Zdravím, už jsem s ním byla na nemoderce, ale fakt si nevím rady a musím se konečně rozhodnout. Můj kůň má bílé chlupy po stranách kohoutku a já musím zjistit z kterého sedla to má. Dám sem nějaké fotky, vím že se to nedá úplně dobře poznat, ale moc by mi pomohlo kdybyste mi řekli které sedlo mu spíš nesedí, zkrátka z kterého sedla to pravděpodobně má. Ještě říkám že bílé chlupy jsou po stranách kohoutku. Začnu anglickým sedlem, nejprve jen položené na zádech...
Jenže ohledně toho anglického, když mu zkusím sedlo s užší komorou tak je jasně vidět že je úzké, protože předek je moc vysoko a sedlo se překlápí dozadu, proto jsem pořídila tohle sedlo s širší komorou které sedí mnohem líp než s tou užší. Spíš si myslím že potřebuje širokou komoru, ale s výkrojem na kohoutek a na vyšších polštářích... ale hlavně mi jde o to westernové, u toho anglického je mi to jedno, je to levné sedlo a stejně chci časem lepší... ale s tím westernem je to horší rozhodování hlavně u něj potřebuji zjistit jestli sedí nebo nesedí...
Já tady z těch fotke taky moc nevykoukám a nepřipadá mi, že by ten western až tak neseděl...
To rádoby anglické sedlo, co ej na fotkách bych si na koně už nikdy nedala..Takže k tomu se nebudu vyjdařovat...
Jinak osobně si myslím, že by bylo vhodnější s koněm popracovat a nechat ho pod sedlem dopotit, pak pěkně vylezkou místa, kde sedlo tlačí nebo je naopak široké...
Mě připadá, podle těch fotek osedlaného koníka ve westernu, že sedláte příliš dopředu i dle dotaženého podbřišníku. Sjeďte se sedlem a dekou více dozadu 5 - 8 cm, může to dělat to westernové. Sice westernové sedlo lépe rozkládá váhu jezdce nežli je tomu u anglie, ale pokud je western sedlán příliš na kohoutek a zasahuje do zony aktivní lopatky, může působit větší tlak a tím i bílé fleky. Pak je taky fakt, jak dlouho v sedle jezdíte, pokud klasika hobby či práce kolem 2-3 hodin nebo dlouhou práci až osm hodin .(Při dlouhé námaze, práci nebo vandru je skoro jasné, že sebemenší nepřesnost nebo špatné nasedlání či jiná závada se okamžitě projeví v podobě otlaků. Záleží jen na tom, zda jsou ty otlaky po tak dlouhé práci zanedbatelné nebo je to katastrofa. Udávám extrémy.) Další může být nevhodná kostra pro koníka, ale vypadá to na sedlo "šité na míru".
Mrkněte na equitv.cz na správné sedlání a uždění westernového koně, je tam mnoho správných rad a fíglů
http://equitv.cz/treningova-videa/westernove-jezdeni/2010/8/13/videa/zasady-spravneho-sedlani-westernoveho-kone/
H.
Jo, teď se dívám znovu a pořádně a musím určitě souhlasit s tímto názorem...
Nasedláno totiž máte přímo na lopatku, takže si myslím, že sedlo i po nasedlání má samo tendenci sklouznout...
Pokud totiž koně nasedlám takto dopředu, automaticky se mi mění těžiště v sedle a mě to hodí dozadu, nohy dopředu a koně tlačím...
Takže určo posunout, tohle není skočka, nebude vás to mást, je potřeba, aby přední rozsocha kostry ležela jakoby té prohlubni za lopatkou...
kukinatost
napsal(a):
Já tady z těch fotke taky moc nevykoukám a nepřipadá mi, že by ten western až tak neseděl...
To rádoby anglické sedlo, co ej na fotkách bych si na koně už nikdy nedala..Takže k tomu se nebudu vyjdařovat...
Jinak osobně si myslím, že by bylo vhodnější s koněm popracovat a nechat ho pod sedlem dopotit, pak pěkně vylezkou místa, kde sedlo tlačí nebo je naopak široké...
Bohužel s tím pocením to nepůjde, můj koňouch se málokdy potí, v létě by to možná šlo, ale teď v zimě těžko... on je maximálně spocený pod podbřišníkem, ale pod sedlem ne...
zari
napsal(a):
Mě připadá, podle těch fotek osedlaného koníka ve westernu, že sedláte příliš dopředu i dle dotaženého podbřišníku. Sjeďte se sedlem a dekou více dozadu 5 - 8 cm, může to dělat to westernové. Sice westernové sedlo lépe rozkládá váhu jezdce nežli je tomu u anglie, ale pokud je western sedlán příliš na kohoutek a zasahuje do zony aktivní lopatky, může působit větší tlak a tím i bílé fleky. Pak je taky fakt, jak dlouho v sedle jezdíte, pokud klasika hobby či práce kolem 2-3 hodin nebo dlouhou práci až osm hodin .(Při dlouhé námaze, práci nebo vandru je skoro jasné, že sebemenší nepřesnost nebo špatné nasedlání či jiná závada se okamžitě projeví v podobě otlaků. Záleží jen na tom, zda jsou ty otlaky po tak dlouhé práci zanedbatelné nebo je to katastrofa. Udávám extrémy.) Další může být nevhodná kostra pro koníka, ale vypadá to na sedlo "šité na míru".
Mrkněte na equitv.cz na správné sedlání a uždění westernového koně, je tam mnoho správných rad a fíglů
http://equitv.cz/treningova-videa/westernove-jezdeni/2010/8/13/videa/zasady-spravneho-sedlani-westernoveho-kone/
H.
Já si právě hodně zakládám na tom aby sedlo bylo ve správné pozici a na tohle focení jsem si to taky hodně hlídala, na fotkách to sice tak vypadá, ale mám hucula, koník je kratší, všimněte si že za sedlem už jsou slabiny, takže kdybych posunula o 5 - 8 cm tak by bylo zase moc vzadu... poslední dva měsíce jezdím jen v anglii, ale jen párkrát týdně, někdy třeba jen jednou nebo dvakrát týdně, a to většinou 1 hodinu... předtím jsem jezdila ve westernu, a jela jsem v něm dva celodenní huberty... bílé chlupy se objevily teď v zimní srsti... sedlo není šité na míru, je v něm neupravovaná kostra... videa už mám shlédnuté dávno...
Další je k diskuzi výběr vhodného sedla. Samozřejmě, mám problém obdobný - Hafling (kulatý, bez kohoutku, krátká někdy bývá prohnutější záď), takže zcela nemožné na hafloše tohoto rámce pasovat kostru QH, když QH je parametrově jiný kůň. Totéž s huculem, ale i jinými plemeny, jako např. jdou teď hodně do mody arabáci ve western stylu...a nejen s kostrou si sedlář pohrává při měření koně. Pokud mám "nestandardního" koně co se týče do tvaru, je nutná jakási alternativa. Prostě, mám hold smůlu, že na koníka nenapasuju všechny typy sedel, co jsou dostupné na QH.
V mém případě jsme volili kompromis nejen, co chci ve westernu dělat, ale i jak má vypadat. Pro krátkou záď jednoznačně krátké kulaté sukně a kostru, pokusit se najít nejblíže nejlépe padnoucí. Na hafloše se tedy okruh typů sedel zúžil - trochu upravené cliff wade. A zcela otevřeně přiznávám, že se mě od začátku wade sedla vzhledově vůbec nelíbila. Dneska si tenhle kompromis nemůžu vynachválit. Nasedlávám opravdu více dozadu, než jsem byla zvyklá u koní v anglii. A právě takto uzpůsobené sedlo mi dává větší prostor ho lépe umístit tam, kde má být aby nepůsobilo koni problémy.
Toť však můj osobní názor po své vlastní zkušenosti s jinak stavěným koněm ježděným westernově.
H.
karwen
napsal(a):
Zkrátka po stranách kohoutku, ne zvrchu, ale po stranách...
Po stranách, to může být široký pojem. Záleží na tom, která část sedla tam přiléhá. Může to být tím, že je sedlo úzké, ale také tím, že je široké. Jak píšeš výše, kůň má krátký hřbet, takže sedlo nemá nic moc prostor pro řádné umístění. Mně tohle dělal třeba Zajacův reining na krátké kobyle, že mi vyjížděl dopředu, tím se na kohoutek dostala užší část kostry, vlastně už výřez komory, a dělal se otlak. Stejně tak jsem se musela vzdát dlouhého westernového sedla u svého tinkera, sice dlouhého, nicméně s jinak tvarovaným hřbetem a musela jsem volit sedlo kratší. Takže podle těch fotek opravdu nejde soudit.
Pro představu vkládám pár fotek nasedlané haflošky ve westernu - problém byl s kulatou krátkou zádí, bez kohoutku. Ten kohoutek, to je věčný problém u těchto koníků. Ale s tímto sedlem spolu s volbou individuálního dořešení (sukně, závěs flat plate, nejlépe nejblíže padnoucí kostra).
Na sedlo typu reiner můžu rovnou zapomenout díky jeho dlouhé stavbě.
Poté bych klidně na tyto koníky volila ještě krom wade sedel sedla all around a will james. To záleží na tom, na co sedlo máte, zda na závody nebo na cow horse či toulačky. To už je pak na domluvě a zkušenostech sedlářů, na vaší představě a finančních možnostech.
Dřívě jsem měla problém s otlaky v oblasti kohoutku a absolutní nestabilita sedla na koni (měla jsem sedlo s dlouhými sukněmi, pravděpodobně nevhodná velikost kostry). Nyní s novým cliff wade (máme ho rok) máme lepší zkušenosti - sedlo má dobrou stabilitu na koni, nepřetáčí se, při běžné práci nám otlaky nedělá. Jednou, při dlouhém vandru nad 8 hodin v sedle se nám na levé straně kohoutku vytvořil otlak ve velikosti třešně, pochopitelně poté se utvořil malý bílý flek. Nicméně, po tak dlouhé práci v sedle se člověk ani nediví a vinu dávám sobě, protože mě po dlouhé jízdě bolí pravé koleno a tak si odlehčuju na levou stranu - což je příčina jezdce. Používám vlněnou podsedlovou deku od mayatexu na běžnou práci v sedle a na dlouhé vandry budu používat vlněnou deku podšitou paměťovou pěnou.
Přeji všem šťastnou ruku při výběru sedýlka pro vašeho koně a jen radost z jízdy!
H.