Ahoj,Chtěla bychse poradit jelikož bych chtěla na jaře prodat svého 4-letého valáška .Jakou cenu bych měla nabídnout ,vím je brzo ,ale docela mě to zajímá :)
O:Oscar Agramm
M:Fally
Bez PP
Nevhodný pro začátečníka.Je po operaci zadní nožky-ale ničemu to nevadí.Max vzhledová vada.Koník potřebuje denní práci .Na vyjíždky jezdí sam.Ve vybehu je momentálně také sam.Nekouše.Hodně temperamentní :)
Děkuju za jakoukoliv radu :)
woldemortik
napsal(a):
Pěkné fotky?ale taky bych souhasila s 30,000 max 35,000
30 - 35 tis.? Ani náhodou. Koník je již po úraze, i když se jedná pouze o kosmetickou vadu. Ale nikdo vám nezaručí, že se z kosmetické vady udělá později velký problém. Není vhodný pro začátečníka (temperamentní) - další důvod. Pokud pouze na vyjížďky, tak proč mít pod sedlem "dělo"?
Takže kříženec, po úraze, temperamentní - max. 25 tis.
buggyna

XXX.XXX.8.42
Zadavatelka nepíše jak byl úraz velký. Moje kobylka si podkovou skalpovala bohu a na spěnce jí zůstala jizva.Ničemu to nevadí,jen je to vidět. Naopak bych řekla že je super že 4. letej koník je temperamentní a takhle mladej koník začátečníkovi do rukou a a ni pod zadek nepatří
Je to líbivej koník kterej časem může být spolehlivý jak na parkuru tak v drezurách, a takový koně jsou k nezaplacení. Pokud je na ošetřování a ve stádě bezproblémový a ani vozík mu nedělá problém, moje prvotní cena by byla na 45 tisících s tím,že kdykoliv slušnému a sympatickému kupci můžeš dát slevu. Nebo časem jí s cenou postupně dolu,ale pod 30 bych teda nešla
buggyna
napsal(a):
Zadavatelka nepíše jak byl úraz velký. Moje kobylka si podkovou skalpovala bohu a na spěnce jí zůstala jizva.Ničemu to nevadí,jen je to vidět. Naopak bych řekla že je super že 4. letej koník je temperamentní a takhle mladej koník začátečníkovi do rukou a a ni pod zadek nepatří
Je to líbivej koník kterej časem může být spolehlivý jak na parkuru tak v drezurách, a takový koně jsou k nezaplacení. Pokud je na ošetřování a ve stádě bezproblémový a ani vozík mu nedělá problém, moje prvotní cena by byla na 45 tisících s tím,že kdykoliv slušnému a sympatickému kupci můžeš dát slevu. Nebo časem jí s cenou postupně dolu,ale pod 30 bych teda nešla
Zadavatelka taky ani nepíše, jestli je OK na manipulaci. Proč je sám ve výběhu? Je vůbec ve společnosti koní? Papíráci se prodávají kolem 40 tis. Kč a za něho 45 tis. Kč?!
buggyna

XXX.XXX.8.42
Psala jsem pokud... pokud je.Samozřejmě že jestli je hodně dominantní (stádo by ho srovnalo) a problematický na ošetřování,tak cena by šla dolu. Za otce má Oscara, a matka je taky známá. Neřeknu kdyby to byla kobyla,ale u valacha je to stejně jedno. Mimo to, vítězka VC Vigora je taky bez PP a dneska by majiteli kupci ruce utrhli. Nechci tím říct že jsem pro bezpapíráky, naopak! Ale pokud je to až na kosmatickou vadu zdravej,pěknej,šikovnej koník, nevidím důvod proč by se měl nabízet za 25tisíc
Tak koník je na ošetřování bezproblémový. Sám ve výběhu je proto protože momentálně po te operaci se ještě nepouštěl mezi ostatní jinak není problem :) Ano pod sedlem je divočejší ,ale myslím ,že je to chyba spíše z mé strany a to tím ,že mám na koně málo času (škola) Myslím že do drezury by to byl paradni konik ..Hrozně rád skáče .
Muj prvotní záměr byl sním skákat parkur jelikož má skvělí styl skoku a hrozně ho to baví(po otci) . Bohužel Na koníka nemám čas.Tak přez týden si na něj nikdo nesedne akorat o víkendu ..A to nemam sanci toho koně jak pořádně přijezdit tak všechno ostatní:)Jinak když jsme ho jezdila o prazdninách jezdila jsme na nem bes sedla pouze s vazačkou .takže je to prostě o tom mít na toho koně čas což on vyžaduje :)
Buggyna má pravdu - vzhledem k tomu že je to valach, papíry hrajou malou roli - jestli má rodiče s výbornými skokovými předpoklady (což je evidentní) a sám je sporotvně nadaný tak nabízet ho za 25 tis. to by musela být majitelka padlá na hlavu. Jestliže prodělaný úraz nemá vliv na sportovní využití - což lze samozřejmě zaručit vyšetřeními od veta, případně to ošetřit i smluvně, tak pokud je kůň již alespoň částečně přiježděný nešla bych s nabídkou pod 50 000. Možná bych nasadila primárně ještě vyšší cenu, nebude-li zájem a jestli čas majitelku tlačí, dolů se dá jít vždycky. Kůň je to mladej, že nemá ještě nasportovánu žádnou výkonost ničemu nevadí (tím spíš jestli byl v rekonvalescenci), pro kupce co shání kvalitního koně do sportu je to spíš pozitivum než papírák co prošticoval celou sezónu (i kdyby měl rodiče vítěze OH). Ty fotky pravda nejsou nic moc - těžko posoudit jestli nemá nějakou větší exteriérovou vadu, což by mohlo hodnotu srazit dolů. A přesně jak bylo uvedeno - to že je 4-letý kůň hodně temperamentní, tomu říkám plus, kor jestli má mít sportovní předpoklady. A na takovém rozhodně začátečník nemá co dělat. Kdo chce koně pro začátečníka, tak se hold musí porozhlédnout po jiné věkové kategorii nebo vyhledat nějakého "mouchysněztesimě"....
Papíroví 4-letí koně do sportu (a myslím skutečného sportu, nikoliv šampionáty samouků z Horní Dolní) za 45 000??? - To bych ráda věděla kde, to budete asi z hodně lacinýho kraje. Jestli můžete dejte tip, kvalitních koní za malý peníz rozhodně nikdy není dost
já osobně se přidám k Jandě a buggyně. Jani, pěkně jsi to napsala a tvůj názor sdílím. Navíc dle fotek je to i hezký koník, což je taky plus a estetická vada na noze nebude dle mě nic extrémního....perspektivní kůň pro zkušeného jezdce, navíc, jak jsi psala, může si ho ještě dnes "udělat" sám dle svého
Přikládám fotku z léta.Momentálně po operaci trochu spadnul z váhy což myslím ,že časem dožene :) Nemyslím si že by to byl exterierově špatný kůň jen nema díky nedostatku treninku jak osvalit.
Mně se valašisko líbí, má jiskru, ten temperament je vidět i v oku a já mám takové živější koně ráda...Také zastávám názor, že kůň 4letý není kůň pro začátečníka....a zkušenému člověku temperament jenom pomůže, protože není nic horšího než tlačit..
ale další věc je, co má majitelka na mysli pod pojmem temperamentní...:) jeslti je to vykřap, co v terénu by jen cválal a čím rychlejí, tím líp, případně vyhazuje, staví se, tak to až tak úplně ideál není, ale je fakt, že korektní a systematická práce a výcvik si poradí se spoustou věcí...
Má kobyla taky vypadá jak z bitvy od Kresčaku díky jizvám, ale na pohybovém aparátu to nic nezanechalo, jenom je prostě porušená kůže, a zůstaly na ní po srůstu jizvy...
každopádně já osobně beru v potaz, že koní je na trhu včil miliony, takže bych to s tou cenou, pokud majitelka chce fakt podat nehrotila rozhodně přes 45 tis...
Koník je právě lehce ovladatelný venku nikam nežene.dá se krásně spomalit.Tady je problém v tom ,že vyhazuje ..nemyslím, že by chtěl jezdce sundat je to tím ,že je málo ježděný . Když je ježděný často tak už to nedělá proto potřebuji člověka ,který by se mu často věnoval -pak je zněj ideální kůň na ježdění :) pokud je ježdění často není problém vyjet na ohlavce bez sedla ..u něj jde pouze o pravidelnou práci :)
lilien
napsal(a):
Jako prodávat koně za 25 tisíc, hezkého mladého, no kde to jsme už?Za tyhle peníze si slečny nekoupíte ani pomalu papírového psa...Náhodou temperament a že zvládne být sám beru jako obrovskou výhodu, protože můj kůn je na stádo fixovaný a je to pěkně otravné
Jen tak mimochodem, i cena papírových psů šla hódně dolů . Stejně jako šla cena koní s PP.
K čemu je hezký, mladý kůň? Podle těchto kritérií si tak můžou chlapi vybírat své milenky, ale koně???
Temperament může být ze začátku OK, ale časem to může být hodně otravná záležitost. Upřímně, máte všichni, kteří byste tohoto koníka koupili za těch 40 - 45 tis. Kč čas, abyste se mu věnovali denně a dostačně ho utahali, aby z něj byl pohodový koník? Já ne, a proto bych za něho ty peníze nedala.
strip
napsal(a):
Jen tak mimochodem, i cena papírových psů šla hódně dolů . Stejně jako šla cena koní s PP.
K čemu je hezký, mladý kůň? Podle těchto kritérií si tak můžou chlapi vybírat své milenky, ale koně???
Temperament může být ze začátku OK, ale časem to může být hodně otravná záležitost. Upřímně, máte všichni, kteří byste tohoto koníka koupili za těch 40 - 45 tis. Kč čas, abyste se mu věnovali denně a dostačně ho utahali, aby z něj byl pohodový koník? Já ne, a proto bych za něho ty peníze nedala.
No samozřejmě - proto se asi při koupi budete poohlížet po koni na courání. A to už jsme zase s požadovanými vlastnostmi a cenou někde úplně jinde.
Vy tu prostě pořád nedokážete pochopit že majitelka nenabízí toho koně na couračky pro děti, ale že potřebuje každodenní práci. A pokud to nevíte, tak mít koně ve sportovním tréninku to znamená s ním takřka denně dělat pod sedlem bez ohledu na to jestli mám právě rýmičku nebo kašlíček, ne se na něj koukat jak se pase a jednou do týdne si vyrazit na výlet.
I kdyby to bylo 4-letý nadupaný torpédo, pro mě je to pořád cennější sportovní parťák než támhle nějaký sousedův Pepík, kterej vydrží uvázanej celý den u stromu.
Samozřejmě že občasný hobík skočí raději po sousedovic Pepčovi, už jen z toho důvodu že jeho cena bude níž nejmín o třetinu, ale jestli jste to někteří ještě pořád nezaregistrovali tak majitelka toho koně nanebízí pro občasné povození nebo pro vaše děti, tak se lidi trochu proberte!!
Zkušený jezdec, který shání koně byť i jen do lehčího nebo občasného sportu musí po temperamentním koni skočit všema deseti, páč kdo to zná, tak ví, že stačí většinou jedna až dvě sportovní sezóny a na tom dříve nadupaném mlaďochovi najednou může ject i děcko jak je z něho najednou spolehlivý a ovladatelný zvíře.
Jenomže prostě mezi drtivou většinou nesportujících koňařů je jak nějaké dogma zafixováno temperamentní = divoká vzpínající se a vyhazující bestie. Spoustě lidí prostě podstata slova temperamentní uniká. Ale je to bohužel dáno i tím, že se najdou experti co nabízí nejezditelné hajtry se slovy "je prostě trochu temperamentní". Ale o tom ta vlastnost vůbec není
A že šly ceny papírových psů dolů to sem si jaksi vůbec nevšimla - nedávno jsem zrovna procházela inrezce, neboť potenciální tchýni umřel pes. A kolik chtějí lidi i za mixovaný nebo bezpapírový obludy, to se mi ani věřit nechtělo, když má porád trvat ta krize....
kukinatost
napsal(a):
Mně se valašisko líbí, má jiskru, ten temperament je vidět i v oku a já mám takové živější koně ráda...Také zastávám názor, že kůň 4letý není kůň pro začátečníka....a zkušenému člověku temperament jenom pomůže, protože není nic horšího než tlačit..
ale další věc je, co má majitelka na mysli pod pojmem temperamentní...:) jeslti je to vykřap, co v terénu by jen cválal a čím rychlejí, tím líp, případně vyhazuje, staví se, tak to až tak úplně ideál není, ale je fakt, že korektní a systematická práce a výcvik si poradí se spoustou věcí...
Má kobyla taky vypadá jak z bitvy od Kresčaku díky jizvám, ale na pohybovém aparátu to nic nezanechalo, jenom je prostě porušená kůže, a zůstaly na ní po srůstu jizvy...
každopádně já osobně beru v potaz, že koní je na trhu včil miliony, takže bych to s tou cenou, pokud majitelka chce fakt podat nehrotila rozhodně přes 45 tis...
To máš Jani sice pravdu, ale zase na prodej sportovních koní je momentálně, nebo i na tom jaře celkem dobrý čas - neb blíží se vánoce a od února zase nejvyšší čas začít s přípravou na sezónu. Takže takový sportovní kůň jako vánoční či povánoční dárek celkem ideál aby byl čas "sehrát se s jezdcem" a nebude-li zdravotní stav bránit na jaře pomalu vyrazit (byť i jen veřejňáky) - ono zase prodávat staršího koně bez sportovní kariéry už je o něco problematičtější, neboť z pohledu "sporťácké veřejnosti" 7-letý kůň nabízený jako výborný sporťák a přitom bez sportovní minulosti, to je trochu podezřelé Tenhle je prakticky nachystaný, v zahájení sportovní kariéry mu mohlo zabránit právě zranění, či se majitelka rozhodla ho šetřit (na to hodně kupců rádo slyší)....
Samo nejenom přiježděnost, zdraví a temperament hraje roli - pokud kupuju koně do sportu bude mě hned jako další zajímat pohyb a chody (sháním-li drezúráka), nebo skokový potenciál (jestli jsem parkurista). To jsou vlastnosti, které musí zkušený jezdec zhodnotit už při pohybu (skoku) ve volnosti.
Tady to sotva posoudíme, ale jestli je kůň nadprůměrně pohybově nebo skokově nadaný, rozhodně bych se nebála jít s cenou výš, protože takový kůň se prostě prodá. Pokud majitelka nedokáže kvality koně dostatečně odborně posoudit, rozhodně bych jí doporučila aby to konzultovala s opravdu zkušeným odborníkem, který se v oblasti jezdeckého sportu aktivně pohybuje.
Protože jestli jde o koně "jen" průměrně nadaného, tak souhlasím že takových je docela přehršel a taky si myslím že nad 45 by ho udávala jen velmi velmi těžko, jestli vůbec....
Obecně se ve skokovém sportu tak nějak udává že průměrně talentovaný kůň je takový, jehož schopnosti stačí na to, aby s průměrným jezdcem v dobrém tempu zvládl přeskákat L parkur, s čímž z osobních zkušeností musím souhlasit.
Jenže Janduli, to je přesně to....Je sice fajn, že je valach pošetřený a nesportoval, tož nehrozí, že byl byl nějak odšticaný i na blbých hobbikách, ale zase myslím, že ta jezdecká veřejnost se dělí na pár částí - jedna by chtěla, aby už ten 4 leťák se byl někde podívat - třeba hobby na rozkoukání, další by chtěl už minimálně ZL a někomu bude vyhovovat, že je v podstatě v této oblasti syrový...
Takže já si myslím, že prodat ho je i hrozně o štěstí, že člověk narazí na ty správné lidi....Ježiš, když si uvědomím svoje scény a pomalu výběrové řízení na rezátora, tak prodávat je snad horší než kupovat:)
Mi se valach líbí, ale určo bych ho chtěla vidět ve volnosti, v pohybu, pod sedlem a sama vše vyzkoušet....Ano zima je an prodej koně fajn v tom, že si člověk toho spor´táka jakoby nachystá - ale taky většinou k tomu potřebuješ podmínky a nejlépe jakože halu...
a opakem je, že koně se na zimu blbě prodávají třeba z důvodu ustájení apod.