Dobrý den, prosím o radu, zda-li je možné určit správnou velikost komory sedla např. dle měření v různých místech krejčovským metrem? Mám kobylku A 1/1 ,170cm KVH, velmi vysoký neosvalený kohoutek, opadlá záď s lehce vystouplou páteří. Kobylku jsem si koupila se sedlem Kentaur komora č. 1., 16,5'' Chronická odřenina z vrchu kohoutku a malá odřeninka z pravé části kohoutku mne mate. Ráda bych teď na přechodné období a započetí pozvolné práce pod sedlem koupila starší sedlo z inzerce od kvalitních výrobců. Nevím si ale rady jakou velikost komory vybírat. Zda zůstat u jedničkové nebo zvětšovat? 16,5'' posedlí mi pro moji sedací část přišlo dosti malé, resp. se mi v sedle posouvaly nohy lehce dopředu. Přikládám dokumentační foto při zkoušce koně při prodeji. Nejbližší sedlář, který by přijel za mnou do stáje a doporučil vhodnou velikost, je Equiservis. Popravdě bych ale ty 2 000 za poradenství raději přidala na koupi sedla. Děkuji za rady
Vezmi pevnější drát a v místě, kde leží sedlová komora na koni, ohni drát dle koně. Podle ohnutého drátu pak vybírej velikost komory. Příp. obkresli na papír, aby se ti drát někde neohnul. Pokud nemáš extra malé " pozadí " , kup si velikost posedlí 17 nebo 17,5 - to je taková běžná velikost. A Kentaury jsou celkemslušná značka, já v nich najezdila spoustu km.