju v blinkersoch, pochodila som stovky sutazi za niekolko rokov a VZDY boli zapriahnuti v tomto type uzdy, a ked som im ukazovala zaprahy chladasov v nasich koncinach, tak krutili hlavami, ze nemame ich v blinkersoch. Nuz je len a len na tebe, ako si tinkerika budes priahat, nas zrebec taha ako v blinkersoch-ked chcem ma krasny postroj, alebo iba v jeho jazdeckej uzdecke pre zabavu
makki
napsal(a):
Nikdy jsem se tím tak nezaobírala, ale včera jsem se probírala fotkami na internetu z různých vozatajských soutěží. Náočnice jsem viděla u postrojů kočárových (poprsních) a u odpovídajících druhů soutěží (drezura, parkúr, terenné jízda), a to téměř ve 100 % záběrů, snad s výjimkou zápřahu dvou haflingů. Když jsem se koukla na soutěže chladnokrevných koní, tak tam naopak u chomoutových postrojů neměl náočnice ani jeden kůň. Takže jsem si ty náočnice pro sebe vyhodnotila asi jako součást určitého typu postroje a temperamentu a vzrušivosti koní, kteří v různých druzích zápřežích chodí. Vyzkouším to "s" i "bez" a uvidím, co to bude dělat.
makki s náočnicemi je to tak, že jsou součástí určitého typu postroje uherský či anglický styl zápřeže. Jinak jak píše bonita buď být tradiční podle domoviny svého koně a nebo být tradiční v rámci země kde žiješ. A dále bude určitě rozhodovat i využití k jakému koníka chceš využívat jestli rekreačně do bryčky nebo i do těžšího zápřahu a podle toho zvolit i typ postroje a s tím související i uzdu s nebo bez náočnic. No a pak je taky rozhodující co víc bude koníkovi vyhovovat, případně tobě. Určitě je na náočnice potřeba nějaký čas postupně přivykat. Přeju hodně štěstí.
Děkuji za odpovědi. Určitě mi nejde o nějakou tradiční dobovou nebo zeměpisnou repliku zápřahu. Nemám kočovný vůz (i když by se mi líbil) ani tomu odpovídající postroj. Klasický chomout mi připadal těžký a mnou, jako laikem, těžko odhadnutelný co do velikosti a poprsní postroj jsem nechtěla s ohledem na široký a nízko nasazený krk, což by koni neumožnilo se pořádně opřít. Tak zvítězila kombinace - francouzský poprsní postroj. No a vozítko je taky atypické. Volím veskrze věci účelné, nebo se alespoň snažím, aby to, co dělám, nějaký účel mělo Jen jsem váhala s těmi náočnicemi. Koník toho zatím moc nenatahal, takže při každé jízdě příjdeme na něco nového. Nejsem si totiž zcela jistá, jestli tím, že koník měl zatím plný výhled, viděl své okolí, mohl vše kolem sebe v klidu vyhodnotit apod., nemůže být nervozní z toho, že má najednou zorné pole omezeno, a začít naopak nepříznivě reagovat. Určitě je to jiné u koní, kteří jsou jenom do vozu a prostě to berou jako součást práce. U kombinovaně využívaného koně nevím, proto jsem s tímto do diskuze vstoupila, abych neuděla někde v těchto začátcích výcvikovou chybu, které bych se pak těžko zbavovala. Přiměla mě k tomu právě nedávná snaha koníka podívat se na potenciální zdroj nebezpečí (ječící dítě na umělohmotné rachotící tříkolce) otočením celého vozu (normálně by mu stačilo jenom hodit očkem). Teď musím postupem času vypozorovat, co bude lepší. Jestli ho stáhnout zpátky a donutit k pohybu dopředu s tím, že buď ho to přestane zajítam, protože to nevidí, nebo ho to znervozní ještě více, protože to slyší, ale nemá možnost se podívat, jak moc je ten bubák velký. Samozřejmě pohyb v před je v obou případech priorita, nicméně v tom druhém se obávám spíše časované bomby. Možná to řeším až příliš
neriesis to prilis, radsi viac, ako nieco zbytocne zanedbatpozri, ak mas mladocha a zacinas, tak ho uc normalne bez blinkerov a mas po starosti, lebo mlady konik je zvedavy a potrebuje sa este vela ucit, co starsi a skuseny kon uz tak neriesi, co sa deje okolo, v UK tvrdili, ze blinkerse pouzivaju, aby sa im kone neplasili prave kvoli roznym vzruchom naokolo, a tak kon ide len dopredu...
Jo, to jsem si taky myslela, aby ho nerozptylovalo okolí a neplašil se. Přeci jenom pod sedlem je více v terénu a více v klidnějším prostředí. Jen jsem teď naposledy měla pocit, jestli to není právě naopak ....... nevidím = bojím. Ale to zřejmě ukáže čas. Zkusím oboje a něco mi z toho vyleze.
Hlásím, že seznámení s poňdou proběhlo v pořádku, kobča si párkrát kvíkla ale přijala ho za svého. Což jsem velice ráda, první dni byli testovací jak dobře mám udělanou ohradu, dvakrát prcek utek. Elektriku dávat nechci, kvůli dětem co mi tam chodí hladit koníky. Pozemek mám ještě jednou ohrazený pletivem, takže pokud se koník dostane z ohrady ven nemá šanci zdrhnout. Varování kamarádky že ponclíci jsou potvůrky se vyplnilo, dneska jsem ho měla málem na zádech. Takže přes zimu budem budovat respekt a poslušnost a na jaře s ním začnu intenzivněji pracovat na jeho tlouštce. Ještě jsem se od prodávající dozvěděla že poník byl učen stavět se na zadní, což mi přijde jako naprosta zhovadilost tohle koně učit. Máte nějakou radu jak poňdu toto odnaučit? Je mi jasné že bez důraznější výchovy to nepůjde.
olina30
napsal(a):
Hlásím, že seznámení s poňdou proběhlo v pořádku, kobča si párkrát kvíkla ale přijala ho za svého. Což jsem velice ráda, první dni byli testovací jak dobře mám udělanou ohradu, dvakrát prcek utek. Elektriku dávat nechci, kvůli dětem co mi tam chodí hladit koníky. Pozemek mám ještě jednou ohrazený pletivem, takže pokud se koník dostane z ohrady ven nemá šanci zdrhnout. Varování kamarádky že ponclíci jsou potvůrky se vyplnilo, dneska jsem ho měla málem na zádech. Takže přes zimu budem budovat respekt a poslušnost a na jaře s ním začnu intenzivněji pracovat na jeho tlouštce. Ještě jsem se od prodávající dozvěděla že poník byl učen stavět se na zadní, což mi přijde jako naprosta zhovadilost tohle koně učit. Máte nějakou radu jak poňdu toto odnaučit? Je mi jasné že bez důraznější výchovy to nepůjde.
Důraznější vysvětlení to jistě chtít bude. Pro mne by to bylo naprosto nežádoucí chování, a na to platí pravidlo "do tří vteřin zabít", aby si zapamatoval, že to v žádném případě tolerovat nehodláš a že se mu nevyplatí to u vás zkoušet.
Tady nový ponďa od nás (na ustájení) - s Lindou, naštěstí je dobře vychovaný ( jiného bych pravda sem ani nevzala):
Jinak konečně mám zpátky doma Siťáka ( Regenta), mám z něj radost. Bohužel s problémem, že se zranil v lese. Inteligenti pokácené smrky nechají ležet nějaký měsíc na zemi zaschnout a pak tam pošlou kočího s koněm. Takže Siťák má od suchého smrkového klacku jako jehlou propíchnutou přední nohu směrem patka - střelka; už nekulhá - i se proběhne, ale hnisá to pořád :-(
Asi tu nemáte nikdo zkušenost s podobnou patálií, jak dlouho trvá, než se to vyléčí... ?
Neguš měl něco podobného, sice ve spěnce, ale byl to už chronický letitý stav, tak mne to trochu děsí...
Siťáček po příjezdu (dnes už je obalený jako řízek):
Zdravím, Lído s Regentem nevím, ale bývalá kobča trpěla na stíhání předních nohou. Měla velmi často hluboké rány, jednou veterinář to zašil, ale i tupé bouchnutí do budoucna znamenalo znovu rozšklebení rány. Trvalo dlouho, než se kopyto upravilo tak, aby si nestíhala nohy. Často je měla i zhnisané, tak sem přistoupila k čistému lihu, ránu propláchla a natřela bukovým dehtem. Vždy to strašně kobče pomohlo...
Ženský, taky máte všude bahno? Už aby napadl sníh, aby koně chodili domů čistý
Ahoj Míšo,
nejdřív to bude chtít pořádně vystrouhat, to je jasné. Nateklé má jen patky. Vymyla jsem to pořádně teplým hypermanganem a vystříhala rousy tam, kde zavazely. Na těch patkách má dvě ranky - z jedné za tu dobu, než jsem ho čuňase celého vydrhla nevyteklo nic a z druhé troška hnisu.
Je mi jasné, že to kopyto - podebraná střelka musí odrůst. Musí se to čistit, aby všechno svinstvo teklo ven. Naštěstí si do toho nešlape, postoje má korektní, takže se nestíhá ani nestrouhá. V kroku jde na tu nohu ztuha, naklusat jsem ho viděla jednou a to trochu kulhá. Zato cvalem lítá z jednoho konce výběhu na druhý jako ďas..
Na sníh čekám jak na smilování; jako čuně z výběhu sice chodí jen ten ustájený poník; ale sníh bude ten nejlepší spolupracovník při léčení - čistí a chladí
Zdravím!!!
Tak naše jízdy za hřebcem byly nakonec úspěšné - v pátek mi dorazily výsledky rozboru moči a Sabinka je březí!!! Mám radost. Sice už jsem to tušila - roste jí panděro a zvětšuje se vemínko, ale ten papír mi udělal fakt radost. Takže začátkem června se budu moc moc těšit na hříbečka.
Ahoj Bonit, kobylku máš březí? Tady ze sněhu nezbylo skoro nic, už aby to zamrzlo, hnus blátivý... dám sem něco pro zlepšení chuti..
My máme od úterý sníh Drží se, dnes se k tomu přidalo i silné mrznutí. Teď jsem přijela od koní, byla jsem je zavřít z výběhu a teploměr ukazoval -11stupňů. Už to krásně vrže pod nohama
Možná jsem blázen, ale letos se strašně těším na zimu.. Ale je to i tím, že moje malá už má větší rozum ze sněhu, tak se radujeme spolu..
Zde náš výtvor první den napadnutí sněhu
oooha, pekny snehuliak u nas tiez riadna kosa, ale snehu je len symbolicky, ale boli sme okolo 5 vecer volit komunalne volby a skoro som zmrzla, ked sme prisli, dali sme zverine nazrat a supajdili do tepla, aj psica padila s nami, nechce byt teraz uz dlho vonku, radsej lezi vnutri v postielke
Tak se přidám k té sněhové nadílce. U nás padá asi od půlnoci pořád. Sice už nesněží tak hustě jak ráno ale padá pořád
ahojky chladomilky,
tak u nás vše při starém....zima jak v rusku a sníh a sníh a sníh.....
to jo a stejně to je na prd...hlásí že to roztaje....a bude zase bláto
Brr, to je zima. Dneska tedy jen 10 mínus, ale včera 17 mínus. Koně se venku nechtějí skoro hýbat, stojí u sena a pak mají roupy Včera jsem chtěla vytáhnout Punťu na procházku, aby se prošel, ale to co dělal, to jsem to raději vzdala. Stavěl se na zadní a že bude jako skákat po mně a pak že chce běhat, apod. No, na závěr mě kousl do palce, ještě, že jsem měla silné rukavice
Jinak už pečete? Já zkončila na 5 druzích. Jediné, co ještě dodělám jsou pusinky, protože už jsou skoro všechny snězené
este nepeciem, nieco slubila babka a snad nieco spravim sama inak chalupka krasna
vcera sme mali malu akciu
Ahoj holky,
mám prosbu - mám obříky na štontech a potřebuju nějak vymyslet u Sabči úvaz. Mám ve stáji kroužek dost nízko a ona se mi na stání pořád otáčí a řetěz si přešlapuje (věčně má nakadíno ve žlabu nebo aspoň pod ním). Mám strach, aby se jí něco nestalo, sice už to má natrénovaný, ale náhoda je blbec a hlavně si odírá ocas a nánosák u stájovky. Potřebovala bych poradit, jak vysoko máte úvazy a jak dlouhé a prosím fotky pro inspiraci - klidně na email: petruse.s@centrum.cz. Chtěla bych jí asi dát na dva, ale nevím jak to provést.
petra136
napsal(a):
ještě jedna fotka mojí akrobatky
Petro dej ještě jeden úvaz na boční stěnu vpravo cca o 20cm než máš tento. Nech si někde udělat kroužek a ten zabetonuj do zdi a kobči pak podle potřeby aby dostala do koryta a mohla si lehnout nastav délku vazáku a uvaž ji za bok nebo za prostředek stájovky. Jak budu mít chvilku tak ti zkusím nafotit jak je máme uvazané my., ale nepoužíváme řetázky ale kožené vazáky.
Petro, zítra změřím ty naše stání. Tady jedna fotka. Nikdy se nestalo, že by kůň přehodil nohu, nebo se takto točil..
makki
napsal(a):
No a co takhle přehradit štont vzadu kládou a úvaz vůbec neřešit? Nešlo by to? Kdysi jsme to tak měli na jízdárně. Lešeňová trubka, na obou koncích navařen kus řetězu a karabinama se to zapínalo do kroužků. Problém s motáním do úvazu by odpadl.
Děkuji za tipy!!! Makki, to by myslím nic neřešilo, jen by se tam ta koza bláznivá točila a ocas by si dodřela totálně. Spíš bych fakt nějak potřebovala dořešit ten úvaz. Ona je na stání zvyklá od mala, takže v tom problém není. Docela mě to už štve - má věčně naděláno ve žlabu, ohlávku má 2. protože odrbe totálně nánosák a to nemluvím o ocase.
Dávám se foto prázdného štontu, je uvázaná na tom prostředním kroužku, převázání nebo přidání úvazu na ten krajní nic neřeší, točí se dál. Zkoušela jsem jí uvázat za ty jesle, ale abych jí zachovala délku úvazu tak, aby si mohla lehnout, tak se stejně otočí, můra jedna. Už nevím co s ní. Jestli dát kroužky na ty boční stěny, nebo kýho šlaka. Fakt nevím. Tenhle kroužek je 100% moc nízko, i kdyby byla na dvou, bude přes ně asi přešlapovat stejně. Musí se dát víš, ale jak a kam???
petra136
napsal(a):
Ahoj holky,
mám prosbu - mám obříky na štontech a potřebuju nějak vymyslet u Sabči úvaz. Mám ve stáji kroužek dost nízko a ona se mi na stání pořád otáčí a řetěz si přešlapuje (věčně má nakadíno ve žlabu nebo aspoň pod ním). Mám strach, aby se jí něco nestalo, sice už to má natrénovaný, ale náhoda je blbec a hlavně si odírá ocas a nánosák u stájovky. Potřebovala bych poradit, jak vysoko máte úvazy a jak dlouhé a prosím fotky pro inspiraci - klidně na email: petruse.s@centrum.cz. Chtěla bych jí asi dát na dva, ale nevím jak to provést.
Ahoj cez oko ktore je zabetonovane do žlabu prevelč retaz a na koniec daj pri zvarat niekomu staru podkovu a maš po starostiaci . Aj mne to robili tak som to vymyslel takto a teraz
keby sa aj zamotala a padla bi tak by sa nezadusila.
petra136
napsal(a):
Děkuji za tipy!!! Makki, to by myslím nic neřešilo, jen by se tam ta koza bláznivá točila a ocas by si dodřela totálně. Spíš bych fakt nějak potřebovala dořešit ten úvaz. Ona je na stání zvyklá od mala, takže v tom problém není. Docela mě to už štve - má věčně naděláno ve žlabu, ohlávku má 2. protože odrbe totálně nánosák a to nemluvím o ocase.
Dávám se foto prázdného štontu, je uvázaná na tom prostředním kroužku, převázání nebo přidání úvazu na ten krajní nic neřeší, točí se dál. Zkoušela jsem jí uvázat za ty jesle, ale abych jí zachovala délku úvazu tak, aby si mohla lehnout, tak se stejně otočí, můra jedna. Už nevím co s ní. Jestli dát kroužky na ty boční stěny, nebo kýho šlaka. Fakt nevím. Tenhle kroužek je 100% moc nízko, i kdyby byla na dvou, bude přes ně asi přešlapovat stejně. Musí se dát víš, ale jak a kam???
Já myslela, že máš větší obavy z toho, že si o řetěz ublíží než o to, že má odrbaný ocas. Já mohu odvozovat pouze podle fotek, ale připadá mi, že má odrbaný ocas a nakaděno ve žlabu právě proto, že ji řetěz nepustí když se otočí. Možná kdyby byla na volno, tak se nešprajcuje, nešponuje, nedře. Nezbývá, než ji dát v tomto případě na úvazy dva.
petra136
napsal(a):
Peti ale pokud si dře ocas, tak problém asi bude i někde jinde. Např. začervení, lupy špinavý zadek apod. A pokoušet se ti dřít bude i dál. A jinak myslím, že jsem ti už vejš popsala jak to udělat a dát vejš víc ti neporadím.
Tady je jak máme řešenou stáj, nevím jestli budou vidět kroužky pro vazáky. Vazáky máme kožené s velkou těžkou banbulí na konci a projíždí kroužkem.
ambra
napsal(a):
Peti ale pokud si dře ocas, tak problém asi bude i někde jinde. Např. začervení, lupy špinavý zadek apod. A pokoušet se ti dřít bude i dál. A jinak myslím, že jsem ti už vejš popsala jak to udělat a dát vejš víc ti neporadím.
Tady je jak máme řešenou stáj, nevím jestli budou vidět kroužky pro vazáky. Vazáky máme kožené s velkou těžkou banbulí na konci a projíždí kroužkem.
Ahojky,
ona si ocas nedrbe jako schcálně, ale tím, jak se točí pořád tak o tu zeď, to samý nánosák u ohlávky má odřenej.
Mužskej mi tvrdí, že zabetonovanej kroužek vyrve i s tím betonem prej, což mi přijde jako blbost, nevím no. Chtěla bych jeden úvaz dát zhruba doprostřed žlabu výš než je ten původní a druhej vedle jeslí na zeď, jak píšeš. Snad by to bylo něco platný. Dávat oba na každou stranu na zeď to nevím, jestli by to bylo dobrý. Ostatní koně takový kraviny nedělaj - valach je na jednom úvazu a hafling sice na dvou, ale netočí se.
Ahojky všem co máte něco společného s chlaďáskama.Chtěla bych se vás zeptat jaká sedla na koníky používáte? Nedávno jsme koupili kobču z né moc dobrých podmínek, tak teď jí jen bereme na procházky a tak, ale na jaro by jsme chtěli koupit nějaké sedlo. Uvažujeme o anglii, ale někde jsem četla,že tyhle sedla je docela problém na chlaďase napasovat. Já bych tatím byla pro wintec wide, ale znáte to, každá rada dobrá.
já mám na svého norika turistické sedlo od pana Hauzra. Je teda dražší, kolem 30.000,-, ale jsem s ním spokojená. Je to sedlo Horal na kozlíkové kostře, begánek ho má od 3 let, teď mu bude 7 a sedlo je pořád OK.
Taky jsem o tomto Hauzrovi uvažovala, ale na té fotce je krásně vidět, proč jsem od toho upustila, vlastně i od jakéhokoliv sedla anglického typu. Důvodem je umístění sedlových zápinek uprostřed sedla. Když jsem toto sedlo položila koni na záda v místech, kde by mělo být, aby neomezovalo lopatku, visel podbřišník cca 25 cm za loktem přední nohy. Díky tomu podbřišník po zapnutí sjel za pření nohy a sedlo natáhnul za sebou na kohoutek, takže se pak překlápělo dozadu a tlačilo svou zadní částí koníka do zad. Ta fotka je ukázková. Proto i westernové sedlo jsem si nechala šít s úvazem úplně vepředu, aby k tomuhle efektu nedocházelo. Teď jsem si pořídila wintec pro stock a s tím mám stejný problém. Uvažuji, a doporučovala bych to i v případě toho hnědáčka, pořídit si anatomický podbřišník, takový ten "vyosený" dozadu. Podle mého odhadu by mohl tah dopředu trochu zmírnit a sedlo by se dostalo více do rovnováhy, nebo si nechat přidělat dopředu ještě jednu zápinku, některá sedla pro chladnokrevníky prý 4 zápinky mají.
šarííí jak víš jak já mám Trooper PFIFF
je taky na kozlíkové kostře, takže taky sedí jako hrnec na prdelku......a není tak drahé jako od Hauzera já platila 6 tisíc komoru má 3 a posedlí 18
jj Market o tvojem sedýlku vím :-) na equisboy jsem ještě našla tohle sedlo, ale z tý fotky tam toho není moc poznat. http://www.equisboy.cz/vsestrana-sedla/sedlo-pro-chladnokrevne-kone
o víkendu pojedu do equiservisu, tak bych tam omrkla toho wide, ono časem asi stejně budeme pořizovat westernové sedlo (kobylu bude jezdit přítel) , ale já se bojím toho,že jak kobča teď nic nedělala, tak že nám pak ještě přesvalí a přeci jen anglie jsou finančně dostupnější než westernová sedla.
makki, i tady je sedlo moc vepředu? Mám ho na koni 4 roky, přiježďovala jsem v něm na jízdárně, skákala, kůň je v pohodě, ani trenér nic neříkal, tak nevím ...
petra136
napsal(a):
Ahoj holky,
Ahoj Petro, tak jsem si konečně vzpomněla a pozeptala se na to stání. Mělo by to být prý ve výšce cca 90 cm a řetízek dlouhý tak, aby dosahoval k zemi, tudíž taky tak cca 90 cm. Buď zabetonovat cca 20 cm hluboko kroužek, nejlépe tak, aby na tyčce byli 1 i 2 kolmé navařené třeba plocháče, aby to bylo jo fakt pevný. Nebo pak je takový šroub i s železnou hmoždinkou, dlouhý 20-30 cm.Nemůžu si vzpomenout, jak se mu říká, zkusím to najít na netu a ještě ti to napíšu. Kde se podle průměru šroubu vyvrtá díra, zatluče se hmoždinka i se žroubem a dotáhne šroub. Je to opravdu pevné, máme to použité na uvazišti.. Tak snad ti trochu pomůžu.
Já zažitý anglický jezdec, nedám dopustit na klasické anglické sedlo. Mám v něm větší jistotu sedu než ve westernovém. Sedlo jsem koupila před x lety u jednoho místního koňáka. Vyhovuje jak mně, tak perfektně padne i chladnokrevným koulím. Měla jsem ještě jedno podobné, ale bylo mi malé posedlí, tak jsem ho vyměnila za westernové. Ale to mi nevyhovovalo a dostala jsem na něj perfektní nabídku, tak šlo z domu. Včera o vesnici vedle chtěla prodat ženská sedlo, že ho má x let na půdě, že taky jezdí raději v anglickém, tak jsem ho od ní koupila za velmi slušnou cenu. Je kvalitní, komletně vybavené, s pár vadami, ale to nechám opravit a pak vytáhla ještě jedno anglické, že v něm nejezdí, tak jestli ho chci.. No, koupila jsem obě za 3500 Kč
misamarincova
napsal(a):
Ahoj Petro, tak jsem si konečně vzpomněla a pozeptala se na to stání. Mělo by to být prý ve výšce cca 90 cm a řetízek dlouhý tak, aby dosahoval k zemi, tudíž taky tak cca 90 cm. Buď zabetonovat cca 20 cm hluboko kroužek, nejlépe tak, aby na tyčce byli 1 i 2 kolmé navařené třeba plocháče, aby to bylo jo fakt pevný. Nebo pak je takový šroub i s železnou hmoždinkou, dlouhý 20-30 cm.Nemůžu si vzpomenout, jak se mu říká, zkusím to najít na netu a ještě ti to napíšu. Kde se podle průměru šroubu vyvrtá díra, zatluče se hmoždinka i se žroubem a dotáhne šroub. Je to opravdu pevné, máme to použité na uvazišti.. Tak snad ti trochu pomůžu.
Jééé, Míšo, ten šroub to mi zjisti, když to bude možný, to zní zajímavě. Něco zkusím vymyslet a realizovat, ať se tam nemotá.
Až přijde chlap z práce, zeptám se ho, protože to marně hledám na internetu a bez úspěchu..
Včera přijel ispektor vypálit Dorinku
Přidávám fotku Stuarta od nové majitelky.
Z ní jsem konečně pochopila, na co si ho pořídila ... kůň na práci
m i s i c k a
napsal(a):
Sally : A kam si prodala valáška? Jel daleko v takovém počasí ? Fakt povedená fotka
Jel ještě ze teplého počasí (7.11.) do Horní Lomné ( Jablunkov). Pro mladou paní na hobby využití