Utíka pod udidlem...poradíte?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
6.12.2011 18:50
elody

XXX.XXX.35.232

Dobrý den, mám problém s kobylkou, cc 2 /měs,mi neustále chce dokazovat jak je silná a rve se o udidlo, přičemž jsme vždy jezdily na volné otěži, nikdy nebyl problém,,,nyní se prostě snaží v klusu zrychlovat, ve cvalu nejlépe uplně utéct i se mnou v sedle,,,zatím se snažím, procvičovat pol,zádřže ,zastavení, abych ji navedla zpět na správnou cestu,,,nevím co se jí prohnalo hlavou, že se tak najednou změnila, za jakekoliv rady děkuji.:-)

7.12.2011 06:24
makki

XXX.XXX.107.70

Těžko říci, ale když kůň, který jinak chodí na udidle v pohodě, najednou začne mít problém, tak to nebude jenom tak. Vyjadřuje svůj nesouhlas po svém a často je těžké z těchto náznaků vyčíst, kde se děje něco špatně. Asi by bylo dobré hledat problém na hlavě - zánět dásní, problém se zuby, dutiny..........................

7.12.2011 11:25
didi

XXX.XXX.2.151

Co mě napadá (může to být samozřejmě hloupost) - ke změně mohlo vést třeba:

- problém v hubě (zuby, dásně, jazyk)
- změna krmiva (mnohem více energie)
- změna místa/ trasy vyjížděk - více pohybu po otevřených prostorách
- změna režimu nebo méně práce (kratší vyjížďky, v jiné dny, méně, jiný kůň jako společník na vyjížďce, ...)
- delší pauza v ježdění (měsíc a více) - i když to byste asi zmínila...
- změna ustájení z pastvy 24/7 do boxu nebo jen méně pobytu ve výběhu než přes léto
- přesun do jiné stáje
- kůň změnil "kolektiv" - pohybuje se s jinými koňmi
- změna uždění (nejen udidla - ale třeba i jiný typ nánosníku,čelenky - jinak padne/ nepadne)
- na koni jezdí další osoba, který si s ním neví rady - kůň toto přenáší i na vás - zkouší...
- jiný styl jízdy, náročnost jízdy - nezačínáte se "učit jezdit" k anglii western nebo naopak? nezačali jste skákat, dělat něco
náročného na pozornost koně?
- dlouhodobá "důvěra ke koni" - nevím jak to nazvat: mohla jste se na něj spolehnout, byl už zvyklý na trasu/ trasy
vyjížďky a tak bylo možné "nechat to na něm" - a trvalo, než si uvědomil, že by si mohl dělat i "co chce sám" a teď to dělá
- kůň s vámi nebo s jinou osobou zažil nějakou stresovou situaci pod sedlem
- změna sedla/ podbřišníku - nepadnoucí výstroj koně - nepohodlí pod sedlem
- přestala se používat nějaká část výstroje (martingal, klkací řemen, ...)
- výrazná změna váhy jezdce - směrem nahoru i dolů (to už je asi trochu "sci-fi důvod" :-), ale kdoví...)

7.12.2011 17:57
elody

XXX.XXX.35.232

děkuji, krmením to nebude, je na pastvě, krmná dávka stejná po práci,,,,jinak ve Vaši odpovědi přichází v ůvahu více věcí, např, kobča byla v ohradě pouze s jedním koněm, nyní ccc 2 měs ve stádě,, to je první důvod, za další přesvalením naám bylo malé sedlo, asi ji tlačilo, měla boule na zádech, coš už jsme s vetem vyřešili,,jinak je fakt to, že jaro, leto, a ještě cc 1 měs zpět, byla v treninku 3-4 v tydnu, nyní ji dávám zimní oddych, mín práce, spíše procházky, sedlo máme již nové, padne jí, ale stále se snaži utíkat, jezdím ji pouze já, práce na ovále ve volnosti, následování mě, příchod za mnou atd.funguje vyborně, myslím tedy , že nějyký respekt a důvěra tam je,,možná opravdu jen zkouší,,, každopádně co si myslíte Vy, pokud mi začne zrychlovat, mám otěž povoli a pobídnout?pokud otěž zkrátím, jde do ruky a tudíž zrychluje,,,asi ji hodně ovlivnuje stádo, nikdy s ní nebylyly problémy, ted ji dokonce naháním v ohradě, když mě vidí, běhá a nechce dojít,, děkuji Vám

7.12.2011 17:57
elody

XXX.XXX.35.232

děkuji, krmením to nebude, je na pastvě, krmná dávka stejná po práci,,,,jinak ve Vaši odpovědi přichází v ůvahu více věcí, např, kobča byla v ohradě pouze s jedním koněm, nyní ccc 2 měs ve stádě,, to je první důvod, za další přesvalením naám bylo malé sedlo, asi ji tlačilo, měla boule na zádech, coš už jsme s vetem vyřešili,,jinak je fakt to, že jaro, leto, a ještě cc 1 měs zpět, byla v treninku 3-4 v tydnu, nyní ji dávám zimní oddych, mín práce, spíše procházky, sedlo máme již nové, padne jí, ale stále se snaži utíkat, jezdím ji pouze já, práce na ovále ve volnosti, následování mě, příchod za mnou atd.funguje vyborně, myslím tedy , že nějyký respekt a důvěra tam je,,možná opravdu jen zkouší,,, každopádně co si myslíte Vy, pokud mi začne zrychlovat, mám otěž povoli a pobídnout?pokud otěž zkrátím, jde do ruky a tudíž zrychluje,,,asi ji hodně ovlivnuje stádo, nikdy s ní nebylyly problémy, ted ji dokonce naháním v ohradě, když mě vidí, běhá a nechce dojít,, děkuji Vám

8.12.2011 08:41
didi

XXX.XXX.203.26

Stádo je pro koně dobré - jen to chvíli trvá, než si v něm kůň najde své místo, zvláště v případě, když dříve ve stádě nebyl, musí zjistit "jak to chodí".

Zjišťuje mezi koňmi kde je její pozice - jak je silná a možná ji napadlo, že to zjistí i u vás, že bojuje o pozice na všech frontách :-). Určitě to chce nepovolit - pořád jezdit, pořád trvat na svém - ale spravedlivě - já si myslím, že se to za pár týdnů zase srovná.

Z toho co jste napsala, jsem pochopila, že situaci venku pořád zvládáte - jen je to teď náročné - chápu to správně? :-)

Jestli jste k tomu měla na čas i nepadnoucí výstroj, možná i chtěla mít vyjížďky co nejrychleji za sebou, aby už se ji zbavila. Tohle jsem u jedné kobyly zažila - jela podle toho, jaké měla sedlo (s nezcelapodnoucí kostrovkou = co nejrychleji domů, s bezkostrovým, které nemělo "čím štvát" jí to bylo jedno a nechala "tempo" na jezdci).

8.12.2011 17:27
elody

XXX.XXX.35.232

ano situaci jsem zatím vždy zvládla, jednou jsme tedy skončily ve křoví, ale něja jsem ji zastavila, ted tedy pomalinku začnu s tím, abych přišla na to, jak ji ukázat,že nemá zrychlovat, že nemusí hnát,,snad to zvládnem...

8.12.2011 18:28
tlapinka

XXX.XXX.116.7

Asi před rokem jsem měla ten samý problém - kobyla začala na vyjížďkách naklusávat, vší silou se tlačit se do ruky, zrychlovat, cval byl možný jen na rozlehlých pláních, kde bylo možné nechat jí pádit až sama zpomalila - tento stav se velice rychle zhoršoval, sice jsem jí udržela, ale z vyjížděk jsme se vracely obě naštvané a jak byl horší terén / bláto, námraza / radši jsem jezdit nešla - bylo to nebezpečné, kobyla se soustředila jen na svůj odpor a klidně se rozplácla na rovině. Zkoušela jsem všechno možné - lonžovat před vyjížďkou, volnou otěž, změnu udidla, měnit trasy vyjížděk - no trápila jsem se s tím až do jara, nešťastná - kobyla jinak hodná, ze země poslušná - ale vyjížďky rozhodně nebyly ,,rekreační´´. Protože mám na mojí druhou kobylu už asi 10 let hackamore a obě jsme s ním spokojené, chtěla jsem to vyzkoušet i na tu problémovou - chvíli trvalo, než jsem sehnala odpovídající velikost / to moje jí bylo malé a sedělo moc nízko na nose / .
Jen jsem ho začala používat - už na první vyjížďce - ZMĚNA O 1000% !!! Jako by jí někdo přeprogramoval mozek!!! Najednou jsem měla pohodovou, uvolněnou kobylku, klusala, cválala na volné otěži, šla i do problematických míst / která najednou problémová vůbec nebyla!!! /......a tento stav trvá doteď .
Nejsem žádný odpůrce udidla / ta druhá kobyla- huculka - má hackamore proto, že na jakémkoliv udidle by si klidně utrhla hubu, jen aby se mohla v kroku, klusu, cvalu PÁST /.......ale takováhle změna mě samotnou překvapila.
Kobylce je 10 let , koupila jsem si jí na rekreační ježdění, s nejasnou minulostí - že tahala, ale do tahu je moc temperamentní - od začátku byla pod sedlem taková neklidná, nechtěla zastavovat / na tom jsme ale docela úspěšně pracovaly / a taky jsem si všimla, že má jizvu na jazyku...odtud možná problémy s udidlem.

8.12.2011 23:37
didi

XXX.XXX.203.26

elody napsal(a):
ano situaci jsem zatím vždy zvládla, jednou jsme tedy skončily ve křoví, ale něja jsem ji zastavila, ted tedy pomalinku začnu s tím, abych přišla na to, jak ji ukázat,že nemá zrychlovat, že nemusí hnát,,snad to zvládnem...

Pokud už se to dále nevyostřuje, ani já bych to nijak nehrotila. Viděla bych to opravdu nejspíše na hledání pozice kobyly ve stádě - bojuje o dominanci a postavení na všech frontách - tedy i s vámi :-). Koně jsou teď asi pro ale asi důležitější než vy, proto se ji k vám moc nechce a chytáte ji ve výběhu... Až se to ustálí, zase u ní stoupnete na ceně :-)).

Snažila bych se s ní pracovat co nejvíce v klidu tak, jak jste byly spolu zvyklé. Pokyny rázně, ale spravedlivě a snažit se o co čitelnost pobídek, zádrží, ... - jezděte třeba na kratší dobu ale častěji, aby vás neunavilo a neznechutilo to případné přetahování se s ní. Pro jistotu bych ale ještě pořádně prohlídla hubu (dásně, zuby, jazyk, koutky) - jestli ji tam nemá co bolet (kaz, zánět, otok, ...) - koně reagují útěkem téměř na vše nepříjemné - leknutí, stres, "cosi" nepohodlné na hřbetě i bolest v hubě - jsou kořistí, jinak to řešit ani neumí...

Pokud by nějaký problém v hubě byl, udidlo bych okamžitě (alespoň) na čas odstranila (nahradila hackamore, sidepullem), pokud ale nic v hubě nemá, nedělala bych to, snažila bych se navrátit do "původního stavu" spolupráce a až by se vám to povedlo, tak pokud byste měla zájem bez udidla jezdit, nějaké bezudidlové řešení vyzkoušela. Na jiné uždění si musí kůň zvyknout a vy se ho musíte naučit ovládat - může přitom vzniknout mezi vámi a koněm řada nedorozumění, což teď potřebujete spolu omezit na minimum.

Osobně jsem pro odstranění udidla, u všech koní, u kterých je to možné - úplně u každého koně to nelze. Na našem valachovi jezdím bez udidla na sidepullu - ten by snad nemusel mít na hlavě a nic a domluvili bychom se (dá se ovládat jemným přiložením ruky na kohoutek pro zatáčení, zastavuje na "prr" a couvá na "curi-curi", zrychluje na mlaskání), ale pro jistotu ho má na sobě, jezdí nám v lese dost motorek - zatím jsem ho za půl roku musela zastavit působením uždění "naplno" 3x a vždy to byla motorka kolem zadku, co ho popohnalo.
Naše kobyla je zase bez udidla "zabiják" - zkoušeli jsme to s ní několikrát a kdyby u nás nestál všichni svatí :-), už bysme tu nebyli ani já, ani přítel, ani ona... Bez udidla okamžitě bere tryskem roha, jedno, jestli je na poli, louce, ve vsi nebo v lese - předvedla třeba slalom mezi auty v protisměru nebo "slide-stop" půl metru před maminkou s kočárkem smajlík. S udidlem je to ale příjemný kůň na ježdění, který projde jakýmkoli terénem a nechá tempo zvolit jezdce. První se to zkusilo po roce ježdění s ní, pak za další dva roky a ne, nejde to! Má alespoň to nejméně ostré a gumové udidlo, více toho s ní ale už vymyslet nejde.

9.12.2011 12:07
didi

XXX.XXX.203.26

elody napsal(a):

Ještě jsme si to jednou pořádně přečetla - asi bych jezdila na vyjížďky v rychlejším tempu - je asi i krapet nevybitá. Střídala bych to - sama to poznáte nejlíp - někdy se snažit brzdit, někdy naopak pobídnout dříve, než se začnete vyloženě přetahovat - prostě snažit se, aby si kobyla alespoň myslela, že tempo určujete vždy vy:-).

My taky přes zimu jezdíme méně - člověk toho tolik nestihne, když se v pět setmí - a to občas vyjedeme, když svítí měsíc, i po tmě - máme štěstí, že na naší trase nekřižujeme žádnou komunikaci a ti motorkáři naštěstí alespoň za tmy lesem nejezdí. Je to takové příjemně strašidelné - sem tam sova, sem tam bečící srnka :-)...

9.12.2011 17:11
elody

XXX.XXX.35.232

ano, myslím, že hlavní důvod bude právě ten nedostatek pohybu, dřív jsme pracovaly na jízdárně, procházky, měla jsem vyrovnanou super kobču, ted mám plnase se vším všudy:-)), naplánuju si týdenní plán, co a jak dělat, at má reži, to pomůže, každopádně VÁM MOC DĚKUJI, VAŠICH RAD SI MOC CENÍM,:-) a sedí mi to co píšete, co člověk to názor, některé nazory lidí se mi nezamlouvají, ale nikomu nic nevyvracííím...

Uživatel s deaktivovaným účtem

27.1.2012 18:50
Uživatel s deaktivovaným účtem

Mám doma chladnokrevnou kobylku 5letou a začala jsem ji teď obsedat ( nedávno jsme ji koupili) šedlo přijmula uplně v pohodě ale zjistila jsem že pokud jí dám udidlo jakékoliv jak stihlo tak kroužkové do vozu tak tak se ošívá a chce kousat. V boxe bez udidla je hodná neokusuje ani nic podobného. Když ji vedu na užděnou chodí ke straně jako kdyby jí vadilo.První dva dny kdy jsem jí dala sedlo vůbec nic, ani v zápřahu. Myslíte, že by bylo vhodné jiné udidlo dvakrát lomené nebo gumové? Napadlo mě jestli nemá problém se zubama. Zatím jsem nekontaktovala veterináře, bez problému žere akorát jsem zjistila že má mírně odřenou dáseň hned dole ve předu. Nevím si vůbec rady takže děkuji za každou odpověď a názor :)

27.1.2012 23:15
sheggy

XXX.XXX.43.122

elody napsal(a):
Dobrý den, mám problém s kobylkou, cc 2 /měs,mi neustále chce dokazovat jak je silná a rve se o udidlo, přičemž jsme vždy jezdily na volné otěži, nikdy nebyl problém,,,nyní se prostě snaží v klusu zrychlovat, ve cvalu nejlépe uplně utéct i se mnou v sedle,,,zatím se snažím, procvičovat pol,zádřže ,zastavení, abych ji navedla zpět na správnou cestu,,,nevím co se jí prohnalo hlavou, že se tak najednou změnila, za jakekoliv rady děkuji.:-)

Radím ať si koupíte či pujčíte knížku od Roberta Cooka a Hiltrud Strasser - " železo v koňské hubě" Tam je těch důvodů plno....

Přidejte reakci

Přidat smajlík