Je vhodné celoroční pastevní ustájení pro starého koně?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
24.7.2011 18:14
sammanthe

XXX.XXX.145.202

Ahoj koňařky a koňaři :) z osobních důvodů jsem začala uvažovat o přesunu mé 21leté kobylky z nynějšího boxového na krásné pastevní ustájení v kopcích...nevím ale, zdali by ji neskolily případné velké zimní mrazy.. Kobylka je teď zvyklá na boxové ustájení a na pastvě je momentálně pouze přes den na jaro, leto, podzim, v noci je v boxe kromě horkých letních nocí a v zimě při velkých mrazech je taky schovaná v boxe. Myslíte, že bych ji mohla dát na pastevko na celý rok, a při mrazech v zimě ji pouze dekovat? Je zdravá, vitální a pořád vypadá moc dobře, ale ráda bych ji dopřála co nejhezčí důchod, stejně staré kobylí kámošky, které teď v té stáji nemá a dál ji využívala rekreačně, jako teď...Koníci tam v tom místě, kam ji chci dát myslím přístřešek nemají, ale mají tam les tak se můžou schovat. Co si o tom myslíte? Děkuju všem za názorsmajlík

24.7.2011 18:56
krissta

XXX.XXX.80.252

No někdo říká, že pastevko je vhodné pro každého koně. Já si to nemyslím. Sama mám 27mi letou kobylu a na pastevko bych jí určitě nedala. Určitě by stálo za to na pastevko jí dát a zkusit to. Záleží ale hodně na tom, jak je ustájená teď. Jestli je ve venkovním boxe, či uvnitř stáje....atd. Boužel myslím, že letos už je pozdě na změnu, chce to dle mě dřív, aby si do podzimu zvykla.
Určitě bych jí nedávala hned na pastevko bez přístřešku, tam by mohla trpět. A určitě bych jí nedávala na pastevko, kde nejsou boxy pro případ nouze!
Pozor na dekování "občas", nekdy je to dost kontraproduktivní.
U starého koně počítejte s horší adaptací, musíte ohlídat, aby se dostala k enu a možná bude potřebovat velký příkrm.......

Uživatel s deaktivovaným účtem

24.7.2011 19:30
Uživatel s deaktivovaným účtem

Mám na ustájení 22 letou kobylku A1/1. Přišla k nám v květnu 2009. Zvykla si, myslím že je spokojená, majitelka říká že tak hezky napapaná dlouho nebyla. Ale mám jenom 3 koně, seno nonstop v létě v zimě. Tak aby se i ona k němu vždy dostala. Stejně jako tak se dostane i do přístřešku, máme dva. Takže u nás to jde. Ale pokud je koník v horší kondici, či nějak nemocný, asi to pro něho nejvhodnější vždycky být nemusí.

24.7.2011 21:08
hankaladyb

XXX.XXX.198.186

Jasně šoupni ji ven.... a jestli ji můžeš dát do kopců, tak směle do toho.... na zimu by to chtělo alespoň nějaké zimoviště, aby si mohla lehnout.... My jsme měli udělaný účko z balíků (kvůli závětří) a uvnitř nastláno - a jen se přistýlalo a doplňovalo, celou zimu... mam dvě babči, obě jsou starší než ta tvoje a jsou absolutně spokojený, jen musim hlídat počasí, té starší (25) je zima, tak ji musim v dešti dekovat.... A pořídit vrstevníka je super nápad, mladší koně ji pak nebudou honit... já jsem taky pořídila druhou babču ze stejného důvodu.... a babiny si padly...:-) Jen k té dece pořiď ještě zateplováky, vono jak jim táhne venku na nohy, tak pak strašně ztuha choděj... k podzimu je dávej na noc a v zimě je dycky vyklepej a hned zas nandej, sundavej jen na práci....:-)

24.7.2011 21:12
hankaladyb

XXX.XXX.198.186

... jo a v zimě to chce teplý žrádlo a bylinky taky nejsou na škodu...

24.7.2011 21:59
sammanthe

XXX.XXX.67.3

Teď je kobylka zvyklá dekovat jen občas, když je hodně mráz, nebo prší...a jak jsem psala, normálně v noci je ustájena ve vnitřním boxe ve stáji. Vždycky když k nám přišla podobně stará kobylka, hned měla kamošku..teď tam žádná už není, a nebude, tak se kamarádí s jednou mlaďoškou..
Tam to pastevní ustájení je takové, že tam je lesík, v zimě koně na žádost dekují, jsou tam zvlášť kobylky, a zvlášť valaši..možná i zvlášť staré kobylky, teď si nejsem jistá..Je tam neustálý přístup k senu a k vodě, k solnému lizu...ale říkám, mám strach z té zimy...i když moje kobylka je vždycky na zimu chlupatá jak medvěd. No, mám o čem přemýšlet...Ten hlavní důvod který mě k tomu vede je to, že za dva měsíce budu mamča, takže i finance, a na kobču nebudu mít asi už tolik času a tak jsem jí to chtěla vynahradit lepšími podmínkami, pastvou v kopcích a tak...nemám to tam daleko, takže je to fajn, jen ta zima zimečka, ta mě trápí. No, uvidíme...děkuju Vám holky, moc.

30.7.2011 22:16
hankaladyb

XXX.XXX.198.186

sammanthe napsal(a):

Teď je kobylka zvyklá dekovat jen občas, když je hodně mráz, nebo prší...a jak jsem psala, normálně v noci je ustájena ve vnitřním boxe ve stáji. Vždycky když k nám přišla podobně stará kobylka, hned měla kamošku..teď tam žádná už není, a nebude, tak se kamarádí s jednou mlaďoškou..
Tam to pastevní ustájení je takové, že tam je lesík, v zimě koně na žádost dekují, jsou tam zvlášť kobylky, a zvlášť valaši..možná i zvlášť staré kobylky, teď si nejsem jistá..Je tam neustálý přístup k senu a k vodě, k solnému lizu...ale říkám, mám strach z té zimy...i když moje kobylka je vždycky na zimu chlupatá jak medvěd. No, mám o čem přemýšlet...Ten hlavní důvod který mě k tomu vede je to, že za dva měsíce budu mamča, takže i finance, a na kobču nebudu mít asi už tolik času a tak jsem jí to chtěla vynahradit lepšími podmínkami, pastvou v kopcích a tak...nemám to tam daleko, takže je to fajn, jen ta zima zimečka, ta mě trápí. No, uvidíme...děkuju Vám holky, moc.

To chápu, já se taky bála.... zjisti si, jestli tam mají koníci zimoviště, tedy podestýlané místo, kam si může kobča bucnout a mrkni po koních jestli jsou pokousaní, pokud ne, tak by to mělo bejt klidný stádo a pokud tam bude mít vrstevnici, tak super..... je důležitý, aby měla zimní srst a pak dekovat na noci a když je hnusně nebo zima, tak deku nechat... a ty zateplováky na nohy taky hodně pomůžou koni udržet si teplo... zkus zjistit jak jsou spolehlivý ty lidi, co to tam vedou a jestli by jí byli ochotni v zimě dávat teplý žrádlo.... Pokud ji tam šoupneš teď, tak by si měla zvyknout.... pohlídej ji ze začátku, protože asi není zvyklá být v dešti venku..... a měla by to zvládat....

7.8.2011 12:39
jituleserak

XXX.XXX.56.201

sammanthe napsal(a):
Ahoj koňařky a koňaři :) z osobních důvodů jsem začala uvažovat o přesunu mé 21leté kobylky z nynějšího boxového na krásné pastevní ustájení v kopcích...nevím ale, zdali by ji neskolily případné velké zimní mrazy.. Kobylka je teď zvyklá na boxové ustájení a na pastvě je momentálně pouze přes den na jaro, leto, podzim, v noci je v boxe kromě horkých letních nocí a v zimě při velkých mrazech je taky schovaná v boxe. Myslíte, že bych ji mohla dát na pastevko na celý rok, a při mrazech v zimě ji pouze dekovat? Je zdravá, vitální a pořád vypadá moc dobře, ale ráda bych ji dopřála co nejhezčí důchod, stejně staré kobylí kámošky, které teď v té stáji nemá a dál ji využívala rekreačně, jako teď...Koníci tam v tom místě, kam ji chci dát myslím přístřešek nemají, ale mají tam les tak se můžou schovat. Co si o tom myslíte? Děkuju všem za názorsmajlík

Tenhle rok je pozdě už jí dát do 24/7,A když už jí dáš na jaře ven rozhodně jí nedekuj v zimě !! Koníci si udělají svou vlastní srst pořádně huňatou a jestli by jsi jí dávala deku tak by se jí ta srst i s tou jejich termoregulací mohla pěkně pošašit.Neboj i v těch velkejch mrazech se dokážou zahřát sami nebo si stoupnou vedle sebe a zahřejvat se budou navzájem :-) .Akorát to chce přístřešek kdyby se chtěli schovat před nepřízní počasí.Ale koníci co znám a jsou venku tak ti se tam schovávají malokdy :).Ale jak tady už někdo psal záleží na koni jak se mu tam bude líbit.

Přidejte reakci

Přidat smajlík