Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
26.10.2011 07:52
aishaia

XXX.XXX.19.211

Ahojte všichni, máte nějaké zkušenosti s tímto plemenem? A taky to jsou takové náladovky jako ten o kterého se chodím starat ... když se mu prostě nechce tak bude dělat zdechlinku? :-) Jaké máte s tímto plemenem zážitku ... atd. ? Pochlubte se :-)

26.10.2011 09:10
didi

XXX.XXX.92.87

My máme kobylku hucula, 8 let starou. A byl to "případ"...

Huculové jsou velmi tvrdohlaví, při dobré výchově ale úžasné koně - obratní v terénu a velmi chytří.

Teď po 4 letech s námi a po hříběti, už je z ní normální jezdecký kůň. Když jsme ji ale poznali, bylo to doslova a do písmene o život. S kobylkou nebylo do 4 let naprosto vůbec manipulováno člověkem - nechápala rozdíl mezi člověkem a koněm a mazlila se i vyjadřovala svou nelibost po koňsku - snažila se nás na oplátku při čištění taky drbat ve hřívě, když se ji něco nelíbilo, tak pokopat, pokousat - vyjasnit si dominanci...

Taky hrála "hru" - zdalipak se jezdec udrží, když udělám...
My už s ní vyjdeme krásně, ale každého jiného člověka si prověřuje - takže jen tak někoho na ní svést, i kdyby to byl zkušený jezdec, není možné - koník na půjčování to rozhodně není - zatím to každému "nandala".

Pokud je s huculem pracováno od mala a získá správné návyky, je to úžasný kůň, se kterým projdete jakýkoli terén za jakýchkoli okolností - člověk ale na něj musí být docela tvrdý, neústupný - spíše než láskou se získávají důsledností, rozmazlováním si ho člověk nenakloní, toho jen využívají - alespoň s tou naší kobylou to tak bylo a je - samozřejmě se s ní mazlíme, drbeme a dostává mrkvičky, jablíčka,... ale pokud má něco udělat, je třeba na tom důsledně trvat - povolit s představou, že teď ji dáme volnost a ona si bude pamatovat, jak jsme vstřícní, jak jí rozumíme a příště pro nás bude ochotnější, opravdu nefunguje.

Je to koník s velkým výkonem/ výdrží a velmi pevného zdraví (nevíme, co je podlom, nachlazení, kulhání, otoky, ...).
Je to ale asi jediné plemeno koně, z těch, co jsem poznala, co disponuje vyčůraností - umí to prostě velmi přesvědčivě zahrát... Umírají v kroku a pak za rohem vystřelí v trysk, a to ještě do kopce...

26.10.2011 13:21
sany

XXX.XXX.223.105

Souhlasím s příspěvkem výše. Jsou to tvrdohlavé palice a vychcanějšího koně jak hucula asi fakt není :-). Přijdou na všechno, ani simulace pro ně není problém. Ovšem jsou to vynikající terénní koně, a že už jsme si těch terénů vyzkoušeli! :-)Je na ně třeba pevná, spravedlivá ruka. Z cizích, nebo nezkušených mají obvykle dobrou srandu. Ale když si k nim člověk vytvoří ten správný vztah, jsou k nezaplacení.
Co se toho mého týče, tak je to valach, je mu 10, mám ho čtvrtým rokem a taky když jsem si ho dovezla, byl to poněkud jiný kůň. Pod sedlem totálně jak urvaný ze řetězu, přiježděnost žádná, všeho se bál a největší bubák byla voda a příkopy. Dnes je velmi jemný na pobídky, vodu miluje a přes příkopy ho taky dostanu. Nebojím se s ním jet v noci lesem, či za jakékoliv viditelnosti kamkoliv jinam. Jezdíme na Huberty, už jsme byli i na westernu – je to velmi obratný kůň! ;). Cizí pak rád vláčí pod větvemi: D. Má dobrou výdrž a pevné zdraví. Taky pěkně skáče, hlavně když se mu chce smajlík :D. Rozhodně bych neměnila ;)
Jinač zdechlinka moc nebývá, už vůbec ne, když je s ostatními koňmi, to pak máme spíš opačný problém :D .

26.10.2011 13:39
didi

XXX.XXX.92.87

sany napsal(a):
Souhlasím s příspěvkem výše. Jsou to tvrdohlavé palice a vychcanějšího koně jak hucula asi fakt není :-). Přijdou na všechno, ani simulace pro ně není problém. Ovšem jsou to vynikající terénní koně, a že už jsme si těch terénů vyzkoušeli! :-)Je na ně třeba pevná, spravedlivá ruka. Z cizích, nebo nezkušených mají obvykle dobrou srandu. Ale když si k nim člověk vytvoří ten správný vztah, jsou k nezaplacení.
Co se toho mého týče, tak je to valach, je mu 10, mám ho čtvrtým rokem a taky když jsem si ho dovezla, byl to poněkud jiný kůň. Pod sedlem totálně jak urvaný ze řetězu, přiježděnost žádná, všeho se bál a největší bubák byla voda a příkopy. Dnes je velmi jemný na pobídky, vodu miluje a přes příkopy ho taky dostanu. Nebojím se s ním jet v noci lesem, či za jakékoliv viditelnosti kamkoliv jinam. Jezdíme na Huberty, už jsme byli i na westernu – je to velmi obratný kůň! ;). Cizí pak rád vláčí pod větvemi: D. Má dobrou výdrž a pevné zdraví. Taky pěkně skáče, hlavně když se mu chce smajlík :D. Rozhodně bych neměnila ;)
Jinač zdechlinka moc nebývá, už vůbec ne, když je s ostatními koňmi, to pak máme spíš opačný problém :D .

Ano, ano - ježdění pod větvemi... Po cestách jezdíme až poslední dva roky :-).

Ta naše kobyla teda v místech, kde je dobrá pastva, chcípáčka hraje, sotva se vleče... V zimě, když není co ukusovat, nikdy.
Jinak pozor - přibírají vyloženě "z ničeho", takže moc nepřilepšovat.

26.10.2011 14:20
sany

XXX.XXX.223.105

Tak to on jde pěkně, ale když si chce utrhnout na cestu, tak dělá, že si potřebuje poškrábat hlavu o nohy, takže mu povolím otěže no a kde nic tu nic kůň se pase že :). Jinak již jsem si všimla, že přibírají i ze "vzduchu", takže dáváme pozor, co a kolik toho sežere :-)

26.10.2011 16:50
janahol

XXX.XXX.110.5

Ahojky,
taky se přidám. Už skoro rok a půl mám osmiletého hucula. Tvrdohlavec a vyčůránek až na půdu. Jakmile před ním někdo ustoupí, v tu chvíli je král a je schopný jít přes mrtvoly. Brali jsme ho ze samoty a dali ho do stáda a je z něj docela závislák. Ještě teď se občas mezi koňmi chová jako asociál a s lidmi je to stejné. Jak nemá svůj den, je zle. A tak makáme a snad se jednou dopracuju k příjemnému parťákovi na couračky. Zatím je to jak na houpačce.
Kruciš, nejde mi sem přidat fotka, jak to děláte?smajlík

26.10.2011 18:30
didi

XXX.XXX.92.87

janahol napsal(a):
Ahojky,
taky se přidám. Už skoro rok a půl mám osmiletého hucula. Tvrdohlavec a vyčůránek až na půdu. Jakmile před ním někdo ustoupí, v tu chvíli je král a je schopný jít přes mrtvoly. Brali jsme ho ze samoty a dali ho do stáda a je z něj docela závislák. Ještě teď se občas mezi koňmi chová jako asociál a s lidmi je to stejné. Jak nemá svůj den, je zle. A tak makáme a snad se jednou dopracuju k příjemnému parťákovi na couračky. Zatím je to jak na houpačce.
Kruciš, nejde mi sem přidat fotka, jak to děláte?smajlík

Snad všichni huculové světa mají osm... :-) Nějaký silný ročník :-)

Údajně psychicky dozrávají a klidní se ve 12 letech - tak musíme ještě 4 roky vydržet - a pak budeme mít dalších 15 až 20 let záviděníhodné koně. Třeba se ta naše do 12 let naučí poslední věc, kterou bychom rádi, aby uměla - zůstat stát, dokud člověk nedosedne do sedla - pokud ji člověk zastaví na jakémkoli místě a povrchu na cestě a chce aby stála, stojí - třeba i 20 minut naprosto v klidu, ale při nasedání se prostě rozejde - počká, až dá člověk nohu do třmenu, odrazí se a když cítí/ vidí, že se přehupuje, vyrazí (naštěstí krokem).

Já jsem nedokázala být tak tvrdá a zvládat její odpor - jednou si myslela, že mě vypeče, ale nevyšlo jí to a získala tím pocit, že jsem nejspíš "vychcanější" než ona - od té doby si na mě už nikdy nic nedovolila - bylo to v úplných začátcích práce s ní, takže jsem byla uštědřena mnoha kousanců a kopanců, kterých jiní lidé, hlavně přítel, nebyli.

Kobylka byla taky strašný "fixátor" - neproběhl u ní řádně odstav - teď už je klidná, i když jde ven sama. S koňmi vychází dobře - nikoho nešikanuje a nenapadá, "spory" nezačíná, ale zároveň si nenechá nic líbit, takže si na ni nedovolují.

26.10.2011 19:26
didi

XXX.XXX.92.87

Kdyby to nebyl valach, tak bych se s vámi hned domluvila na huculátku :-). Moc strakáčů jsem u nás neviděla.

26.10.2011 21:54
borka79

XXX.XXX.242.253

Ahoj, jsem také majitelkou tvrdohlavé huculky. Říkám o ní že je to kůň jednoho pána, kromě mě nikoho nerespektuje a dává to všem hodně najevo.
Suhlasím se vším co tu bylo řečeno, jsou to paličáci, ale zároveň koně do nepohody.
Teď jsem s ní začala dělat přirozenou komunikaci a ono to fakt FUNGUJE!!! Jsme sice na začátku, ale každý pokrok s tou paličatou kobčou mě dokáže potěšit.

26.10.2011 22:34
janahol

XXX.XXX.110.5

tak to je ten muj :-)

26.10.2011 22:44
janahol

XXX.XXX.110.5

Tak nic, prostě se mi nedaří sem tu fotku nahrát. Technika mě zase přeprala smajlík

Jinak ta tvrdohlavost a vyčůranost mě i po takové době překvapuje. Ten kůň mi vůbec nic nepromine. Stačí někde kousek povolit a druhý den mi to vrátí i s úrokama. No a díky tomu, že je to můj první kůň, tak se mi tyhle chyby celkem daří, takže stále bojujeme o pozice. Jeden den je milionovej a další den se na mě šklebí, už když pro něj jdu na pastvinu.

Souhlasím s tím, že je to kůň pro jednoho pána. My máme obrovský problém s kovářem. Koníka mám naboso a snažím se naučit se ho vystrouhat sama, ale chci aby to občas po mě zkontroloval někdo kdo to umí. Bohužel Matěj nemůže kováře ani cítit, takže mi tam k tomu jezdí manžel, ten ho zvládne. Ale mrzí mě to, tak se na tom snažíme pracovat, tak snad k tomu jednou dojdem...:-)

26.10.2011 22:56
pavlis

XXX.XXX.252.48

Zdravím!
Mám taktéž už skoro přes rok a půl hucula,je to valach,skoro 17 let.Ale chová se jak puberťák,ale samozřejmě jen když má tu svoji náladu.Minulost vůbec neznám,jsem jeho třetí majitel.I ten věk odhadoval veterinář podle zubů(nevím jak moc je to spolehlivé).
Když jsem ho kupovala,byl zlatej.Pak se to mezi námi nějak vyhrotilo(a netrvalo to moc dlouho od koupě) a museli jsme si najít opět cestu.Začali jsme taktéž s prací ze země(byl zvyklý na nasedlání a vyjetí do terénu-kde je mimochodem velmi jistý) a po roce jsme nasedlali a vyjeli opě ven.Zvládáme dobře,jen občas si zkrátka musí zkusit co může a nemůže a jestli fakt musí klusat:-)
Jinak co se týče toho přibírání "z ničeho",tak s tím plně souhlasím.Nám bohatě stačí seno a přes léto občas pastva a i tak je to někdy pěknej soudeček:-)
Ale je to zlatej kůň a asi jak to byl psáno výše také kůň pro jednoho člověka.Když se zjistí jak s ním zacházet,tak je to v pohodě.
Pavla

26.10.2011 22:57
pavlis

XXX.XXX.252.48

-ještě jedna z letošního května:-)
Kvalita nic moc

Přidejte reakci

Přidat smajlík