Coli

XXX.XXX.149.26
Chtěla bych se zeptat, zda nemáte někdo zkušenosti s problémem u koně - zánět v oku nebo utržená čočka? Mému koni léčíme (s paní MVDr.) zánět v oku již 17 dní, den ode dne zákal mizel a oko se zlepšovalo, dnes ráno byl obrovský převrat a to ten, že mu oko nateklo, znovu se zakalilo a začalo opět vytékat. :( Také bych byla ráda, kdyby někdo přidal a podělil se o radu ohledně operace utržené čočky u koně. Na tento problém má paní veterinářka podezření.
Budu moc vděčná za jakoukoliv radu, předem děkuji.
Ahoj, měla jsem stejný problém u své kobylky. Chytla zánět čočky. Léčila jsem (samozřejmě za pomoci veta) různými očními mastičkami a použíávala jsem i oční kapky. Nejprve zánět ustoupil(cca po 14 dnech) a poté se zase vrátitl. Začala jsem opět léčit nanovo, ale bohužel nic nepomohlo a kobča je těď na to oko úplně slepá. Zánět čočky je totiž neléčitelný. Vet mi říkal, že pokud slepé oko začne dělat problémy, bude se muset úplně vyjmout, aby neškodilo :( Jedna z mála nemocí, která nejde vyléčit.
:( no naše MVDr. říkala, že po operaci na to oko vidět bude, on má totiž utrženou čočku a spadla mu dolů v oku. Prý tohle operovat jde a vidět bude. Já teda doufám, že ano :( je to ještě hříbátko :( a z čeho to tvoje kobylka chytla, ten zánět? Já totiž nevím vůbec příčinu, jedno ráno jsem zavedla koně do ohrady a odpoledne za nima přišla a on už to oko měl přivřené. Myslela jsem, že se píchl o stéblo sena nebo jen něco takového, ale pak se to zhoršilo, zavolali jsme veterinářku a bohužel to dopadlo takto :(
Taky vůbec netuším příčinu:( já jsem taky odvedla kobču do výhěhu ráno a odpoledne jak jsem ji brala ven, že půjdem pracovat jsem si všimla, že měla zavřené oko, citlivé a nechtěla si na něj nechat šáhnout, viditelně ji to bolelo. Původně jsme si s vetem mysleli, že to je jen podrážděné( buď od cizího předmětu nebo prostě reakce na ostré slunce), tak jsem ji ušila pásku přes oko, a mazala kapala a pořád dokola, akorát to nepomohlo. A potom vet zjistil, že už je definitivně slepá. Zkoumali jsme co by to mohlo být a došli k závěru, že má zánět čočky.
Studovala jsem i na netu a to se jen potvrdilo, tady dávám odkaz na stránku o nemocích :
http://jezdectvi.ic.cz/cl-vet-oci.html
http://www.dominika-svehlova.cz/clanky.asp
Moje kobča má bohužel smůlu, i kdybych ji dala na operaci, vidět už nebude, jen by ji oko mohli vyjmout aby případně neškodilo.
Ale pokud píšeš, že je čočka odtržená, tak to asi půjde spravit, já jsem měla záněť čočky, což bohužel udělalo to, že má přes celou čočku zákal.
Pro ilustraci obrázek. (není přímo oko mojí kobylky, to jen ilustrativně)