Verulda

XXX.XXX.64.2
Dobrý den
potřebuji poradit. Koupili jsme si kobylku A1/1 která byla viditelně týraná. Je jí 10měs.Mám ji 3týdny.
Zezačátku kousala ale to jsme již vyřešili.
Můj problém je jiný:
1) kobylka se mi nafoukla při podeslání slámou, jak ji naučit na tento typ podestýlky když k ní mám přístup ,aby se ji tolik nenacpala?
2) jakým způsobem ji navyknout na pastevní chov? Včera byla na pastvě hodinku a už se jí začali schvacovat nohy.
Krmím seno (to má pořád dostupné) stejně tak vodu, dostává rohlíky tvrdý tak 3-4deně a občas jablko,jádro jí nedávám.
Je v boxu s volným pohybem ven.
Máme pro ni připravenou ohradu na zahradě ale nyní se jí tam dojím pustit.
Poradí mi prosím někdo jak opatrně na to aby byla Belinka u mě v pohodě když na předchozího majitele neměla štěstí .
Děkuji všem za dobrou radu
Na problém jedna bych doporučila nepodestílat přiliš na čisto, ušpiněnou ale samozřejmě né mokrou slámu bych promíchla s trochou čisté, nemusí stát v přiliš vyskové podestýlce...
No a za druhé postupně navykat, nic jiného. Jen teda nerozumím tomu, že se hned začíná schvacovat? Jak jste to poznala?
Je kobylka řádně odčervená..? Nafukovat se může i proto. Žere slámu radši než seno, nebo nejdřív sežere seno a pak slámu..? Pokud je kobylka náchylná na schvácení, je to asi proto, že nebyla u předchozího majitele zvyklá na kvalitní krmení. Tělo se snaží zpracovat co nejvíc (předtím mělo samej "šunt") a najednou je toho moc. Zatím jí nepouštějte na trávu- ta jarní je v takových případech nebezpečná. Nejdřív jí dejte " do pořádku" kvalitním senem a na trávu navykejte postupně až nebude mít tolik fruktanů.
krissta
napsal(a):
Je kobylka řádně odčervená..? Nafukovat se může i proto. Žere slámu radši než seno, nebo nejdřív sežere seno a pak slámu..? Pokud je kobylka náchylná na schvácení, je to asi proto, že nebyla u předchozího majitele zvyklá na kvalitní krmení. Tělo se snaží zpracovat co nejvíc (předtím mělo samej "šunt") a najednou je toho moc. Zatím jí nepouštějte na trávu- ta jarní je v takových případech nebezpečná. Nejdřív jí dejte " do pořádku" kvalitním senem a na trávu navykejte postupně až nebude mít tolik fruktanů.
Jojo s timto bych souhlasila.Hlavne,kdyz nebyla zvykla na travu a tak,tak s ni fakt pomalicku,ted jak bylo zmineno,je jarni a to je fakt nebezpecne.Takze vseho s mirou.Ven muze chodit samozrejmne,ale radeji,tam kde te travy moc nemate.Radeji ji hodte trosku sena.