Dobrý den,
chtěla bych vás poprosit o radu - máte někdo užšího koně s výrazným kohoutkem ve westernu? Jakou používáte deku?
Klasický tvar, s výkrojem,...?
Já jsem si pod sedlo vybrala deku s paměťovou pěnou a gelem. Deka se tvářila velice dobře a asi i bude, ale pro koně bez kohoutku... Svrchní materiál deky je dost tuhý a deka se nepřizpůsobí tvaru jeho zad, "zalomí se", pod sedlem koník žádné otlaky nemá, ale za sedlem jej tlačí do zad zadní lem, měl ho tam úplně vyražený...
Teď jsem našla jsem dečku "anatomickou" - na obrázku + odkaz:
http://www.potreby-jezdecke.cz/jplanskroun/eshop/6-1-WESTERNOVY-RAJ/211-3-Deky-pod-sedlo/5/914-Westernova-podsedlova-deka-anatomicka
Nerada bych si zase koupila něco, co se tváří dobře a bude to opět katastrofa... Máte nějaké tipy na dečku pro koně "hrbáčka" - nejlépe do 3 tisíc Kč. Western je bezkostrový a lehký (5kg), já vážím 58 kg.
Před nedávnem jsem zde diskuzi na téma westernové deky zahlédla, k mému problému jsem se ale nic nedočetla.
Děkuji za případné tipy - Dominika.
Ještě doplňuji obrázek deky, kterou mám teď + odkaz:
http://www.chopperhorse.cz/westernova-deka-s-gelem/
Fotka hřbetu koně - k odpovědi z nemoderovaného fóra. Fotografií koně mám noho, ovšem ne z vhodného úhlu a ve vhodném postoji pro posouzení hřbetu.
Koník kolem kohoutku a hřbetu nasvalený není - asi by měl mít i "vycpávky".
Svalovou hmotu i váhu nabírá velmi pomalu - je to dosti zanedbaný staroušek, u nás od léta.
Na deku s vycpávkami v oněch místech a aby byla zároveň i ze savého materiálu, na takovou jsem ještě nenarazila...
Hledám zatím pouze v českých obchodech/ e-shopech.
Ještě jedna fotografie - i když tam není jako "hlavní hrdina", hřbet jde docela vidět.
Já mám od Barefootu Physio podložku, ta je skvělá, ale stojí přes 4000,- nutno dodat, že je nejlepší, co jsem kdy na koni měla.... Ale teď by mi měla - tento týden přijít levnější alternativa.... Kterou chci také vyzkoušet, protože teď taky nemám na druhou physio podložku, tak pokud to vydrží pár dnů, tak napíšu, jak to bude či nebude fungovat.... Mimichodem ta moje hajtřička = vysoký kohoutek + propadlý hřbet... taky jsme pod bezkosrovým...
hankaladyb
napsal(a):
Já mám od Barefootu Physio podložku, ta je skvělá, ale stojí přes 4000,- nutno dodat, že je nejlepší, co jsem kdy na koni měla.... Ale teď by mi měla - tento týden přijít levnější alternativa.... Kterou chci také vyzkoušet, protože teď taky nemám na druhou physio podložku, tak pokud to vydrží pár dnů, tak napíšu, jak to bude či nebude fungovat.... Mimichodem ta moje hajtřička = vysoký kohoutek + propadlý hřbet... taky jsme pod bezkosrovým...
Už jsem o Physio také uvažovala - teď mám zrovna nakoupené všechny vitamíny a žrádlo dopředu, ale budu chtít udělat nové krevní testy a možná už i konečně očkování - takže nevím, jestli to vyjde...
A ta levnější varianta - nemáte odkaz? Koukla bych se na "konstrukci" a materiály.
Na "recenzi" si počkám .
Bob záda propadlá nemá - jen ten kohoutek... Ale sval aby na něm člověk hledal pod lupou .
didi
napsal(a):
Už jsem o Physio také uvažovala - teď mám zrovna nakoupené všechny vitamíny a žrádlo dopředu, ale budu chtít udělat nové krevní testy a možná už i konečně očkování - takže nevím, jestli to vyjde...
A ta levnější varianta - nemáte odkaz? Koukla bych se na "konstrukci" a materiály.
Na "recenzi" si počkám .
Bob záda propadlá nemá - jen ten kohoutek... Ale sval aby na něm člověk hledal pod lupou .
http://www.equiservis.cz/cz/eshop/detail/29634-decka-tlumici-equiline-anatomicka/134299-decka-tlumici-equiline-anatomicka-hneda-popis.html
Nevím jestli ten odkaz bude fungovat, ale jelikož mám physio podložku doma, tak si myslím, že by tohle mohla být levnější varianta... Možná fotky skreslují, ale přijde mi že mám Bob trochu snížená záda za kohoutkem....??? Každopádně máte podobný problém jako my, zadní část sedla je níž než přední rozsocha a tím koni talčí do zad.... Pokud ten odkaz nebude fungovat, tak jde o tlumící dečku z líné pěny od firmy equiline a stojí 820,- Kč a pod ni bych dala anglickou dečku s našitou tlumící pěnou, to by mělo fungovat na stejné bázi jako physio, ale nejdříve to ověřím v praxi... a pak podám hlášení...
hankaladyb
napsal(a):
http://www.equiservis.cz/cz/eshop/detail/29634-decka-tlumici-equiline-anatomicka/134299-decka-tlumici-equiline-anatomicka-hneda-popis.html
Nevím jestli ten odkaz bude fungovat, ale jelikož mám physio podložku doma, tak si myslím, že by tohle mohla být levnější varianta... Možná fotky skreslují, ale přijde mi že mám Bob trochu snížená záda za kohoutkem....??? Každopádně máte podobný problém jako my, zadní část sedla je níž než přední rozsocha a tím koni talčí do zad.... Pokud ten odkaz nebude fungovat, tak jde o tlumící dečku z líné pěny od firmy equiline a stojí 820,- Kč a pod ni bych dala anglickou dečku s našitou tlumící pěnou, to by mělo fungovat na stejné bázi jako physio, ale nejdříve to ověřím v praxi... a pak podám hlášení...
On totiž na jedné fotce stojí k tomu senu z krapet z kopce a na druhé zase do kopce .
Propadlý se mi nezdá - ale na lopatkách/ za lopatkami žádný sval.
Radila jsem se s vetem, jestli na něm můžu jezdit - když se ujistil, že půjde jen o rekreaci v přilehlém okolí, tak mi to i doporučil, že alespoň získá nějakou kondici.
Jezdím na něm málo - častěji se ven z ohrady dostane bez jezdce na zádech - jako chodí na vyjížďky hříbata s kobylama , jde prostě s námi - drží se nás i bez vazáku - naštěstí nemusíme přecházet nikde silnici, brankou z ohrady vylezeme rovnou na stezku a pak zapadneme do lesa. Případně jdu první polovinu okruhu pěšky (aby se rozhýbal a zahřál) a na druhou polovinu nasednu - třeba když je rozbahněno a nechci aby při tom klouzání ještě musel pracovat i s mou vahou.
Teď se dostal do kondice, kdy si i zakluše - a ve volnosti si dokonce i krátce zacválal (to jsem nemyslela, že někdy uvidím ). Dříve jsme ho pod sebou nenechala zrychlit, teď ho "pouštím"
- on Bob větší rychlost než klus stejně nevyvíjí a utíkat nikam nechce, jen občas dohonit kobylu s přítelem, když jsou o něco před námi.
Na podložku se podívám - abych o ni mohla "filozofovat" . Říkám si, aby se to po sobě neposouvalo - i když pod anglií jsem měla taky 2 podsedlovky (abych vyplnila ty lopatky) a neklouzalo to - kdybych se rozhodla pro toto řešení, asi bych to spíchla k sobě natrvalo nebo všila mezi kousek sucháče.
Barefoot zastoupení nějak nekomunikuje a nemají teď na stránkách ani ceník - psala jsem jim několik emailů ohledně koupě sedla, pak jsem psala na jejich Facebookovskou stránku, i volala, ale neozvali se mi, ani mi to nezvedli... Zajímalo by mě, kolik Physio teď stojí - chtěla jsem dát za dečku do 3 tisíc, ale nevím, jestli raději neobětovat ještě jeden - jsou na ni dobré ohlasy, nejen od vás...
didi
napsal(a):
Našla jsem Physio na jiných stránkách za 6,459 Kč pod western a 5,954 Kč pod anglii - tak tu už je na mě moc...
Předpokládám že u Barefootu budou o něco levnější ,ale o více než 500 bych to neviděla .
Na Barefootu jsou určitě levnější.... Je zvláštní, že se pani Bečková neozvala... Ale ona to má pokud vím jen jako vedlejšák, tak toho teď má asi moc.... Dostat se u nich na cenník není snadné, zkusím se podívat.... vím jak na to, snad bude aktuální Tak jsem se tam dívala a probíhá aktualizace ceníku, prý dodavatel výrazně zdražil....
Stávala 4120,- pod typ cheyen, ale vy máte westernový typ sedla? Mám starý ceník, ale nevím, jaký typ sedla máte....??? Zkuste mi to sem napsat... Vím, že když má paní Bečková starší zboží, tak ho prodává za původní ceny.... Máte sedlo od Barefootu nebo jiné?
Máme Barefoot Nevada (to má kobča), já jsem chtěla na Boba Arizonu - měsíc jsme nebyla se s Barefootem schopná se spojit a jak jsem se koukala po inzerci, jestli ho někdo neprodává, narazila jsem na bezkostrový western ušitý sedlářem - naprostou kopii Arizony, jen vespod s černým beránkem - tak jsem si ho koupila.
Takže mám "Arizonu". Střih je stejný, tloušťka je stejná, ohebnost je stejná (ve srovnání s tou naší Nevadou) - uvidíme, jestli vydrží... Bylo výrazně levnější než Barefoot, přestože je také z kůže a nevypadá vůbec špatně ušité - nikde nic netrčí, není křivé, nikde nic nevyčnívá, spodní strana je "hladká" - žádné překlady, tvrdé švy, ...
Tak ještě dečku bez neohebných lemů a správného tvaru... Kobyla má záda jako pinpongový stůl - pro tu by ta současná dečka byla ideální, ale má svou vlněnou. Necháme si ji v "depozitu" a třeba ji použijeme u Jitřenky, nebo až se vlněná rozpadne (jestli je to vůbec možné... ).
Tak starý ceník má několik druhů physio podložek pod Arizonu, ceny byly 4120,- 4590,- a ještě dvě dražší 5520,- a 6280,-
Škoda, že neni kontakt na toho sedláře, zajímalo by mne za kolik by ušil cheyen z dry texu.... By vůbec nemuselo bejt špatný....
No vyzkoumam tu náhradní variantu a uvidíme.... Jinak je mi opravdu divné, že paní Bečková nereagovala, asi před dvěma měsíci jsem kupovala od Barefootu sedlo na ponďu a vše v poho, píšu vždy na tento mail: beckova@top.cz
hankaladyb
napsal(a):
tuhle podlozku kupovala kamaradka na starou plnasku / vysoky kohoutek a hubena, sice pod anglii ale ta podlozka je naprosto perfektni vec, nahradila chybejici osvaleni a kobyle sedlo pasuje jak ulite , pouziva ji uz asi rok.
Kupovala jsem takovou plňasku, hubená, vysoký kohoutek. Pomohla silná 3cm deka s beránkem a výkrojem na kohoutek. Sedlo mám šité na míru, ale na jiného koně, kulatého, krátkého křížence araba se středním kohoutkem. Sedlo pasovalo výborně, pouze při chůzi do prudkého kopce sjelo kousek dozadu. To jsem vyřešila poprsákem, jinak se sedlo ani nehlo. Kobyla žádný problém neměla.
Tak na ježdění bez sedla to nebude... Měla jsem ji pod bezkostrovým sedlem, zkusila jsem pod ní obyč anglickou dečku (tenkou, nevykrojenou) a navrch beránka - toho úplně obyč, bez výkrojů a zdálo se to být dobré, kobča to pode mnou nabrala jak za mlada.... Evidentně ji nic netlačilo.... Vepředu je suchý zip který drží beránek, kterým je podložka potažená, tak jsem se bála aby jí to neodřelo kohoutek... a beránka navrch jsem dala, protože v zadní části vystupuje na horní straně taková drážka - asi proto, aby to lépe sedělo pod kostráčema.... Tak jsem udělala korekci beránkem... A pak světe div se, sedlo sedělo výborně, vůbec jí nešlo do zad, sice to nasedlání vypadalo trochu divně, ale co, hlavně, že byla kobča spokojená...
A nijak to neklouzlo, ten beránek na beránku seděl dobře.... ale možná by to šlo překrýt i silnější dekou, aby to navypadalo, jako dortík pod sedlem...
Dneska jsme vyjela sama a uzmula přítelovu plstěnou deku s beránkem a přes tu přehodila svou gelovou westernovou a bylo to to nejlepší nasedlání, které jsem zažila.
Takže po zvážení všech specialit a vyřízlých dek budu pořizovat klasickou westernovou tlustou deku bez výřezu nebo zesílení kolem kohoutku.
Deky mají stejnou délku - ta plstěná se přizpůsobí zádům (tvarem), ta gelová na ni dolehne a okopíruje její tvar, spodní deka má měkké tlusté kraje - bez olemování, takže netlačí ničím vzadu na zádech, jako to dělá ta gelovka s tvrdým tenkým olemováním - to byl vlastně náš největší problém - druhým problémem bylo to, že se dečka posunovala i při dotažení - teď vše sedělo pod sebou tak, že se nic nehlo ani o píď žádným směrem.