Chtěla bych se zeptat, máte někdo zkušenost s podáváním jugurtu Aktivia koním? Naše veta říkala, že mu ho máme podávat, kvůli tomu, že teď bere hodně antibiotik a je ještě malý, tak aby potom neměl problém s žaludkem. Když to říká veta, tak je ho určitě může, jinak by nám tohle nedoporučila. Spíše by mě zajímalo, jestli už jste to někdo koním dávali?
Tohle doporučuje pro obnovení střevní mikroflóry například po antibiotikách (ale nejen po nich) ve své knize Přírodní léčba koní i C.Witteková.
Jako součást mashe doporučuje i pro starší koně co už tak dobře nepozřou jadrné krmivo
Já jsem to nějaký čas podávala, sice ne přímo aktivii, ale obyčejný bílý jogurt, zamíchané do jádra, přelité čajem. Koně to žrali ochotně - nevím jestli by to zhltli i samotné, ona tam právě doporučuje že se to může přimíchat do žrádla, přelít čajem, nebo ochutit medem.
Jestli to mělo nějaký zázračný efekt asi takto krátkodobě neposoudím - koně byly zdravé i před tím, takže po stránce zdravotní či chování jsem rozdíl neregistrovala. Rozhodně jim to ale moc šmakovalo a nijak neublížilo....
Tak rozhodně jsou mnohem prospěšnější byliny čerstvé nebo aspoň nasušené - už jejich chroupání podporuje peristaltiku střev mnohem lépe než pití čaje. Ale vzhledem k ročnímu období asi i ten bylinný čaj je možná alternativa. I když osobně bych od toho zázraky nečekala. Já jsem v zimě bylinným čajem přelívala žrádlo celkem pravidelně - když nic jiného, rozhodně se mi zdá že takto upravené jádro koně přijímali ochotněji a spokojeněji než suché, nebo jen máčené vodou. Možná jim to prostě chutná. Ale je fakt že nějaké problémy se zažíváním neměli před ani po podávání, dostávali spíš preventivně a na chuť, takže nemohu účinnost objektivně posoudit, narozdíl od podávání koni nemocnému...
Rozhodně pokud máš možnost a chuť zainvestovat více, tak nakup i sušené byliny podporující činnost trávícího traktu, jako máta apod. Mám zkušenost že to koně velmi dobře přijímají a zpočátku než si organismus zvykne je lepší dávkovat postupně a začít malým množstvím.
V létě jsem sbírala a sušila kopřivy - nevěřila bych jak jim to šmakuje sušený - mohli se po tom utlouct....taky jsem si dělávala z čerstvých kopřiv louhy na mytí (doufala jsem že dodám srsti lesku přírodní cestou, nemám ráda tu šampónovou chemii, už z toho důvodu že máme na koupání hnedka vedle řeku - a než jsem stihla aplikovat, tak mě to ta ludra valach v nestřežené chvíli vždycky skoro celý vypil (15l kýbl). Na čistou vodu mi házel bobka, takže od žízně to rozhodně nebylo
coli
napsal(a):
Chtěla bych se zeptat, máte někdo zkušenost s podáváním jugurtu Aktivia koním? Naše veta říkala, že mu ho máme podávat, kvůli tomu, že teď bere hodně antibiotik a je ještě malý, tak aby potom neměl problém s žaludkem. Když to říká veta, tak je ho určitě může, jinak by nám tohle nedoporučila. Spíše by mě zajímalo, jestli už jste to někdo koním dávali?
Rada vaši veterinářky mi přijde poněkud zvláštní. ATB ničí mikroflóru ve střevech a je v hodné ji při/po léčbě spravit, ale podáváním jogurtu aktivia? Kromě toho, že je to finančně náročný způsob, protože kůň by musel jogurtu zkonzumovat poměrně velké množství, může mu také vyvolat zažívací problémy. Kůň přece jen není všežravec, ale býložravec, tak proč mu cpát laktózu atd. kterou není schopen strávit. V lékárnách existují daleko vhodnější, koncentrovanější a levnější výrobky na podporu mikroflóry, které se vám budou lépe aplikovat a zažívací systém koně nijak nezatíží. (Samozřejmě jsou volně k dostání.)
activiu úplně klidně přidat můžete, ale pokud vím, tak třeba klasický bílý Choceňský jogurt, nebo jogurt bílý Hollandia má těch "správných" bakterií o miliardy více, jenže nejsou tak reklamně profláklé jako Activia.
Mi koně moc jogurty nechcou, kobyla potřebuje aspoň 3 dny, enž ej ochotna krmení bez obtíží zbaštit...
Za sebe ale mohu doporučit Ecovit - přímo probiotika pro koně, který dávám vždy po dlouhodobější atb kůře, aby se mi ustálila mikroflora...Finančně mě to nezruinuje a vím o mnoha kladných ohlasech...
coli
napsal(a):
Dávám ji kobčám do žrádla a je to super, někteří koníci se nad tím ze začátku trochu šklebí, takže začni trochou a pak zvyšuj až na celý jogurt.... je to vhodné nejen po antibiotikách, ale dávám ji i po odčervování a když jdou koně na jaře na pastvu, upravuje to metabolismus.... A pro starší koně je dobrý je občas koupit... Věř mi mám 25ti letou kobylu a mám to vyzkoušené.... Přímo Aktivii... Také je dobré naučit koníka papat banány.... kupuju je ve slevě a taky moc dobře působí na metabolismus.... ze záčátku to musíš dávat na malý kousky do žrádla, ale jak se je jednou naučí žrát, tak by ti je slupli i s rukou....
janda
napsal(a):
Tak rozhodně jsou mnohem prospěšnější byliny čerstvé nebo aspoň nasušené - už jejich chroupání podporuje peristaltiku střev mnohem lépe než pití čaje. Ale vzhledem k ročnímu období asi i ten bylinný čaj je možná alternativa. I když osobně bych od toho zázraky nečekala. Já jsem v zimě bylinným čajem přelívala žrádlo celkem pravidelně - když nic jiného, rozhodně se mi zdá že takto upravené jádro koně přijímali ochotněji a spokojeněji než suché, nebo jen máčené vodou. Možná jim to prostě chutná. Ale je fakt že nějaké problémy se zažíváním neměli před ani po podávání, dostávali spíš preventivně a na chuť, takže nemohu účinnost objektivně posoudit, narozdíl od podávání koni nemocnému...
Rozhodně pokud máš možnost a chuť zainvestovat více, tak nakup i sušené byliny podporující činnost trávícího traktu, jako máta apod. Mám zkušenost že to koně velmi dobře přijímají a zpočátku než si organismus zvykne je lepší dávkovat postupně a začít malým množstvím.
V létě jsem sbírala a sušila kopřivy - nevěřila bych jak jim to šmakuje sušený - mohli se po tom utlouct....taky jsem si dělávala z čerstvých kopřiv louhy na mytí (doufala jsem že dodám srsti lesku přírodní cestou, nemám ráda tu šampónovou chemii, už z toho důvodu že máme na koupání hnedka vedle řeku - a než jsem stihla aplikovat, tak mě to ta ludra valach v nestřežené chvíli vždycky skoro celý vypil (15l kýbl). Na čistou vodu mi házel bobka, takže od žízně to rozhodně nebylo
Bilinky jsou běh na dlouhou trať.... Já jsem u kobči zaznamenala, že je otužilejší a zlepšila se jí dušnost, tak že se obejdeme bez léků.... (samozřejmě ta dušnost nezmizela) - ale já už je dávám 2 roky - každý den... také jí dávám lymfatický čaj a výsledek je, že neví co jsou to oteklé nohy, na které předtím trpěla.... (samozřejmě má teplouchy - které nosila i dřív a natékaly jí nožky i přes to) Kopřiva je výborná, mimo jiné obsahuje selen.... Koníci vědí co jim dělá dobře... Tak jen abys věděla ten efekt u starýho koníka, na kterym ta změna je vidět...
Uživatel s deaktivovaným účtem

ako rada od veta "davat aktiviu na crevnu mikrofloru, aby nemal problem so zaludkom" mi to pride mierne usmevne..uz len, ked si predstavime to mnozstvo, pre cloveka priemernej vahy 80kg jeden jogurt, kolko denne by ich musel zozrat, aby si to jeho crevna mikroflora aspon vsimla?
druha vec, kon ako bylinozravec bude mat urcite uplne ine zlozenie ci uz traviacich stiav alebo prave tej mikroflory..ATB sa vseobecne s mliecnymi vyrobkami nedoporucuju kombinovat(aspon tak sa to hovori u ludi...)..Takze ja by som nespekulovala s usetrenim par korun na jogurte, ale kupila by som priamo probiotika urcene pre kone, ktore by pani veterinarka snad mohla poznat. V pripade, ze nie, obratila by som sa urcite na ineho doktora.
já pořád nějak nechápu co je ekonomického na podávání jogurtu . pokud vím Aktivia není nejlevnější a i obyčejný jogurt který má nějaké živé kultury podle mě nekoupíte pod 5,- Kč nehledě na to, kolik by teda kůň v poměru k velikosti zažívadel měl toho jogurtu sežrat ,aby to mělo nějaký efekt. Já začala podávat YEA-SACC od firmy Alltech, kde jednak vím jak a kolik podávat a hlavně je to prověřené a funguje to ! Při podávání doporučené dávky mě to vyjde cca na 3,60/kůň/den a žerou to naprosto bez problémů. Celkový efekt se projeví po pár týdnech, ale už nyní pozoruji lepší zažívání podle trusu a koniska mají nějak pohodovější náladu
jak píší děvčata viz. výše nechápu jak může vet doporučit jogurt určený pro lidi. Je tu již více probiotických přípravků určených pro koně. My máme : http://www.vitalpet.cz/cz-detail-294954-ecovit-pro-kone-500g.html . Spokojenost, střeva fungují. kobča měla nevysvětlitelné křečové koliky, dělali jsme všechny testy a nic naprosto zdravý kůň. Nakonec jsme se shodli na podávání probiotik. Zatím ...tuk tuk musím zaklepat už téměř rok bez koliky. Cena je samodřejmě jiná než jeden jogurt ale tohle balení vydrží cca pro velšanku 5 měsíců. Je to dobroučké takže i když je mlsná tak to baští´.
Kdo z vás tří ten jogurt zkusil...? Nic proti odborným přípravkům.... já je nezkoušela, ale dle vašich zkušeností budou dobré.... Ale jogurt mam vyzkoušenej a funguje překvapivě rychle, dobře a nemusí ho být kvanta..... A ta přednáška o tom, že kůň má jiný trávicí trakt si schovej pro moji kobylu, která když se dostane k masu, tak ho štípne a je to pro ni největší lahůdka..... Mimochodem osobně znam tři koně co žerou maso.... ne že by jim ho někdo cpal, ale jak maj možnost štípnout od párku přes hamburgr až po grilovaný žebro, tak se olizujou ještě hodinu potom.... A NIC JIM Z TOHO NENI!!!
nevím zda je to i na mě ale budiž, nečetla jsem podrobně všechny příspěvky, ted jsem to napravila. Osobně na bylinky nedám dopustit, taky jsme měli těžce dušnou kobylu které jsme pomocí bylinek prodloužili život o pár let, i když když bylo nejhůř kortikoidy jsme píchat museli.
Otázka zněla na podávání jogurtu, osobně nám kobuše ochutnají hodně věcí ale jogurt fakt nedají :-/ přijde mi blbý jim cpát něco jim nechutná a co má alternativu. Toť můj názor.
hankaladyb
napsal(a):
Kdo z vás tří ten jogurt zkusil...? Nic proti odborným přípravkům.... já je nezkoušela, ale dle vašich zkušeností budou dobré.... Ale jogurt mam vyzkoušenej a funguje překvapivě rychle, dobře a nemusí ho být kvanta..... A ta přednáška o tom, že kůň má jiný trávicí trakt si schovej pro moji kobylu, která když se dostane k masu, tak ho štípne a je to pro ni největší lahůdka..... Mimochodem osobně znam tři koně co žerou maso.... ne že by jim ho někdo cpal, ale jak maj možnost štípnout od párku přes hamburgr až po grilovaný žebro, tak se olizujou ještě hodinu potom.... A NIC JIM Z TOHO NENI!!!
něco z toho je asi určeno i na moji adresu, takže se pokusím reagovat. Ad odborné přípravky - v mém případě Yea-Sacc od Alltechu. Moje první reakce, když jsem viděla jejich ceny, byla.......TOHLE pro nás hobbíky není, to si nemůžeme dovolit ! To si kupují tak velké stáje pracháčů a nebo profi trenéři a chovatelé. Pak jsem si to propočítala a ejhle, žádná katastrofa. Takže jsme se domluvily tři majitelky dohromady 8 koní a pořídily 5 kg balení - tam nám právě vychází těch zmiňovaných 3,60/den/kůň.
Navíc jedná z nás je chovatelka a je jako ekologický chov, takže si tenhle přípravek klidně může oficiálně dát do nákladů, protože Alltech má certifikát na EKO. Asi by jako eko prošly i jogurty, ale už vidím finančáka, co by si nemyslel, že si jogurty kupuje pro svoji rodinu a drze si to dává do nákladů firmy .
Z mého hlediska je pro mě pohodlnější mít skleničku odsypanou z velkého kyblíku v kapse a 2x denně sypnu do žlabu s krmením odměrku, než se patlat s jogurtem v plastovém kelímku. A ty výsledky už prostě vidím - množství, konzistence a úplně jiný pach bobků a hlavně jelikož je to kůň, který byl šíleně hubený a dostáváme ho zpátky do kondice, když jsem viděla ten poměr v množství a kvalitě toho, co do něj dostáváme a výsledek téměř žádný ( pro rýpaly - tenhle koník má propočítanou dávku v komponentech doporučených výživářem ) , uvědomím si, že jsme prokrmili majlant téměř bez výsledku , no a teď konečně začal ty živiny využívat, tak jak to má být a váha jde nahoru ..........Takže jediné, čeho lituju je, že sem si to neuvědomila dřív.
A k masu a koním, můj kůň si taky dá s chutí kus řízku a neumře z toho, ale myslím o krmením masem a pod. tahle diskuse nebyla

hankaladyb
napsal(a):
traviaci trakt a "chute" nemaju vela spolocneho. moj pes zozerie zdochlinu aj hovno, ked ma zrovna chut a ani nic mu z toho nie je, no napriek tomu mu to vedome podavat nebudem.
mne je to uprimne jedno, co do svojich koni ludia tlacia, ale su tu aj taki, ktori maju zaujem rozsirovat svoje obzory a neverit slepo vsetkemu, co veterinar povie...
napsal(a):
traviaci trakt a "chute" nemaju vela spolocneho. moj pes zozerie zdochlinu aj hovno, ked ma zrovna chut a ani nic mu z toho nie je, no napriek tomu mu to vedome podavat nebudem.
mne je to uprimne jedno, co do svojich koni ludia tlacia, ale su tu aj taki, ktori maju zaujem rozsirovat svoje obzory a neverit slepo vsetkemu, co veterinar povie...
No to dá rozum
Ale chtěla jsem se zeptat, co tedy pravíš na to že podávání jogurtu doporučuje ve své publikaci Chov koní přirozeným způsobem právě Witteková. Jasně, není to žádná odborná literatura, ale právě že je to dostupné téměř každému a lidi co se snaží "jít tou přirozenou cestou" to můžou chápat jako dobrý návod.....navíc když tam píše že podávání jogurtu doporučuje a má ho ověřené. Určitě je lepší (a jak tedy pravíte levnější) varianta průmyslově vyráběných probiotik pro koně, ale ruku na srdce, kolik koňařů ví že něco takového je na trhu dostupné? A ten jogurt prostě stačí pohodlně při nákupu přihodit do košíku.
Navíc proč by někdo publikoval o něčem, co koním ubližuje a ještě měl k takové knize požehnání veterináře? Ale já nejsem literát ani vet, tak tomu možná zkrátka jen nerozumím....
Jestliže se shodnem na tom, že ta Aktivie koni může taky pomoct (nebo v nejhorším případě neublíží, ale jsou tu hold i jiné a mnohem lepší možnosti, tak už je to jen na lidech jakou cestou si zvolí jít a nemusíme se tu přece hádat jako malé děti
Podstatou je poradit zadavatelce co máme ověřený a co funguje a pro co se rozhodne to už je na ní

asi dva roky dozadu som na mikrobiologii skumala pod mikroskopom zive kultury v jogurte. kupodivu, najviac ich mal obycajny bielay jogurt rajo, aktivia nemala ani polovicku z toho, to len tak na okraj.
kazdopadne, rada davat aktiviu mi pride asi taka usmevna, ako doporucenie davat konovi na klby zelatinu...doteraz stale spusta ludi zije v tom, ze to zarucene pomohlo(dokonca moja vlastna matka pojeda gumenne medvediky, pretoze neveri tym hajzlom, ktori vyrabaju klbovu vyzivu a to ma VS titul...)
uskodit to nemusi(moze sa prejavit napriklad zhorsenim kvality trusu), ale preco robit experimenty, ked ozajstne probiotika nestoja majland?
labajovas
napsal(a):
něco z toho je asi určeno i na moji adresu, takže se pokusím reagovat. Ad odborné přípravky - v mém případě Yea-Sacc od Alltechu. Moje první reakce, když jsem viděla jejich ceny, byla.......TOHLE pro nás hobbíky není, to si nemůžeme dovolit ! To si kupují tak velké stáje pracháčů a nebo profi trenéři a chovatelé. Pak jsem si to propočítala a ejhle, žádná katastrofa. Takže jsme se domluvily tři majitelky dohromady 8 koní a pořídily 5 kg balení - tam nám právě vychází těch zmiňovaných 3,60/den/kůň.
Navíc jedná z nás je chovatelka a je jako ekologický chov, takže si tenhle přípravek klidně může oficiálně dát do nákladů, protože Alltech má certifikát na EKO. Asi by jako eko prošly i jogurty, ale už vidím finančáka, co by si nemyslel, že si jogurty kupuje pro svoji rodinu a drze si to dává do nákladů firmy .
Z mého hlediska je pro mě pohodlnější mít skleničku odsypanou z velkého kyblíku v kapse a 2x denně sypnu do žlabu s krmením odměrku, než se patlat s jogurtem v plastovém kelímku. A ty výsledky už prostě vidím - množství, konzistence a úplně jiný pach bobků a hlavně jelikož je to kůň, který byl šíleně hubený a dostáváme ho zpátky do kondice, když jsem viděla ten poměr v množství a kvalitě toho, co do něj dostáváme a výsledek téměř žádný ( pro rýpaly - tenhle koník má propočítanou dávku v komponentech doporučených výživářem ) , uvědomím si, že jsme prokrmili majlant téměř bez výsledku , no a teď konečně začal ty živiny využívat, tak jak to má být a váha jde nahoru ..........Takže jediné, čeho lituju je, že sem si to neuvědomila dřív.
A k masu a koním, můj kůň si taky dá s chutí kus řízku a neumře z toho, ale myslím o krmením masem a pod. tahle diskuse nebyla
Ale já nic neříkám, proti věcem, co nemám vyzkoušené... Děkuji za příspěvek.... bohužel, ne každý má tu možnost se s někým podělit....
Já jen říkám, že ten jogurt neni blbost....
Ale fandím ti, mám ráda lidi, co se o své koně zajímají a starají....
labajovas
napsal(a):
Ale já nic neříkám, proti věcem, co nemám vyzkoušené... Děkuji za příspěvek.... bohužel, ne každý má tu možnost se s někým podělit....
Já jen říkám, že ten jogurt neni blbost....
Ale fandím ti, mám ráda lidi, co se o své koně zajímají a starají....
janda
napsal(a):
No to dá rozum
Ale chtěla jsem se zeptat, co tedy pravíš na to že podávání jogurtu doporučuje ve své publikaci Chov koní přirozeným způsobem právě Witteková. Jasně, není to žádná odborná literatura, ale právě že je to dostupné téměř každému a lidi co se snaží "jít tou přirozenou cestou" to můžou chápat jako dobrý návod.....navíc když tam píše že podávání jogurtu doporučuje a má ho ověřené. Určitě je lepší (a jak tedy pravíte levnější) varianta průmyslově vyráběných probiotik pro koně, ale ruku na srdce, kolik koňařů ví že něco takového je na trhu dostupné? A ten jogurt prostě stačí pohodlně při nákupu přihodit do košíku.
Navíc proč by někdo publikoval o něčem, co koním ubližuje a ještě měl k takové knize požehnání veterináře? Ale já nejsem literát ani vet, tak tomu možná zkrátka jen nerozumím....
Jestliže se shodnem na tom, že ta Aktivie koni může taky pomoct (nebo v nejhorším případě neublíží, ale jsou tu hold i jiné a mnohem lepší možnosti, tak už je to jen na lidech jakou cestou si zvolí jít a nemusíme se tu přece hádat jako malé děti
Podstatou je poradit zadavatelce co máme ověřený a co funguje a pro co se rozhodne to už je na ní
Tak tomu říkám slovo.... Taky jsem tu netvrdila, že odborné přípravky nejsou lepší než jogurt, ale ten blbej jogurt prostě funguje.... A nemám ráda, když tu někdo, kdo to ani nezkusil, mluví o tom jaká to je špatnost.... jogurt prochází určitou kulturou, takže je stravitelnější než jiné mléčné výrobky.... nebudu to tu pitvat, ale výživě jsem se jeden čas docela věnovala a o koni a jeho komletní stavbě od kostry přes vnitřnosti až po jeho srst, taky něco malinko vim.... Jde o to jaké má ten určitý člověk možnosti.... Mimochodem, kobča měla nedokrvený záda a spravil to med - 2 lžičky denně..... A kdybyste chtěli psát, jaká to je blbost, dávat med koni, tak to vychází z poznatku chovu Arabů v poušti, kde se med podával i hříbatům..... A to je asi nejstarší chov koní vůbec.... nebo tito lidé byli blbý a o koních nic neví...? Jsou prostě věci které fungují....
hankaladyb
napsal(a):
Tak tomu říkám slovo.... Taky jsem tu netvrdila, že odborné přípravky nejsou lepší než jogurt, ale ten blbej jogurt prostě funguje.... A nemám ráda, když tu někdo, kdo to ani nezkusil, mluví o tom jaká to je špatnost.... jogurt prochází určitou kulturou, takže je stravitelnější než jiné mléčné výrobky.... nebudu to tu pitvat, ale výživě jsem se jeden čas docela věnovala a o koni a jeho komletní stavbě od kostry přes vnitřnosti až po jeho srst, taky něco malinko vim.... Jde o to jaké má ten určitý člověk možnosti.... Mimochodem, kobča měla nedokrvený záda a spravil to med - 2 lžičky denně..... A kdybyste chtěli psát, jaká to je blbost, dávat med koni, tak to vychází z poznatku chovu Arabů v poušti, kde se med podával i hříbatům..... A to je asi nejstarší chov koní vůbec.... nebo tito lidé byli blbý a o koních nic neví...? Jsou prostě věci které fungují....
Na druhou stranu já bych úplně neházela za hlavu rady některých zdejších přispivatelů. Například baarbora myslím studovala (nebo ještě studuje? - omlouvám se, nejsem úplně v obraze ) veterinu a pokud si navíc "hrála s jogurty"
, tak rozhodně její příspěvky mají určitě větší váhu než naše domněnky (byť i vyčtené z populárně vědné literatury).
Na druhou stranu je fajn že potvrdila, že tímhle koně alespoň nezabíjíme nebo netýráme, takže pokud to tobě i tvému koni vyhovuje, asi není co řešit.....Já bych teda na základě zdejších informací asi sáhla raději po průmyslových výrobcích určených pro koně
Já osobně nemám chemii příliš v lásce (asi proto že mě taky i při práci dost obklopuje) a raději sáhnu po přírodnějších variantách, ale ono na druhou stranu když se porovná složení toho jogurtu i těch probiotik, je to prašť jak uhoď, takže to přírodou moc neobhájíme.
O medu, pokud je kvalitní, je to bez debaty
A jinak to Baarbora - není náhodou v těch medvědech gumácích daleko větší sajrajt než v těch v průmyslově vyráběných prášcích?

ne, veterinu nestudujem, ani som nestudovala, ani sa nepovazujem za odbornika. Rada s medom je fajn, je (dufam) vseobecne zname, ze vcelie vyrobky su naozaj dobre "na vsetko". Nemam nic proti prirodnej medicine ako takej, ani proti bylinkam, ani proti "neveterinarnym" radam, ale pokial nejaky studovany doktor bude tvrdit, ze na upravu crevnej mikroflory u kona je najlepsia aktivia, tak potom...
ale ked uz sme pri tom...staci citat zlozenie jogurtov, ja neverim ani tomu, ze to ma nejaky priaznivy ucinok na ludi, nieto este na kone..dnes uz sa ani nerobia z mlieka tie jogurty a tie superskvele zive kultury su tam aj tak len umelo nasadene...
gumenne medvediky moja mama pojeda z principu- nie kvoli zlozeniu, ale kvoli tomu, ze klbne preparaty su urcite len placebo( co sa o niektorych urcite da povedat) a ona za to peniaze vyhadzovat nebude...