Agresivní kůň - jak postupovat?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
26.2.2011 09:53
radulkav

XXX.XXX.244.234

Mám už jedenáct let kobylu,která nesnese nikoho jiného něž mě.Je velmi dominantní.Je vůdkyní a ochránkyní stáda a nezdráhá se nakopat každého člena,který jí neuhne z cesty.Na druhou stranu koně nepustí nikam,kde by třeba mohlo hrozit nebezpečí.Na cizí koně je agresivní a hned musí ukázat,že je velká šefka.Podobně se chová i k lidem.Manžel jí to párkrát vysvětlil "ručně stručně" a má celkem pokoj.Když k ní ale jdeme oba,zase se šklebí.Žárlí.
Je náladová.Někdy to s ní jde,ale jak se špatně vyspí,stačí když jdu s někým k ohradě a už se snaží vetřelce zastrašovat šklebením a hrozivýma pózama.Mě ale nikdy ani náznakem neublíží a můžu si s ní dělat co chci.
Mám součastně dvouletého syna a mám strach,že kdyby se k ní někdy dostal sám,bude zle.Co mám dělat,aby ho respektovala?Pomozte.Mám ji od malinka a nechci ji dát pryč.Pokud se ale nenajde řešení,nic jiného mi nezbyde.

26.2.2011 10:53
marketka

XXX.XXX.179.23

Váš postoj naprosto chápu.Koupili jsme náladového koně. Už při prodeji mě měl zarazit jeho šklebící se pohled při žraní sena ve stáji a kopanec, kterým častoval svoji majitelku. Nakonec jsme ho koupili,.První šok následoval po 14 dnech, kdy se mě snažil v ohradě napadnout. Příště jsem byla ostražitější a chodila do ohrady s klackem. Hned to chtěl zkusit a narazil. Postupně jsme si budovali vztah, ale on stejně cítil, že se ho bojím. Manžela plně respektoval, já k němu odmítala chodit, bála jsem se ho, jak se v boxu točil zadkem,trhal se na vodítku.I tak jsem začala obdivovat lidi, kteří takové zvládali s nadhledem. V té době byly naše děti hodně malé.Mladší dcera byla ve věku vašeho syna. S koníkem jsme to ještě rok zkusili, ale na můj popud se inzerát podal. Prodávali jsme ho asi 1,5 měsíce, až 5.zájemce sebral odvahu a odvezl si ho. Rovnou do inzerátu jsem uváděla koníkovu povahu, abych případně zamezila dalšímu vracení a další adaptaci koníka. Když jsem řešila ,, ten, problém, okolí mi radilo, že malé dítě nemá u koní co dělat. Hezky se to poslouchalo zvlášt, když jsem měla koně přímo u domu, a proto jsem se pro prodej rozhodla. Je teda pravda, že i u sebehodnějšího koně nemají děti samy co děla,ale u zvířete s takovouto povahou je pravděpodobnost, že se něco stane, ještě vyšší. Pravda, 2-letého klučinovi to zatím nevysvětlíte a naprosto vás chápu, že se o něj bojíte.Předpokládám, že jistě malý nezůstane bez sourozence, pak bych asi kobylku zkusila ustájit jinde, nebo jí dala na velké pastviny, nebo jí zkusila nabídnout dál. Váš příběh jsem četla viz níže, bude asi těžší jí udat, ale třeba se najde někdo takový, koho si získá. I takoví lidé jsou, jen hledat a být trpělivý.

26.2.2011 13:08
ambra

XXX.XXX.93.198

No já asi ani nepomůžu ani neporadím. Snad jen to že v tom není úplně sama. Jenom bych chtěla zadavatelce přispět tím, že jsem vloni na podzim cca v listopadu poslouchala na rozhlasové stanici Olomouc rozhovor s bývalým drezůrním jezdcem panem Mádry(doufám, že jméno píšu správně) a on tam o podobném koníkovi vyprávěl příhodu kdy jeho malý syn (nepamatuji si jestli uváděl věk) vlezl k podobně "zlému" koni, kterého on v té době jezdil. Kůň chlapci naštěstí neublížil, ale tuto situaci už taky nikdy neopakovali a sám pan Mádry přiznával, že měl velký strach. Bohužel se mi záznam tohoto pořadu zatím nepodařilo v archivu najít, jelikož si nepamatuji přesný název. Dost mě to mrzí, jelikož to byl moc hezký pořad.
A ještě jedna věc, já jako malá vyrůstala v domácnosti kde jejím členem byla podobně přísná kobylka ČT. Můj děda ji měl mnoho let a pak ji můj otec vyženil jako věno a byli opravdu asi zhruba dva lidi co si k ní dovolili jít a kterým nic neudělala. A Na to že jsem byla zvídavé dítko (druhé kobylce jsem chodila klepat lopatičkou na písek po zadních noháchsmajlík no ani se neptejte kolik lidí z toho bylo u nás doma na infarkt, byli mi tak 3 roky a kobylce taky:-|, tak jsem přežila:-|).
A držím Vám palečky ať situaci zdárně vyřešíte k prospěchu vše.:-)
A přidávám fotečku kobylky, kterou jsem klepala po nohách...chuderku

26.2.2011 13:11
sally

XXX.XXX.70.138

Nemám takovou zkušenost, mám jen koně hodné.
Ale rozumím, že jde o srdeční záležitost a mnoho let spolu.
Pak bych:
1) zajistila maximálně koně, aby se k němu dítě pokud možno nemohlo dostat ( nebo aspoň co nejvíc obtížně),
2) v rámci chápání prcka mu vysvětlila, že TENTO JEDEN koník je zlý a pokud k němu půjde, pravděpodobně mu ublíží. Dvouleté dítě už není hloupé, je schopné tomuto rozumět, ale potřebuje si tu skutečnost osahat.
Tzn. s tvým komentářem, aby viděl, že kobyla se opravdu projevuje agresivně - na cizí lidi/ koně.
Vzít ho k takové situaci, kdy se takto chová a vysvětlit mu, že JEN s tebou je možné k ní jít, jinak ne. Je to jako s ohněm, nožem - děcku nepomůže zakazovat bez vysvětlení - ho láká pak zjistit, PROČ se mu to zakazuje. Je třeba mu ukázat, co udělá nůž, když se člověk nechtěně řízne, co udělá oheň, když se nehlídá ( požáry ve zprávách, např.) ... co udělá agresivní kůň cizím lidem a koním, když mu vlezou do teritoria. Pak teprve dítě zákazy ctí, protože má strach je překročit.
Vysvětlit, že kdyby se k ní dostal, má krátké a pomalé nožičky proti velkým lidem - a neuteče jí. Když se jí bude bát, bude se jí vyhýbat.
Když jdete spolu ke koním - přeptat se namátkově: " Ke kterému koníkovi nesmíš chodit, který je ten zlý?" - tím se ujistíš, že rozumí a že koně rozpozná.

26.2.2011 13:21
recluse

XXX.XXX.199.160

radulko, já Ti bohužel pomoct nemůžu smajlík ale moc držím palce, aby se situace vyřešila co nejlíp ku prospěchu všech. Pokud budeš muset dát kobylku pryč, půjde určitě do dobrých rukou :-) Sama mám ročního prcka a velké psy, za které bych dýchala a kterým věřím, ale....stejně je nenechám spolu bez dozoru. Držím palce!!

26.2.2011 13:53
johnt

XXX.XXX.100.190

ambra napsal(a):
No já asi ani nepomůžu ani neporadím. Snad jen to že v tom není úplně sama. Jenom bych chtěla zadavatelce přispět tím, že jsem vloni na podzim cca v listopadu poslouchala na rozhlasové stanici Olomouc rozhovor s bývalým drezůrním jezdcem panem Mádry(doufám, že jméno píšu správně) a on tam o podobném koníkovi vyprávěl příhodu kdy jeho malý syn (nepamatuji si jestli uváděl věk) vlezl k podobně "zlému" koni, kterého on v té době jezdil. Kůň chlapci naštěstí neublížil, ale tuto situaci už taky nikdy neopakovali a sám pan Mádry přiznával, že měl velký strach. Bohužel se mi záznam tohoto pořadu zatím nepodařilo v archivu najít, jelikož si nepamatuji přesný název. Dost mě to mrzí, jelikož to byl moc hezký pořad.
A ještě jedna věc, já jako malá vyrůstala v domácnosti kde jejím členem byla podobně přísná kobylka ČT. Můj děda ji měl mnoho let a pak ji můj otec vyženil jako věno a byli opravdu asi zhruba dva lidi co si k ní dovolili jít a kterým nic neudělala. A Na to že jsem byla zvídavé dítko (druhé kobylce jsem chodila klepat lopatičkou na písek po zadních noháchsmajlík no ani se neptejte kolik lidí z toho bylo u nás doma na infarkt, byli mi tak 3 roky a kobylce taky:-|, tak jsem přežila:-|).
A držím Vám palečky ať situaci zdárně vyřešíte k prospěchu vše.:-)
A přidávám fotečku kobylky, kterou jsem klepala po nohách...chuderku

Ano ano, pan Ladislav Madrý.....velice supr človíček, který se mi několik roků věnoval a trénoval mě. Dokonce vydal i knížku ŽIVOT V SEDLE. Mám taky dvě malé děti a on je má rád....vždycky, když se někdy potkáme, tak rád pronese, že mi je bude jednou trénovat:-), ale vím, že sám má toho hodně. Je to zlatý človíček.
Ohledně zlého koně.....já sice žádného zlého koně nemám, ale vím, že i ti zlí koně vědí, že právě pod nohama mají malý dítě a neublíží.....ale spoléhat se na to nedá. Tyto obavy mám taky, protože moje děti ve věku dvou let neváhaly si všechno zkoušet na mou plnokrevnou kobylu, všechno, co kde viděly nejen v TV, ale i v životě od lidí, které u koní potkávají denně. Takže načapat je v boxu, jak mi kobylu honí lonžovacím bičem a učí ji stavět na zadní a klekat apod. to bylo hned a stačil jenom okamžik aby mi zmizly z očí. Na štěstí tato kobyla je velice mateřská ke všem mláďatům, adoptovala i roční hříbátko, takže vím, že skvělejšího koně pro děti mít ani nemohu.

26.2.2011 14:59
ambra

XXX.XXX.93.198

Tak jsem to našla nevím jestli to půjde přehrát nezkoušela jsem to zatím ale vkládám odkaz http://www.rozhlas.cz/ostrava/doporucujeme/_zprava/771439 Moc krásné a zajímavé povídání to bylo.:-)

26.2.2011 15:03
konak

XXX.XXX.97.100

cau sory ze jsme jsem pletu anicko ja jsme stratil heslo na imejl taky temuzu napsat jsme z mejlu kalup.h@seznam.cz ten uz nemam napismi na imej l papajik1@seznam.cz prosim cekam

26.2.2011 17:02
m i s i c k a

XXX.XXX.205.69

radulkav napsal(a):
Mám už jedenáct let kobylu,která nesnese nikoho jiného něž mě.Je velmi dominantní.Je vůdkyní a ochránkyní stáda a nezdráhá se nakopat každého člena,který jí neuhne z cesty.Na druhou stranu koně nepustí nikam,kde by třeba mohlo hrozit nebezpečí.Na cizí koně je agresivní a hned musí ukázat,že je velká šefka.Podobně se chová i k lidem.Manžel jí to párkrát vysvětlil "ručně stručně" a má celkem pokoj.Když k ní ale jdeme oba,zase se šklebí.Žárlí.
Je náladová.Někdy to s ní jde,ale jak se špatně vyspí,stačí když jdu s někým k ohradě a už se snaží vetřelce zastrašovat šklebením a hrozivýma pózama.Mě ale nikdy ani náznakem neublíží a můžu si s ní dělat co chci.
Mám součastně dvouletého syna a mám strach,že kdyby se k ní někdy dostal sám,bude zle.Co mám dělat,aby ho respektovala?Pomozte.Mám ji od malinka a nechci ji dát pryč.Pokud se ale nenajde řešení,nic jiného mi nezbyde.

Mám doma to co popisuješ. Respekt si u ní udělá každý jen tak, že zvedne ruku, zařve a v ruce něco má( lopatu, bič, atd.) Jinak je to jak aligátor. Do ohrady nikoho nepustí, každého žene ven, jen ho vidí. Když lidi, i přes zákaz, přijdou k ohradě, Je jak sup,.. ty ksichty jsou fakt hnusné co dokáže. Mám jí od 16-ti měsíců, její matka byla její kopie, ale tehdy jsem byla mladá, blbá, viděla jsem vysněnou kobylu a vysněnou barvu. Už jsem jí chtěla x krát prodat, ale pořád mi zůstává, vždy si to rozmyslím, Mě plně respektuje( ale i ode mě jednou za čas dostane přes prdel, aby věděla že ona tady nevelí). Dnes její 7 let, odchovala jsem z ní , myslím si, super kobylku, který je hodná(první 3 dny po porodu ani mě nechtěla skoro pustit k malé, ale musela si zvykat).
Prostě vím, že já nemůžu nikam na dýl odjet, protože o takovou potvoru se nikdo nepostará.. Využívám jí na práci v lese a tam je miliónová. Klidná. Rozvažná.
Posadit na ní můžu snad kohokoliv a jede kamkoliv a vím že se vrátí i s jezdcem, ale běda, aby si jí někdo hladil ze země. Když na ní zavřu tak je klid ale 100% to nikdy není.
Děti nemám ale jsem smířená s tím, že pokud jí já nebudu stíhat, pokud na ní nebudu mít čas, tak půjde. Někde daleko, abych jí už neviděla.. Kolikrát jí přeju, aby si jí někdo koupil, kdo by jí krmí shnilým senem, dával jí pít jednou za dva dny, a stála na kopě hnoje.. Třeba by jí cvaklo, že všude se o ní každý nepostará tak jak já, ale to jsou koně.
Na druhou stranu je to osobnost, že když jde na výstavu, vozit svatby, či na nějakou slavnost, tak to je nejklidnější kůň. Prostě ví.. Je až moc chytrá a nikdo kromě mě jí neumí říct, že tady ona nevelí. Okolí jí zná velmi dobře:-))
A co se týče koní tak když žere ona tak u ní nikdo nebude, když pije ona, tak u ní nikdo stát nebude. Má velký respekt. Hlavně na koně piští a točí se zadkem..
smajlík
To je moje super kobylka:-)

26.2.2011 17:19
aki

XXX.XXX.128.30

Ahojky, chápu tvůj postoj, ale prodej bych volila jako poslední možnost. Říkám to ze své zkušenosti, je to dlouhý příběh - ale zkráceně: já měla dva takové koníky, jednoho ještě mám, jednoho jsem byla pak nucena z časových důvodů prodat. V inzerátu jsem pravdivě uvedla povahu koníka, po delší době se ozvali kupci, že mají s takovými koníky zkušenosti, není problém. Slovo dalo slovo a já koníka prodala. Po prodeji jsem se byla na něj i podívat, majitelé mi pak psali, jak se koník má. Po nějaké době jsem se po něm začla vyptávat, co se neozvali a zjistila jsem odjinud, že koník už je dávno pryč, že si s ním nevěděli rady, a že byl prodán dál, a dál. Po pár letech se situace u mě změnila, tak jsem se rozhodla, že bych ho odkoupila zpět a dala někam na pastviny, ale než jsem stačila kontaktovat podle knihy ČT majitele, už ho měl druhý, než druhého, už ho měl třetí..dnes již tam není žádné jméno, nikdo o něm nic neví, takže bohužel mám nejčernější myšlenky smajlík
Takže pokud máš svou kobylku ráda, určitě bych zkusila jiné možnosti - zabezpečit koně ve stáji - box, aby se k němu dítě nedostalo (takto mám zabezpečeného i toho koníka, co mi zůstal), již zminovaná osvěta dítěte - koník je zlý, nebo zkustit pastviny. Prodej opravdu dobře zvaž, aby jsi někdy nelitovala...

25.10.2012 22:44
konakpavel

XXX.XXX.166.111

Ahoj, přečetl jsem si Váš článek o kobylce a obavách. Není možné donutit kobylku, aby měla respekt z tak malého cvrčka a už vůbec ne, pokud je dominantní, alfa atd. Dá se ovšem pečlivou prací kobylce ukázat jiná cesta. U Alfa koní hodně pomůže naprosté odstavení od stáda, samota a každodenní práce na respekt. Vím, o čem mluvím, před lety jsem kopil kobylku, 10 let, špatně obsedlá, alfa, totálně dominantní, tvrdohlavá, nespolupracující, nejezditelná. Pokud kobylka byla ve společnosti jiných koní pokaždé ukazovala svůj postoj ALFA, je to přirozené, nechce ostatním ukázat, že se podřídí někomu jinému. Odvezl jsem ji ke kamarádce na malý statek, kde nejsou koně, malá ohrada, stáj a jen já, každý den jen já, mé požadavky, mé přání, má práce. Po půl roce byla kobyla úplně jiný koník, po půl roce dovolila sednout do sedla, přestala jít proti člověku atd. Zůstala ve stádě Alfou, ale už nikdy nešla proti žádnému člověku. Je to případ od případu, na každého koně může být jiný metr. Osobně si myslím, že Váš manžel sice u kobylky má určitý respekt, ale být na koně zlý není dobré, kobylka má respekt jen ze strachu, nemá jistě důvěru a to je špatné. Vždy hledejme respekt a důvěru. Pracoval jsem s několika „zlými koňmi“ a pokaždé to chtělo jinou cestu. Mám rád takové koně, jsou osobností, nezlomené, věrné a milující, jen je potřeba jim ukázat, že se nesmí stavět k člověku, jako ke koním :-) Doufám, že moc neplácám, držím palce. Prodej koně je řešení pro Vás, ale dejte pozor a hodně vybírejte toho, kdo si ji již nechá na pořád, změna majitele je pro takové koně zklamání. Pavel

26.10.2012 11:29
sašakoňák

XXX.XXX.25.162

konakpavel napsal(a):
Ahoj, přečetl jsem si Váš článek o kobylce a obavách. Není možné donutit kobylku, aby měla respekt z tak malého cvrčka a už vůbec ne, pokud je dominantní, alfa atd. Dá se ovšem pečlivou prací kobylce ukázat jiná cesta. U Alfa koní hodně pomůže naprosté odstavení od stáda, samota a každodenní práce na respekt. Vím, o čem mluvím, před lety jsem kopil kobylku, 10 let, špatně obsedlá, alfa, totálně dominantní, tvrdohlavá, nespolupracující, nejezditelná. Pokud kobylka byla ve společnosti jiných koní pokaždé ukazovala svůj postoj ALFA, je to přirozené, nechce ostatním ukázat, že se podřídí někomu jinému. Odvezl jsem ji ke kamarádce na malý statek, kde nejsou koně, malá ohrada, stáj a jen já, každý den jen já, mé požadavky, mé přání, má práce. Po půl roce byla kobyla úplně jiný koník, po půl roce dovolila sednout do sedla, přestala jít proti člověku atd. Zůstala ve stádě Alfou, ale už nikdy nešla proti žádnému člověku. Je to případ od případu, na každého koně může být jiný metr. Osobně si myslím, že Váš manžel sice u kobylky má určitý respekt, ale být na koně zlý není dobré, kobylka má respekt jen ze strachu, nemá jistě důvěru a to je špatné. Vždy hledejme respekt a důvěru. Pracoval jsem s několika „zlými koňmi“ a pokaždé to chtělo jinou cestu. Mám rád takové koně, jsou osobností, nezlomené, věrné a milující, jen je potřeba jim ukázat, že se nesmí stavět k člověku, jako ke koním :-) Doufám, že moc neplácám, držím palce. Prodej koně je řešení pro Vás, ale dejte pozor a hodně vybírejte toho, kdo si ji již nechá na pořád, změna majitele je pro takové koně zklamání. Pavel

Úplný souhlas s tímto příspěvkem,až na ten případný prodej.Jsem osobně přesvědčen o tom,že tohoto kroku budete dříve či později sama litovat,už jsem takový případ u jiného majitele zažil.Dobře si proto tuto variantu řešení promyslete, v zájmu vlastním i té kobylky.:-)

26.10.2012 13:01
jari

XXX.XXX.96.49

sašakoňák napsal(a):
Úplný souhlas s tímto příspěvkem,až na ten případný prodej.Jsem osobně přesvědčen o tom,že tohoto kroku budete dříve či později sama litovat,už jsem takový případ u jiného majitele zažil.Dobře si proto tuto variantu řešení promyslete, v zájmu vlastním i té kobylky.:-)

Určete si, co je pro vás přednější, čemu dáte prioritu, zda dítěti nebo kobyle. Riziko úrazu je velké, koní je dost.
Pokud si necháte koně a stane se s dítětem malér, tak si uděláte nové dítě.
Pokud upřednostíte dítě, tak si koupíte nového koně. Je to jen na vašem rozhodnutí. Na nějaké předělávání koně dle mého nemáte ani zkušenosti a hlavně čas. Dvouletý zvídavý kluk je každým dnem rychlejší a vynalézavější.

26.10.2012 16:47
koně

XXX.XXX.206.137

Neprodávala bych,pokud vám kobyla jinak vyhovuje.Já mám děti dvě,od malinka doslova žijí a v podstatě neustále se pohybují mezi koňmi.
Chce to od matky důsledný dozor.Stejně normálně nenecháváte malé děti lítat samotné.Jak začnou rozum brát,což bývá po druhém roce ,vysvětlovat a ukazovat ,co se stane ,když kůň kopne,jaká je veliká rána od kousnutí.Taky důsledně zakázat, trvat na tom a hlídat to ,aby dítě nelezlo samo do boxů,výběhů a podobně.Já to dokázala,mé děti se dožily poměrně vysokého věku 5 a 9let.Zranění od koní jsme neměli,a to kromě jiných vlastníme lidožravou noričku...
Takže ještě pár let vydržte dítě hlídat,s dalším už to budete mít nacvičené.Za to vám kobyla stojí,ne?

31.10.2013 18:50
koníksimča

XXX.XXX.37.100

To naše kobyla má to úplně samé smajlík Záleží na tom jak si ji vychováš jako hříbě smajlík Já si myslím že už s tím nic nenaděláš smajlík
Ale z druhé strany asi chrání toho kterého má rád smajlíksmajlíksmajlík

koně 1234

13.6.2016 17:01
koně 1234

XXX.XXX.76.195

Ahoj je mi 13 let a jezdím na 22 leté kobyle a mám jeden problém se kterým bych chtěla pomoc. Když jdu pro ní do výběhu tak vždycky á uši do zadu a kluše směrem ke mě. A musím jít potom pro někoho zkušenějšího aby mi pomohl ji chytit. Nevíte jak tento problém vyřešít ?

Přidejte reakci

Přidat smajlík