Pády aneb kdy to mohlo bolet a kdy to bolelo

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
18.10.2011 17:47
aaangelika

XXX.XXX.253.104

Vkládejte fotky svých pádů, "veselé" příhody, jak jste k bebíčku přišli atd.

Přikládám fotku na dlouhou dobu mého posledního skoku. Kobylka se neodlepila od země, proletěly jsme skokem a skončily v kotrmelcích na zemi. Ona samozřejmě bez škrábance a já zlomená ruka a následná operace (titanová destička na vřetenní kosti). smajlík
Teď už mám po rehabce, ale skákat se rozhodně ještě nechystám. smajlík

18.10.2011 18:46
happylinda

XXX.XXX.146.32

Můj nejhorší pád byl když jsem si dovezla kobylu domu. Jezdili jsme na poli a najednou jsem se probrala na zemi, nevím jak jsem spadla nebo co se stalo.Kobyla utíkala pryč a mě se zatmivalo před očima. Nějak jsem se dobelhala domu. kobyla naštěstí doběhla dřív než já a v pořádku. Odsedla jsem ji a dala do vyběhu. Mě našli sedět na zahradě a hned věděli , že je něco špatně. Tak mě naložili do auta o vezli do nemocnice. Nemohla jsem udržrt hlavu na krku a mluvila z cesty. V nemocni zjistili že mám otřes mosku a krční pateř misto zahnutou tak úplně narovnanou. Dali mi na 6 týdnů korzet, po 6 týdnech co mi ho sundali rehabky a po rehabkach za půlk roku opět na kontrolu. Tak jsem jsem zvědava jak to dopadne, pořád to pobolívá:-( , ježdění mi nedoporučijí, spiš zakazali:-( což jsem ale nevydržela:)

18.10.2011 18:56
sivelina

XXX.XXX.70.38

Foto bohužel nemám... Spadla jsem na Hubertovi. Nevyšel nám odskok, kobyla zakopla, hodila salto a dopadla celým tělem na mě...
Naštěstí se jí nic nestalo, ale já: zlomená ruka, zlomený nos, těžký otřes mozku a bezvědomí. Dva dny si nic nepamatuju. Dle lékařů podvrtnutý krční obratel. Rok jsem s tím chodila po doktorech a po roce!!! zjistili, že je to zlomené. Do dvou dnů jsem ležela na fakultce na operaci...
Dodnes mám obrovské problémy se zádama.
Na koně jsem nezanevřela, po 14ti dnech jsem na kobyle opět jezdila (s límcem a rukou v sádře) a pak ještě dalších cca 5 let v jiné stáji...
Nezanechalo to ve mě špatné zkušenosti (asi díky bezvědomí?), jen už teď není kde jezdit. Ale možná bude, budujeme doma stáje...:-)

18.10.2011 19:57
haisovad

XXX.XXX.240.250

No já z té mé hatátytly schrastila poprvé nedávno na soustředění...
Kobylu mám téměř dva roky...vždycky mi pomohla ale tohle bylo moc...
To když se člověk veze, nepodpoří, ještě jí lehá na předek...
To je hned
smajlík

18.10.2011 19:58
haisovad

XXX.XXX.240.250

No a skokové řady máme taky rády...smajlík
Jinak se mi povedlo dotočit téměř salto...hups smajlík

18.10.2011 20:30
sabina

XXX.XXX.60.81

Z koně sem letěla třikrátsmajlík Vždycky z mé vlastní viny.

1x sem se v cvalovém kroku v prostřed pole ocitla vedle koně na nohou :-) Tak sem ho jen obešla, nasedla a jela dál. Až v lese mi došlo, jak komické to mohlo být a řechtala sem se asi půl hodiny. Nojo, hold na strništi byla kopretina.

1x to bolelo - čekala sem smrt rozplesknutím o zeď po té, co sem naznala, že zděšený mladý koník, co se učí základům zabrzdí o tu betonovou zeď. Ovšem fela, brzdila sem o ni jen já, a koním prakticky v 80% úhlu otočil své tělo. (moje to nestihlo)
Odnesl to vyraženej dech, stržená kůže ze dvou prstů i s nehtem, ale jinak OK.

1x - můj poslední pád. Podcenila sem koňovo nadání na překážky... nestoupla si v sedle dostatečně vysoko a dostala zadní rozsochou - poté dopadla vedle koně a ejhle, zrovna na tvrdou muglu hlíny. Zůstala ležet a měla pocit, že mám zlomenou páteř. Nicméně sem se se slzama v očích postavila, chodit mi moc nešlo, a základ byl - sednout zpět na koně a odjet domů. Na koni mi bylo 100x líp jak na zemi...Ale ze sedla už sem neslezla. Museli mě sundat... V konci se zjistilo, že mám naprasklou pánev - levá půlka prdelní. Dodnes mám občas problémy - někdy se mi to tam asi nějak kousne a nejde pohnout s nohou. (pár vteřin)

JInak nikdy nic:-)

18.10.2011 20:39
sabina

XXX.XXX.60.81

18.10.2011 22:57
hankaladyb

XXX.XXX.198.186

Ty bláho, tak to jsem měla při těch 6ti pádech co jsem zažila a přežila dost štěstí, protože jsem si z toho neodnesla žádný vážný problém.... Napíšu je dva - nejhloupější a nejsrandovější.....
Můj čtvrtý pád jsem absolvovala ze své kobči.... jely jsme s kámoškou bez sedel a kamarádka navrhla že si zaklušeme přes louku.... Začaly jsme klusat a já natočila kobču do levé strany na louku, vtom slyším za sebou na pravé straně volání kamarádky "počkeeej..." Tak jsem se v té otočce do leva, prudce otočila za sebe na pravou stranu a už to bylo, ztratila jsem rytmus a spadla, naštěstí jen na zadek. Moje milovaná kobylka zůstala okamžitě stát a čekala až se vyhrabu na nohy a posléze na ní.... Chvíli si mne i hlídala, najednou si vzpomněla, že existuje pracovní klus a když jsme nacválaly, tak dokonce šla pomalý cval - vydrželo jí to asi dvě minuty, když jsem se znovu nechystala padat, tak začala s chutí závodit, vylítnul mi mobil, který jsem pak (když jsem tu mou lásku ubrzdila) díky kamarádce opět našla a poskládala dohromady - kupodivu to taky přežil.... a pak už jsme jely radši v klidu.... Jen mně bolely pár dnů záda..... asi jsem si je trochu narazila, ale jinak nic...
A teď ten nejvtipnější pád, který jsem si způsobila svou hloupostí.... Jela jsem na jedné kobče a druhou jsem měla na ruce.... bohužel jsem jí nechala dost dlouhé vodítko.... Kobči si směrem domu sami naklusaly a začaly se hecovat, tak jsem s nima objela kroužek.... vše ok, ale za chvilku to samozřejmě udělaly znovu, tak jsem je znovu chtěla vzít na kruh, ale kobči mně dostaly..... Ta co jsem ji měla na ruce zůstala nečekaně stát a ta co jsem ji měla pod sebou se otočila dvakrát na místě.... a hádejte co? Než jsem se vzpamatovala, byla jsem spoutaná vlasním vodítkem.... a jak zůstaly kobči do sebe dál, tak jsem se pomalu sesouvala na zem, až jsem měkce dostoupla na nohy..... No vostuda hrozná, ještě, že mně nikdo neviděl....smajlík

19.10.2011 09:25
klawdie

XXX.XXX.94.254

Díky bohu jsem si to odpadala v jedzdecké klubu a ten můj mě letecký dny nedělá, ale co jsem pojezdila jako doprovod fotograf po závodech měla jsem možnost zahlédnout spousty nepěkných pádů a když jsem měla štestí fotografa zdařilo mi i nějaký zachytit...

19.10.2011 11:23
iveth

XXX.XXX.161.66

čtu tady jeden drastičtější pád než druhejsmajlík

za těch 12 let co dosti jezdím, jsem nějaký moc extra šílený pády nezažila, většinou takový že mě kůn setřásl a ja padla na zadek a bylo vše ok, jen pár co si pamatuju těch nejdrastičtějších, tak že se mnou kůn v klidu stál a najednou bokem uskočil,ale to byl pád, že jsem chvíli ležela a myslela že mi ruka upadne...potom další, kvůli sedlu že se mi přetočilo a ješte mi zůstala noha ve třmeni, kůn mi pošlapal zadní rameno, jinak taky ok, chvíli to bolelo, žádné následky....potom co jsem si sedla na kobylu do výběhu, druhá se po ní ohnala a kobyla se otočila o 180°, to jsem ještě ustála, ale potom trysk a na šikmo vyhodila, což už jsem neustála a přímo letěla hlavou na šutr co vyčuhoval ze země, všude blondatý vlasy lítaly kolem:-), měla jsem lehčí otřes mozku a druhý den jsem dělala přijímačky na vejšku, který jsem samozdřejmně nedala, aspon jsem se měla na co vymluvit:-), jinak od té doby co nemám jednoh valacha, tak pády nejsou, ted mám pět let kobylu, ze který jsem zatím ani jednou nespadla, nikdy mi pod sedlem nevyhodila, natož jak srší temperamentem,ale pokud kůn vyhazuje, je po mě:-(

19.10.2011 22:59
akira

XXX.XXX.91.104

Tak foto bohužel (nebo spíš naštěstí) nemám, ale pádů bylo hoodně..a některé moc zajímavé. Jeden byl z čerstvě obsednutého tříročka, který se rozhodl, že z klusu prostě nezastaví a místo přechodu do kroku začal zběsile utíkat. Bylo to v hale a najednou se řítil proti zdi, celou dobu jsem uvažovala kam uhne, udělal náznak doprava a hned poté zahnul prudce doleva. Hodil mne přímo do zdi, jak běžel tak mne k té zdi ještě přimáčkl a shodil pod sebe. Naštěstí byl tak ohleduplný, že mne přeskočil a ještě se pro mne vrátil.
Potom takový spíše skoro pád..ze stejného koníka. Na vyjížďce jsme klusali a najednou vyskočil na zadní, kolmo k zemi s hlavou zakloněnou, už pomalu ztrácel balanc a najednou vyskočil znovu a vyhodil. Tudíž jsem letěla snad půl metru do výšky a do dálky a dopadla mu tvrdě rovnou za uši. Samozřejmě se lekl a rozběhl, ale světe div se..já tam zůstala :D
Ale nejhorší pád byl z přítelovy kobyly. Byla jsem na ní poprvé v životě a říkalo se o ní, že nesnáší ženské. Sedla jsem si na ni, chvíli jsme pojezdili, ovšem když jsme chtěly nacválat začla se vzpínat, vztekat se, a najednou vyhodila a sama to neustála a převrátila se přes hlavu. Kobyla v pohodě a já nadrcené koleno..šrouby jsem měla až donedávna a nikdy nebudu moct jezdit jako dřív.
A poslední pád odnesl koník. Je to takový cvok, strašně opatrný, má velké rezervy jak do výšky tak do dálky. Skákali jsme vodu s plůtkem, on se na to natěšeně rozběhl, odskočil moc brzo a jelikož se nechtěl dotknout tak se maximálně natáhl, ale ve chvíli kdy dopadl předkama na zem mu to podjelo dopředu, přední natáhl a zabořil se hlavou do země. Já v pořádku, on s natrženou šlachou, teď už naštěstí v pořádku..

13.1.2014 18:03
vendymb

XXX.XXX.60.48

Tak to by se mi hodilo :D nIkdy nemám z pádů fotky ani videa, i když bych to někdy fakt chtěla vidět.

Můj nejhorší pád byl na crosse, kdy sme letěli slato s koněm oba. Ale pozor, odešla jsme po svých, sice opřená o koně, ale odešla. Odneslo to jenom koleno a krční páteř. A včera zrovna se mi podařilo zakousnout se do překážky. Krev sem plivala snad všude :D

14.1.2014 08:10
krejcizdenicka

XXX.XXX.240.1

Ahoj, tohle je ale fajn témasmajlík
Tak já jsem teda spadla snad tisíckrát, ale dva pády stály teda za to.
1. Cválala jsem po louce a najednou kde se vzaly tu se vzaly dvě srny. Jedna přeběhla před koněm, já se za ní v reflexu ohlédla a druhá mu vletěla pod přední nohy. Následoval kotrmelec a když jsem se sbírala ze země, kobyla si na mě zařehtala a zdrhala dom. Následky pro nás dvě žádný, ale srnka to teda nerozdýchala, ležela opodál, hlavu vyvrácenou vzad.
2. Druhý pád - jela jsem na vyjížďku a asi po půl hodině v přírodě jsem najednou na poslední chvíli zaslechla nějaké funění a šustění trávy. Ohlédnu se přes rameno a už jenom koutkem oka jsem zahlédla našeho psa, který pravděpodobně za mnou někama zdrhl, jak si to zamířil rovnou k zadku kobyly a skáče. To je poslední co si pamatuju - zlatá čmouha ( je to zl. retrívr), jak míří na zadek koně. Probrala jsem se až asi po dvou km, s tím, že mám nohy a ty jdou. Pak zase tma. Potom jsem přišla k sobě a to jsem byla už doma. Najednou mě zvonil mobil a kamarád mě volal, že mě vede koníka dom. Já jsem mu vynadala, že koně nemám, kdo je,co chce, ať mě nechá být. Tak doběhl, zavolal mě záchranku a dopadlo to tak, že jsem měla otřes mozku, krční páteř pohmožděnou a po 14 dnech, protože se mě pořád motala hlava a šla jsem zpět na vyšetření, mě oznámili, že mám ještě naštíplou lebku.
Ale to už jsem zase jezdila a spadla jsem zase. Ale tentokrát dobřesmajlík Podle doktorů bych jezdit už neměla, protože jsem už 2x měla naštíplou lebku a 3x otřes mozku. Jenom jednou z pádu z koně, jinak to byla autonehoda. Jako 6tiletou mě srazil náklaďák. Ale copak to jde, nejezdit?! Nejde!

14.1.2014 12:28
elaphka

XXX.XXX.199.30

Naštěstí moje pády zatím nebyly tak špatné, že bych skončila v nemocnici - ťukám!

Všechny pády byly způsobem, že mě vyklopil kůň při nacválání na kruhu smajlík protože mám špatný sed (aneb nevýhoda střídání stájí, všude Vás učí něco jiného...), tak neumím správně nacválat koně, když mám nohy ve třmenech (vlastně vůbec špatně sedím, když mám nohy ve třmenech). Tak si je na cval vždycky sundám smajlík klušeme na kruhu, nacválám, ocválám kruh, jenže pak chci vyjet na dlouhou stranu, jenže koníci jaksi nechtějí - spíš nemají tu správnou pobídku (jak se snažím udržet koleny, tak pozdě přesunuji působení holeně, ale už se připravuji na to, že pojedeme rovně smajlík) - neusedím to a šup dolů, na nohy popř. na zadek smajlík je to se mnou strašné... jenže nemám svého koníka a ve velkých stájích si řeknou za "indivindi" hodinu s trenérem třeba 1000, a na to fakt nemám smajlík

Vlastně jeden takový horší pád jsem zažila. Můj soused měl na zahradě kobylu, nevychovanou a nepřiježděnou klusačku. Jenže to jsem jakožto tehdy 14tileté děvče neřešila smajlík byl to kůň, měl 4 nohy, dalo se na něm jezdit a to mi stačilo smajlík no, a tak jsme jeli (byla jsem pod dohledem), do parku na velký travnatý obdelník. Kobyla klusala svým úžasným "šicím strojem", a nebyla vůbec zvyklá na holeně. Chtěla jsem s ní normálně vyjet krátkou stranu, jenže ona se mi westerňácky otočila o 180°, že jako vyjíždění krátké strany neuznává, jenže při tom jí podjela přední noha, na které stála, a jak se snažila otočit prostě silou, tak jsme se sklouzly na bok a jeli asi dva metry... přilehla mi sice koleno, ale nic se nám naštěstí nestalo. Z p****e klika, bylo to tehdy o mé koleno a kotník a o její šlachy...

Přidejte reakci

Přidat smajlík