Dobrý den, asi se opakuji, ale nemůžu si pomoct, každý mi tvrdí něco jiného...Mohl by mi někdo vysvětlit jaký je opravdový rozdíl mezi sněhulákem, pelhemem zaplý na spojováku a roubíkovém udidlem krouceným s hranami?Jak jsou po sobě ohledně ostrosti, co je ostřejší, co šetrnější?Děkuji moc moc a prosím, aby se zde nepsaly komentáře typu, jak kdo umí jezdit s čim atd atd, mně to prostě zajímá v rámci vzdělání..díky moc
lilien
napsal(a):
Dobrý den, asi se opakuji, ale nemůžu si pomoct, každý mi tvrdí něco jiného...Mohl by mi někdo vysvětlit jaký je opravdový rozdíl mezi sněhulákem, pelhemem zaplý na spojováku a roubíkovém udidlem krouceným s hranami?Jak jsou po sobě ohledně ostrosti, co je ostřejší, co šetrnější?Děkuji moc moc a prosím, aby se zde nepsaly komentáře typu, jak kdo umí jezdit s čim atd atd, mně to prostě zajímá v rámci vzdělání..díky moc
já tě odkážu na eqch, kde nedávno proběhl zajímavý seriál právě o udidlech...
Na to asi nebude jednoznačné vysvětlení. Můj osobní názor je, že koni nejnepříjemnější bude asi ten kroucený roubík díky ostrým hranám, které budou koně patrně zraňovat i při jemném pohybu otěží, možná i při přežvykování udidla, citlivější kůň s ním může mít velké problémy a určitě to bude projevovat házením hlavou, schováváním se za udidlo, odmítáním přilnutí apod. Za ním bude podepnutý pelhem vzhledem k pákovému efektu. Na konec zatřadím sněhulák, tam to páčení v hubě není tak velké, i když někteří koně na udidlo, cestující v hubě nahoru a dolů a tlak v týlu mohou reagovat hůře, jak třeba na podepnutý pelham.
tak dle mého svědomí : nejostřejší je pelham byť zapnutý do spojováku působí v hubě, podbradním řetízkem i na zátylku. Pákový efekt je tu nejvyšší.
Sněhulák má lehký pákový efekt, působí v hubě i na zátylek . Velkými kroužky lépe drží koně v obratech.
Kroucený roubík je ostrý vysloveně na koutky koně, podrží koně v obratech, kůň ale může jít proti kroucení právě zvedáním hlavy takže bych ho koni nikdy nedala.
Máme ozkoušený normální roubík, sněhulák i pelham.