Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
25.10.2011 21:30
chomda

XXX.XXX.92.50

Zdravím :o) mám dva koníky, hřebce fjord x velš, kobylku A1/1. přes léto byli oba na pastvinách (samozřejmě ne spolu;o), takže tráva, voda, sůl......teď půjdou každým dnem domů, ráda bych jim dopřála vitamíny, takže asi i nějaké jádro (seno non-stop), ale kobylka je ještě příjemně dopředná bez jádra, když sem jí zkoušela dát musli pro rekre koně bez ovsa, tak i po něm už to začínalo být nepříjemné :o( a hřebeček má taky energie dost, tomu jsem to musli ani nezkoušela. oba jsou dospělí, ježdění rekreačně (v zimě opravdu lehce), teď krásně nasrstění, s lehkým pupíkem aby je zahřál :oD poradíte do čeho jim dát ty vitamíny? díky ;o)

25.10.2011 21:54
lucnidvur

XXX.XXX.64.235

Třeba do hrstky vojtěškových granulí :)

26.10.2011 08:01
hankaladyb

XXX.XXX.198.186

Vojtěšku NE!!! Je energetická..... Záleží na tom jaké máš vitamíny... Mrkni na firmu Marstall, vitamíny se jmenují Force - jsou to malé granulky a můžeš je dávat i samotné popřípadě si sežeň nějaké "misli" Light.... Jsou to přece jen poníci..... Ti většinou ani jádro nepotřebují.....

26.10.2011 08:36
klawdie

XXX.XXX.94.254

Pokud ti jde jen o dodání vitáminu a minerálu, můžeš zkusti liz od schaumanu, je to na trochu jiné brdo než klasické minerální lizy...je sice dražší ale je to 15 kg a vydrží to na hodně a kůň si doplní sám podle potřeby, lizy mám ke granulím stejné značky již dlouhou dobu...:) výrobce vám to dodá zdarma až do stáje.

http://www.schaumann.cz/vyrobky/kone/mineralni-krmiva/horsal-leckschale/

26.10.2011 08:49
lucnidvur

XXX.XXX.64.235

hankaladyb napsal(a):
Vojtěšku NE!!! Je energetická..... Záleží na tom jaké máš vitamíny... Mrkni na firmu Marstall, vitamíny se jmenují Force - jsou to malé granulky a můžeš je dávat i samotné popřípadě si sežeň nějaké "misli" Light.... Jsou to přece jen poníci..... Ti většinou ani jádro nepotřebují.....

Co je na vojtěšce energetického oproti jádru (tzn. i müsli)? smajlík Nám koně lížou i samotnou minerálku v práškové formě, když mají potřebu. Chce to vyzkoušet. Ale ten Schaumann taky není špatný.

26.10.2011 09:13
didi

XXX.XXX.92.87

Vojtěška je skutečně velmi energetická, ne ale "do blbnutí", ale na přibírání - doporučuje se pro hubené koně. Jinak je velmi zdravá, je tam třeba hodně železa.

Vitamíny jako granulky děla také třeba Fitmin - s těmi mám dobrou zkušenost a nejsou zas tak drahé.

Dominika.

26.10.2011 11:25
lucnidvur

XXX.XXX.64.235

Já pořád nějak nechápu :-), jak něco, co má menší SEk (čili stravitelnou energii pro koně) může být energetičtější než něco, co ji má vyšší.

Vojtěškové úsušky granulované
Energetická hodnota - SEk: nízká – 8,8 MJ/kg
Obsah bílkovin - NL: střední – 164 g/kg
Obsah vlákniny: vysoký – 25,7 %
Obsah vápníku – Ca: velmi vysoký – 14,1 g/kg
Obsah využitelného fosforu - P: nízký – 2,2 g/kg
Poměr Ca : P – 6,4 : 1

Ječmen
Energetická hodnota - SEk: vysoká – 12,6 MJ/kg
Obsah bílkovin - NL: nízký – 92,5 g/kg
Obsah vlákniny: nízký – 4,0 %
Obsah vápníku – Ca: velmi nízký – 0,7 g/kg
Obsah využitelného fosforu - P: střední – 1,1 g/kg

Oves
Energetická hodnota - SEk: střední - 12,1 MJ/kg
Obsah bílkovin - NL: nízký - 116 g/kg
Obsah vlákniny: střední - 10,4 %
Obsah vápníku – Ca: nízký - 1,0 g/kg
Obsah využitelného fosforu - P: střední 1,1 g/kg

26.10.2011 12:10
sally

XXX.XXX.70.138

lucnidvur napsal(a):
Já pořád nějak nechápu :-), jak něco, co má menší SEk (čili stravitelnou energii pro koně) může být energetičtější než něco, co ji má vyšší.

Vojtěškové úsušky granulované
Energetická hodnota - SEk: nízká – 8,8 MJ/kg
Obsah bílkovin - NL: střední – 164 g/kg
Obsah vlákniny: vysoký – 25,7 %
Obsah vápníku – Ca: velmi vysoký – 14,1 g/kg
Obsah využitelného fosforu - P: nízký – 2,2 g/kg
Poměr Ca : P – 6,4 : 1

Ječmen
Energetická hodnota - SEk: vysoká – 12,6 MJ/kg
Obsah bílkovin - NL: nízký – 92,5 g/kg
Obsah vlákniny: nízký – 4,0 %
Obsah vápníku – Ca: velmi nízký – 0,7 g/kg
Obsah využitelného fosforu - P: střední – 1,1 g/kg

Oves
Energetická hodnota - SEk: střední - 12,1 MJ/kg
Obsah bílkovin - NL: nízký - 116 g/kg
Obsah vlákniny: střední - 10,4 %
Obsah vápníku – Ca: nízký - 1,0 g/kg
Obsah využitelného fosforu - P: střední 1,1 g/kg

Taky nechápu - navíc, pokud má jít jen o trošku, na zamíchání :-)

26.10.2011 12:27
denny trikolka

XXX.XXX.174.46

Ja osobne pokud chci pouze pridat vitamíny, tak je davam max do 250 ml psenicných otrub. Toto malé množstvé koni nic neudelá a pokud je kun na trave a nebo na kvalitním senu pomer vápník x fosfor se vyrovna.

Vojtěšku krmím 3 dospělym plnaskám prez zimu 1L. A nikdy jsem tedy nezažila ze by měla kobyla více energie nez po ovsu nebo ječmenu. A pokud jsou koně nonstop venku nemam problém pridat ani 1l ovsa. Protože tu energii spalí v zime kdy si tvorí teplo a využije jí.

26.10.2011 18:13
chomda

XXX.XXX.92.50

takže myslíte, že přes zimu bych trochu nějakého jádra zkusit mohla, že tím "zatopí"? hřebčák je v přístřešku, kobča na noc volné ustájení v kravíně, přes den venku, nedekuju.

ve stáji máme oves.......já s ním tedy váhám, nebyl by lepší ječmen? nebo to fakt nemám řešit a šoupnout ji krapet toho ovsa, jen aby si chroupli?

jinak to tedy vidím na ty granulované vitamíny fitmin, mrkvičku a chleba :o)

26.10.2011 19:03
lucnidvur

XXX.XXX.64.235

Jádrem si nezatopí. Topí rozkladem vlákniny ve střevech - proto tak rapidně narůstá spotřeba sena s klesající teplotou hodně pod nulu.

Teoreticky - hrstka ječmene by asi byla lepší než ovsa (pokud nemáte třeba mačkaný), protože se šrotuje a pak namočí a do toho snáz dáte práškové vitamíny.

26.10.2011 21:17
chomda

XXX.XXX.92.50

mačkač máme, šrot nebo tak něco dávat nechci, jedině to pomačkaný, ať to je co to je ;o)

takže trošku ovsa ať je kam dát vitamíny nebo granulovaný vitamíny samotný?

26.10.2011 21:19
hankaladyb

XXX.XXX.198.186

chomda napsal(a):
takže myslíte, že přes zimu bych trochu nějakého jádra zkusit mohla, že tím "zatopí"? hřebčák je v přístřešku, kobča na noc volné ustájení v kravíně, přes den venku, nedekuju.

ve stáji máme oves.......já s ním tedy váhám, nebyl by lepší ječmen? nebo to fakt nemám řešit a šoupnout ji krapet toho ovsa, jen aby si chroupli?

jinak to tedy vidím na ty granulované vitamíny fitmin, mrkvičku a chleba :o)

Kobylce bych v zimě něco dala, ale hřebeček je pony a ti mají přirozený sklon k tloustnutí (omlouvám se prvně jsem to nějak blbě přečetla a myslela jsem, že máte dva poníky... :-) ).... Je to nakonec asi na Vašem pocitu, uvidíte sama, jak bude třeba.... Kdyby zejména kobylka začala hubnout, tak je třeba dokrmit.... Fitmin je dobrá firma, to mohu potvrdit....

Mimochodem vojtěška je rychlá energie a když se jí nažere (množství sena na den) koník, který je citlivější, tak z toho může být kolika a u malých plemen i schvácená kopýtka... Proč to tak je nevim, fakt nevim co a jak kůň tráví.... - i člověk si bere stejnou enrgii z ovoce jako ze sladkostí a většina lidí to ani neví.... je to také trochu o stravitelnosti a pozitivních a negativních enrgiích v jídle..... ale tohle je nadýl.... Další věc je, že nemůžete srovnávat A1/1 s ponďou....smajlík To je co se týče krmitelnosti jako oheň a voda..... Holt bude muset mít každý svůj vyživný program podle potřeb.....

26.10.2011 22:16
jollion

XXX.XXX.233.107

Ahoj, nestačím se zase divit, co se tu člověk nedozví, nic ve zlém ;o) Vojtěškové úsušky jsou bílkovinné krmivo s minimem škrobů oproti obilovinám. Energie jako taková se čerpá hlavně z cukrů, tj. z glycidových krmiv a to tedy vojtěška opravdu není. Vojtěška má smysl hlavně u rostoucích koní a březích kobylek, též u schvácených a hubených koníků (nebrat zřetel na legendy o schvácených koní z vojtěšky). Vojtěšku jako ,,míchací medium" pro vitamíny ano, pokud se jedná o hrstku, tak bych to vůbec neřešila, stejně jako hrstičku čehokoli. Spíš ji hodně koníků nebaští, protože jim samotná nejede. Co se týče nežádoucí energie z jádra, všemi démonizovaný oves jí má z běžných, koní určeným, obilovin nejméně, tam je problém v přecitlivělosti na avenin, ale to je spíš nepodložené. Ječmen opět spíše pro koníky s podváhou, má svoje nevýhody (hlavně co se týče úpravy). Pokud ti koníci prosperují prakticky z ničeho, opravdu stačí liz, kvalitní seno ad libitum a nějaká vitaminominerální směs k tomu. Pokud bys chtěla přilepšit, vymyslet se toho dá spousta, aniž bys musela do koníků cpát syntetické výživové doplňky, u zdravého koníka bez zvýšených nároků se dá všechno potřebné vzít z kvalitního krmiva. Výživou koní se aktivně zabývám, kdybys měla zájem, napiš mi mejlík na ja.trojanova@gmail.com, třeba bych ti mohla poradit ;o) Jana

27.10.2011 21:11
chomda

XXX.XXX.92.50

jollion napsal(a):
Ahoj, nestačím se zase divit, co se tu člověk nedozví, nic ve zlém ;o) Vojtěškové úsušky jsou bílkovinné krmivo s minimem škrobů oproti obilovinám. Energie jako taková se čerpá hlavně z cukrů, tj. z glycidových krmiv a to tedy vojtěška opravdu není. Vojtěška má smysl hlavně u rostoucích koní a březích kobylek, též u schvácených a hubených koníků (nebrat zřetel na legendy o schvácených koní z vojtěšky). Vojtěšku jako ,,míchací medium" pro vitamíny ano, pokud se jedná o hrstku, tak bych to vůbec neřešila, stejně jako hrstičku čehokoli. Spíš ji hodně koníků nebaští, protože jim samotná nejede. Co se týče nežádoucí energie z jádra, všemi démonizovaný oves jí má z běžných, koní určeným, obilovin nejméně, tam je problém v přecitlivělosti na avenin, ale to je spíš nepodložené. Ječmen opět spíše pro koníky s podváhou, má svoje nevýhody (hlavně co se týče úpravy). Pokud ti koníci prosperují prakticky z ničeho, opravdu stačí liz, kvalitní seno ad libitum a nějaká vitaminominerální směs k tomu. Pokud bys chtěla přilepšit, vymyslet se toho dá spousta, aniž bys musela do koníků cpát syntetické výživové doplňky, u zdravého koníka bez zvýšených nároků se dá všechno potřebné vzít z kvalitního krmiva. Výživou koní se aktivně zabývám, kdybys měla zájem, napiš mi mejlík na ja.trojanova@gmail.com, třeba bych ti mohla poradit ;o) Jana

díky za nabídku, můžem to klidně pořešit tady, nevadí?

koníci mi opravdu prosperují skorem z ničeho, i ta plňaska má takovej akorát pupíček, není hubená :o) takže oni jsou v pohodě na trávě, v zimě seně, s vodou a kamennou solí. já řeším, že bych jim na zimu ráda něco přilepšila... můžu pro ně mít mrkvev, ve stáji je oves a vitamíny nějaká základní obyč. směska - prášková tedy.

myslíš, že jim mám dát třeba pouze trochu toho ovsa aby bylo na co dát vitamíny nebo koupit ty granulované, které by mohli baštit samotné bez jádra? případně potřebovali by přes zimu ještě něco dalšího?

díky moc, sem ráda za každej názor neb v tomhle nejsem vůbec vzdělaná ;o)

28.10.2011 08:58
didi

XXX.XXX.80.194

jollion napsal(a):

Protože je náš koník anemický - byl několik let špatně živen - dostává vitamínovou směs na podporu krvetvorby. Ostatní koně práškové vitamíny nedostávají - namíchali jsme jim vlastní musli směs, která obsahuje vitamíny a minerály, které by jim mohly chybět - mají kvalitní pastvu a seno a netrpí žádným nedostatkem - srst krásná, kopyta krásná, kondice a váha OK...

Dobrá stránky, pokud se člověk něco chce dozvědět o jednotlivých složkách potravy pro koně je:
http://www.centrumkrmiv.cz/

Jsou to stránky obchodu, ale zaměřují se na zdravou výživu koní a každé zboží je velmi podrobně popsáno - co do obsahu různých látek i doporučeného množství ke krmení + pro jaké skupiny koní/ jaký problém.
Jsou tam i články o výživě a poradna.

Oves dáváme, žádný kůň po něm nejančí... Je to hloupost - je to výjimečná reakce několika koní a jde spíše o zvýšenou potivost, kterou jim oves způsobuje. Je to teď ale moderní, svalovat vše na oves a řešit problémy tím, že se mu budu vyhýbat.

Dokrmovat koně ovsem je normální, je pro ně z obilnin opravdu nejvhodnější.
Ječmen se používá na výkrm - koně z něj ale přibírají spíše tuk než svalovou hmotu (pokud je zkrmován pravidelně a ve větším množství).

Pokud byste přikrmovala ve větším množství, je třeba to pořešit , je ale zbytečné krmit jádrem, když to koně podle kondice nepotřebují, seno a pastva je pro ně to nejzdravější, nemá smysl "vymýšlet".

30.10.2011 08:02
klawdie

XXX.XXX.89.40

doted jsem si myslela, že jsou stránky výborné, ale nedávno mi volala kmivářka at se podívám na jeden článek a výborně se bavila...tak tam již články číst nechodím :(

30.10.2011 08:53
didi

XXX.XXX.80.194

klawdie napsal(a):

doted jsem si myslela, že jsou stránky výborné, ale nedávno mi volala kmivářka at se podívám na jeden článek a výborně se bavila...tak tam již články číst nechodím :(

Dobrý den,

nemáte odkaz na ten článek? Nebo název článku?
Docela by mě to zajímalo, protože tam jezdím nakupovat.

S krmivy jsem tam spokojená, koně jsou v dobré kondici a prospívají.
Ale paní provozovatelka je na mě, pravda, trochu extremistka - je třeba ji trochu vyfiltrovat.

Dominika.

31.10.2011 09:19
chomda

XXX.XXX.92.50

didi napsal(a):
Protože je náš koník anemický - byl několik let špatně živen - dostává vitamínovou směs na podporu krvetvorby. Ostatní koně práškové vitamíny nedostávají - namíchali jsme jim vlastní musli směs, která obsahuje vitamíny a minerály, které by jim mohly chybět - mají kvalitní pastvu a seno a netrpí žádným nedostatkem - srst krásná, kopyta krásná, kondice a váha OK...

Dobrá stránky, pokud se člověk něco chce dozvědět o jednotlivých složkách potravy pro koně je:

Jsou to stránky obchodu, ale zaměřují se na zdravou výživu koní a každé zboží je velmi podrobně popsáno - co do obsahu různých látek i doporučeného množství ke krmení + pro jaké skupiny koní/ jaký problém.
Jsou tam i články o výživě a poradna.

Oves dáváme, žádný kůň po něm nejančí... Je to hloupost - je to výjimečná reakce několika koní a jde spíše o zvýšenou potivost, kterou jim oves způsobuje. Je to teď ale moderní, svalovat vše na oves a řešit problémy tím, že se mu budu vyhýbat.

Dokrmovat koně ovsem je normální, je pro ně z obilnin opravdu nejvhodnější.
Ječmen se používá na výkrm - koně z něj ale přibírají spíše tuk než svalovou hmotu (pokud je zkrmován pravidelně a ve větším množství).

Pokud byste přikrmovala ve větším množství, je třeba to pořešit , je ale zbytečné krmit jádrem, když to koně podle kondice nepotřebují, seno a pastva je pro ně to nejzdravější, nemá smysl "vymýšlet".

nechci říkat, že mi kobča po ovsu jančí, ale jak sem psala i po bezovsovém musli pro rekre koníky byla lekavější, čumivější, lehala do udidla, chtěla lítat.... je normálně dopředná, ale příjemně, tohle prostě nebyla ona :o(

takže to vidím asi na ty granulované vitamínky a mrkvičku :oD to nám bude stačit, řekla bych :o)

Přidejte reakci

Přidat smajlík