Nooo.....víš, já slušně řeknu, že každý má jinou . Já se přiznám, že na achaly zrovna nejsem..je to takový chrt mezi koňmi a pro mě hodně neharmonický, ale každý má jiný vkus. Když je pěkný achal, dokážu to ocenit, stejně jako krásného kladrubáka ...on každý koník má své kouzlo a každé plemeno je originální. A když to tak vezmu, tak mám ráda koně, kteří jsou něčím vyjímeční, lehce rozpoznatelní..... že člověk na první pohled pozná araba nebo achala nebo toho kladrubáka...
Zdravim po delší době. Byli jsme se podívat minulý měsíc na "našeho maloška" ... no náš už není, malý taky ne :-))
no když jinak nedáš :-) .. Jojo jsou mu dva
... se segrou, už ji předrostl :-)
Luci ten je kráásný, velký! bych ho nepoznala!! Hele, koukám, že má uši po mámě, co ? Ale je kouzelný! Hele, on chodí se ségrou jo? Aby náhodou najednou nebylo neplánované mimino . Ale oni ti arabi nějak dlouho ani neví že jsou hřebci..i když možná jak kteří, že.....
Tady je nádherně, já včera po zimě konečně poprvé vydrhla uň. Máti říkala, že voní jak drogérie.... vyšamponovala jsem ji ze všech stran šamponem na bílé koně a normálně mi to v 9 letech koonečně začíná pstružit!!! Těch puntíků co se ji vyrojilo!! Hurááá
No, Luci, náš poslední hřebeček se nám sápal po malé huculi snad na 8 měsících...takže bych tomu moc nevěřila.
Tady bych hádala, že malý bude vykastrovaný...?
To já už kobylu po zimě drhla :) Jé, jakou já jsem z toho měla radost. Akorát se takřka denně válí, takže jí to moc dlouho nevydrželo.
A koukám, jak oba pěkně vypadají...u nás jsou všichni koně jak dělové koule, a jenom té mojí zase vylezly žebra :(
No jo, vidíš, on už bude asi valach.... Jsem to já ale trubka
Jsou v pěkné kondici, si myslím, že na jejich věk iděální. Tlustí by být neměli a ty buď radši, že máš štíhlejší ...než by měla mít těžkou nadváhu! To teď řešíme u poníčka a už chodí s náhubkem. Usa si myslím, že by mohla pár kilo taky shodit, ale na to, že nic nedělá není nejhorší. Bála jsem se, že svaly půjdou do háje, ale přece jen chodí a běhá si i po pastvině..prostě po ni nikdo nechce práci, takže svaly co jsme měli naježděné šly do pryč, ale vet náhodou posledně říkal, že je překvapen stavem a že se moc zlepšuje. Prostě to chce čas...
No trochu to bříško by to chtělo dolů...předvčerem jsem ji vedla domů z pastvy od koní a lidi ...jééé koníček! A kobylka??? Není těhotná???? jsem říkala, že není, jen celý den dlabala a večer se domů koulí
Hola, zdravím po dlouhé době. Nějak to tu moc nežije, od nástupu FB
Právě jsem se vrátila z tříměsíčního výletu po USA, veškerý čas strávila s QH, ale jeden den jsem se byla s TJ podívat na arabskou cutting show, kterou TJ rozhodcoval. Docela švanda. Fotky strašný, v hale bylo minimum světla (na focení), tak jen pro zajímavost jedna. Jinak koně se mi líbili, co dokážu posoudit tam vypadali na pevné hřbety a silné rovné nohy (i když já už jsem teď po všech těch QH zatížená jinak, než většina arabistů asi :-) Ale koně vypadali, že se opravdu nerozpadnou pod jezdcem, takže dobrý :-) )
No, to tě asi zklamu, ale z cuttingového pohledu se ze všech těch koní tady dalo dívat asi tak na dva, a ty ještě zrovna ani nevypadali jak arabi... Ono přece jenom arab je po staletí šlechtěn na poněkud jiný typ pobybu... Bylo vidět, že ty lidi chovaj arabi spíš proto, že jim učarovali, a k tomu je chytl adrenalin cuttingu, tak to dali dohromady. A jsou to spíš hobbysti, než že by cutting nějak žrali. Pět koní tam měl majitel celoamerického restauračního řetězce... jeho jmění si asi ani nedovedu reálně představi... typický vlastník arabů ;-)
Já si nemůžu pomoc, ale mně se arab líbí v tom, co mu jde nejlíp, vytrvalost. Rychlý, volný, dopředný pobyh...
A ještě si dovolím jednu ilustrační... truck jedné ze stájí... 14 okýnek tuším odpovídá stejnému počtu koní (i když jsou lidi, co tam narvou dvojnásobný počet rančerských koní )
a jen pro zajímavost... stádo rančerských koní... Oregon (tam jsem byla na měsíc po dvou měsících v Nebrasce, kde jsem byla na stejném místě jako loni). Na vytrvalostních závodech by si vedle lehkých arabů asi neškrtli, ale zato nebyl problém půl hodiny klusat ostrým tempem (takhle rychle jsem v životě neklusala...) mezi kamením a sage brush, nebo naopak v bažinách, a pak celý den pracovat se stádem krav.
Zdar ženy,
Luci maloch je od podzima valach, sice se po nikom nesápal, ale bylo to "nutné zlo" , aby mohl pořádně ven do stáda.
tééda jani ty jedeš. Tady fakt nic není, já snad kvůli vám vlezu i na ten FB, už tam mám cosi založené, ale jaksi teď není moc času. Kde tam jako fungujete.
Jinak tedy, když Janča začala, tak já se přidám tematicky, vyrazili jsme na nějaké hobíky, ale náš výkon nestál za řeč, ale na fotkách to nevypadá tak hrozně :-)
ooo, ono se tu i něco děje :D Taky bych se jednou chtěla někam podívat (i když já bych mířila spíše na východ :) Že by byl arab pro pracháče? Přiznejte se, kam jste mi ty moje peníze schovaly? Já jsem pořád ještě důkaz starého známého "Měl jsem čas a peníze, teď mám koně."
Luci, fotky náhodou pěkné...a že se nedařilo, příště bude líp. Na fotkách vypadáte všichni spokojeně a o to jde :). Jinak, na FB nefungujeme nikde. Prostě s kým si zrovna máš co říct, s tím můžeš pokecat online (takové vylepšené icq), to že tam někteří jsou schopni veřejně napsat, co měli k obědu a jakou měla barvu a tvar jejich raní stolice, už je jejich věc :D
Určitě se tam zjev :) Je spoooousta novinek...
Tady přihodím i Zanušku (ať je to tu hezky barevné), pro ty, kteří ještě FB nepodlehli....nějak mi to vyrostlo. Na fotce s Míšou, který měří 182cm.
ahoj,po delší odmlce se i já ohlašuju, a představuju nový přírustek, je to teda ještě mládě ale araba v sobě má...matka QH/arab otec appaloosa, takový mixík...
je celý prokvetlý a na zádi má pár flíčků. taky mamka bylá šimla a otec puntík, tak uvidím jak se vybarví frajer
Káťo, tak hodně novinek jo, tak co jich pár napsat sem, kdoví kdy se k tomu FB dostanu, ať jsem v obraze.
Luci, ani nevím kolikátí jsme byli, někde ke konci :-). Sněhule byla roztěkaná a nesoustředěná, částečně moje chyba, kdybych pořádněj opracovala, mohlo to být lepší. No a pak taky organizace, druhý trail se měl jet až na konci někdy kolem 5. hod, takže po odjetí prvního kolem poledne jsem šli na jídlo, no a pak jsem zahlídla, že tam něco přestavujou a zjistila jsem, že ono se to jede hned po tom prvním, prej to tak všichni chtěli ... jsem říkala, no tak dobré já jedu první a nemám ani pořádně nasedlaného koně , takže jsem rychle hupsla na sněhuli ani jsem si nestihla přečíst úlohu, takže jsem moc netušila kde mám cválat, kde klusat, jak jdou překážky po sobě (což místy netušili ani rozhodčí :-))
. Ale tak nějak se začít musí
.
Jani, jsem taky zvědavá jak se mladý vybarví, ta appa tam jde znát, to bude zajímavé. Ty už máš těch koňů nějak moc ne :-)?
Jo jinak nemátě tip?
Včera při tréninku jsme zjistili, že á kobyla něco s pravou zadní nohou. V kroku ani klusu nekulhá. Cval na pravou ruku v pohodě. Ale ve cvalu na levou ruku, tedy když je ta pravá zadní nejvíc zatížená ji vynechává, jakože jí chce ulevit, tak na ni nedošlápne. Nikde žádné zranění, nic oteklé, pohmatem nic nebolí, kopyto v pohodě, trenér mi říkal, že mu to přijde, že to je někde výš, jako od kolene, nebo nějaký sval na zádi nebo obratel.
Takže máme naordinovanou jízdárnu jen krok, klus, zkusit cval a pokud to bude dělat tak necválat. Budem doufat, že to odezní a je to nějaká drobnost.
hele, já osobně to dělám tak, že zranění dávám týden a když se to nelepší, tak volám veta. Na tohle mně nic nenapadá...
My teď zase máme nateklý karp :) Vypadá to, že se někde práskl, ale prý jenom kosmetická vada...v ničem mu to problémy nedělá. Včera jsem na něj byla kouknout na propet a zdálo se mi, že otok šel trošku dolů, tak budu doufat, že se vstřebá a nezůstane nám boule .)
Luci, sem asi nic moc fakt hlásit nebudu :)
Jen tak nějak výhledově vybírám Zanči ženicha, akorát mám asi smůlu, jelikož ten, který byl horkým favoritem vyhrál o minulém víkendu junior gold championa v Mentonu se suverénními 5x20 za typ a celkovou známkou něco přes 94. A jestli to takhle půjde dál, tak na něj nebudu mít (letos pouští první sezonu). Ale co, plánuju to tak nejdřív za 2 roky...a takových ještě bude.
Těšila jsem se na velký a minimálně půl roku avízovaný comeback WH Justice do výstavního ringu...ten měl proběhnout právě v Mentonu (dokonce jsem měla cukání tam vyrazit :D) a týden před proběhla zpráva, že bohužel nemůže...tak mne docela zajímá proč a nemůžu to zjistit, neví někdo?
Další, co mne potěšilo, tak Simeon Sehavi, která má naprosto stejnou bouli na noze jak Zanča, v Mentonu získala úžasný titul bronz champion v seniorech. Takže se mi trochu ulevilo, že by to snad nemělo vadit, moc by mě mrzelo, kdyby kvůli tomuhle strhávali body...i když i Lacina mi říkal, že by to vliv správně vůbec mít nemělo.
Na druhou stranu, Zanzira není šejkova nádherná zrzavá kobyla, že :D
A "na stará kolena" mne přepadly lehké závodní ambice, tudíž zkusím s kobylou nakouknout do vytrvalosti. :) Už se těším, ale máme ještě min. 2 roky čas. :)
A s tím kulháním bych to udělala asi jako Lenka. Během půl roku mi stihla kobyla opajdat snad na všechny 4 nohy (naraženiny, absces, šlacha....) takže pokud kůň žere, pije a dýchá, tak čekám :D Zrovna před pár dny asi brala pastvinu hubou napřed, protože se mi z ní vrátila jak válečný veterán. A nedá si pokoj a nedá...
Teď vážně, pokud je problém jen ve cvalu a ještě jen při zatížení, tak bych taky počkala pár dní, co to udělá a pak až podle situace volala veta. Ale nenapadá mne, co by to mohlo být...jelikož možností je fakt snad milion :)
jojo tak to vpodtstě máme taky v plánu. Uvidím, jestli se to bude lepšit nebo z toho něco vyleze. Tak doufám, že se to nějak vystříbří, nejhorší je takové to vleklé "skoro nic", na nic se nepřijde, vpodstě žádný problém, jen někdy se to projevuje, to pak člověk při tréninku neví, jak moc se do toho může opřít.
No chudina a to jsem ji den předtím drtila kontracval, který ji na tu nohu vůbec nešel (to je totiž obecně ta její horší strana, takže mě to nějak nenapadlo). No z 50 pokusů jeden dobře - to mi začalo být teda docela podezřelé. Pak mi přišlo, že cválá nějak divně, ale tak jsem byla "zažraná" do cviku, že nevidím, neslyším. když jsem ji ve čtvrtek viděla ze země, tak je to úplně markantní. No občas by si člověk nafackoval.
Teda Káťo ty míříš vysoko :-). Já ti neporadím, tohle už teď nestíhám moc sledovat. Vy jste teda s tím FB, fakt, a tady jsme si tak pěkně povídali
To bude určitě dobré... :)
Mě to sledovat baví, opravdu intenzivně to sleduju teprve rok, takže žádná sláva, ale pomalu se začínám lehce orientovat. Nevím jestli vysoko...je fakt, že tohle moje eso v rukávu začíná vypadat čím dál líp a já mám po prdeli, protože žádnej pracháč nejsem :D A víš co, čím víc se o to člověk začíná zajímat, tak s hrůzou zjišťuje, jak málo toho ví :) Já mám opravdu v plánu začít chovat, jen začátky jsou těžké a bude to trvat, než k tomu budou podmínky.
Per aspera ad astra ;)