Narazila jsem na video, kde dotyčná jezdí na krávě a skáče, jaký máte názor na to vy?
http://www.youtube.com/watch?v=Pw21ZfVB7ic&feature=related
Jako to je málo koní? Mě to přijde jako týrání, kráva a kůň je sakra rozdíl, kůň je po celé roky šlěchtěn pro člověka, ale kráva??
Ahoj, také mi to video na facebooku přišlo. Docela dlouho sem přemýšlela jestli je to vůbec možné a není to fotomontáž. Jinak souhlasím s tím co jsi napsala koní je hodně a kráva není na rajtování. Ikdyž pokud si dobře vzpomínám tak tu kdysi koloval inzerát kdy se dotyčný chtěl vozit na krávě, ale to měl jen pro ,,potěchu,, ........
http://www.youtube.com/watch?v=Pw21ZfVB7ic&feature=related těch videí je tam až moc .... no němci jsou divní ...
monchess
napsal(a):
Proboha žijeme v civilizované zemi, kde jsou koně na každém rohu, nejsme nikde v Mongolsku a podobných chudých zemí, kde využívají voly na převoz a pod...
A kůň byl podle vás stvořen k tomu aby nosil člověka na hřbetě?
Nebyl!To lidi si to vymysleli a začli využívat!V.Bořánek i jiní po dlouholetých zkušenostech si stojí za tím že např arabi a appaloosy nejsou absolutně vhodní k ježdění tím jakou mají stavbu těla!Hned ze všeho děláte týrání zvířat a koně jsou podle vás od boha stvořeni aby nosili zátěž a tahali bůh ví co.Rodí se už se sedlem na hřbetě,udidlem v hubě a podkovama na kopytech co...?Kráva je velmi silné zvíře,když ji budete postupně zvykat na zátěž jako při obsedání koně,tak nemá s jezdcem problém.
Ad video: nevidím žádné donucovací prostředky - jalovice na ohlávce, uši vepředu, ocas nahoru, je vidět, že ji to baví. Možná byste někteří zírali, s jakou radostí hopsají některé naše jalovice přes půlku balíku (co si nechávám na stlaní koním), když je přeháním při stlaní, ikdyž mají možnost ho obejít okolo. Naprosto dobrovolně. Se stejným výrazem jako ta z videa. A jak hezky to umí hupsnout...
Na videu týrání žádné nevidím.
Jakpak asi zírali spoluobčané na ty prajezdce, co jako první vylezli koním na hřbet? Pročpak asi sedí na hřbetě tomu jídlu ?
Jaká podoba...
Holky Horalka a Sally přečtě te si příspěvky ... nikdo tu o týrání nemluvil ! Spíše to příjde zláštní a nezvyklé. Těch videjí je tam více všechny kravky vypadají spokojeně. Co si pamatuji tak mi babička vyprávěla, jak jako dítě jela na krávě. Prostě jen je to zvláštní a gor když je koní opravdu dost. To že si kráva ve výběhu skočí balík sena sem také viděla jen toho jezdce na ní už ne....
sally
napsal(a):
Ad video: nevidím žádné donucovací prostředky - jalovice na ohlávce, uši vepředu, ocas nahoru, je vidět, že ji to baví. Možná byste někteří zírali, s jakou radostí hopsají některé naše jalovice přes půlku balíku (co si nechávám na stlaní koním), když je přeháním při stlaní, ikdyž mají možnost ho obejít okolo. Naprosto dobrovolně. Se stejným výrazem jako ta z videa. A jak hezky to umí hupsnout...
Na videu týrání žádné nevidím.
Jakpak asi zírali spoluobčané na ty prajezdce, co jako první vylezli koním na hřbet? Pročpak asi sedí na hřbetě tomu jídlu ?
Jaká podoba...
Jsem ráda že nejsem jediná s takovým názozem Ty videa jen dokazují že krávy jsou inteligentní vnímavá zvířata a tím pádem nemusí jen celej život prostát uvázaný na řeťězu...
efendi
napsal(a):
Holky Horalka a Sally přečtě te si příspěvky ... nikdo tu o týrání nemluvil ! Spíše to příjde zláštní a nezvyklé. Těch videjí je tam více všechny kravky vypadají spokojeně. Co si pamatuji tak mi babička vyprávěla, jak jako dítě jela na krávě. Prostě jen je to zvláštní a gor když je koní opravdu dost. To že si kráva ve výběhu skočí balík sena sem také viděla jen toho jezdce na ní už ne....
Hned v prvním příspěvku zadavatelka píše něco o týrání
monchess
napsal(a):
Ale jde o princip, k čemu pak taková kráva navíc je? Pochybuju, že z ní bude mléko.. já si stojím za svým..
Jak na víc?Někdo chce krávu na mlíko někdo na maso....někdo jako mazla!Chápete?Lidi mají různé mazlíky-pavouky,brouky,ještěrky a někdo má krávu a vozí se na ní...
monchess
napsal(a):
Ale jde o princip, k čemu pak taková kráva navíc je? Pochybuju, že z ní bude mléko.. já si stojím za svým..
Sama jsem před pár lety byla kousek od Šternberka na takové samotě kde holka měla huculku a její otec krávu.Krávě se narodilo tele a ta holka se o něj starala od narození a do telátka se zamilovala stejně jako do své huculky,mněla ho stejně ráda jako má někdo psa,osla,koně.Nakonec otec jí tu jalovičku věnoval a upla se na tu huculku a běhala za ní na vyjížďkách.Holka si tu jalovičku taky obsedla a bez problémů se na ní občas vozila.Určitě ji má dodnes
Že jí to tak připadne ne, že to týrání je .... krávy jsou inteligentní a krásná stvoření to nepopírám, já osobně bych na ni nesedla... to přiznám na rovinu. Jak tu padlo každý máme nějakého mazlíčka (já mám pološílenou naprosto švihlou kočku #02) jen kráva jezdecká je nezvyk.
V ostatních videjích jsou dokonce záběry ze soutěží společně s koňmi...
.....
monchess
napsal(a):
neřekla jsem, že je to týraní, ale že je to můj subjektivní pocit, jak na tuto skutečnost reaguji. Prostě pro mě nepochopitelná blbost. Nikdo nikdy nepochyboval o tom, že jsou krávy tupé zvířata,..
Mně to vůbec jako blbost nepřipadá Lidi jezdí na slonech,velbloudech,oslíkách i na prasatech,pštrosích...
Mít doma hodnou krávu pro radost taky se povozím
monchess
napsal(a):
A musí být nutně k něčemu? Každý mazlík je v podstatě k ničemu - pokud se využití přepočítává na nějaké produkty.
Z toho pohledu je i většina koní k ničemu, pokud neskončí na jako jateční.
Navíc jde o jalovici, nevidím žádný problém v připuštění a pozdějším využití jako dojnice.
Ikdyž, pokud si dá někdo takovou práci s přiježděním jalovice, asi si to nezkazí tím, že z ní udělá krávu. S laktujícím vemenem mezi nohama už jim to moc neskáče ani tolik neběhá; leda v nouzi, snaze někam utéct. Když nedojí, to je jiná.
Mě na tom nic divného nepřijde.Dřív se na krávách lidi normálně vozily cestou na pastvu a stará pravda je,že vůl utáhne víc než kůň.A není důvod proč by ježděná kráva nemohla dojit.Maximálně dá míň mléka.Na kobylách se běžně jezdí i když mají hříbě.To je vpodstatě to samé.Krávy byly využívány k práci mnohem dřív než koně a ještě nedávno jsem viděla dědulu s krávou orat.Proč ne?Určitě jim bylo mnohem líp než kdyby byly celý život ve chlévě u koryta.Navíc aby je to někdo naučil,musí se jim věnovat a to předpokládá,že je má rád.Moc takovým lidičkám fandím -krávy jsou dneska nedoceněné.....Máme krávy i koně,takže vím o čem mluvím.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.90.109
horallka
napsal(a):
A kůň byl podle vás stvořen k tomu aby nosil člověka na hřbetě?
Nebyl!To lidi si to vymysleli a začli využívat!V.Bořánek i jiní po dlouholetých zkušenostech si stojí za tím že např arabi a appaloosy nejsou absolutně vhodní k ježdění tím jakou mají stavbu těla!Hned ze všeho děláte týrání zvířat a koně jsou podle vás od boha stvořeni aby nosili zátěž a tahali bůh ví co.Rodí se už se sedlem na hřbetě,udidlem v hubě a podkovama na kopytech co...?Kráva je velmi silné zvíře,když ji budete postupně zvykat na zátěž jako při obsedání koně,tak nemá s jezdcem problém.
No tak tím bych i oponovala, naopak arabi jako jedno z nejdéle chovaných a šlechtěných plemen bych řekla že je přizpůsobeno nošení člověka mnohem lépe něž většina modernějších plemen ne? stačí uvažovat logicky... naopak co jsem viděla tak koně kteří povětšinou měli v důsledku využívání zdravotní problémy (bráno celkově) tak bych řekla že nejhůř jsou na tom plňasové.... ano taky poměrně "staré" plemeno ale ani zpoloviny tolik co mnoho jiných... apaloosa, tam bych to i chápala ta nijak převrtaně stará není nicméně vzhledem k přikřížení mnoha jiných plemen ty dnešní taky už s tou původní maj celkem prd společného (viz povolení plňasů a arabů do chovu) pak je logické že nejsou až tak.... zdravotně a celkově uzpůsobeny k intenzivní jízdě
K tažným kravám - prarodiče měli na práci v poli vola a krávu.
Mamka říkala, že kráva dojila málo (oproti netahajícím), protože musela tahat. Je to logické, kráva k řádné užitkovosti potřebuje nacpat bachor a pak hodiny ležet a přežvykovat obsah; když bude tahat ( nebo courat, běhat s jezdcem), je to na úkor tohoto. Není kůň s jednoduchým žaludkem.
Jestliže na ní jezdí někdo jako holka z videa, tzn. cválá, skáče - ne, že se jenom táhne krokem jako batoh na hřbetě někam na pastvu, asi to nebude o krávě dojnici, ale jalovici nebo krávě nedojící.
Mléčná kráva zdaleka není totéž co kobyla, vemeno se jí při běhu mlátí o nohy, na rozdíl od laktující kobyly, které ani při běhu nijak nezavazí. Při rychlém pohybu to musí bolet ( kdo máte velká prsa, představte si běhat bez podprsenky). Malá nezavazející vemena mají jenom masná plemena dobytka, kde nejde o víc, než nakrmení telete, stejně jako u kobyly hříběte.
Uživatel s deaktivovaným účtem

je to sice zvlastne, ale z fyziologickeho hladiska je udajne stavba tela(resp. postavenie stavcov, chrbtice) kravy na jazdenie ovela vhodnejsie, ako chrbat konsky...
Ano, ono jde o to, kolik dojí. Naše některé přes 40 litrů denně, přes 30 litrů většina - ikdyž nemají vemena až na zem, jsou zase objemná a široká. S tou váhou a vemenem roztaženýma zadníma prostě neběhají ochotně. To až před zasušením, s nějakými 20 litry denně, kdy je vemeno poloviční.
Babičky tažná kráva když dala 8 litrů mléka denně, tak to považovali za úspěch.
Doba je jinde. Krávu buď živí její produkce anebo je mazlík, kde o ni vcelku nejde. Tam budou patřit i ty "jezdecké" a jalovice, kterým v lítání a kozlování nepřekáží vůbec nic.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Chudáček kravička,tam jí ale týraj,vždyť ta je nejspokojenější,když může někde ležet,žrát trávu a dojit ale no tak....
jak zde bylo psáno,každý má jiného mazlíčka a každý ho jinak využívá někdo si z morčat dělá ledviňáky,jiný pro změnu ňuchlá morčátko doma v posteli
Někdo má krávu na mlíko a jiný na ježdění.Někdo má koně na mléko/maso...jiní na ježdění.. a je na tom něco špatně?...vůbec nic :-)
Tak se tu nad tím boha jeho nepohjoršujte
http://www.youtube.com/watch?v=nvsVTdIS_Iw&feature=related
Tohle je divný,to snad jezdí na malym telátku ne?
Tak já nevím jestli je toto zrovna týrání. Podívejte se, jak se kdysi a ještě ted obsedávají koně.. myslíte, že z toho měli dobrý pocit? A kráva mi rozhodně týraná nepřijde.
Mne třeba to video strašně nadchlo a té holce fandím, že měla tu odvahu zkusit něco nového a naprosto nezvyklého..
Týrání? Vždyť kráva byla původně šlechtěna stejně jako kůň na práci, nehledě na to, že když si na 500 kg těžkou krávu sedne člověk pod sto kilo, skoro si nevšimne že má něco na zádech. Mimochodem v Mexiku se kráva používá jako běžný prostředek.
Týrání vypadá takhle - https://www.youtube.com/watch?v=EORCv0n3o-g to je humáč, ježdění na krávě s sebou nepřináší nic zlého :)
lyllith
napsal(a):
přidám se.. Možná je to ta holčina, které rodiče nechtěli koupit koně. Hodně po koni toužila, ale nemohla ho mít. AAvšak rodiče chovali krávy. A tak simísto koně osedlala krávu.
Vložím se do diskuze - máte pravdu.
Koukala jsem kdysi na ČT1 na Toulavou kameru, a měli reportáž o této dívce. Její rodiče se koní bojí, nedovolí jí jezdit na koních a nikdy by jí ho ani nekoupili. A protože holka fakt chtěla jezdit, vyprosila si od rodičů jedno masné tele, které se jim zrovna narodilo, a vychovala si ho do této podoby
Podle mého klobouk dolů, co s tou krávou dokázala.
desmodea
napsal(a):
Týrání? Vždyť kráva byla původně šlechtěna stejně jako kůň na práci, nehledě na to, že když si na 500 kg těžkou krávu sedne člověk pod sto kilo, skoro si nevšimne že má něco na zádech. Mimochodem v Mexiku se kráva používá jako běžný prostředek.
Týrání vypadá takhle - https://www.youtube.com/watch?v=EORCv0n3o-g to je humáč, ježdění na krávě s sebou nepřináší nic zlého :)
A kdo je tady na to zvědavej ?!!
To jsou názory tady! BOže ta naše společnost je vážně tak tupá.... člověk by nevěřil, dokud nezajde do diskuzí :-D názory některých mě na chvíli rozesmívaj a na chvíli rozpláčou... Nevím, proš by někdo nemohl jezdit na krávě, nevím jak kdo přišel na to, že kráva je tupá - ale rozhodně říct, že "nikdo nikdy nepochyboval o tom, že kráva je tupá" značí o tom, že tupá je akorát tak u monitoru, která to napsala!
Vážně si myslíte, že z krávy se můžete jenom nažrat a tím její úlohy na světě končí??? Myslíte, že krávu nelze mít rád jako koně, že kráva nemůže mít ráda svého pána?? Jděte do hajzlu! Sežerte si svůj steak, zapijte to mlíkem a pak se nedivte až svět dopadne tak, jak jak už je mu to dávno souzeno!
Hnus jak lidi opovrhujou jedním druhem zvířete a vychvalujou druhý - to vás naučili maminky? Nebo jste na to přišli sami? Je mi z vás zle.
VYHLÁŠKA o minimálních standardech pro ochranu hospodářských zvířat
§ 1c e) nelze hospodářská zvířata jakékoliv věkové kategorie uvedená v této vyhlášce používat a cvičit jako jízdní zvířata pro člověka nebo na ně z jiných důvodů nasedat, s výjimkou koní, oslů a jejich kříženců, nebo je používat pro zápasy,
To jen tak pro úplnost, kdybyste někdo chtěli jízdu na kraviččce vyzkoušet, aby vás nějaký "dobrák" ještě neudal.
Jinak já osobně na tom nic tak hrozného nevidím, kravička na videu vypadá spokojeně
kykyna
napsal(a):
To jsou názory tady! BOže ta naše společnost je vážně tak tupá.... člověk by nevěřil, dokud nezajde do diskuzí :-D názory některých mě na chvíli rozesmívaj a na chvíli rozpláčou... Nevím, proš by někdo nemohl jezdit na krávě, nevím jak kdo přišel na to, že kráva je tupá - ale rozhodně říct, že "nikdo nikdy nepochyboval o tom, že kráva je tupá" značí o tom, že tupá je akorát tak u monitoru, která to napsala!
Vážně si myslíte, že z krávy se můžete jenom nažrat a tím její úlohy na světě končí??? Myslíte, že krávu nelze mít rád jako koně, že kráva nemůže mít ráda svého pána?? Jděte do hajzlu! Sežerte si svůj steak, zapijte to mlíkem a pak se nedivte až svět dopadne tak, jak jak už je mu to dávno souzeno!
Hnus jak lidi opovrhujou jedním druhem zvířete a vychvalujou druhý - to vás naučili maminky? Nebo jste na to přišli sami? Je mi z vás zle.
Tohle tesat do kamene Lidi jsou pokrytecký hovada. Ale ono to za chvíli skončí, lidi degenerujou, postupem doby se zmenšují mozky (viz dnešní chování) až se zase hezky vrátí zpátky do jeskyní a nakonec zmizí z planety úplně a bude klid. Člověk je nejblbější tvor na planetě, ale rád se označuje opakem - směšné
joripage
napsal(a):
Tohle tesat do kamene Lidi jsou pokrytecký hovada. Ale ono to za chvíli skončí, lidi degenerujou, postupem doby se zmenšují mozky (viz dnešní chování) až se zase hezky vrátí zpátky do jeskyní a nakonec zmizí z planety úplně a bude klid. Člověk je nejblbější tvor na planetě, ale rád se označuje opakem - směšné
Pokud by se přízpěvek, na který reagujete vytesal navěky do kamene, vypovídalo by to o tom, jaký jsme sprostý národ, který není schopen říct svůj názor slušně a bez urážek. To je pubertální výlev a ne cictát!!!
Někdo vidí něco neobvyklého, a hned z toho děláte týrání my máme 130 krav +- máme 2 krávy které si nechají od nás cokoliv, také jsem se sem tam projela.... a jako týrání mi to nepřipadá,,, Jako týrání mi připadá bití psů, Krávy v zanedbaném stavu, a pod.. ale ježdění.. Jde vidět že ta kráva to dělá z radostí a že jí do toho není vidět odpor... Přijde mi to taky neobvyklé ale nevidím v tom týrání !!!
monulec...
napsal(a):
Někdo vidí něco neobvyklého, a hned z toho děláte týrání my máme 130 krav +- máme 2 krávy které si nechají od nás cokoliv, také jsem se sem tam projela.... a jako týrání mi to nepřipadá,,, Jako týrání mi připadá bití psů, Krávy v zanedbaném stavu, a pod.. ale ježdění.. Jde vidět že ta kráva to dělá z radostí a že jí do toho není vidět odpor... Přijde mi to taky neobvyklé ale nevidím v tom týrání !!!
To ale není z pohledu diskutujících zde na iFauně, ale je to zakotveno v Zákoně na ochranu zvířat proti týrání, takže jakkoliv vypadá kravička spokojeně, nedělá jí to sebemenší problém, tak v očích zákona je to porušení a vlastně týrání zvířat. Toto není na pohledu lidí, ani na zvířeti, jak na jízdu reaguje, ale zkrátka kráva není kůň, oseli ani jejich kříženec, tudíž se to nesmí!
1222

XXX.XXX.91.195
Pokud vím tak ten zákon stejně brzo padne-někde jsem to slyšel že kráva se přemístí na seznam regulérních jezd. zvířat.
Zvire

XXX.XXX.224.49
No a co ? Jezdit na krvě se dá stejně jako na koni. Viděla jsem holku co s krávou skáče metrový překážky. Kráva je levnější, a dá se využít i na mlíko, ale to by musela mít tele.
Zvire

XXX.XXX.224.49
Pardon: Krávě.
Sofie23

XXX.XXX.202.213
Já popravdě nevím, co k tomu říct. Na instagramu jsem viděla jednu holčinu, která jezdí skoro JEN na krávách a vypadá, že je má velice ráda. Ale tato holčina jezdí pouze na paralelce, bezudidlové uzdě nebo kruhu kolem krku. Vyjížďky krokem s občasným krátkým zaklusáním bez nucení krávy bičem mi přijde ještě v pohodě, ale skákání a cválání za doprovodu bičem či kopání už ne. (VIZ VIDEO)
https://www.youtube.com/watch?v=D4WtxKoal-c.