Zdravím vás všechny a poprosila bych o vaše názory Moje kobča 3 letá která ještě není obsedlá a veškerý svůj čas tráví venku jí ze dne na den natekla zadní noha Hlezno. Veterinář tady byl ještě ten den a řekl,že to bude nejspíš Špánek
Nejdřív se noha 2 dny chladila a pak 3 dny mazala Kafrovou mastí aby se zánět rozehnal otok se zvětšil což měla za úkol mastička a hned se podali injekce proti zánětu zatím dostala 2 injekce.Kobyla vůbec nekulhá na otok si nechá šáhnout když jí to silněji zmáčknu moc citlivě nereaguje otok je takovej měkčí není tvrdej trošičku je to místo teplejší. Na fotce to vypadá větší než to ve skutečnosti je. Při první injekci byl otok ve velikosti pro přirovnání ve velikosti asi tak půlce rajčeti a ted zatím po 2 injekci je otok zas přirovnám asi tak k půlce menší meruňky. Dnes je kobča bohužel ve stáji počasí venku hrůza
sníh a déšt vím,že nejsou koně z cukru,že jim takový počasí nevadí moc,ale pastvina je podmáčená až hrůza a tak nechci riskovat uklouznutí atd... i přes stání ve stáji otok se nezvětšil a po vyvedení ze stáje na menší procházku jde v pohodě žádný kulhání myslíte,že jde o Špánek nebo to může být nálevka? Nechci tvrdit něco jinýho než říká veterinář,ale na špánek mě to moc nepřipadá měl jste někdo něco takovýho ???
Uživatel s deaktivovaným účtem

Fotku z boku nemáš? Jak to vypadá? Já teda řeším od loňského podzimu něco podobného ale na přední noze, v karpu. Nejdřív mi tvrdil vet že je to nálevka, ale nic nepomáhalo. Koník kulhal jenom občas, nemělo to vliv ani na zátěž, ale je fakt že jak si polítal a vyhodil, tak pak pár dní kulhal. Skončilo to operací, do kloubu prorůstala cysta - zapouzdřený zánět. Teď tam má ještě větší bouli, ale je to nějaký rosol, který by neměl vadit. Uvidíme jak začnem pořádně jezdit.
Co sono? Hlavně radím ničím do toho nepíchejte. Nám se to rozjelo po odebrání vzorku...
Ahoj tak můj koník měl myslím obě nohy nateklé v hlezně (cca v 1 - 2 letech) vet nezjistil co to je ani antibiotika nepomohla ale po nějakém čase to zase zmyzelo .. mazala jsem to kostivalovou mastí ta je na takové otoky nejlepší nebo ještě lidskou na bolavé svaly a otoky (už nevím jak se jmenovala).. K tomu navíc se mu ty zadní jako kdyby sekly v kloubu občas a nemohl je jakoby ohnout pak to luplo a zas dobre (když sem mu chtěl azvednou nohu nebo než se rozchodil) trvalo to tak 3 dny třeba. Jednou za čas se nám to dycky vrátí když hodně stál například(chodil sice do výběhu ale nejezdila sem) Dávám jednou za rok vitamíny na klouby a svaly a poslední cca 3 roky už máme pokoj tak doufám že už se nám to neobjeví.
skus tu kostivalovou mast je fakt dobrá
ja to vidim na nalevku ako hrom, bud postupne zmizne, synuvialna tekutina sa zmensi,a lebo jej to ostane ako kozmeticka vada, kone s takymi nalevkami normalne funguju, byvala tendencia tu tekutinu odsavat, ale uz sa to v dnesnej dobe nerobi, lebo aj ked sa vysala, tak po case sa klb znovu nalial a este sa mohla zaniest aj infekcia ako hrom, na modernych zahranicnych klinikach vymyslaju kdeco, ale zatial neviem o 100% metode ako sa nalevky totalne zbavit...ak niekto vie, rada sa necham poucit
Na diagnózu špánek jsem celkem alergická, nám tohle diagnostikoval vet na kobyle na LZ, načež ji s kovářem nakovali na "podpatky" prostě jí podložili patky, kobyla špatně chodila už jenom s tou nohou, s podkovami si navíc zmrvila páteř ...
Teď vláčí zadní nohy, naštěstí se to lepší, ale hrozně pomalu ...
Takže neudělejte stejnou chybu jako my a pokud špánek nebude 100% potvrzený, tak žádné hokus pokus podkovy ... mazáním byste neměla nic zkazit.
Jinak znám koně, který si ve výběhu narazil karp a od té doby ho má nalitý, někdy víc, někdy míň, vet (jiný než ten se špánkem) říkal, že by se to dalo odsát, ale efekt to nemusí mít žádný, může se to nalít znovu, nebo se to i zhoršit, takže pokud to koni nevadí v pohybu, tak by do toho raději moc nevrtal.
Všem Vám moc děkuji za odpověd tady mám fotku z boku,ale líp se mi to vyfotit nepodařilo zdá se mi ,že podle toho jak kobča stojí tak se ten otok trošku změní když má nohu trošku pod břichem tak je otok z pohledu trošku větší a když má nohu zadějc tak se jí ta boulička jakoby stáhne no nevím jinak každopádně nechci aby se jí v tom doktor víc vrtal atd.. a o podkování na špánek nechci ani uvažovat svoje koně podkovaný nemám a ani nechci jen už doktor říkal at mast vynechám takže už asi tak 3 den nemažu po tý mastičce jí i chlupy slezli a dál Kafrovou mastí už mazat nebudu nerada bych aby jí tam narostly třeba bílí chlupy je to čistá Fríska jen bych si moc přála aby jí to někdy zmizelo na obsedání má ještě čas tu si chci obsednout až tak po 4 roce takže žádnou zátěž na nohu mít nebude jinak když je venku apsolutně nic neřeší a to někdy lítá vyhazuje a vše možný a žádný pajdání kulhání naštestí nemá.Jen jeden ještě veterinář mi říkal,že prý je to někdy u mladých koní co jsou ještě v růstu říkal mi ten název,ale zaboha si na ty jejich latinský slova nevzpomenu a že to zmizí,ale jestli je to náš případ na 100% si nejsem jistá ještě jsem zapoměla napsat,že to měla i na druhý noze,ale ne tak velký a tam je to v pohodě jen ta pravá mě trápí jinak Pilgrísku dík a tu Kostivalovou mast koupím vím,že je dobrá
takže zatím všem co odpověděli moc děkuji
Ještě jedna aspon trošku z boku a tady to na pohled zas tak hrozný není.
Ahojky kopnutí to určitě nebude v tom si sem jistá na 100% doma mám 3 koně. Kobylu Frisandu pak tuhle marodnou její dcerku a chladase kterej by si radši nechal ublížit sám sobě než aby se stalo něco jim kobyla i chladas mladou vychovávali tak společně ,že jsem nevěřila vlastním očím spíš si myslím,že někde upadla nebo špatně někde šlápla zadníma nožkama je plná energie takže venku často vyvádí. Jinak si moc nemyslím,že by rostla příliš rychle výškově je přibližně stejná k porovnání ostatních mladochů Frísů. Dnes ráno je nožka zatím stejná zaplat pánbůch se to přes noc nezvětšilo dnes zajedu koupit tu Kostivalovou mastičku a uvidím jestli se za pár dní dostaví úspěch tak se mějte a děkuji ahoj Lucka
equisychra
napsal(a):
Tohle není špánek. Je to asi výduť klobního pouzdra a nebo něco po nějakém úrazu. Dal bych na to kostival s arnikou a pak by se vidělo.
Tak to by mě spadl kus kamene ze srdce kdyby to nebyl špánek něco jsem si o něm přečetla a s příznakama špánku se s tím kobyla moc teda neschoduje jinak jsem koukla v rychlosti na vaše stránky takže si to pak všechno v klidu počtu
majke
napsal(a):
Tak to by mě spadl kus kamene ze srdce kdyby to nebyl špánek něco jsem si o něm přečetla a s příznakama špánku se s tím kobyla moc teda neschoduje jinak jsem koukla v rychlosti na vaše stránky takže si to pak všechno v klidu počtu
Myslím, že na stránkách o špánku nic napsané nemám, ale třeba tam najdete jiné zajímavosti. Jsou teď nově předělané a tak tam nejsou ještě všechny články. Špánek neboli návní kost vzniká z poškozené okostice úrazem nebo přetížením. Typické jsou podlouhlé tvrdé boule pod karpálními klouby z vnitřní strany prstu. U mladých koní po přetížení také vznikají naopak na hlezenních kloubech. V místě poškození začne narůstat kostní tkáň a ta vytvoří výrůstek. Je to tedy tvrdá boule, která se nemění. Může to být i v místech svalových úponů, kde se upíná sval ke kosti. Léčba je dlouhodobá (řádově měsíce). Já na to používám jodovou mast a homeopatika. To co máte na fotografiích je asi měkká boule vyplněná tekutinou či gelem. Tedy mohu soudit jen podle obrázku. Špánek to asi tedy není a také to je v netypickém místě. Léčbu takhle na dálku navrhnout nemohu.Tom
equisychra
napsal(a):
Myslím, že na stránkách o špánku nic napsané nemám, ale třeba tam najdete jiné zajímavosti. Jsou teď nově předělané a tak tam nejsou ještě všechny články. Špánek neboli návní kost vzniká z poškozené okostice úrazem nebo přetížením. Typické jsou podlouhlé tvrdé boule pod karpálními klouby z vnitřní strany prstu. U mladých koní po přetížení také vznikají naopak na hlezenních kloubech. V místě poškození začne narůstat kostní tkáň a ta vytvoří výrůstek. Je to tedy tvrdá boule, která se nemění. Může to být i v místech svalových úponů, kde se upíná sval ke kosti. Léčba je dlouhodobá (řádově měsíce). Já na to používám jodovou mast a homeopatika. To co máte na fotografiích je asi měkká boule vyplněná tekutinou či gelem. Tedy mohu soudit jen podle obrázku. Špánek to asi tedy není a také to je v netypickém místě. Léčbu takhle na dálku navrhnout nemohu.Tom
Asi jsem to napsala špatně myslela jsem tím,že jsem všude možně četla o špánku a trošku to postudovala abych byla v obraze.Jinak za Vaše vysvětlení moc děkuji ano máte pravdu podle fotografie soudíte dobře ta boule v našem případě je měkká můžu jí zmáčknout mezi prsty.Už jsem dnes koupila Kostivalovou mast a mast Arniku tak začnu mazat a uvidím dnes tady byl ještě Vet.. dal další injekci tak uvidím i on sám potvrdil,že se to menší a už to nevypadá zas tak hrozně moc děkuji za Vaši radu přeji pěkný den Lucka Kdyby se to náhodou zastavilo a dál se to nelepšilo mohla bych Vás někdy kontaktovat?
Jistě, že mě můžete kontaktovat. Podle vašeho popisu jde tedy asi o nálevku a v tom případě bych ještě doporučenou léčbu doplnil o homeopatikum Apis 9CH, který obecně působí zmenšení otoku. Dávkování by bylo vhodné 2 x denně pět granulí nejlépe nasypat do otvoru v suchém rohlíku nebo v chlebu a koni podat. Na kuličky se nesahá. V případě potřeby je můj telefon 603245117. Tom
equisychra
napsal(a):
Jistě, že mě můžete kontaktovat. Podle vašeho popisu jde tedy asi o nálevku a v tom případě bych ještě doporučenou léčbu doplnil o homeopatikum Apis 9CH, který obecně působí zmenšení otoku. Dávkování by bylo vhodné 2 x denně pět granulí nejlépe nasypat do otvoru v suchém rohlíku nebo v chlebu a koni podat. Na kuličky se nesahá. V případě potřeby je můj telefon 603245117. Tom
Moc děkuji Tome jen mám na Vás prosbičku koukala jsem po netu a našla jsem jen Homeopatický přípravek Apsis Mellifica 9CH jestli je to ono? Nebo mi poradíte kde to hledat abych kobyle nekoupila něco jiného musím se přiznat,že o Homeopatikum jsem se nikdy nák moc nezajímala takže se v tomhle moc neorientuji děkuji nashledanou Lucka
equisychra
napsal(a):
Hledala jste dobře. Je to Apis Melifica, tedy homeopaticky zpracovaný včelí jed. To 9CH je ředění, neboli potence. Čím vyšší číslo tím hlubší účinek. Vám na otok stačí devítka nebo i pětka. Dával bych v akutním stadiu dvakrát denně pět granulí.
Moc tedy děkuji otok se nám už menší když je od rána do večera venku je skoro pryč akorát přes noc do rána se zas trošku objeví,ale zatím to vypadá po každým ránu líp a líp moc děkuji za Vaše vysvětlení a za radu a přípravek stejně radši objednám nashledanou Lucka