Dotaz ohledně španělský koní - Andaluz a Lusitano

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
18.7.2011 08:24
carodejka

XXX.XXX.152.15

Ahoj, známá by si chtěla zakoupit andaluzana,nebo lusitánce. Pokud někdo s těmito koňmi má zkušenost napište mi ji prosím sem. Moc děkuji.

19.7.2011 10:47
elise

XXX.XXX.140.52

ahoj,
mám lusitánce (papíry sem k němu nakonec nedostala,ale to je to nejmenší), já ho nekupovala jako jezdeckého koně,ale jako nejezditelného (psych. problémy), takže zatim jako jezdeckého koně nezhodnotim. když pominu jeho chování ovlivněné strachem, je velmi chytrý, učenlivý a ochotný k práci. jeho snaha vyhovět člověku je fascinující. na druhou stranu je temperamentní, mám ještě huculoida a je to nebe a dudy, je vzrušivější, delší dobu se zklidňuje, trvá mu déle než si na nějaký rušivý element zvykne, stres má tendence více řešit pohybem popřípadě lehce panikaří..na druhou stranu velmi ovladatelný, umravnit se nechá pouhou změnou intonace hlasu popřípadě zvýšením hlasu, více nepotřebuje

podlě mě tihle koně jsou vhodní pro lidi, kteří nejsou vzteklí, nedělají ze všeho vědu, vše řeší s klidem a citem..no to by měl být každý majitel koně,ale u těhle to platí obzvlášť

19.7.2011 14:07
johnt

XXX.XXX.112.183

Ohledně andalusana...mám jednu dvouletou klisničku, kterou jsem si nechala přivézt jako roční ze Španělska....co mohu říci je: tito koně velmi rádi se učí novým věcem, jsou chtiví do učení a rádi se předvádějí co se naučili. Baví je prostě makat. Mají příjemný temperament a jsou lehce ovladatelní. Dozrávají v pozdějším věku kolem 5,6 roku, ale jsou dlouhověcí ( 30 let a více). Jsou velice chytří a učí se velice rychle, např. moje kobylka je ze stáda a naučila se na ohlávce chodit a poslouchat během několika minut, stejně tak nedělal problém ji ostříkat a vykoupat pod hadicí...všechno brala jako by to byla samozřejmost a jako by to znala celý život. Říkám, že to jsou napůl hotoví koně. Jsou hraví a potřebují náplň, jsou tvrdí a docela dost vydrží. Pro svoji stavbu těla jsou vhodní i k cirkusovým cvikům, ale díky genům, že se tito koně využívají v koridě se ničeho nebojí. Ta moje neřešila ani vysavač, veterináře ani injekce a ve vichřici neřešila ani silně se vzdouvající plachtu-klidně se do ní zakousla. Upínají se na jednoho člověka, takže ta moje nenechá ke mě přiblížit koně a pokud kůň neposlechne, tak ho složí na zem, psy vyhání hned a když přijde se mnou člověk, tak dělá zeď a oddlěluje ho ode mne. Jsou dominantní, ale dají se usměrnit, ale když se to s nima neumí nebo nic nedělají, mohou se stát člověku nebezpečnými. Nedoporučuji si vozit hříbě mladší dvou let a pokud si chcete přivézt koně přímo ze Španělska, tak doporučuji na podzim. V opačném případě můžete o koníka přijít - skoro jsem tak o kobču přišla-odnese to jejich organismus.Mají jinak přizpůsobené trávení. Jejich organismus je skromný, stačí jim opravdu velice málo, ale jsou žraví. Dokážou zužitkovat všechno, nepotřebují vitamíny, ty si devedou vytáhnout i ze sena a třeba celý oves dovedou strávit celý a ani zrníčko nepřijde nazmar.
Co jsem se tak ještě dozvěděla, tak trpí na schvácení kopyt či exostozy apod. Ale jsou to báječní koně a už bych neměnila...

WordaAromka

14.12.2012 15:38
WordaAromka

XXX.XXX.195.158

tohle je moreno(ten prokvetlí bělouš

WordaAromka

14.12.2012 15:40
WordaAromka

XXX.XXX.195.158

WordaAromka

14.12.2012 15:45
WordaAromka

XXX.XXX.195.158

nám doveZli 4 lusitánská hříbata,2 už nemáme, jsou užasní, nádherně skáčou,jsou inteligentní snadno cvičitelní,nebojácní.My s nimi jezdíme filmovat velkofilmy jako je např narnie.toto je jedna z nich terou pořád máme a je moje nej oblíbená.teď už je ale mnohem víc bílá,(fotky ostatník už jsem dodala)

Přidejte reakci

Přidat smajlík