Dobry den. Je na netu dost psane o zlomeninach bodcovych kosti a o operacich. Ale nikde jsem nejak nenasla, na kolik takova ''sranda'' prijde. Pravdepodobne nas tato operace nemine a tak bych chtela vedet, kolik si tak muzou napriklad v Brne uctovat za tento zakrok. Netusite nekdo? Diky
Pokud mluvíš o "klasickém" čipu v noze, tak v Brně počítej 18 - 22 tis. Spousta veterinářů to řeší klidem, ale pak se ti po x letech může stát, že se čip pohne a začne dělat paseku, o artróze, kterou může započít ani nemluvím. Zrovna kamarádce se toto stalo, taky jí radili klidový režim.
Já s tímto problémem měla koně v Brně na jaře. Žert mi taky říkal, že to můžu řešit klidem, že otok sleze, kůň přestane kulhat, ale ať počítám s tím, že je velká šance, že se problémy objeví znovu a bude se razance stupňovat. Takže my šli na operaci a ťuk ťuk...kůň naprosto v pořádku v plné zátěži.
My jsme nechávali operovat tříštivou zlomeninu, bylo tam asi 10 kousků, které se vyndávaly, "zbytek" kosti byl dost dlouhý, že se nic dalšího nedělalo.
Koně operovali v Pardubicích, původní plán byl cca 15-20.000, nevím, na kolik by to vyšlo, u nás se objevily pooperační komplikace a nakonec to vyšlo na něco přes 25.000....
my jsme operovali 2 zlomený bodcovky, a ceny oprací na VFU Brno byly kolem 15 tis.. Jena to měla zlomený v dobrým místě, takže to šlo odstranit lehce, ale u druhé to bylo komplikovanější, nicméně obě kobyly po operaci úspěšně běhaly dostihy, a před tím je ty bodcovky zlobily. Za mě, pokud je to špacírák, a nekulhá, tak bych to nechala být, ale pokud je to kůň v zátěži, a dělá mu to problémy, nebo se do toho kope, tak je asi lepší to dát pryč