Jak odnaučit kousání??

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
27.11.2011 12:35
hanulinka95

XXX.XXX.68.230

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Mám mladého koně, je hodný, ale kouše, ohání se po lidech. A už nevím jak ho to odnaučit. Za každé kousnutí nebo ohnání se dostane po míře vytrestáno. Ale není to k ničemu, už jsem fakt zoufalá a nevím co dělat. Mohly by jste mi prosím poradit, co mám dělat, nebo jak ho to odnaučit..?? Děkuji předem za odpovědi.

27.11.2011 21:21
iveth

XXX.XXX.161.66

Je kůn ve stádě? Nebo je sám? Jinak ono moc nepomáhá, že se ožene, dostane po papuli, ale stejne, ožene se zas a pak mu teprve dojde, že za tohle bude potrestán, chce ho to potrestat v tu chvíli, co se chystá kousnout,ale dřív, než to stihne, to je potom trest učinější....:-)

28.11.2011 12:45
hanulinka95

XXX.XXX.97.2

Koník je sám. Já se snažím, už to vycítím že se chystá kousnout a dostane po čuní, ale třeba mamka ho neplácne tolik, a nebo až pozdě. Nedávno se ohnal po kamarádce až sem se bála že jí ošklivě kousne. Naštěstí uskočila. Dostal za to právem, ale kolikrát mi příjde že ho to ani nebolí.

28.11.2011 13:58
makki

XXX.XXX.107.70

No tak pokud je koník sám, projevuje svůj psychický stres tímto způsobem. Pokud ho začnete takto trestat, můžete se časem dočkat velmi nepříjemných překvapení. Problém se bude hrotit a pak tu bude další pokažený kůň. Kůň si zvykne na ledacos, ale samota je to, co snáší koně dost špatně. Někdo apatií, někdo zlozvykem, někdo agresivitou.

28.11.2011 17:34
sisi58

XXX.XXX.252.33

Přidejte práce, uberte obroku :-)

28.11.2011 19:56
hankaladyb

XXX.XXX.198.186

Kolik je koníkovi let?
Souhlasím, že by měl mít společnost. Alespoň poníčka nebo kozu.... Trestat ho za něco co ještě ani neprovedl, opravdu není ideální. Doporučuji víc práce, zejména ze země.... Dokud nemáte koníka zvládnutého, nevoďte k němu lidi, co před ním uskakují nebo jinak dávají najevo své obavy z něj - posiluje to jeho pocit síly a dominance a Vám to značně ztíží práci s ním. Pokud se po Vás chce ohnat, snažte se mu hlavu odstrčit, ikdyby ste to měla udělat desetkrát za sebou. Koník do Vás nesmí strkat - ani jako že omylem. Musíte se chovat jako dominantní jedinec, chránit si svůj prostor, když koníka vodíte, nesmí Vás předcházet a podobně.... Nejdůležitější je důslednost... Také by bylo dobré vyhledat někoho zkušeného, kdo by Vám s koníkem ze začátku pomohl....

28.11.2011 20:20
hanulinka95

XXX.XXX.68.230

Koník je mladý, je mu rok a půl. Sama osobně bych si mladého koně pořizovala, nevěřím si na tolik abych ho dokázala vychovat. Ale dostala jsem ho a pryč se mi dávat nechtěl. Uvažuji o koupi staršího už vychovaného koně, ale zatím nemám prostory pro dva koně. Zkusím vaše rady, víc práce. Ano, chystám se na to požádat mého trenéra, aby se mi na něj přijel podívat a pomohl mi, řekl co a jak. S tou kozou, myslíte, že by se nějak nepokopaly nebo tak něco, koza by asi neútočila, ale nevím jak koník přece jen kozu ještě neviděl. Ale mohu to zkusit, přece jenom kozy doma máme.

28.11.2011 20:23
hanulinka95

XXX.XXX.68.230

hanulinka95 napsal(a):
Koník je mladý, je mu rok a půl. Sama osobně bych si mladého koně pořizovala, nevěřím si na tolik abych ho dokázala vychovat. Ale dostala jsem ho a pryč se mi dávat nechtěl. Uvažuji o koupi staršího už vychovaného koně, ale zatím nemám prostory pro dva koně. Zkusím vaše rady, víc práce. Ano, chystám se na to požádat mého trenéra, aby se mi na něj přijel podívat a pomohl mi, řekl co a jak. S tou kozou, myslíte, že by se nějak nepokopaly nebo tak něco, koza by asi neútočila, ale nevím jak koník přece jen kozu ještě neviděl. Ale mohu to zkusit, přece jenom kozy doma máme.

Mám tam překlep...Sama osobně bych si mladého koně nepořizovala...

28.11.2011 20:54
sonik

XXX.XXX.64.26

No jestli je mu rok a půl, tak patří k vrstevníkům, který ho naučej koňskýmu chování. Já teda nevím, jakou práci by jste mu chtěla přidávat? Vlastního koně sice nemám, ale chodím k soukromníkům a tam pochytám co se dá.... Taky mají různě staré koně, od hříbat až po koňského důchodce, kobyly i hřebce. A opravdu nikdy jsem se nesetkala s mladým koněm, který by mě chtěl hryznout, aspoň ne z těchto podmínek: Mladá hříbata ve stádě, po odstavu mažou holky tam a kluci sem, jediný co po nich chceme je aby uměli chodit na vodítku, stát uvazání, zvedat nožky. Do dvou let jestli viděj člověka průměrně 2x týdně (a to myslím, tak že je někdo vyčistí, zkontroluje nohy, půjdou na procházku na ruce atd.) a jinak vidí člověka z "dálky". Ano i takoví kůň to může párkrát zkusit, proč by si neoždíbl toho dvounožce a tam už se dá koni jasně najevo, že takhle teda nee, že já jsem šéf. A tím náš konflikt skončí, pak nemám problém s tím, že by se takto odchovaní koně na mě lepily při vodění (buď jdou za mnou nebo vedle mě).
Zkažené koně jsem poznala na živo 2. Kobyla přišla jako 2letá, od lidí co ji měli u baráku s iluzí, jako že bude pro dětičky, po nějaké době si ji netroufli vyvézt ani ze stáje. Při prvním setkání mě ta můra rafla (naštěstí jsem měla dost silnou bundu) jinak bych byla asi bez 1 prsa...já jí to teda hned vrátila, což ji zaskočilo. Pak šla do stáda, kde si ji kobyly srovnaly do určitých mezí, no ale na člověka to zkoušela pak ještě snad 1000x, pak už jen naznačovala, to na ni platilo už jen zvednout ruku, zvýšit hlas a teď je to naprosto v pohodě kůň, který je využíván dorostenci v parkuru.
To druhý kůň takové štětsí neměl, byl to 5letý pony hřebec, taky ho odchovávali "doma na dvorku" za svůj život pokousal asi 3 lidi (kteří zkončili v nemocnici). Ten po nás šel tvrdě...taky šel do stáda, kde si to vyříkal se starším hřebcem a byl klid, aspoň mezi koňmi. Ošetřovatelé chodili do výběhu vždy s klacíkem v ruce, a jakmile se on rozhodl kousat, dostal přes nos, nikdo se k němu nesměl otočit zády, to by byla jeho smrt. Jediné co platilo bylo postavit se mu čelem a vlepit mu pořádnou přes čumec, po nějaké době se jeho stav lepšil, když už ho člověk vedl na ohlávce nic si nedovolil, ve výběhu jsem mu při jakémkoliv náznaku kousání pohrozila rukou a zvýšila hlas, pak mě nechal být. Myslím, že by se také srovnal, ale bohužel pokousal svou poslední oběť a majitel ho poslal na jatka.......
Tak takhle to dopadá když si někdo chová odstávče "na dvorku" osamotě, pro plno koní to zkončí zle, ale ty krvelačný bestie z nich dělá většinou člověk.
Pokud už chcete mít doma osamotě koně, tak si pořiďte staršího už vychovaného, ti to podle mého názoru nesou lépe. Ale stále platí, žekoně jsou stádová zvířata.

29.11.2011 08:16
rozi

XXX.XXX.166.187

Ahojte,
naše kobyla začala kousat poté, co jsme ji dali každé léto na pastviny mezi koně. Loni se jen šklebila, letos už kousla paní, která mezi koně přišla. Nikdo ji nepotrestal, místo toho kolem ní začali chodit obloukem.
Na mě si nedovolí, sem tam se zašklebí, ale to ji ženu do rohu stáje. Pán z pastvin, u kterého jsme ji měli, radí, ať ji prodám, i s hříbětem, které by to mohlo odkoukat. Ale to je těžké, prodej koně, kterého máš od malička...
Když jí projde někdo cizí v ohradě, tak hrozí. Jinak venku, pod sedlem...je hodná. Ale v domácím prostředí ostřejší.
Mám ji od hříběte, když jí byly 3roky, tak jí zemřela matka, pak jsme koupili druhého koně a teď má ještě hříbě, tak se to v ní možná prohloubilo ta ostražitost...Ale mezi koňmi byla a je. A taktéž dominantní.

1.12.2011 08:39
hankaladyb

XXX.XXX.198.186

hanulinka95 napsal(a):

Zkuste ho na ně nechat koukat, třeba přes plot a pak mu je představit blíže, pokud se jich nebude bát... :-) Koník je hodně mladý a ještě poroste a s tím i jeho sebevědomí.... V tomto věku je asi ještě hřebeček? S takovýmhle koníkem, je ta práce především o správném vodění, chodit s ním na procházky, ať se nenudí.... Nenechat ho pást cestou, učit ho chodit na jedné i na druhé ruce, pak hry, aby si nechal všude sáhnout, nevím jak je na tom se zvedáním nožek a tak, určitě to chce vyhledat pomoc zkušeného člověka....

1.12.2011 09:36
rocky

XXX.XXX.142.86

Mému hříběti pastvina se stejně starými vrstevníky prospěla skvěle! Odjížděl jako neposedné mimino, co pořád štípalo lidi a šikanoval koho mohl. Starší hřebci ho naučili, a vrátil se jako hodný, vyrovnaný mazel..A to tam byl jen cca 5 měs. Neváhala bych a ještě bych prcka klidně odvezla někam do stáda, bude šťastnější...

1.12.2011 17:44
hanulinka95

XXX.XXX.68.230

hankaladyb napsal(a):
Zkuste ho na ně nechat koukat, třeba přes plot a pak mu je představit blíže, pokud se jich nebude bát... :-) Koník je hodně mladý a ještě poroste a s tím i jeho sebevědomí.... V tomto věku je asi ještě hřebeček? S takovýmhle koníkem, je ta práce především o správném vodění, chodit s ním na procházky, ať se nenudí.... Nenechat ho pást cestou, učit ho chodit na jedné i na druhé ruce, pak hry, aby si nechal všude sáhnout, nevím jak je na tom se zvedáním nožek a tak, určitě to chce vyhledat pomoc zkušeného člověka....

Jo určitě to vyzkouším jen co u nás bude lepší počasí, od pondělka pořád neopadla mlha..:-// Jo, to jo..Já to čekám, právě bych to jeho "kousání a ohánění" chtěla dostat pod kontrolu, aspoň trochu. Ano je to hřebeček. Na procházky chodíme, a pase se. Já jsem teď uvažovala že mu k "Ježíšku" objednám ten balón na hraji. Taky by se malinko zabavil. Nožky zvedá všechny 4 bez problému. To určitě, o víkendu chystám říci mému trenérovy.

kun mery

20.1.2017 20:32
kun mery

XXX.XXX.90.47

Dobrý den, mám takový problém mám dva koně v ohradě: 6letý valach a skoro 2letý poloponík, když prijde nekdo se zradlem do ohrady a krmí je tak ten valach se najednou nabehne do ponika a kousne ho, a také lidi kouše. Dekuji za rady a důvody proč by mohl kousat.

Přidejte reakci

Přidat smajlík