Dobrý den, chtěli by jsme znát Váš názor na naší situaci. Koně potřebujeme vykastrovat, aby mohl být ve stejném výběhu s klisnami. Domluvili jsme se s naší veterinářkou na termínu a na ceně 2500kč. V den kastrace byl kůň odhadnut na váhu 450kg a pro jistotu ho píchla XYLAPANEM a následně NARKETANEM na váhu 600kg. Koně jsme s velkým usílím dostali na zem, ale kůň se vší silou snažil vstát. Byl proto opět připíchnut stejnou dávkou medikamentů, avšak bez úspěchu, uspat se ho nepodařilo. Zaplatili jsme 1860kč za medikamenty + ATB a domluvili se na dalším termínu. Koně jsme mezi tím zvážili-505kg. Při druhém pokusu volila pro jistotu vyšší dávku a to na 800kg. Vše dopadlo stejně jako v prvním případě. Zaplatili jsme 1700kč. Myslíme si, že medikamenty nebyli správně napíchnuty do žíly, protože kůň má 14 dní po aplikaci stále velké boule kolem krčních žil. Ke třetímu pokusu, který nás čeká si pozvala kolegu co má delší praxi v kastrování koní. První domluva byla, že koně vykastruje jinou metodou- ve stoje a s jinými medikamenty, ale teď nám bylo oznámeno, že ho vykastrují předchozí metodou. Zdá se nám, že si chtějí buď vyzkoušet jestli je kůň vůči těmto medikamentům imunní a nebo přijít na to, kde se stala v předchozích pokusech chyba, bohužel za naše peníze.
Jsme povinni platit "KASTROVÁNÍ BEZ KASTRACE?"
Máme přistoupit po třetí na stejnou metodu?
Předem děkujeme
kastrujeme v podstatě každý rok min. jednoho koně a je to prostě kůň od koně. Nevím tedy názvy léků a uspávadel, ale na každého koně to působí jinak. Na koně co měl váhu 350kg bylo potřeba uspávadla na 800kg a stejně, kdyby nebyl kůň na zemi svázán a pořádně držen, tak by kastrace nebyla možná (v podstatě měl jenom přivřený očička, ale jinak byl naprosto redy)
Tvá veterinářka si koně na zemi nesvazuje?
klawdie
napsal(a):
Určitě bych jako hlavní řešení viděla změnu veterináře... jinak v jeho věku se podle mého kasturuje jedině metodou uzavřenou..tudíž je to i dražší metoda. Vyhledala bych veterináře větší odbornosti.
my kastrujem vždy uzavřenou metodou a cenově je to těch 2000,- + nějaká ta stovka pro asistenty veterináře
Jen 2tis? Před rokem u nás veterinář kastroval poníka 3 letého (jestli měl 120cm v KHV, tak to je moc), taková dá se říct užovka, nevím kolik mohl vážit. Koně uspali a položili, takže metoda vleže...celkem 4tis v prdeli, by mě zajímalo kolik by si řekli za chlaďase
Vždycky jsem si myslela, že rozhodující je váha koně a podle ní se mu dá uspávací látka a že samotný zákrok kastrace má nějakou pevnou cenu...no nerozumím tomu.
anobbona
napsal(a):
my kastrujem vždy uzavřenou metodou a cenově je to těch 2000,- + nějaká ta stovka pro asistenty veterináře
Téda tak to se máte, já za tyto peníze kastrovala u pana Nádvorníka před 5 lety, nyní co vím od ostatních tak kolem 4 tis.a uzavřená vždy dražší než otevřená...
Když jsem se ptala u našeho veta na kastraci, řekl mi, že cena se odvíjí na váze koně. Prý se cena pohybuje vždy co 100 Kg to 1000 Kč. Když sem se poptávala jiných vetů, plus mínus pár korun se cena shodovala. Mluvím tedy o uzavřené metodě.
Ale ohledně dotazu zadavatelky, bych si našla lepšího veta. Když by u mně byl podruhé, nebyla bych moc příjemná, kdyby po mě chtěl další peníze bez úspěchu. Jasně nějakou kačku bych mu dala za uspávadlo navíc, co ten kůň potřebuje, ale nic víc...
Tak uzavřená metoda je pravdu ta nejlepší a nejbezpečenější, ale také nejdražší......já platila 4 000 z původních 5 000,- Kč, protože nakonec se kastrovali hřebci dva.
Každopádně bych si v tomhle případě pozvala jiného veta, byť i dražšího, který tomu rozumí. Tohle je opravdu docela drsné zaplatit kastraci a nekastraci....pro mne to je nechopný veterinář (ka).
Také jsme měli na kastraci poníka, kterého měl vet zmáknout "levou zadní" a nakonec jsme 3 asistovali, ale určitě ho nepřijel kastrovat na 3x....sama se divím, že koník si ještě nechá píchat injekce neb ty boule na krku jsou opravdu od špatně píchnutých injekcí a to docela koně dost bolí.....neee, tyhle vety bych si už ke svému koni nepozvala - NIKDY!!!!
Ke mě jezdí kastrovat veterinář p.Bubeník a cena je kolem těch 2000,-. Nyní si sebou už vozí dva studenty jako asistenty, ti tedy jen drží popruhy a podávají nástroje a cena se o ně navyšuje o nějakou tu stovku.
Před měsícem jsme kastrovaly dva mlaďochy a cena byla 2400,- za jednoho, jeden koník byl teda kastrovaný jen napůl, protože mu jedna kulka zůstala v břiše, kdyby byla v tříselném kanále, tak by do toho doktor šel a vytáhl ji, ale nešla ani nahmatat, takže zůstal nedokastrovaný, cena byla teda stejná jako kdyby byl kastrovaný na obě (s tímhle byl i pak zdrav. problém po operaci, je alergik na penicilin, tak chudák malej celej olezl).
Jinak jsou tady v okolí i veterináři, kteří tenhle samý zákrok provedou za trojnásobnou i čtyřnásobnou cenu.
Vyměnila bych veterináře a trvala na provedení, na které jsme se domluvily.
Koně sem taky kastrovala, né teda za 2500,- ale 7500,- ale věděla sem že mám 2 extra doktory. I tak se musí pravidelně během spánku koně, dopichávat další a další uspávačky a nesmí se prosrat čas té dalšá - dost často to hlídají dle aktivity oka a času...aby se koník neprobíral. Jakmile se bude probouzet, blbě se ho opět zpět přispává! 100x horší je pak probouzení.
Koně sem taktéž přivázaného neměla, jen ho držel člověk v jedné poloze a byl maximálně sterilizován.
Dobrý den,MVDr Nádvorník při kastaci potřebuje dva pomocníky jednoho k hlavě druhéhok podávání nářadí.Sám koně položí jednu nohu fixuje a pak je to podivaná na PANA MISTRA.Mě dělal měkolik hřebců,vždy bez problémů,posledního v květnu kterému bylo dvanáct let cena včetně dopravy okolo 2500.
petrovicky
napsal(a):
Dobrý den,MVDr Nádvorník při kastaci potřebuje dva pomocníky jednoho k hlavě druhéhok podávání nářadí.Sám koně položí jednu nohu fixuje a pak je to podivaná na PANA MISTRA.Mě dělal měkolik hřebců,vždy bez problémů,posledního v květnu kterému bylo dvanáct let cena včetně dopravy okolo 2500.
No mě před těmi 5 lety řekl, že potřebuje jen přinést dva kýble s teplou vodou a podržet koně při uspání, složil a vykastroval ho pak zcela sám...te´d už možná pomocníka potřebuje každopádně cenu má koukám stále lidovou...
...já nechala kastrovat 2x otevřenou metodou, pony hřebec (fjord) 2000,- a Nonius hřebec (3300,-), kdybych chtěla zavřenou metodou, tak jiný vet za 6000,- a to nepočítal dopravu a návštěvu......taky je to složitější kvůli sterilnímu prostředí, takže jsem od toho radši upustila, v našich podmínkách byla lepší otevřená metoda a u obou dvou bez komplikací......