Jak se zapříčinit a pokusit se, aby koníkovi opět narostla hříva hutná a dlouhá?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
9.9.2011 16:55
leninka

XXX.XXX.153.79

Zdravím všechny,

mám dotaz, na který už nějaký ten pátek hledám odpověď. Před rokem jsem si koupila starší kobylku...byla to osobní srdcová záležitost a i přes všechny ty strasti a problémy, které u starších koní bývají jsem to musela udělat, protože jinak by koník neměl dobrý osud a nedožil by se krásného stáří, které jsem pro něj plánovala a to bych si neodpustila.

Ovšem trápí mě, že během toho roku co kobylku mám se ji rapidně zkrátil a prořídl ocas, zatímco hřívu má krásnou a roste! Ohon ne. Nevím co s tím, nevím kde se stala chyba. Od známých jsem dostala radu ať zkusím Biotin, jenže ten je všeobecně hlavně na kopyta. Tak nevím jestli na kobylku zrovna teď došlo stáří (19let ) nebo ji opravdu chybí nějaká látka v těle, kterou by se vše vrátilo do rovnováhy.

Prosím o radu hlavně paní-pány majitelky-majitele, kteří sami vlastní starší koně anebo ti z vás, kteří měli ten samý problém a podařilo se jim ho byť u mladého koně zdárně vyřešit. Jen podotýkám, že geneticky to dané kobylka nemá, jelikož měla vždy hustou a krásnou hřívu a dlouhý hustý ohon.

Děkuji za radu

14.9.2011 12:52
rubie

XXX.XXX.10.206

Vzhledem k tomu, že tohle se mi dělo s koníkama vždy, když mi začaly chodit nová děcka a holky pořád česaly a zaplétaly ocasy a hřívy, tak kus hřívu i ocas nechat být, nečistoty vybírej jen prstama, bláto než vyčesávat, tak raději vymej v kýblu s vlažnou vodou a na rozčesávání používej nějaký kondicioner. Myslím že by to mohlo pomoct :-)

14.9.2011 13:15
pilgrisek

XXX.XXX.66.171

Já mám zase problém z opačného směru.. Koně jsem dala tak v březnu na pastevko nonstop a někam mu rapidně ubývá hřívy vždycky ji měl krásnou hustou a docela i dlouhou a ted ji má tak na půlce toho co předtím:-( už sem aji uvažovala že mu budu dávat moje clip-in příčesky na vlasy když pojedem na závody :-D. Ocas má pořád stejný hustý.. smajlík Taky bych chtěla nějakou radu aby zase hříva rostla jak předtím

FlyHigh

14.9.2011 17:56
FlyHigh

XXX.XXX.165.172

Hřívu jsme řešily několikrát tím nejradikálnějším a velmi účinným řešením - nechat na pankáče, ostříhat tak 2x, 3x úplně na krátko... Jedna kobyla to má stříhaný už pětkrát, a teď to konečně vypadá, že to bude pořádně hustý - už to má víc jak deset centimetrů přečuhující a začíná jí to lehat... Pomáhá to.
A taky pomáhá cpát do koně vitamín H... :) To je na srst, hřívu, ocas i kopyta...

14.9.2011 18:33
pilgrisek

XXX.XXX.203.171

řekla bych že u mě nejde o to že mu to neroste když to měl 2 měsíce zpátky husté pořádně :-(

FlyHigh

14.9.2011 18:39
FlyHigh

XXX.XXX.165.172

pilgrisek napsal(a):
řekla bych že u mě nejde o to že mu to neroste když to měl 2 měsíce zpátky husté pořádně :-(

A netrhá si ji o ohradu nebo o stromy? Nerve se s ostatníma? :)

14.9.2011 19:02
rubie

XXX.XXX.10.206

Hele to se stane většině koní-oni jak si ji drbou mezi sebou :-) Ale nedoporučuju stříhat, počkej až si ho budeš brát domů a jen ji protrhej.Když ji ostříháš, bude to trčet a vypadat neupraveně.Když to protrháš,tak to bude vypadat objemnější :-)

15.9.2011 06:28
pilgrisek

XXX.XXX.66.171

Když to protrhám tak mu tam nic nezbyde:-D tak jako je jasné že si to drbou o stromy ale proč tak najednou když to nikdy předtím nedělal a to měl dycky v ohradě hodně stromů nebo jestli není něco na namazání té hřívy aby více rostla nebo tak.. Hčko se mi dávat nechce protože už tak má dost pevné a strašně rychle rostoucí kopyta... člověk aby to strouhal každý týden:-)

9.11.2011 13:20
leninka

XXX.XXX.0.0

Vitamín H, Biotin kobylce už asi měsíc dávám a zatím nic. Tak čekám, že snad do léta pořádný ohon vyroste, jinak ji zase muchy "sežerou" smajlík....Přemýšlím pořád jestli to není i věkem, ale přijde mi to méně pravděpodobné.

9.11.2011 14:01
makki

XXX.XXX.107.70

Můj kůň má tak ocas jsko hrom, ale hřívu si vydrbává o stromy a o ohradu, když se natahuje spodem pro trávu. Zatím jsem nepřišla na to, jak tomu zabránit. Už jsem uvažovala, že ušiji koni návlek na krk, něco jako krční díl u deky, s vyztuženým horním dílem, který by žíně ochránil, ale zatím se mi nepodařilo vymyslet takový systém, aby byl návlek vzdušný, ohebný, ale zároveň dobře držel, neotáčel se nebo nesesouval, nebo se koník na něm neoběsilsmajlík. Ale pravdou je, že největší mor na ocas je časté pročesávání. Tam opravdu platí, že méně je více.

Přidejte reakci

Přidat smajlík