Potřebovala bych poradit. Mám mladého koně (3,5 roku), který byl obsedán na lomeném stihlu letos o prázdninách. Od srpna jezdí na olivce, protože jsme si říkali, že je mnohem šetrnější. Problém tkví v tom, že kůň, ač jinak velice klidný a milý, většinu času, když je nauzděn, překusuje udidlo a řekla bych, že ho taky po delší době nervuje.
Máte s tím někdo nějakou zkušenost? Čím ho uzdit, aby byl v pohodě?
Náš koník byl obsedán na stihle 1x lomenném.Neustále udidlo žvýkal.....nebyl schopný přestat.V jezdeckých potřebách nám poradili udidlo se silonem.Koupili jsme tedy 1xlomnné udidlo se silonem.Chvilku pořád žvýkal až si kousek silonu odkousl....jezdila jsem stímto udidlem rok.Postupně kousání zkracoval až přestal.Vrátila jsem se tedy ke stihlu 1xlomenné obyčejné a koník je v klidu a už ho neokuše.Také se u nás jednalo o mladého koně.
Teď už udidlo jemně přežvykuje pouze při jízdě když ho chci zabalit jinak tak jako každý kůň si přežvýkne,ale tehdy po obsednutí žvýkal a žvýkal a žvýkal....vydržel tak třeba i 2 hodiny.....
d.cecilka
napsal(a):
Náš koník byl obsedán na stihle 1x lomenném.Neustále udidlo žvýkal.....nebyl schopný přestat.V jezdeckých potřebách nám poradili udidlo se silonem.Koupili jsme tedy 1xlomnné udidlo se silonem.Chvilku pořád žvýkal až si kousek silonu odkousl....jezdila jsem stímto udidlem rok.Postupně kousání zkracoval až přestal.Vrátila jsem se tedy ke stihlu 1xlomenné obyčejné a koník je v klidu a už ho neokuše.Také se u nás jednalo o mladého koně.
Teď už udidlo jemně přežvykuje pouze při jízdě když ho chci zabalit jinak tak jako každý kůň si přežvýkne,ale tehdy po obsednutí žvýkal a žvýkal a žvýkal....vydržel tak třeba i 2 hodiny.....
Byl by odkaz na dané udidlo? Já mám 5-ti letého, pozdě obsedlého. Obsedlý na stihle jednou, někdy dvakrát lomeném. Teď "D" s rolkama. A hryže fest a neustále. Snaží se jazykem dostat udidlo na stoličky a tam hryzat a hryzat.
strip
napsal(a):
Byl by odkaz na dané udidlo? Já mám 5-ti letého, pozdě obsedlého. Obsedlý na stihle jednou, někdy dvakrát lomeném. Teď "D" s rolkama. A hryže fest a neustále. Snaží se jazykem dostat udidlo na stoličky a tam hryzat a hryzat.
http://www.equisboy.cz/udidlo-stihlo/stihlo-flexi-s-jablecnou-prichuti
Našla jsem odkaz tady na toto.Mám jen bez té jablečné příchutě.Ten můj silon má takovou béžovo-žluto-šedou barvu.Jestli vám to pomůže to nevím ,mě to pomohlo.Déčko s rolkami jsem také zkoušela.Koník kousal pořád, teď v něm má úplné rýhy od zubů a takové ďolíky.můj koník byl obsedán kolem 3 roku.Teď má 6let a necelé 2 roky už jezdím s normálním udidlem a je v pohodě.
Hodně štěstí s koníkem :)
jansal
napsal(a):
moc děkuju za rady. O tom silonovým udidle s jablečnou příchutí jsem už uvažovala, dokonce ho maj v Kamiru za 300,- Kč, takže to zkusím. A veterinář přijede příští týden, takže radši nechám překontrolovat i zoubky... jistota je jistota.
to jablečné udidlo ti bude kousat ještě víc Mám arabku. Neuvěřitelně jemnohubou, obsedanou na normálním stihle. Tak jsem si myslela, že když jí koupím jablečné, bude to pro ní pohodovější, opak je pravdou. Po 5 dnech jsou v udidle neuvěřitelné rýhy
. Ptala jsem se odborníků a bylo mi řečeno, že čím víc kůň kouše udidlo a já mu jako neznalec nabídnu pro něj chuťově výrazné, tzn. jablečné, aurigan či dokonce i měděné, bude to dělat tím víc. Na doporučení jsem zakoupila jemné, 2x lomenné stihlo nerezové. V koňské hubě nepouští žádné "ochucovadla" a tak by se to prý mělo srovnat.Tak uvidíme.
majkulka
napsal(a):
to jablečné udidlo ti bude kousat ještě víc Mám arabku. Neuvěřitelně jemnohubou, obsedanou na normálním stihle. Tak jsem si myslela, že když jí koupím jablečné, bude to pro ní pohodovější, opak je pravdou. Po 5 dnech jsou v udidle neuvěřitelné rýhy
. Ptala jsem se odborníků a bylo mi řečeno, že čím víc kůň kouše udidlo a já mu jako neznalec nabídnu pro něj chuťově výrazné, tzn. jablečné, aurigan či dokonce i měděné, bude to dělat tím víc. Na doporučení jsem zakoupila jemné, 2x lomenné stihlo nerezové. V koňské hubě nepouští žádné "ochucovadla" a tak by se to prý mělo srovnat.Tak uvidíme.
Na tom něco bude. Jak jsem psala, koník měl při obsedání jednou nebo dvakrát lomené nerezové stihlo a v pohodě. Prešla jsem pak, ani nevím proč, na déčku s rolkama, z nichž některé jsou měděné. A koník měl z toho skoro paniku. Kousal, kousal, házel hlavou, neustále si udidlo "nahazoval" na zuby. Včera jsem koupila a dala obyčejné nerezové stihlo a dost se zklidnil.
majkulka
napsal(a):
Když jsem psala o udidle se silonem nemyslela jsem jablečné, ale bez příchutě.Mémo koni to pomohlo...Bohužel jsem odkaz na to bez příchutě nenašla, ale měli by ho mít v každých JP.Určitě bych ho nechala zkontrolovat zubařem, zda-li nemá špatné zoubky nebo tak.
Pro ty kteří chtějí jezdit jedině na udidle - pro mladého koníka, remontu nebo už staršího koníka, který pořád udidlo hryže a nervuje se je asi nejlepší silikonové udidlo s příchutí - nejlíp 2x lomené ( oliva ). Já tenhle problém měla s 16i letou kobylkou, která byla koupená ze stáje kde ji využívali jako rekreačního koně pro kohokoliv - hlavně když zaplatí Hryzala a vztekala se, po chvilce byla mokrá jak kdyby vylezla z vody.
Vyzkoušela jsem na ní jezdeckou parelli ohlávku a chodí na tom nádherně, povolená a mokrá je jen když má opravdu důvod ...
Teď ji na tom jezdím už rok a holky co ji znají ještě z té stáje říkají, že je to jiná kobylka...Rozhodně doporučuji to alespoň zkusit i když ne každému koníkovi to může vyhovovat...
Pokud v něm máš krátery, máš špatnou velikost toho udidla...Vezmi si provázek a změř ji šířku huby...Když to udidlo nepadne, tak pak je ohryzané tak, že je skoro nepoužitelný...Na bezudidlovce se skákat dá :) A pokud nevěříš provazovkám a na skoky s ní nechceš tak můžu doporučit hackamore s beránkem...viz. http://www.potreby-jezdecke.cz/jplanskroun/eshop/3-1-POTREBY-PRO-KONE-Anglie/204-3-Ostatni-udidla/5/207-HACKAMORE ..( jen kvůli obrázku ) s tímhle je téměř nemožné koni přervat nosní přepážku .. Kamarádka s tímhle typem hackamore taky skáče ... Ale zas eje to věc názorů..:)