Dobrý den, chtěla jsem se poradit s mým problémem, jsem pokročilý začátečník,pořídila jsem si 10 tiletého kladrubáka z horších podmínek( přes půl roku se na něm nesedělo,) a mam problém se cvalem,prakticky ani nenacválám..klus v pohodě pak pobídnu a jako kdyby mě uplně ignoroval....Jak na to??děkuji za rady....
werča
napsal(a):
Dobrý den, chtěla jsem se poradit s mým problémem, jsem pokročilý začátečník,pořídila jsem si 10 tiletého kladrubáka z horších podmínek( přes půl roku se na něm nesedělo,) a mam problém se cvalem,prakticky ani nenacválám..klus v pohodě pak pobídnu a jako kdyby mě uplně ignoroval....Jak na to??děkuji za rady....
Asi bych to řešil v kruhovce nejprve ze země hlasovou pobídkou a lonžovacím bičem a pak také v kruhovce ze sedla hlasovou pobídkou a tušírkou. Holeň samozřejmě standardně ze sedla.
werča
napsal(a):
Souhlasím s uzavřeným prostorem, ale pokud nemáš zkušenosti s komunikací ze země, tak do kruhovky nechoď, řeš to v jízdárně. Ale těžko říct co je špatně, sežeň si někoho zkušeného, kdo se na vás podívá a dá ti konkrétní rady a zpětné vazby.... Radit takhle po netu je blbost, alespoň ve tvé situaci..... Práce ze země je úžasná věc, ale měl by ti to ukázat někdo kdo to opravdu umí - osobně jsem kruhovku zavrhla, protože ji moje kobča neměla ráda, ale v jízdárně je ochotná se mnou normálně spolupracovat. A to nejdůležitější je, že když to někdo nedělá správně, tak nadělá víc škody než užitku....!!! Schrnu to: Najdi si někoho zkušeného, kdo se na tebe a koníka podívá a bude se vám věnovat....
Mám polovičního kladrubáka a jak jsem ho koupila měl taky značné problémy nacválat. Na lonži cválal vpohodě na hlasovou pobídku, ale pod sedlem to bylo horší. Začala jsem jezdit s tušírkou a vždy si ho přiklepla. Pokud nenacválal a jen se rozběhl ihned jsem ho zase zpomalila at se nenaučí jen zrychlovat. A toto jsem u něj cepovala do té doby než se naučil nacválat na pobídku. Jakmile vpohodě nacválal i bez pomoci tušírky vzala jsem si zase obyč. skokový bič. Doporučuji a se na vás někdo díval(z těchto neúspěchů může být člověk tak zdrcený že začne dělat i základní chyby i když právě u problémových koní je potřeba), nebo pokud máte poblíž někoho zkušenějšího at na koníka klidně sedne.
terkal
napsal(a):
Mám polovičního kladrubáka a jak jsem ho koupila měl taky značné problémy nacválat. Na lonži cválal vpohodě na hlasovou pobídku, ale pod sedlem to bylo horší. Začala jsem jezdit s tušírkou a vždy si ho přiklepla. Pokud nenacválal a jen se rozběhl ihned jsem ho zase zpomalila at se nenaučí jen zrychlovat. A toto jsem u něj cepovala do té doby než se naučil nacválat na pobídku. Jakmile vpohodě nacválal i bez pomoci tušírky vzala jsem si zase obyč. skokový bič. Doporučuji a se na vás někdo díval(z těchto neúspěchů může být člověk tak zdrcený že začne dělat i základní chyby i když právě u problémových koní je potřeba), nebo pokud máte poblíž někoho zkušenějšího at na koníka klidně sedne.
*je potřeba důslednosti a bezchybné pobídky
A jak se chová na lonži/v kruhovce? Nacválá v pohodě?
Zkuste první nacválávat z malého kruhu nebo obratu, kde se kůň nacválá snadněji-nesmíte mít prověšenou vnější vedoucí otěž(měl by být shromážděný a na otěži). Mě pomáhalo při nacválání pohlídat si těžiště(záda abych měla rovné a ramena vzadu-koukat se před sebe a ne někam dolů a pořádně se usadit, pak stačí jen založit vnější nohu a vnitřní na podbřišníku pobídnout. pokud nenaskočí na první druhou pobídku přiklepnout si ho tušírkou-pokud ani poté neuposlechne zklidnit is ho v klusu at nikam nežene s pokračovat znovu
Pokud máte v okolí někoho zkušenějšího určitě ho poproste ať vám na něj sedne-pokud půl roku nic nedělal nevyřeší se to během jednoho dne začátečníkem.(toto nemyslím jako urážku;-) )
Každopádně přeji hodně štěstí
tak tak, mám kobylu která mi nacválá a nakluše na jemnou pobídku,ale jakmile na ni sedne začátečník, nenakluše ji ani za zlaté prase
Není to rýpání pouze to,že kůn pozná, kdo na něm sedí
Chce to hodně zkoušet,tuširka a lonž je asi nejlepší zkoušet co nejvíce korektní sed, jemnou ruku a pobídku
shantal88
napsal(a):
tak tak, mám kobylu která mi nacválá a nakluše na jemnou pobídku,ale jakmile na ni sedne začátečník, nenakluše ji ani za zlaté prase
Není to rýpání pouze to,že kůn pozná, kdo na něm sedí
Chce to hodně zkoušet,tuširka a lonž je asi nejlepší zkoušet co nejvíce korektní sed, jemnou ruku a pobídku
tak dneska jsem zkoušela lonž...na krok a klus v pohodě ale dohnat ho k cvalu bylo něco...a chci se zeptat když se lonžuje a třeba když kůn nakluše mam mu furt opakovat klus??,když je v kroku tak taky furt krok a tak??
Na sobotu mam dohodnutou kamarádku,která jezdí hodně dlouho,tak se na mě jukne....
nevim jestli jsem to dobře pochopila
Pokud lonžuješ neměla by si to dělat moc často a moc dlouho,ale hlavním smyslem lonžování u tebe je projít všechny chody a naučit ho hlasové pomůcky, takže dělat časté přechody,aby si spojil chod s povelem...třeba krooook,kluuuus,cval nebo hop pro cval to už je na tobě, já když dělám přechody většinou pískám na lonži....z klusu nebo z cvalu do kroku
Pči nacválání na lonži používám klasicky hop, když na to dojde tak i v terénu...ale málo kdy je to třeba Je možné že třeba tohle praktikoval už předtím aby nemusel cválat a procházelo mu to..... nebo pokud trochu kulhá je to taky možné.
Držím palce
shantal88
napsal(a):
nevim jestli jsem to dobře pochopila
Pokud lonžuješ neměla by si to dělat moc často a moc dlouho,ale hlavním smyslem lonžování u tebe je projít všechny chody a naučit ho hlasové pomůcky, takže dělat časté přechody,aby si spojil chod s povelem...třeba krooook,kluuuus,cval nebo hop pro cval to už je na tobě, já když dělám přechody většinou pískám na lonži....z klusu nebo z cvalu do kroku
Pči nacválání na lonži používám klasicky hop, když na to dojde tak i v terénu...ale málo kdy je to třeba Je možné že třeba tohle praktikoval už předtím aby nemusel cválat a procházelo mu to..... nebo pokud trochu kulhá je to taky možné.
Držím palce
moc děkuji za radu.....