Na srst je nejlepší lněné semínko, na schvácená kopyta doporučuji kopřivu a šípek, pročístí to organismus a dále doporučuji kováře.... ale to už k Vám určitě jezdí..... Teď bych na Vašem místě asi moc chemie nevyhledávala..... A co se týče exému, o jaký exém se jedná a z jakého důvodu se u koníka objevil? Ono doporučit něco, když ani nevím přesně na co.... potřebovala bych bližší info, pak snad budu umět poradit.....
Já jsem si poničku vzala ze dne na den před téměř 3 lety jako společníka k mému druhému koni s tím, že ji darují, je po schvácení a že mívá problémy se srstí, loupe se jí kůže a má období kdy se drbe. Více jsem se s paní nebavila, takže podrobnosti o srsti nevím.. Kovář k nám jezdí, ale ona to schvácení měla před několika lety a teď se jí to jen občas vrací a hůře chodí...
ponyka
napsal(a):
Já jsem si poničku vzala ze dne na den před téměř 3 lety jako společníka k mému druhému koni s tím, že ji darují, je po schvácení a že mívá problémy se srstí, loupe se jí kůže a má období kdy se drbe. Více jsem se s paní nebavila, takže podrobnosti o srsti nevím.. Kovář k nám jezdí, ale ona to schvácení měla před několika lety a teď se jí to jen občas vrací a hůře chodí...
Aha, no tak to Vám moc informací o poničce nedaly...... Tak to zkusím takto... Pokud se problémy se srstí objevují v období jara až podzimu, tak by se mohlo jednat o letní vyrážku - ta se dá zmírnit roztokem vody a jablečného octa, tím se koník pravidelně omívá, kromě nohou - jen tělo a krk. Pokud to už přechází do fáze lehké muchařiny - drbe se nejvíce, když létá hmyz, tak je lepší omývat roztokem z betadiny, používat repelenty a rozdrbaná místa mazat mastičkou na mikózy - nejlépe tlumí svědění a koník se pak tolik nedrbe - dá se koupit v lékárně, mám dobrou zkušenost s Clotrimazolem (doufám, že si název pamatuji přesně....) Pokud má problémy celoročně, tak je asi nejlepší Aloe Vera - SOS Care Spray... Je to drahá záležitost, ale výborná - stříkají se jen postižené části... Jedna z mých kobylek měla problé s tím, že se jí loupala kůže - větší kusy, ale měla srst, teď už to nemá vůbec.
Co se týče toho, že se vrací schvácení kopyt, to může být i tím, že se změní strava - jde se na novou pastvu, kobča se dostane k jablkům a tak.... Každopádně nevím nic o tom jak krmíte a doufám, že se Vás nedotknu, to bych nerada, ale ponďové se většinou vypapkaj z ničeho, takže určitě nedoporučuji jádro... Pokud chcete dávat vitamíny, nebo bylinky, tak bych asi dávala trošku musli light... Nebo jen vitamíny... Mám výbornou zkušenost s vitamíny od firmy Marstall - vitamíny Force, jsou to granulky (takže se dají krmit samotné) a když se koupí ve velkém balení tak to vyjde finančně jako levnější a méně kvalitní značky....