Rada- bezkostrové / western

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
25.4.2011 17:14
avelanc

XXX.XXX.92.19

Všechny Vás zdravím. Podařilo se mi shromáždit nějaké peníze a jak to tak bývá, tak je chci utratit :-)
Chci si pořídit westernové sedlo, problém je ale v tom, že by bylo ideální, kdyby mi sedlo na obě kobylky. Jedna je již 6ti letá kříženka araba- kulatá, s mírným kohoutkem, příležitostně březí (tudíž se přesvaluje, opadá ze svalů) a druhá je ještě mlaďounká-dvouletá polovoční paintka z již zmíněné kobylky. Momentální ji roste kohoutek, ale zatím to vypadá, že by si mohly být v zádech podobné.
Můj sen je kožený western typu WADE nebo alespoň s centerovým sedem. Jenže už jsem vystřídala hodně sedel (levnějších) a zatím se starší kobylka na žádné moc netvářila. Chápu, že když teď koupím western, tak mladší kobušce prostě sedět nemusí... Ale peníze jsou teď a za další dva roky být nemusí. Navíc si říkám, že bych ji mohla obsednout a chvíli jezdit na něčem univerzálnějším (pro obě), pak je v plánu jezdit jen paintku.
Na sedlo mám zhruba 15 tis. (víc dávat nechci a nebudu, protože si myslím, že nemá cenu kupovat sedlo na míru-jsou to holky a hodně se mění), sedlo chci na rekreaci, případně menší jízdárnu, ale přednost pro mě má pohodlí koně a moje. Možná by byl jednou do roka krátký vandr.
Kamarádku napadlo koupit bezkostráče barefoot-vyřešil by se můj problém, ale zase v něm nemám moc důvěru. Asi jsem stará škola, ale nějak tomu nevěřím. Snažím se sehnat v okolí někoho, kdo vlastní nejlépe obě sedla, ale úspěch nic moc. Bydlím u Pardubic.
Zajímají mě Vaše názory na oba druhy sedel a také na to, jak byste postupovali.
Předem Vám moc děkuji a doufám, že jste pochopili, co myslím svým dotazem?
Foto obou holek, jestli něco půjde vidět

25.4.2011 18:08
chromik

XXX.XXX.157.112

No nevím jestli ti poradím, ale mám zkušenost s oběma sedly. Měla jsem bezkostrové na huculce a jezdilo se mi v něm perfektně. Neměla jsem tu speciální dečku, ale obyč s vycpáním kolem páteře. Kdo má ale moc kulatého koně nebo jezdí rychlostky tak se mu sedlo trochu přetáčí, aspoň co jsem slyšela.
Wade je dobré sedlo, dobře se v něm sedí, na rekreaci i tůry super. Já jsem ho ale nevyužila, protože jezdím jen občas, takže se časem prodalo.
Pokud mají kobylky stejný hřbet i kohoutek, tak by jim 1 sedlo mělo pasovat. Vzhledem k tomu, že ale jedna bude shazovat a druhá přesvalovat bych do drahého sedla nešla. Např. u Barefoodu ti nabídnou vyzkoušení sedla na týden (myslím), tak bych toho využila a vyzkoušela na obě kobylky. Uvidíš i ty, jestli se v něm cítíš dobře. Kdyby to nešlo až pak bych zvažovala Wada.
Simona

25.4.2011 18:18
avelanc

XXX.XXX.92.19

Zhruba jsi mi potvrdila můj předpoklad. Teď se může zdát, že jsou podobné ve hřbetu, ale za dva roky to může být jinak. Byla jsem smířená s tím, že sedlo zatím kupovat nebudu (půl roku shánět padnoucího wada, abych ho za další půl rok prodávala, protože kobče zase nasvalila). Pak kamarádka nadhodila bezkostráče a myšlenka jednoho sedla pro obě mě nadchla, ale jak jsem psala výše, tak nemám v bezkostrové sedlo důvěru. Nebydlíte někdo s tímto sedlem v blízkosti Pardubic?

25.4.2011 19:51
luda

XXX.XXX.198.165

Já mám sedlo Cheyenne.Jsem moc spokojená.Mám to také na 2 koně.

20.7.2013 13:42
avelanc

XXX.XXX.92.19

Opravdu dva roky uběhly jako voda a já přemýšlím nad dalším sedlem. Nakonec jsem sehnala kostrový western, který starší kobče krásně sedí. Mladou jsem na něm obsedla, ale po půl roce mi z něj vyrostla :( Takže teď už hledám levnější alternativu na dva roky, než se trochu ustálí a já budu moci zainvestovat bez obav, že po půl roce půjde sedlo zase z domu. Opět mám v hlavě bezkostrové sedlo a když nic jiného neseženu, asi do něj půjdu. Tož jsem na to zvědavá :Dsmajlík

20.7.2013 13:51
veer

XXX.XXX.39.1

Ahoj, nečetla jsem odpovědi ostatních, ale rozhodně bezkostru nekupuj - vyhozený prachy! Není pravda že bezkostrové padne na všechny bez rozdílu. Za 15seženeš už kvalitu, český sedlo, který ti každý sedlář v případě potřeby rád doupraví. Bezkostrový je tak leda na čumendu pokud nechceš koním zhuntovat záda. Ale wade za tyhle prachy fakt neseženeš. To jsou sedla mnohem dražší už jen v samotném základu oproti třeba all around. Pokud bys chtěla wade tak si budeš muset takové 3-5tisíc přidat.

20.7.2013 19:44
avelanc

XXX.XXX.92.19

Od prvního příspěvku uběhly dva roky.. Nakonec jsem sehnala pěkné westernové sedlo, ale mladou jsem mezi tím na něm obsedla a teď mi z něj přesvalila.. Nebudu investovat 15 tis. do sedla, které bych za půl roku opět měnila, protože kobča ještě nesvalí.. Teď buď seženu kvalitní sedlo do 8 tis. (max) nebo zkusím bezkostrové. Později bych zainvestovala do lepšího..
O bezkostráčích jsou rozporuplné informace a tak mi asi nezbude nic jiného, než ho zkusit a uvidím...

21.7.2013 09:16
veer

XXX.XXX.39.1

avelanc napsal(a):
Od prvního příspěvku uběhly dva roky.. Nakonec jsem sehnala pěkné westernové sedlo, ale mladou jsem mezi tím na něm obsedla a teď mi z něj přesvalila.. Nebudu investovat 15 tis. do sedla, které bych za půl roku opět měnila, protože kobča ještě nesvalí.. Teď buď seženu kvalitní sedlo do 8 tis. (max) nebo zkusím bezkostrové. Později bych zainvestovala do lepšího..
O bezkostráčích jsou rozporuplné informace a tak mi asi nezbude nic jiného, než ho zkusit a uvidím...

Nechci vám brát iluze ale jednak kůň nepřesvalí za půl roku tolik aby mu sedlo nesedlo pokud je dostatečně široké vystačíte se sedlem k obsednutí ješně následující 2-3roky podle intenzity práce a také podle věku a typu plemene.
Já jsem bezkostrovou hadru měla, měla ji i kamarádka co je vcelku známá trenérka a pár lidí z okolí též, se všemi jsem se kupodivu shodla na tom, že je bezkostrové sedlo byť je to značka jaká chce, je bazmek první kategorie, který nemá sobě rovného. Bohužel i ty indické kostrové šmejdy jsou lepší, než jen ten kus beránku pošitý velurem či semišem. Dneska už bych za to nedala ani litr, tehdy jsem za to vyplázla 10tisíc za ojetý barfood. Navíc když to pak budete prodávat, tak se z toho po, protože to fakt nikdo nechce a tratíte na tom minimálně 50% pořizovcí ceny byť ojetého. Já zájemce na to sedlo hledala rok a to bylo ve velmi dobrém stavu a za cenu 5tis.zájemce jsem pomalu musela uprosit aby si sedlo vzal.
Opravdu věřte tomu, sedlo s kostrou je úplně o něčem jiném a řekne vám to každý sedlář. To si můžete dát pod zadek polštář a výjde to úplně nastejno jako drahé bezkostrové, taky to neroznáší váhu a je to nebezpečné v krizi.

21.7.2013 10:36
avelanc

XXX.XXX.92.19

To právě záleží na tom, jaké sedlo se mi podaří sehnat.. Přemýšlela jsem, že by bylo ideální nějaké širší, aby se pod ním mohla chvíli tvarovat.. Bohužel jsem obsedala v sedle, které měla jen tak tak..
Naskytla se mi možnost koupit za 3500,- bezkostrové, kožené, které vypadalo solidně.. Paní mi po telefonu podala vyčerpávající info, jak jsou bezkostrová sedla dobrá, jak má ještě dvě.. Zaslala mi fotky sedla na koni, ale zarazilo mě, jak má výrazně třmeny vpředu (pod hruškou). Srovnala jsem to s ostatními sedly a došla k závěru, je někdo prohodil úpony ke třmenům a podbřišníku (ten byl uprostřed). Chtěla jsem po paní ještě info, jak jsou tedy přidělány řemeny k podbřišníku, zda by to šlo prohodit zpět. A najednou byla paní samá neochota, že prý má hodně práce, koupě přes internet je risk a už mi nic fotit nebude.. Tím tedy prozatím končí má snaha kupovat bezkostrové sedlo...
Kdyby měl někdo solidní sedlo, na širšího koně s rovnými zády, s krátkými sukněmi, sem s ním :)

21.7.2013 12:32
veer

XXX.XXX.39.1

avelanc napsal(a):
To právě záleží na tom, jaké sedlo se mi podaří sehnat.. Přemýšlela jsem, že by bylo ideální nějaké širší, aby se pod ním mohla chvíli tvarovat.. Bohužel jsem obsedala v sedle, které měla jen tak tak..
Naskytla se mi možnost koupit za 3500,- bezkostrové, kožené, které vypadalo solidně.. Paní mi po telefonu podala vyčerpávající info, jak jsou bezkostrová sedla dobrá, jak má ještě dvě.. Zaslala mi fotky sedla na koni, ale zarazilo mě, jak má výrazně třmeny vpředu (pod hruškou). Srovnala jsem to s ostatními sedly a došla k závěru, je někdo prohodil úpony ke třmenům a podbřišníku (ten byl uprostřed). Chtěla jsem po paní ještě info, jak jsou tedy přidělány řemeny k podbřišníku, zda by to šlo prohodit zpět. A najednou byla paní samá neochota, že prý má hodně práce, koupě přes internet je risk a už mi nic fotit nebude.. Tím tedy prozatím končí má snaha kupovat bezkostrové sedlo...
Kdyby měl někdo solidní sedlo, na širšího koně s rovnými zády, s krátkými sukněmi, sem s ním :)

No za 3500 budiž bezkostrové... ale být na vašem místě víc bych do toho po zkušenostech fakt už nedala. To si rovnou můžete koupit takový ten pad se třmeny, to je stejné zlo jak bezkostrové sedlo. Váhu neroznáší ani jedno a přetočit se s největší pravděpodobností může obojí. Já mám plnokrevnici a křížence čsp x velš a když se na to podívám s odstupem času, tak nesedělo dobře ani jednomu. A krom toho mě, ačkoliv jezdím už hezkou řádku let pod trenérem, to sedlo totálka rozházelo. Pak když jsem měla normální sedlo tak jsem furt cpala nohy před sebe a seděla jsem tam jak beranidlo a strašně mi to rozházelo holeně, které jsem do té doby měla klidné. No fakt hrůza, dávala jsem se dokupy jezdecky půl roku. Ono to totiž v tom bezkostrovym ani nepoznáte, protože tam jste furt jakoby na vodě nebo jak to mám říct a tím že je to fakt takový naducaný polštář tak ledacos schová. A pak když sednete do normálního sedla tak vylezou všechny chyby a jezdecká neschopnot. Mrkněte na bazos.cz tam bývá dost k výběru.

21.7.2013 12:43
avelanc

XXX.XXX.92.19

veer napsal(a):
No za 3500 budiž bezkostrové... ale být na vašem místě víc bych do toho po zkušenostech fakt už nedala. To si rovnou můžete koupit takový ten pad se třmeny, to je stejné zlo jak bezkostrové sedlo. Váhu neroznáší ani jedno a přetočit se s největší pravděpodobností může obojí. Já mám plnokrevnici a křížence čsp x velš a když se na to podívám s odstupem času, tak nesedělo dobře ani jednomu. A krom toho mě, ačkoliv jezdím už hezkou řádku let pod trenérem, to sedlo totálka rozházelo. Pak když jsem měla normální sedlo tak jsem furt cpala nohy před sebe a seděla jsem tam jak beranidlo a strašně mi to rozházelo holeně, které jsem do té doby měla klidné. No fakt hrůza, dávala jsem se dokupy jezdecky půl roku. Ono to totiž v tom bezkostrovym ani nepoznáte, protože tam jste furt jakoby na vodě nebo jak to mám říct a tím že je to fakt takový naducaný polštář tak ledacos schová. A pak když sednete do normálního sedla tak vylezou všechny chyby a jezdecká neschopnot. Mrkněte na bazos.cz tam bývá dost k výběru.

Právě na bazoši jsem našla to za 3500,- Vypadalo vážně pěkně, ale asi v něm byla skrytá vada, když je tak levné a paní dělá fory, když šťourám a chci si nejprve vše ověřit, než si ho nechám poslat.. Sama o sobě dávám nohy dopředu a když jsem viděla, že jsou třmeny pod hruškou (cca 10_15cm před podbřišákem, tak mě to překvapilo.. A paní nějak neuznala, že je to špatně. Prý ji to nikdy nikdo nekomentoval. Právě jsem si říkala, že za ty peníze by se mělo dát zase poslat do světa, kdyby nám nesedlo nebo kdyby svůj účel splnilo.. Pěkné, kožené, ... Ale asi není všechno zlato co se třpytí..
Já mám poviční paintku, typově sedí tomu paintovi, tak snad sedlo seženu. Nejsem extra jezdec, ale záleží mi na tom, abych kobylce ježdění nezprotivila..

Přidejte reakci

Přidat smajlík