Zdravím vás,
mám dotaz na ty co mají koníky prasátka a mají zkušenost s tím jak dostat z koní blato ztvrdlé na beton.....vidím to tak že hříva asi bude muset dolů,ocas...to tak rozbít kladívkem ale netuším co se srstí
Za koninou se teď moc často nedostanu díky rizikovýmu těhotenství a za 14 dní co jsem u ní nebyla je to katastrofa.
Něco málo jsem dolů dostala,zkusila jsem i kondicionér po tom to trošičku šlo ale víc ani prd.
Máte prosím nějakou dobrou radu jak to dostat dolů?? Budu si ji stěhovat blíž k bydlišti abych za ní mohla častěji ale nechci ji tam dovézt takhle zahovaděnou.
Děkuju za tipy a rady
Ahoj, mám koníka taky prase, není den kdy by se nevyválel. Jediné co na to funguje je speciální hřbílko, jsou to jakoby takové kovové kruhy (nevím jak to přesně popsat zkusím to ěnkde najít)) a jde to s tím bezvadně dolů a koník nic necítí, je to už déle co mě to přivezla známá a nemůžu si to vynachválit. Určitě by jste to sehnala v jezdeckých potřebách.
Tak určitě pokud to není nutné(nejdete jezdit či vystavovat) tak bych se na to teť vyprdla a počkala až nebude těch -15 jako teť.Pak to půjde líp.A neřešila bych to stříháním Kovová hřbílka jsou nejlepší
Já mám toto:
http://www.kamir.cz/d523-m226-cz-hrbilko-konske-kovove-ovalnelakovane A sundám s tím lehce všechno bláto.A tohle bude taky hodně dobrý: http://www.kamir.cz/d524-m226-cz-hrbilko-spiralove-kovove
sunin
napsal(a):
jj nejspíš vím který hřbílko myslíš,na většinu těla by to snad šlo ale místama má třeba 15x10 cm souvislou mapu která nejde ani zlomit a bolí ji to...tak nevím co s tím
Tak na ty velký kusy jedině kbelík s teplou vodou,namočit hadr a máčet a máčet tím hadrem Něco zteče a odloupne se jak to rozmáčíte,pak zůstanou jen malé kousky a ty nechat zaschnout a vyčesat nějakým tím hřbílkem.
sunin
napsal(a):
jj nejspíš vím který hřbílko myslíš,na většinu těla by to snad šlo ale místama má třeba 15x10 cm souvislou mapu která nejde ani zlomit a bolí ji to...tak nevím co s tím
Vydrž do oteplení, až bude nad nulou. Pak to rozmoč teplou vodou (čím teplejší, tím líp to jde, přidávám i trošku octa) - i opakovaně a co nejlíp vysuš, ať jí není zima.
Bláto jde dolů ještě celkem dobře; to když jsme měli blahé paměti mého mládí vypucovat krávy na vazáku v kravíně, kde šlo vyloženě o "ořechy" - jeden vedle druhého - ze sraček, co v nich ležely, to byl teprv záhul. U těch extra hnusných se to máčelo několikrát, šlo to dolů jen po vrstvičkách...
Na bláto platí - buď co nejlíp vysušit - pak se kovovým hřbílkem dá shrnout a rozpadá se na prach, anebo odmočit. Ve stavu, kdy to není ani přeschlé ani skoro tekuté to jde ze zimní srsti dost blbě. Navíc, pokud je to ještě i zmrzlé...
No já teď jezdit nesmím tak si obludka užívá volno a tím pádem ani čištění pod sedlem není nutné.....co bych teď tak dala za stáj se solárkem abych ji mohla vykoupat nebo alespoň za déšť......každopádně to zkusím tou teplou vodou a seženu si to hřbílko...díky za tipy....největší údiv mě čekal když jsem si pro ni prvně šla.....je totiž takhle zhovaděná pouze z jedné strany.....na té druhé je čisťounká jak miminko
sunin
napsal(a):
Zdravím vás,
mám dotaz na ty co mají koníky prasátka a mají zkušenost s tím jak dostat z koní blato ztvrdlé na beton.....vidím to tak že hříva asi bude muset dolů,ocas...to tak rozbít kladívkem ale netuším co se srstí
Za koninou se teď moc často nedostanu díky rizikovýmu těhotenství a za 14 dní co jsem u ní nebyla je to katastrofa.
Něco málo jsem dolů dostala,zkusila jsem i kondicionér po tom to trošičku šlo ale víc ani prd.
Máte prosím nějakou dobrou radu jak to dostat dolů?? Budu si ji stěhovat blíž k bydlišti abych za ní mohla častěji ale nechci ji tam dovézt takhle zahovaděnou.
Děkuju za tipy a rady
Vzhledem k tomu, že moje kobi vypadá takto a mnohdy ještě hůře každý den( pokud je bláto) z obou stran, kdy je jedna velká plocha bláte a hříva spojená do dredů, tak máte ještě oproti mě vcelku čistého koně. Žádným stříháním bych to neřešila. Hříva i ocas se dají krásně umýt teplou vodou s šamponem a vysušit a bláto se srsti se dá vyhřebelcovat. Takže pokud se v nejbližší době nechystáte jezdit, tak bych to vůbec neřešila. A až bude pěkně, tak bych ji prostě okoupala nebo umyla teplou vodou. Já pokud nejdu jezdit, tak kobi vůbec nečistím. Stejnak to nemá cenu, protože ona se stejnak zase druhý den vyválí
Mě se ještě více než to kovové kulaté osvědčilo kovové čtveraté s ručkou. Používalo se dříve na krávy, ale hoděn lidí jej má doma, tak se zkuste poptat po známých, protože tím sundám vždy uplně vše. Kolikrát ten muj kun vypadá jak želva - všude krunýř z bahna, pouze praskliny v místech ohýbání a přejedu tím kovovým a je z toho na chvilu kun. V tomčtverci jsou za sebou nasázené jakoby kovové hřebínky, které jsou tím pádem jedním směrem a ne dokolečka jak na tom kulatém, tak to koně tolik neškrábe a přitom to jde lépe dolů...
Jinak rychlé a dostupné řešení jsem viděla u bývalého majitele tohoto mého prasete - vzal vidle, to kovové na konci (násada) otočil prohlým koncem ke koni (takže bodliny odstávali pryč a nemohli koni ublížit) a vydlami koně projel. Nevěřila bych jak to šlo ehzky dolů kdybych sama neviděla...
Já mám tohle - jde mi s ním dolů bláto nejlíp - a ano, popisují ho jako kravské:
http://www.almvizovice.cz/osetrovani-paznehtu-odrohovani/hrbilko-ctyrliste
Ještě je obdobné, které má jednu stranu plnou - hůř se čistí, ta plná strana zavazí - když na jaře kůň líná a ztrácí chlupy, je to hned plné bince. Tohle přejedu rýžákem nebo proudem vody a bláto jde z těch zubatých listů krásně dolů; oproti tomu z jedné strany plnému špína vypadává druhou stranou pryč ( nebo to vyberu prsty).
A oproti spirálám, které se hýbou, když člověk potřebuje zabrat, tohle je pevné a drží stálý tvar, když člověk přitlačí.
Tohle je to z jedné strany plné:
http://www.equis.cz/cz/cisteni/hrbilka/kovove-hrbilko-sitem.html
... někde ho mám zahrabané vespod - nepoužívám, je hned plné bláta a srsti a nevypadává to ven na rozdíl od toho děravého. To je na čištění línajících zabahněnců na jaře fakt zlaté.
6kaca6
napsal(a):
Já mám to plné - sice z roku raz dva, ale jsem spokojená a žádný bordel se v něm nedrží. Bahno je rozdrcené na prach a pokud čistím extra špinavého koně, stačí hřbílkem klepnout o něco a prach vypadá..... Jinak ale souhlasím, že ČTVERCOVÉ KOVOVÉ HŘBÍLKO je na bahno TO NEJLEPŠÍ!!!
Ano, na prach to stačí, ale když línají tak, že člověk hřbílkem jednou přejede, zuby se zalepí vlhkým blátem s vrstvou chlupů, tak je to děravé bez plné strany lepší - dírama prostrčím prsty a je to pryč.
Obě mi podarovala sousedka, když rušila krávy, takže taky rok raz dva - ale jsou věčné
S lechtivostí bych strach neměla - ten muj je muchař citlivej a lechtivej, ale kovový hřbílko má rád. Je pravda, že zezačátku se pod ním vcelku kroutil, ale spíš kvuli tomu zvuku co vydává... Jinak já ho mám taky venkku a je to huculoid tak o dlouhých chlupech mi můžete vykládat :D Jinak s tím mojim plným nemám problém ani v době línání - je fakt, že pokud kun líná a je bez bahna, češu klasickým gumovým krouživými pohyby a vyčesávám srst...
Já mám tohle hřbílko a nemůžu si vynachválit. Čistila jsem i tak zabahněného koně s ním, jak máš na obrázku a jde to dolů.
http://www.equiservis.cz/cz/eshop/detail/30401-hrbilko-kovove-na-zabahneneho-kone-popis.html
No pokud nejezdíte netrápila bych se s tím, něco odpadá, něco odklepe, ani ocas ani hřívu stříhat nemusíte...mám profesionální prase a pokud není bahno mokré jsem schopna i v blátivém období jezdit, čistím důkladně místo pod sedlem, a pak větší části těla, ale hřívu a hlavu si stejně vyčistit nenechá, nestydím se za to jak vypadá, holt si užívá...
JInak ano doporučení na kovové hřbílko jsem též dostala.Jinak ted bych koně určitě nemáchala a oni potom, krom té hřívy a ocasu...je to sice dřina, ale dolů to jde...jinak z praktických důvodu a hlavně z důvodu bahna mu v tomto období zaplétám hřívu, stejně tak bud pokrátím ocas nebo mu jej zapletu či zauzluju.
Ale jak říkám, pokud nejedzíte což asi ne, tak to nemá smysl, za chvilku bude bahno zas bude jako čuník...nedělala ybch si s tím hlavu...
sunin
napsal(a):
jj dám na vaše rady a budu postupně šudlit tím kovovým hřbílkem,ale za pár dnů se stěhujem do nové stáje tak jsem nechtěla aby vypadala jak prasisko ale co nadělám....ocas a hřívu umyju a zbytek uvidím jak půjde
to tě plně chápu, ale jistě koníka stěhuješ k rozumným lidem a ty jistě vědí, že kůň není barbína a že se prostě někteří velmi rádi bahní...
A1h2hdvhsbevg

XXX.XXX.168.36
Mohla bych se zeptat jak z koně dostat ješťe nezatuhlé bláto popřát stín s mím koníkem zápasíme
Má veliký výběh ale na jednom malým miste je bláto a můj koník se tam pořád chodí válet a tak nevím co dál žádná hřbíka nefungujou pride mi že jen bláto rozetřu ještě víc po koní tak prosím o radu (nejhorší je to s rousama mám totiž irskyho coba tak jestli by měl někdo vychitavku i na todle budu moc vděčná )
Uživatel s deaktivovaným účtem

A1h2hdvhsbevg
napsal(a):
Mohla bych se zeptat jak z koně dostat ješťe nezatuhlé bláto popřát stín s mím koníkem zápasíme
Má veliký výběh ale na jednom malým miste je bláto a můj koník se tam pořád chodí válet a tak nevím co dál žádná hřbíka nefungujou pride mi že jen bláto rozetřu ještě víc po koní tak prosím o radu (nejhorší je to s rousama mám totiž irskyho coba tak jestli by měl někdo vychitavku i na todle budu moc vděčná )
Nezatuhlé bláto blbě, teď nemůžete sprchovat. Jediné, co spolehlivě fungovalo, byla deka.

Pokud má kůň zdravotní problémy, rousy prostě ostříhejte. Za zdraví koně to stojí, ony do léta povyrostou. Případně můžete zkusit ostříhat pouze spěnky zezadu, pokud to je ten problém, a dát nějaké šikovné zvony nebo ustřižené ponožky nebo si najít, jak spěnky jinak ochránit.
Pokud jde pouze o ty rousy, třeba by šly také nacpat do obří ustřižené ponožky, ve které by byly jako ve vaku kolem nohy :-) Ale samozřejmě musíte pohlídat, aby ta věc na noze koně neodřela.
Dál se dají ošetřit rousy nějakým leskem na srst, aby se na nich bahno nedrželo. Rousy samozřejmě můžete kdykoli sprchovat - pokud není mráz. Ale zase pokud je takový mráz, že nejde sprchovat, není také bahno :-)
Co se týče ochrany hřbetu, pokud by vám vadilo, že bude mít kůň deku, můžete dávat do výběhu jen podsedlovku s obřišníkem (nějakým plochým, aby se s ním kůň mohl pohodlně vyválet). Je dost pravděpodobné, že se dečka válením posune, to už byste si musela vyzkoušet. Také existují elastické návleky na koně, které mají za úkol udržet koně čistého třeba před výstavou. Nicméně tento elastický návlek bohužel neumožní koni načechrat chlupy proti zimě, chlupy zůstanou připláclé ke kůži a koně neizolují ve zhoršených klimatických podmínkách, takže je to skutečně spíš na krátkodobé použití a nebo na noc ve stáji.
Pokud nepotřebujete z nějakého praktického důvodu (závody...) mít koně čistého, čistěte extra špinavé zvíře pouze pod sedlem, pod podbřišníkem (podocasníkem, poprsákem) a pod uzdečkou (staromilci ještě čistí hlezna a karpy a vybírají slámu z ohonu, protože je to prostě tradice).
Nejelegantnější by bylo dotyčné blátivé místo přehradit, aby se tam prasátko nemohlo rochnit :-) případně tam hodit hromadu slámy (a počítat s tím, že sláma se časem promíchá s bahnem a vzniklou hmotu bude potřeba na jaře nějak odklidit) :-)
Řeším to samé na ponikovi, strakatem :D a prostě čistím jen kontaktní plochy cajků a zbytek jen na hrubo očistím. A holt na jaře (teple) se umeje a bude jak že škatulky.
Toto hrbilko používám nejčastěji na něj, v tomto bahnovem obodbi