Velká, tvrdá boule na krku ......................

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
30.6.2011 14:49
hovope

XXX.XXX.78.103

Ahoj,
můj roční hřebec má už skoro měsíc na právé straně krku, přibližně v místě kde krk navazuje na plece, možná trošku víše, opravdu velkou tvrdou bouli. Boule je od prvního dne vyskytnutí tvrdá. Ze začátku vůbec nebyla bolestivá, teť je na to koník trošičku citlivý, ale asi ho to vyloženě nebolí. Den před tím, než se boule objevila byl očkovaný ( nevím ale 100% jestli ne na druhou stranu krku ) Veterináře jsme volali, ten říkal že pokud to je reakce na očkování tak mu to příjde příliž veliké, že se s tak těžkou reakcí nesetkal. Nevyloučil ani kopačku nebo bodnutí hmyzem a dal nám na to mast kterou pravidelně mažeme. doporučil zatím 14dní mazat a že by se to údajně mělo samo odbourat a zmizet. Bohužel, 14dní skoro pryč ale vůbec se to nelepší - ba naopak je to ještě horší a koník začal být nějaký skleslý, bez energie. Což mi je divné protože normálně je to neuvěřitelně nespoutané a energické zvíře.

Včera už mi došla trpělivost, a nehledě na předchozí radu veterináře mazat a čekat, jsem mu volala, takže snad by do konce týdne měl přijet. Jde o to že začínám mít strach, sice říkal že to nic vážného nebude, ale bojím se jestli to nemůže být nějaká krevní sraženina, aby třeba nedostal otravu krve.... co já vím.

Nemáte s tím někdo zkušenost? Neměl podobný problém Váš kůň? Opravdu se toho nemusím bát, nebo se může něco stát? Opravdu nechci riskovat jeho zdraví.....

Díky za jakoukoliv radu nebo připomínku. Večer bych sem případně mohla přidat i fotku jak útvar na jeho krku vypadá. Díky

30.6.2011 15:10
alena1

XXX.XXX.8.137

Nevím, zda je to Váš případ, ale já jsem se u mé kobylky setkala s něčím podobným. Také se na nám na Vámi popsaném místě vytrořila boule, která ovšem nebyla bolestivá. Dle slov veterináře se jednalo o larvy Střčků, kteří pod kůži koně nakladou vajíčka. V případě, že se Střeček pod kůží vylíhne může se krví dostat do plic, kde může spůsobit velké potíže. Bohužel u živého zvířete se to nedá zjisti, zda plíce byli škůdci napadení či nikoliv. Léčili jsme to lékem určeným na záhubu škůdců, po čase se bole zmenšila a je na ústupu.

30.6.2011 15:54
alfi pav

XXX.XXX.58.74

Pokud by to melo co delat s larvama strecku, tak by zadavatelka musela pri blizsim ohledani najit na te bouli stroupek, ktery po sloupnuti odhali dychaci otvurek pro larvu (takova pravidelna kulata dirka). Pokud by tu bouli nasledne vymackla, vyleze z toho chte nechte larva a hnis. Navic pokud ja vim, tak larvy strecku migruji zejmena podel horni linie tela kone tzn. horni cast krku, okoli patere a beder. Moje kobyla s tim mela problemy diky umisteni na pastvine, po ktere se prohanela casto i lesni zver, resila jsem to dva roky za sebou do zmeny mista, takze zkusenosti mam pomerne bohate. Pomaha proti tomu odcerveni a lepsi management pastviny nebo vybehu

Netroufnu si rict, o co muze jit, ale pricina muze byt i v alergicke reakci na kousnuti nejakeho hmyzu (hovada, muchnicky,..) nebo treba po kousnuti klistetem. Oboji uz jsem u kobyly resila a konkretne u tech maxihovad tam ta boule byla sakra dlouhou dobu a dost tvrda.

Urcite by to mel videt vet, ten nejspis dokaze ze sve zkusenosti rict, o co se jedna

30.6.2011 16:12
krissta

XXX.XXX.108.255

Momentálně není roční období, kdy střečci tvoří boule a opravdu se střečci vyskytují převážně na horní straně zad, někdy krku.
Pokud se boule projevila po očkování je hodně pravděpodoné, že jde o krevní sraženinu, nebo reakci na očkování. Možná se krevní sraženina zanítila a proto je bolestivá až teď, v tom případě by se nejspíše musela otevřít. Na dálku je těžké radit, nemáte alespoň fotku?

30.6.2011 20:50
hovope

XXX.XXX.125.26

pozn. boule hřeje !!

30.6.2011 21:01
bonita

XXX.XXX.86.139

my sme mali tiez velky otok na krku, po vpichnuti injekcie a odberu krvi, urobila sa kobus zrazenina, ale nemala to az taketo extremne, i ked velke to bolo dostsmajlík asi by som volala ineho veta, lebo podla reci sa tento vas asi nevyzna...

30.6.2011 21:54
krissta

XXX.XXX.108.255

Tak to je opravdu dost blbé. Na kopnutí je to dost podivné místo, od hmyzu to být může, ale spíš ne. I když si nejste jistí, že je to v místě očkování, tak bych řekla, že je to skoro určitě reakce na očkování, jinak by to načasování byla veliká náhoda (spíš než odezva na očkovací látku je to krevní výron a následná infekce) pokud boule hřeje a bolí, tak hned volejte veta (psala jste, že jste ho volala, ale jestli řekl, že tohle se ztratí po mastičce, tak je to skoro a to zavolat jiného!) a ihned nasadit antibiotika! Možná je tam utvořený absces a bude nutné ho otevřít- vidím to dost pravděpodobně).
jak něco takového bolí a hřeje, tak není radno s léčbou otálet!
Určitě napište, jak to dopadlo...

30.6.2011 22:45
hovope

XXX.XXX.125.26

Veterinář tu dnes byl. Prozatím doporučil stále používat mast, která by měla bouli rozdráždit. Prý potřebuje aby boule změkla a mohl jí odsát ( jestli jsem ho dobře pochopila ). Přijede opět na kontrolu v úterý...

30.6.2011 22:55
krissta

XXX.XXX.108.255

Pokud veterináři věříte, tak doufám že postupuje správně. Dle mého názoru měl kůň dostat antibiotika.

30.6.2011 23:01
hovope

XXX.XXX.125.26

Rady si velmi vážím, ale přecijen důvěřuji zkušenosti svého veterináře. Ale zeptám se ho na ty antibiotika při příští kontrole

30.6.2011 23:10
krissta

XXX.XXX.108.255

Já také jen řekla svůj názor, neříkám, že toho vím víc než veterinář (nejsem vet a koně jsem neviděla, jen jednu fotku). Jen vám poradím, že by bylo dobré do další kontroly měřit koni teplotu(nejlíp ráno a večer) a pokud by stoupala, tak neváhat veta zavolat a trvat na těch antibiotikach.
Reakce po očkování nejsou sranda, koně na to i umírají. (Převážně na udušení, či otok srdce, což naštěstí nevypadá, že by u vás hrozilo, ale je dobré vědět, že "boule" by se podceňovat neměly.)

30.6.2011 23:21
hovope

XXX.XXX.125.26

V pořádku jsem ráda za každý komentář :-) Ostatně kvůli tomu jsem sem také psala.

1.7.2011 08:59
klawdie

XXX.XXX.94.254

Boule je veliká, ale před lety můj koník jako mladoch přišel z pastviny s něčím podobným , jen to měl ve slabinách, rozmasírovala jsem na rady veta a když třetí den dorazil na kontrolu boule se začala ztrácet...

1.7.2011 10:08
hovope

XXX.XXX.78.103

Jenže my jí mažeme a rozmasírováváme již cca 11 dní, nemizí, nezmenšuje se, neměkne... ba naopak je to o trochu horší, stále i dost hřeje :-( Veterinář teda říkal že ta mast má za úkol to rozdráždit aby změkla a dala se vysát, a že tím pádem se může přechodně stav i trochu zhoršit ale posléze by měla ustupovat.... No vážně nevím. Zatím nic. Začala jsem mazat 2x místo 1x denně a čekáme do úterý na další návštěvu veta.

5.4.2012 13:29
gambie1986

XXX.XXX.104.157

Můžu se zeptat, jak to dopadlo? Moje kobylka má teď něco podobného. Velkou tvrdou bouli na krku, už asi měsíc. Veterinář taky nejprve doporučoval mazat, aby změkla, nasadil quipalazone a teď to chce rentgenovat. Přizvala jsem další veterináře na konzultaci. Boule hřeje, ale nebolí.

5.4.2012 15:36
topitka

XXX.XXX.144.137

Boule nakonec praskla, vytekl z ní hnis, a dnes již na koni nepoznáte že kdysi něco takového měl :-)

Přikládám foto jak to vypadalo v průběhu léčení.

Mazalo se to iod-kaliovou mastí, equipalasone jsme měli také, hned po prasknutí mu to vet ošetřil, dal mu dren, ten jsem ještě ten den večer vytáhla, a od té doby až do uzdravení jsem proplachovala betadine 1:10 desinfekcí a vymačkávala zbytky hnisu...

A jak říkám, ani jizvička nezůstala :-)

ps. píšu z jiného účtu na hovope jsem zapomněla heslo :-))

5.4.2012 15:38
gambie1986

XXX.XXX.104.157

Děkuji za odpověď. A jak dlouho to tak trvalo? Kobylka už to má opravdu asi měsíc.. A zatím pořád beze změn..

5.4.2012 15:43
topitka

XXX.XXX.144.137

Tak cca 2 měsíce než to prasklo, a pak ještě asi měsíc než se úplně zhojila ranka. Ta iod-kaliová mast je zázrak - sice po tom okolo rány slezly chlupy ale všechno to vybouřilo ven, a chlupy zase zarostly :-)

5.4.2012 15:46
gambie1986

XXX.XXX.104.157

Díky za tip, mám taky fotku, ale nejde mi sem vložit. Vypadá to hodně podobně.. Můžu jí poslat na mail..

5.4.2012 16:06
topitka

XXX.XXX.144.137

Tak můžeš poslat na pavlina.piskotova@seznam.cz se na to podívám :-)

kikinova

18.6.2015 16:22
kikinova

XXX.XXX.25.217

Vím že tento dotaz je staršího data, přesto sem píši. Měli jsme stejný problém. Taková boule se nám objevila také po očkování, vet tvrdil přesně to samé. Boule rostla a rostla, jelikož je mému koni už přes 20 let, bylo mi doporučeno nechat ho dožít, že se možná jedná o nějaký druh rakoviny a že se moc netrápí tak ať to nechám být. Rostlo to asi 3 roky, když jsem trochu překrmila a chytli jsme černé močení, načež dostal injekce, údajně kortikoidy a světe div se, od té doby se boule začali ztrácet. Nyní ani stopa po boulích.

Přidejte reakci

Přidat smajlík