kachnicka

XXX.XXX.221.250
Ahoj, chci se zeptat zda Vám kdo máte muchaře pomohla síťová deka? Bohužel už loni se naší kobylce projevila letní vyrážka a letos je to ještě horší, kobylka nemá vyrážku geneticky podloženou, ve stádě ze kterého jsme ji přivezli žádný koník nemá ani příznaky letní vyrážky. Po konzultaci s veterinářem mi napsal dexamethason smíchaný s glukopurem, bohužel jsme se ho 3x ptala zda to má nějaké vedlejší účinky a vždy mi odpověděl že se nemusím bát, že to žádné nemá, ale nedalo mi to tak jsem zapátrala a je to kortikoid s řadou vedlejších účinků, takže mám strach a nedávám jí to. Ještě jsem se chtěla zeptat zda máte někdo zkušenost s tím, že by po připuštění a březosti příznaky letní vyrážky vymizeli, bylo mi vetem řečeno, že to máme zkusit, když to není podložené geneticky, že je velká možnost že zapracují hormony a problém se ztratí. Jsme zoufalí, jelikož je to pro nás hodně náročné, začínáme přemýšlet i o prodeji kobylky, kobylka má vydřenou hřívu, okousané cecíky, mezi předními nohami vykousaná na kohoutku a bocích, je to pro nás jak psychycky tak časově už velmi náročné. Děkuju všem.
zdravím, tak s tim zabřeznutím Vám bohužel neporadím,protože mám valacha s letní vyrážkou. ale co se týče léčby, musím říct, že mi po asi 12 letech podařilo letní vyrážky téměř zbavit. Vyzkoušela jsem snad vše od léku, mastí, bylinek,ale jediné, co pomohlo je omytí nebo ostříkání postižených míst čistou vodou a po oschnutí jsem to namazala excipial lipolotio. je to kr´ém, který používám také u dcery na atopický exém. letos je uplně bez holých míst, sem tam si začne dřít ocas nebo hřívu,ale stačí voda a krém a je po problému. držím palce :-)
kachnicka

XXX.XXX.221.250
Děkuju moc za radu, určtě vyzkouším, ještě se zeptám, používáte i nějaké repelenty nebo jenom takto ostříkat a namazat, děkuju.
U letní vyrážky myslím není 100% prokázán genetický přenos, ale nemocnou kobylu bych nedoporučila připouštět. Např. plemenný hřebec Hene (chlaďas) je muchař a mezi jeho potomky najdeš poměrně dost muchařů. Náhoda? - asi ne. Tak proč riskovat dalšího nemocného jedince, když vidíš, jak tím kobyla sama hrozně trpí? Koní je tu na chov dost a připouštět kobylu jen proto, že by se jí to možná zlepšilo (a tím pravděpodobně vyprodukuješ dalšího trpícího koníka), mi přijde jako nesmysl a zbytečný risk.
Mám kobylu muchařku, co se u nás narodila.V rodině ani z jedné strany nebyl nikdy žádný muchař. Ve dvou letech se začala drbat a ve třech už z ní byl regulérní muchař se vším všudy.
Deka hodně pomůže,ale je třeba jí nasazovat pravidelně a už od jara, NEŽ začne lítat hmyz. Kobylu jsem hodně sprchovali (po každé práci, aby nebyla cítit potem) a dekovali. Kobyla celkem dobře fungovala. V sedmi letech jsme jí nechali připustit. O tom, že hříbě by tím taky mohlo trpět jsme vedeli, ale hříbě jsem chtěli pro sebe a pokud by bylo "nemocné" tak bychom se o něj postarali.
Už v březosti a po porodu se drbání zlepšilo, kobylu jsme znovu připustili a drbání se už nevrátilo. Po kobyle máme už 5 hříbat, nejstaršímu je 9 let. Ani jedno nemá letní vyrážku a všechny jsou u nás v rodině, nebo u známých a všichni vědí, jak to s letní vyrážkou je a pokud by se oběvila, tak se o koně postarají. Kobylu už nemůžeme připouštět (je dušná po těžkém zápalu plic), ale drbání se už nevrátilo.
Genetika a muchařina je plná otázek, nic není jisté. Nám připuštění pomohlo, jiným ne. Pokud nejste připraveni se postarat i o druhého muchaře (který se vám může narodit), a to asi nejste, když uvažujete i o prodeji kobyly-tak nepřipouštějte.
Letos s už rozjetou vyrážkou podle mě moc nezmůžete, ale zkuste vydržet ještě do podzimu a příští jaro vytasit zbraně.
Přidejte do žrádla len a kvasnice. Kupte veterinární šampon a kobylu pořádně "odblešte" a zadekujte- dekování už boužel letos moc nezachrání, ale z jara začněte brzo a bude o lepší.
podle mě to zlepšení vyrážky u naší kobyly bylo způsobené nějakými hormony. Možná by stálo za to, vyzkoušet místo hříběte jen kobyle píchnout hormony.
Letní vyrážka a muchaři není totéž. V obou případech to je ale vždy alergie, tedy porucha práce imunitního systému. Letní vyrážka vedle alergie na mouchy může být způsobena reakcí na roztoče, plísně, na rostlinné alergeny a také na slunce, případně jejich kombinace. Ani muchaři nejsou stejní. U koně muchaře může jít o alergii na muší štípnutí nebo na sliny (šťávy), kterými hmyz naleptává bílkovinu z potu koní a tím se živí. Proto některé repelenty nebo přípravky jsou u konkrétního koně neúčinné. To co funguje u jednoho koně, nemusí mít stejný efekt u jiného koně. Přípravek odpuzuje jiný typ hmyzu. Není to způsobeno vadou přípravku, ale jeho použitím u nevhodného případu. Koně je proto vždy vhodné vyšetřit a podle toho zaujmout stanovisko k řešení konkrétní situace.
kachnicka

XXX.XXX.221.250
A máte někdo zkušenosti s přidáváním toho dexamethasonu? Mám strach z vedleších účinků, látka se řadí mezi kortikoidy a je to nějaký hormon, který má potlačit alergické reakce.
kachnicka

XXX.XXX.58.129
Nenabízíte někdo síťovou deku pro muchaře? Díky
kachnicka

XXX.XXX.58.129
Od pátku mažu ráno večer tou emulzí a kůže se hojí, děkuju za radu :)
Přidám se taky se zkušenostma s muchařením. Mám kobylu, kterou jsem koupila už jako muchařku. Jezdím s ní parkury na stupni ZL,L. Nikdy nás muchařina v práci neomezovala,ale je to pro nís jistý handicap...Pravidelná péče po každém ježdění, dekuju non-stop celý rok.. Kobyla je ve venkovním boxe, na léto dostává do oken záclony aby měla klid od hmyzu. Po x letech zkoušení různých přípravků- levných i těch drahých jsem letos přešla na domací mast z marihuany! Doporučuji, mažu ob den- hřívu, kořen ocasu, spěnky, hlavu, břicho. Co si vydrbe to se rychle hojí a zarůstá, nikdě žádné krvavé boláky. Od loňska je to velký pokrok, břicho je skoro čisté, hříva netknutá, jen občas ocas ale žádná hruza. Kobyla ven chodí v celo síťované dece+ maska, na vyjížďky má letos jezdeckou síťovanou deku. Co se týče repelentů, mám Enduro už druhým rokem a pravidelně nestříkám, efekt nula! Mám jen naředěný ocet a ten ji nastříkám před vyjížďkou,nebo deku nebo vůbec.. Pokud je po práci spocená jde pod sprchu. Tolik o nás...