Vyrážka - už si nevíme rady

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
22.11.2010 21:00
kunicek

XXX.XXX.52.119

Hezký den, obracím se na vás s prosbou o radu. Mám strakatou kobylku, která každoročně přes léto trpí na vyrážky - nohy, záda, čumák - tam, kde nemá pigment. Čumák od jara mažeme opalovacím krémem a letos to docela šlo, na zádech se jí udělalo jen pár stroupků když jednou pod sedlem zmokla a rychle se zahojily. Letos máme ale velké trápení s nohama.
Nejdříve rovnou posílám odkaz na aktuální fotky, jak nohy vypadají dnes:

http://custer.rajce.idnes.cz/listopad_vyrazka_nohy/

V létě se více koním ze stáda udělaly takové kulaté strupy na nohou ze strany (ne v podlomové oblasti, ale jakoby ze strany na spěnkovém kloubu). Léčíme to už od léta - tedy asi 5 měsíců a stále bez úspěchu. Nejdříve jsem postupovala tak, že jsem to denně čistila dezinfekčním šamponem, vysušila a namazala zinkovou mastí na doporučení veterináře. Po měsíci, kdy se to nezlepšilo, veterinář poradil vždy při mytí šamponem stroupky odlupovat. To se kobylce vůbec nelíbilo, měla to hodně bolestivé a myslím si, že právě tím loupáním se jí tam zanesla infekce (krvácelo to) a ještě se to zhoršilo. V polovině října jí obě přední nohy natekly (nestojí v boxe, je nonstop venku), takže jsme volali jiného veterináře, který nasadil jiný šampon na čištění a bylinnou hojivou mast. Denně jsem po práci jezdila za tmy ke kobylce a čistila ranky, ale stále se zvětšovaly, byly stejně bolestivé, prostě žádný efekt. Po čtyřech měsících intenzivního léčení bez úspěchu (naopak se to zvětšilo) jsem se rozhodla nechat to víceméně přírodě - začala jsem přidávat do krmení bylinnou směs pro zdravou kůži a při vyrážkách ( http://www.elisabeth-cheb.cz/www/z3205740.html ) a ty rány jen čistím a mažu bylinnou hojivou mastí tak jednou týdně. Během pár týdnů začala růst nová srst uprostřed toho kruhu, který se vytvořil, ale okraje jsou stále strupovité a bolestivé.

Máte s tím někdo prosím zkušenost? Už vážně nevím, jak postupovat... Myslím, že už to dávno mělo být na antibiotika, ale kobylka je březí, takže to nemůžeme. Také její březost může mít podle mě vliv na špatném hojení (těhotné ženy mívají také občas alergické reakce a vyrážky, které celý život neměly...)

Prosím o radu a tipy, jak dál postupovat, abychom se tohoto nepříjemného problému konečně zbavili. Díky moc

Míša Kunová
www.michaelakunova.snadno.eu

22.11.2010 21:34
janovotna

XXX.XXX.205.249

Míšo, mám to podobně u svojí kobyly. Léčím to už bezmála půl roku, bezúspěšně. Dokonce jsme i píchali Norocilin, ale nic. Mapy na obou bílých nohách má po celých holeních, jako ta tvoje. Čekám na zázrak... smajlíksmajlík

Uživatel s deaktivovaným účtem

22.11.2010 21:34
Uživatel s deaktivovaným účtem

Dělali jste stěry, jestli jsou tam nějaké bakterie nebo co to může způsobovat? My jsme se jedno léto nemohli zbavit podlomů a tak vet seškrábal vzorek a v laborce udělali citlivost na ATB a určili co to bylo za breberky. Cílenou léčbou jsme se jich zbavili. S ATB chápu jak to máte, jen uvádím co pomohlo nám, když už jsme nevěděli co zkusit.

22.11.2010 21:40
janovotna

XXX.XXX.205.249

I březí kobyly mohou dostat atb, není to vyloučeno a hříběti neublíží.

23.11.2010 04:31
equisychra

XXX.XXX.11.52

Ahoj Míšo. To že to měli i jiné koně vede k doměnce, že je to alergie na něco na pastvině. Může to být například třezalka. Na tu dej pozor, aby ti ji kobylka nežrala, protože způsobuje světlocitlivost a v případě depigmentace to je dost blbá kombinace. Stačí ale i dotek, kdy se rozdrtí okvětí a na kůži se z něj dostane šťáva obsahující hypericin z rostliny. To na fotkách ale může způsobit i bolševník, kopřiva, rulík a řada dalších rostlin. Jak to vypadá nyní? Zdraví Tom

23.11.2010 08:14
kukinatost

XXX.XXX.43.146

Ahoj Míšo,
na mě to působí jako něco podobného dermatofiloza či jak se to jmenuje (možná úplně kecám), nejsou to klasické podlomy, ale stroupky, které se zvětšují a stoupají i výše po holeni a tvoří pak docela hnusné mokvavé léze...často na to trpí koně s bilýma nohama...kamarádce se to skoro i pravidelně vrací...jinak u nás toho bylo letos kolem fakt hodně a vím, že to nebylo jenom tady na severní moravě, ale celkově se to dost jakože rozšouplo po republice a vím, že tím letos trpělo hodně koní...
Jinak taky kámoška zkoušela snad všechno a nakonec se to pořešilo speciální namíchanou atb mastí, kterou se nohy pořádně mazaly, nejprve jemně omýt betadinovým mýdlem, osušit čistým hadrem, stroupky nestrhávat, jedině sundat, pokud jsou změklé a jdou skoro samy, namazat mastí, následně obvaz, vata a bandáže...takto denně převazovat...a opravdu až toto jediné zabralo..
pokud bys měla zájem, můžu se veta, který mast míchá, zeptat, zda se dá užít i u březí kobyly..
Jinak tady odkaz na diskuzi, která se podle mě vás týká...

http://www.equichannel.cz/forum/diskuze/1319423

23.11.2010 08:41
luda

XXX.XXX.198.165

Ahoj,moje kobyla měla skoro to samé.nejdříve se jí to udělalo po zádech a na zadní noze,ta jí otekla,dostala atb a měla jsem loupat stroupky,vysušit a namazat betadinou.Za 4 týdny zapršelo a Kobylka to měla zpět ,ale v menším,tak jsem vzala betadinu a loupala sušila,mazala,,,a Musím zaťukat .. kobylce už se to nevrátilo,,mazala jsem to 2x denně,vysoušela ručníkem,(často měnit), trvalo to asi 3-4 týdny,ale vše je fuč.kobyla je nonstop venku,tak to že se bořila v blátě bylo pro bakterie ráj.
Držím palce,,vím jaké to je,,Lucka

Info : http://dominika-svehlova.cz/nemoci5.asp

23.11.2010 10:58
klawdie

XXX.XXX.94.254

I já se přikláním k dermafitce a varuju před opatrností, přeci jen bakterie a podoné svinstvo umí své, takže opatrně při aplikaci i na sebe...

23.11.2010 18:41
kunicek

XXX.XXX.52.119

Díky za odpovědi. S těma ATB že nemůže jsem se domnívala, protože jsem se s tím setkala několikrát a vždy se kobyla když byla březí, léčila jinak. Jinak stěry jsme dělali a breberky to nejsou, ale nenašli tam ani nic jiného důležitého pro léčbu...

Tome, o třezalce vím dlouho a tu ve výběhu nemáme, ani vratič ze kterého měla vyrážku loňské léto na jiné pastvině... bolševníky sice v okolí jsou, ale nejezdíme jima a hlavně teď už nejezdíme skoro vůbec, páč se k ní dostanu až za tmy.... Už nevím, co dělat... No ale na equichannelu mi poradili jednoho veta, sice z Brna, ale když uděláme nový stěry a to co on doporučí, snad se hneme z místa...

23.11.2010 20:20
helu

XXX.XXX.17.209

Je to sice asi blbost, ale moje kobyla to měla taky a zabral šampon se sírou a obyčejnej canesten z lékarny. A měla to přesně na tom samém místě. Vždycky jsem to umyla vysušila a natřela silnou vrstvu canestenu. smajlík

27.11.2010 22:19
misus

XXX.XXX.166.144

A nemáte možnost boxu? K nám takto chodí valach vždy na zimu, přes léto je na pastvinách 24/7. Nemá chlup, je lehce zhýčkaný, takže tento režim jemu i majitelce vyhovuje. Loni bez problémů, letos přišel s ještě horšíma nohama. Měl to od září, jakmile se zhoršilo počasí a pastviny byly mokré. Z počátku se to tu denně ošetřovalo, kůň vzteklý, háklivý na už jen na dotek na nohách. Pak jsme přestali a nyní už není skoro nic znát! Kůň chodí normálně za každého počasí do výběhu, takže i do mokra, bahna, nyní sněhu a vůbec se to nevrací. V boxu je na pilinách.

12.9.2013 21:06
sscrat

XXX.XXX.210.146

Dobrý den, něco takového mého koníka postihlo loni na podzim. Léčili jsme to 5 měsíců. Imaverolem, Betadinkou skoro všim co se dalo. Ve finále zabral - desinfekční šampon pro psy a normální sprej na oděrky co koupíte u každého vet cca za 200 kč. Denně jsme večer omývali nohy šamponem a poté stříkali sprejem, ráno pouze sprej - do 14 dnů se vše začalo hojit a byl klid... koník má nohy jako nové´a to je měl olezlé a bez chlupů až skoro po hlezno....

16.9.2013 11:32
gabik

XXX.XXX.34.89

Priklanim se k dermatofiloze....dostala jsem od veterinare Prurivet (asi 419kc) ktery se ma aplikovat asi tyden. Jinak dezinfikuji betadinou a mazu zinkovou masti-coz zpusobuje, ze se to nezhorsuje, ale zadne extra zlepseni taky neni. Prurivet ale zabral, kdyz to bylo v horsim stadiu.

Přidejte reakci

Přidat smajlík