Zdravím, kupovala jsem před lety kobylu, bylo jí 10 let.Byla to krasavice, mohutná, dobře rostlá, u nás se z ní stala i trošku ,,tlusťoška,,.Dává krásná hříbata a má dobré porody.Byla bez papírů, ale z výžehem, takže jsem se dopátrala její minulosti.Zjistila jsem, že pochází z hrozných podmínek, její matka v podstatě pošla hlady, nakonec jeden pán ji a další kobylu vykoupil pouze z lítosti, to jí byli skoro tři roky.Na svod ve třech jít nemohla, protože vypadala hrozně, jak hříbě před smrtí.Přesto se dala do kupy a dnes, ve 20 letech, by jí to nikdo nehádal a páru má jako mladice.Takže, já mám zkušenost, že šance je vždycky.Pokud by byl zájem o fotku, můžu poslat z domova.Jarka
takovou kobylku znám. skoro tří let nedostala pořádně nažrat.. je to na ní znát bohužel do teď -je jí 9. Je o 20 cm menší než sourozenci, drobounká, jemná s hříběcím výrazem a nic moc zdravotně(alergie, nohy,špatně krmitelná). Na psychyce se to nepodepsalo.
hodně záleží na tom, jak dlouho je hříbě ve špatných podmínkách..
Setkala jsem se s člověkem, který na své zahradě "choval" kobylu od které měl 3 roky za sebou 3 hříbata, podmínky pro ně měl katastrofální kobyla byla kost a kůže, byla podvýživená, naštěstí ji tento člověk neměl od mala, takže podržená nebyla a nyní u nového majitele se kobylka srovnala. Její hříbata, takové štěstí neměla, všichni byli droboučcí, uzoučcí, nepoměrná velikost těla k hlavě...byli doslova jako z koncentráku. Můžu Vám říct, že ten pohled na ně byl k pláči. Od tohoto člověka je sice odkoupil jiný pán, který je sice pořádně krmil, ale koně už se nějak výrazně nezměnili, nevím u koho nakonec zkončili, ale určitě nebyli použitelní na ježdění či jakoukoliv práci.
ono se to asi nedá vzít paušálně, ale nám se to povedlo. Ve 3 letech jsem si vzala vysokou hubenou kobylku ze špatných podmínek, 2 roky se nám nevedlo ji dát dohromady (a to nejen fyzicky, je to trochu vztek a hůř se s ní pracuje), aby se mě každou chvíli někdo neptal, proč je tak hubená apod. Po 2 letech jsme konečně doma postavili stáje a vzali si ji konečně domů. Od té doby kobylka rostla jen do krásy. Celodenní přístup k senu, správná práce, přátelský přístup. Dnes je jí 8let, kobyla narostlá, spokojená a minulý týden nám porodila krásného hřebečka. Je to skvělá matka a výborný přítel
Tady fotka v jejich 3 letech
A tady s naším prckem
Takže za mě a za ty, kterým mi nevěřili a já jim to natřela, JDE TO!!
No já tady mám taky takového jednoho "zmetka" a u ní rozhodně nemohu říct, že by pocházela ze špatných podmínek. Kobyla byla už od narození maličká, byla ustájená v boxe, příkrm, seno, výběh všeho dostatek. Žlabového dostávala dostatek až to skončilo překlubováním přední končetiny a následným špalkem. Kobyla je letos 4letá a je to stále takový záprdek, stále hříběcí výraz, stále lehké konstituce, ačkoliv kobyla nikdy nebyla hubená. V celku kdyby patřila do pony kategorie by to byl opravdu velmi pěkný pony, ale vzhledem k tomu, že se jedná o klusáka, tak je to fakt takový zmetek. Tahle kobyla je dost náchylná na parazity (vši, všenky, červy)
Ono popravdě lidi tady vůbec neumí rozlišovat mezi podraženým koněm a mladým vyvíjejícím se koněm.
kesau
napsal(a):
A tady s naším prckem
Takže za mě a za ty, kterým mi nevěřili a já jim to natřela, JDE TO!!
Krásní jste
můžu se zeptat, kobylku jste měla muchařku, jaký je to ten přípravek, který jste pár let zpět tady navrhovala že funguje a je myslím z UK? objednala bych si ho ale envím už jaký to byl a odkaz nefunguje :(
Díky!
Ahoj podražený kůň je starý výraz. Znamená to koně (jiné zvíře, i člověka). Který v mládí, kdy potřeboval maximum k růstu byl tak málo živený, že se růst zpomalil nebo dokonce zastavil. Takové mládě to už nikdy nedožene a je to na něm vidět i v dospělosti. Výše to někdo popsal. Nedostatečný hruník, výška, poměr různých částí těla. Jenoduše. Dyž dáš miminko do dachau a jeho dvojče do normální rodiny, prostě to poznáš. Malý, krpytý, často vady neen na kráse... špatné kosti, dýchavičnost. Prostě zvíře postižené výrazně nedostatečnou výživou ve fázi růstu. Snad jsem to napsala správně :-D. Jo třeba podražená selata bývají chlupatá :-D.
Moje Barča při prvním setkání. Bylo jí 9 měsíců a o dva dny později už u mě.
A teď. je čtyřletá. Ale pořád je to poznat. Nevyrostla jak by asi měla a zdraví taky žádná sláva. Ale ani katastrofa.
frenchik
napsal(a):
Chtěla jsem se zeptat, zda máte doma někdo doma podraženého koníka? Může i z takového hříbátka vyrůst normální zdravý (v rámci možností) koník? Máte s tím nějaké zkušenosti? Fotky když jste si ho kopili a nyní, když se zpravil??
Nečítala som ostatné príspevky myslím, že ľudia môžu mať rôzne skúsenosti a naozaj je možné, že ak to je ešte mladé zviera tak sa dá dokopy, ale je možné aj to, že nedá a zlý odchov sa prejaví ako po fyzickej tak po psychickej stránke.
Ak by som mala takého koňa kupovať nešla by som do toho ani náhodou, koní je v dnešnej dobe dosť a aj pri zdravom žriebäti hrozí kopa problémov kým vyrastie, nie to pri "kriplíkovi."
Ale ak máte peniaze navyše a chcete zachrániť jedno úbožiatko tak palec hore :).