Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.83.112
Zdravím všechny. Ráda bych se zeptala těch, kteří dávají koním seno na pastvinu, jak to řeší. Poseldní 3 zimy jsme jin vždy traktorem zavezli seno do přístřešku (mají to uspůsobený jako krmelec) takže seno bylo pod střechou. Problém byl s tím, že kolem přístřešku už je tak bahna jako blázen, a do toho se ještě 1 týdně vjelo traktorem, a pak na jaře vývoz "zbytků", taky bez techniky téměř nemožný. A to jsme měli jen 4-6 koní. Letos jich je 10, takže by se se senem muselo jezdit častěji. Zatím to řeším že seno donáším. Měli jsme letos stavět halu, ale prostě úřad je úřad, takže se to do zimy nestihlo. Chtěla jsem se zeptat, jeslti dáváte celé balíky, zda-li pod střechu, nebo volně, popřípadě jak to řešíte.
Za reakce děkuji a přeji co nejhezčí podzim.
Káťa M.
mám stoh a nechávám je užírat. průběžně vytahuju sítě a na jaře objednám mechanizaci na úklid loni se mi to osvědčilo
bylo jich 7
bospor
napsal(a):
mám stoh a nechávám je užírat. průběžně vytahuju sítě a na jaře objednám mechanizaci na úklid loni se mi to osvědčilo
bylo jich 7
To musíte mít teda velké ztráty..
Já bych to vyřešila tak, že bych udělala krmelce třeba 3 a zabezpečit to tak, aby koně co nejmíň seno vytahovali a měli možnost si senem stlát..
Už dlouho sháním nějakou sít' , do které bych zabalila celý balík, aby koně žrali pěkně postupně , ale sít' k sehnání není.
I já řeším jak to udělat abych měla co nejmenší ztráty (nemám mechanizaci) A tak jsme balíky dali do seníčku vždy odkreji jen jedno pole a balík jsem přehodila několika sítěmi na seno spletenými do sebe. Podotýkám že balíky jsou asitřicet cm nad zemí na roštu z kulatiny. Tím to ze spodka větrá a mohla jsem navízt (pikapem) i čerstvou otavu na jaro. Celý seník nás vyšel na pakatel kulatinu jsme vytěžili v lese za pár kaček ,otloukli krajinkama z pily (450,- 2kubíky). Na střechu jsme dali eternit a dopředu jsme dostali reklamní bilbordy z plachtoviny co je pevnější než na autech. Nepotřebovali jsme žádné povolení je to mobilní stavba a bylo to hned.
Přikládám fotečku
bospor
napsal(a):
bylo jich 7
Krmili jsme (a krmíme) také celými balíky - první den nebo dva jsme je nechali omotané, aby jej koně vyžírali od shora, poté jsme jej ze sítě odmotali a obložili ohrádkou ze dřeva - aby to koně neroztahali.
Teď máme klasický kovový krmelec na velký balík sena - pod střechou jej nemáme - koně sežerou seno dříve, než se mu něco stane, i na dešti. Asi by to bylo pod střechou lepší, ale do přístřešku se nám nevleze tak, aby bylo možné ukusovat ze všech stran.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.83.112
Bospor a balíky máte přímo na zemi, nebo to máte na něčem?
O krmelci jsme taky uvažovali už předloni, tak jsme k přístřešku udělali aspoň další přísřešek, jenže to bysme tam fakt museli jezdit každej den, a to by asi nebylo nic moc, už teď klasika oraniště. Tak jsem právě přemýšlela, co by to udělalo, kdyby se po pastvině dali balíky různě, jenže by nebyly pod střechou, tak co by to udělalo, tak jsem chtěla znát zkušenosti.
Přeji pěkný den.
K.
Až na ten eternit je ten "domeček" super, ten se vozí do sběrného dvora jako nebezpečný odpad, nad krmení bych to nedala ani náhodou i když v inzercích se objevuje a když si to člověk nenastuduje, tak je to lákavá krytina za super cenu. Každý se ho totuž rád zbaví, protože legální likvidace není zrovna nejlevnější.
Nedávno jsme ho likvidovali ze staré střechy, před manipulací se musí nastříkat spešl sprejem, ten prach který vzniká i při pidiúlomku nebo tření je dost karcinogenní
Tak přidávám k dobru náš nový krmelec pro hajtérky Ještě není komplet hotov, o víkendu musíme dodělat krytinu na střechu. Každopádně už je plně funkční a koníci z něho mají radost
Až vyžerou seno, můžu to nafotit detailně ;-) trámky jsou zapuštěný v železnách kotvách a zabouchaný do země tak, aby mezi zemí a podlahou bylo 10 cm... pod tím jsou volně rozložený cihly, aby se podlaha nepropadla a aby to pod tím trochu luftovalo a jako podlaha jsou nabitý prkna... původně jsem mezi něma chtěla nechat prostro (aby to byl jen rošt), aby seno profouklo... ale nakonec jsme tohle uznali jako lepší, protože s tím bude menší práce při úklidu... kdyby to mezi ty rošty zapadalo,asi by si to tam vesele hnilo x-let
ampinka
napsal(a):
Až vyžerou seno, můžu to nafotit detailně ;-) trámky jsou zapuštěný v železnách kotvách a zabouchaný do země tak, aby mezi zemí a podlahou bylo 10 cm... pod tím jsou volně rozložený cihly, aby se podlaha nepropadla a aby to pod tím trochu luftovalo a jako podlaha jsou nabitý prkna... původně jsem mezi něma chtěla nechat prostro (aby to byl jen rošt), aby seno profouklo... ale nakonec jsme tohle uznali jako lepší, protože s tím bude menší práce při úklidu... kdyby to mezi ty rošty zapadalo,asi by si to tam vesele hnilo x-let
mě inspirovala fotka z článku na equichannelu o vydrovi...foto zapůjčeno z eqch...
Jen mě zatím nenapadlo kde sehnat takovou sít...ale právě místo toho použít bednění.....
klawdie
napsal(a):
mě inspirovala fotka z článku na equichannelu o vydrovi...foto zapůjčeno z eqch...
Jen mě zatím nenapadlo kde sehnat takovou sít...ale právě místo toho použít bednění.....
Tuhle síť najdeš na: http://www.icpk.cz/index.php/katalog/10-krmici-site/25-krmici-sit.html
Taky jsem ji sháněla, ale nakonec jsem si poradila jinak.
aaangelika
napsal(a):
Tuhle síť najdeš na: http://www.icpk.cz/index.php/katalog/10-krmici-site/25-krmici-sit.html
Taky jsem ji sháněla, ale nakonec jsem si poradila jinak.
Taková sít by se hodila, když by jsme meli balíky a ješte mít nejaké místo v ohradě, kde by se dala sít zavěsit....
Jinak seno máme v seníku a každý den seno vyhazuju ze seníku ven přímo do ohrady, ale byli jen dva koně...mít více koní, tak už řešit nejaké krmítko:)
klawdie
napsal(a):
tak cenu mi poslal pan doktor Mádr...no pěkná sumička...takže hledám další řešení...
Tý brd'o, tak to je teda cena. Kdyby člověk věděl, že mu to vydrží na celý život tak jo, ale pochybuju, že ta sít' je tak kvalitní, a koně jí nezničí. Za 4.400 Kč si raději koupím 400 malých sítěk
Máš pravdu, že to je problém. Řešil jsem to asi, jako většina z nás, že jsem dal do výběhu celý balík a hotovo. Problém je v tom, že koně 30% zašlapou a hlavně kolem balíku je spousta bahna, do balíku prší a balík stojí v bahně, tak jsem se rozhodnul udělat pojizdný seník, kterým si přijedu ke stohu, otevřu zadní vrata, balík tam sám vytlačím a zajedu pokaždé na jiné místo ať koně nestihnou udělat kolem krmiště jedno velké bahniště. Ještě mi chybí nátěr a vložím zde fotku.
Co se týče mě změnila jsem názor, dát koním balík do výběhu je plítvání sena a je to demotivační k pohybu koní, v podstatě pak jen stojí na jednom místě a nehnout se od něj. likvidace balíku je tež mnohem rychlější než seno na příděl...zvolila jsem raději variantu ručního krmení, a pro někoho neoblíbené kupičkování, vyrobili jsme jim dvě velké bedny,jednu venku u baráku pod střechou a jednu ve volných prostorech stáje, a občas jim i menší kupičky rozmístím po výběhu, stačí dvě kupy navíc v prostoru a oni mají aspoň motiva k pohybu a nežerou nonstop...
Karbec

XXX.XXX.210.254
Co říkate na tento způsob uložení sena na pastvině? přikládám fotografii..